Вести

Вучић: Ово су четири циља за Србију

Драги пријатељи, 
 
На почетку мандата председника Владе Републике Србије, поставио сам пред себе и пред све нас четири циља које Србија треба да досегне - политичку стабилност, заустављање економског пропадања и спречавање банкрота, прављење и провођење плана за излазак из кризе, и добру регионалну сарадњу. 
 
Данас, годину и по дана касније, имамо следећи резултат: Србија је успела је да одржи политичку стабилност, заустави економско пропадање, проведе план за излазак из кризе и одржи добре односе у региону, упркос догађајима у окружењу и бројним изазовима.
 
Са задовољством могу да вам кажем да је Србија, после година економског уништавања и великог минуса, изашла из кризе. Свог плана држали смо се стриктно, упорно и бескомпромисно, што би наш народ рекао „као пијан плота“ и зато су и постигнути одлични резултати.
 
Видели сте да је покренута друга пећ у Железари Смедерево, да је поново почео да ради Метанолско-сирћетни комбинат у Кикинди, да је Србија драматично напредовала на дуинг листи Светске банке, да имамо позитивне оцене Међународног монетарног фонда, да је ово прва година, после више деценија, у којој нећемо имати ребаланс буџета, да ће раст БДП у 2015. Бити 0,7- 1 одсто, али да ће зато већ у наредној години ићи и преко два одсто, да нема раста цена, да наплата акциза и ПДВ-а иде добро, да је сива зона драстично смањена...
 
Први пут у модерној историји, Србија има сређене јавне финансије које су солидна основа за покретање новог развојног циклуса. Мерама консолидације, које уопште нису биле лаке, нити су завршене, обезбедили смо буџетски дефицит мањи од оног који су предвиђали ММФ и Светска банка.
 
Истовремено, хумано и одговорно смо се односили према избеглицама, од првог дана мигрантске кризе, помажемо на сваком кораку, не кукамо, већ их прихвамо, хранимо, облачимо, грејемо и третирамо као људе, и никада, баш никада нећемо подизати зидове ни према коме, ни због чега.
 
Током ових годину и по дана, водили смо добро избалансирану политику и држали реч када се нешто договоримо. Наш потпис је за нас обавезујућ, због чега све више држава и инвеститора са нама жели да сарађује, негујемо добросуседске односе, имамо пријатеље и на истоку, и на западу, тражимо партнере на свим странама света, од Берлина, преко Брисела и Мосвке, до Пекинга и Вашингтона.
 
Србија је стекла углед у свету и нашој речи се верује. Успели смо да покренемо наш, српски брод и сада пловимо на добром и сигурном путу. Уверен сам да Србија има политичку стабилност потребну за неометани економски напредак и да је дошла до тачке у којој политика више не може да угрози процес реформи.
 
Пред нама је крај почетка болних реформи које су биле усмерене на стабилизацију, и сада са много више оптимизма можемо да гледамо у будућност. 
 
 
 
Александар Вучић