Вести

Вучић: Подршка грађана и жеља да се мењамо кључни

Одлазећи премијер и изабрани председник Александар Вучић изјавио је данас, на опроштајној конференцији за новинаре у својству премијера, да Влада Србије не би могла да постигне успех без подршке грађана Србије.

"Ништа баш ништа не би од тога било да није било грађана и њихове подршке, као и жеље да мењамо земљу и мењамо себе", рекао је Вучић на прес конференцији испред виле Мир.

Подсетио је да је Влада "стартовала" када су Србију 2014. погодиле катастрофалне поплаве, а да је из те ситуације изашла без иједне афере.

Вучић сутра полаже заклетву и преузима дужност председника Србије.

 

Наследнику остављам солидну касу

Одлазећи премијер Александар Вучић поручио је да наследнику на челу владе оставља добру касу.

"Немамо проблем са ликвидношћу, са солвентношћу", рекао је Вучић на прес конференцији и изразио уверење да ће и следећа влада бити дисциплинована у трошењу новца.

"То отвара могућност за веће плате и пензије", рекао је.

Подсетио је и да смо шеста земља, по апсолутним бројевима, по броју запослених уз помоћ субвенција државе, те да верује да ће такве инвестиције и запосленост расти.

Одлазећи премијер подсетио је да је у 2016. остварен раст БДП-а за 2,8 одсто, да се у овој години очекује раст већи од три одсто, а да су процене Светске банке и ММФ-а да ће бити већи и од 3,5 одсто.

"То је веће од просека раста држава чланица ЕУ, али нама тај раст није довољан. Потребан је већи како бисмо стигли најразвијеније земље ЕУ и зато ти бројеви морају да буду већи", рекао је Вучић.

Он је додао да је поносан што буџет није у дефициту, и нагласио да ће мај бити завршен са девет до десет миљарди суфицита.

"Очекујем да ће се појачати суфицит у јуну, јер је предвиђено да имамо пет милијарди суфицита у том месецу", рекао је Вучић и констатовао да наредном председнику Владе оставља пуну касу.

Вучић је рекао и да сматра да ће дисциплина у трошењу новца бити суштина понашања и наредне владе и да ће то омогућити повећавање плата и пензија.

Он је захвалио председнику Србије Томиславу Николићу што је, како је рекао, у најтежим тренуцима подржавао владу, а посебно приликом спровођења мера фискалне консолидације.

Када је реч о угледу Србије у свету, Вучић је додао да је он значајно виши него што је икада био, али да још није задовољан.

"Морамо много да радимо и да градимо имиџ Србије да буде још бољи, како бисмо могли да рачунамо на подршку међународне заједнице. Уверен сам да ће ЕУ бити стратешки циљ владе, али и одржавање добрих традиционалних и пријатељских односа са Руском Федерацијом, Кином и Сједињеним Америчким Државама", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да су то кључни приоритети за будућност и да је уверен да је досадашња влада успешно штитила националне и државне интересе Србије.

"Имали смо одлучну, разумну и рационалну политику, а очувањем мира и стабилности успели само да обезбедимо пристојан и нормалан живот у Србији", рекао је Вучић.

 

Вучић о ресорима и приоритетима...

Углед Србије је значајно већи него раније, али морамо на томе још много да радимо и на односима са ЕУ, што остаје наше стратешко опредљење, али и да јачамо везе са Кином, одржавамо висок ниво развијених односа Русијом, наравно и са САД, навео је одлазећи премијер Александар Вучић на опроштајној пресс конференцији.

"За војску и полицију урадили смо неупоредиво више него у последњих 35 година, и у погледу наоружавања и опремања, и наставићемо тако, јер нам је потребна модерна војска, али и модерна полиција да би могла да се обрацунава с криминалом и корупцијом", рекао је Вучић, говорећи о томе како види даљи рад по ресорима владе.

Сад сигурно можемо да кажемо да ће бити завршен Музеј савремене уместности, а наредне године и Народни музеј, чиме ћемо додатно побољшати понуду у културној сфери, али и туристичку понуду, а пре свега то ће бити значајно за грађане Србије. 

У спорту смо освајали више медаља неко икад, јер смо у врхунски спорт уложили више новца него икада.               

У образовању морамо заједно с владом да разговарамо о принципима, методама учења, о томе какве образовне профиле и какву наставу желимо, али то није могуће само у оквирима владе и министарстава, већ нам ту треба консензус целог друштва, те позивам све релевантне чиниоце да се у то укључе.       

Пољопривреда отвара нове шансе, идемо убрзано у модернизацију, али убрзано јачамо и прерађивачку и прехрамбену индустрију, чиме ћемо да повећавамо БДП, као и наменска индустрија.

Министарство финансија треба да реформисе пореску управу, а кад то завршимо, сигуран сам, рекао је Вучић, да моземо да очекујемо још боље резултате у наплати прихода, а расходе морамо великом дисциплином да држимо под контролом.           

Наводећи да нам је владавина права изузетно значајна, јер правна сигурност доводи инвеститоре а то доноси радна места и раст, Вучић је рекао да ће се наставити рад на поглављима 23 и 24 у преговорима о приступању са ЕУ, односно на прописима и законима које тражи ЕУ, али су пре свега у нашем интересу.

 

Градићемо и даље путеве и железнице

Одлазећи премијер и изабрани председник Александар Вучић рекао је данас, на опроштајној конференцији за новинаре у својству премијера, да је изузетно поносан на оно што је урађено на инфраструктури што је  представио на паноима за ту прилику припремљеним.

Вучић је, илуструјући оно што је говорио на графиконима на паноима, сумирао изведене радове на Коридорима 10 и 11, истичући тунел Манајле, који ће бити дуг два километра и најдужи у Србији, али и додао да ће се део од Чачка до Појата радити најбрже што је могуће "кључни аутопут за Србију", који спаја исток и запад земље.

Подсетио је и на велике радове на сређивању корита река, спречавање бујичних поплава и похвалио сарадњу са покрајинском владом у Новом Саду.

Поручио је да ће као председник Републике истрајавати на изградњи ауто-пута Ниш - Приштина, јер, како је објаснио, осим што ће то повезати на десетине хиљада Срба на Косову и Метохији, истовремено ће омогућити грађанима Србије да одлазе у бање у јужну Србију, али и инвеститорима да у том крају улажу новац.

Железничка пруга од Београда до Суботице у саставу пруге која ће ићи до Будимпеште биће готова, каже, крајем 2019. године.

Рекао је да је договорено са кинеским партнерима да се пруга гради највише три године, да ће то бити две и по и да ће део који буде ишао кроз Србију, од Београда до Суботице, бити завршен до краја 2019. године.

 

Верујем у Србију, биће то добро место за живот

Верујем у Србију, биће то добро место за живот, поручио је данас Изабрани председник Александар Вучић.

"Верујем у Србију. Увек сам веровао у Србију и увек ћу веровати у њу", рекао је Вучић на опроштајној конференцији за штампу у својству премијера, те грађанима и влади поручио да верују у себе и воле и верују пре свега у своју Србију.

Он је истакао да никада није лагао грађане, да је говорио истину и да боља времена долазе: „Сваког дана осећаће боља времена на сваком кораку“, нагласио је Вучић.

Он је указао на десетине и дестине градилишта у Београду, додавши да данас у главном граду има 14 пута више градилишта него у марту 2013. године.

Тако је, како је додао, и у свим другим нашим градовима и тај тренд ће се наставити.

Завршавајући обраћање, последње у позицији премијера Србије, Вуцић је рекао да посао председника владе није био лак, али да га је обављао с највећом срећом и поносом.

Како је рекао, имао је прилику да неколико година ради за своју земљу, на најбољи начин који је могао, чак и оно што се многима не би допало, нити су то желели да чују и виде.

"Али то је донело најбоље резултате за Србију", констатовао је Вучић.

Грађанима је захвалио на огромној подршци и љубави и на томе што су "разумели да се неко бори за интересе Србије".

Захвалио је министрима на енергији и активизму, а новинарима зато сто су увек желели да чују нешто више, али и што су били оштри.

Он ће, поручио је, увек да одговора као и до сада.

"Никада никога нисам тужио за оно што је рекао или написао, али немојте никад покушати да ми забраните да говорим својим, пристојним језиком, да одговарам на неистине и оно сто мислим", поручио је.

Рекао је и да се никад није плашио, да неће ни убудуће, да грађане није лагао, те да верује да добра и боља времена долазе сваког дана.

"То ће се осећати свакодневно, то ће моћи да виде и осете сви добронамерни људи, да ствари иду на боље".

 

Регион: Има тензија, али проблеми барем нису гурнути под тепих

Одлазећи премијер Александар Вучић најавио је да ће и као шеф државе уложити много напора у очување мира и стабилности у региону.

Објаснио је да данас две ствари карактеришу стање у региону - да има много тензија, али да су после много година проблеми јасно изражени:  „За разлику од прошлости ти проблеми нису стављени под тепих. Та ствар није лоша, јер бар једни друге не лажемо“, истакао је Вучић.

Рекао је да Хрватска и Србија добро знају шта мисле једне о другој и изразио је уверење да се односи могу поправити.

Са БиХ је поверење успостављено, а са Црном Гором и Македонијом су односи далеко од лоших.

Односи са Приштином су, како је констатовао, најкомпликованији.

„Предстоје тешки разговори, али опредељен сам да их наставим“, рекао је Вучић. Када је реч о томе да ли је ЕУ и даље примамљива Вучић је казао да нема сумње да је наш стратешки пут усмерен ка Бриселу.

„Видим будућност Србије у приближавању ЕУ, али не зависи то само од нас да ли ћемо бити чланица“, рекао је он.

Међутим , грађанима је, додао је, свеједно да ли имамо 7 или 15 отворених поглавља, јер то не привлачи никога.

Због тога, како каже, покренуо је идеју око регионалне, јединствене економске зоне.

Казао је да жели да Србија буде мотор развоја, да људи живе боље, а онда грађани неће претарано да размишљају да ли ћемо бити прихваћени у ЕУ 2020. или 2022. .

„Кроз отварање поглавља ништа не обећавам сем развој и напредак Србије“, истакао је Вучић.

Он је казао да на сличан начин то разуме и Еди Рама, али и други.

„ЕУ је то разумела и зато жели додатни утицај на регион. Схватају да смо ми и они грешили и да треба нешто да променико у наставку нашег заједничког пута“, поручио је Вучић.

 

Нови премијер знаће се до 18. јуна

Одлука о новом премијеру биће донета до 18. јуна, прецизирао је данас одлазећи премијер Александар Вучић.

"Ко ће бити премијер знаће се између 12. и 18. јуна", рекао је Вучић и навео да још није одлучио ко ће то бити, али је идеја, рекао је, да на свечаној церемонији своје инаугурације као шефа државе прими новог премијера и нове чланове владе.

Инаугурација је планирана за 23. јун, рекао је.

Вучић је на одговарајући на питања новинара казао да је за промену Устава потребан широк консензус и широка расправа.

Како је рекао, око Устава се мора разговарати на свим нивоима са полтичким странкама, НВО, свим сферама друштва, али да то треба чинити са идејом како видимо Србију за 30 година.

Међутим поручио је: "Да га неко (Устав) октроише - тај случај се неће догодити".

 

Жив се поједох због КЦ Ниш

Жив се поједох што још није завршен Клинички центар у Нишу, изјавио је данас премијер Србије Александар Вучић, и истакао да генерално није задовољан што у претходним годинама није довољно искоришћен новац за капиталне инвестиције.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да га је највише погодило то што ће КЦ Ниш бити завршен тек за неколико месеци.

"Жив се поједох због тога и не могу да разумем Министарство здравља и то што нису ''спавали'' у Нишу. Терао бих их да лопату по лопату уносе. Неко ће рећи да се то тако не ради, али, ради се тако. Тако сам радио и пола ствари је завршено брже и на време. То ми је најкривље", рекао је Вучић.

Он је поручио да није задовлљан искоришћавањем новца за капиталне инвестиције у свим министарствима.

"Сви мисле да је то само у Министарству грађевинараства, али није, тамо је само једним делом. То је питање за сва министарства. Не можемо да се излечимо бољки, тендера, набавки", рекао је Вучић.

 

 

Одавно нисам страначки човек...

О замрзавању функције у странци, односно на питање о статусу у СНС, премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић ускоро ће прецизно информисати грађане.

"Ускоро ћу саопштити од ког тренутка нећу бити председник СНС", рекао је Вучић одговарајући на питања новинара након последњег обраћања на позицији премијера.

Како је навео, и до сада се готово није бавио странком, мада је уверен да је драматично допринела променама у Србији.

"Одавно нисам страначки човек, мада се без СНС овако велике и драматичне промене не би догодиле", поручио је Вучић.

Додао је да нема намеру да буде на власти још 20 година, али и приметио да, како је с лакоћом побеђивао на изборима, тако ће с лакоћом саопштити и шта ће с функцијом у СНС.

Како је поручио, жели да Србија буде нормална земља, има још неке идеје и промене које мисли да у странци и земљи проведе.

"Имам још посла да обавим, за то ми треба још неко време, а после нека неко други настави. Желим да ме памте као у Немачкој Шредера", рекао је Вучић.

Подсетивши на реци Черчила, да је најбржи пут до пропасти кад вас сви хвале и воле, Вучић је поручио да је поносан на чињеницу колико га људи у Србији поштује, али исто тако на то што сви могу да протестују, чак и мимо закона, а да их нико ни попреко не погледа.

"Србија је демократска земља, овде нема ни политичких убистава ни прогона, , а да ли може да има још више демократије, наравно да може, и спреман сам да разговарам са онима који мисле да разговарају о томе", рекао је Вучић те закључио:  "Увек сам спреман да се такмичим у свему...у знању језика, географије, о физици не знам баш ништа, али ни у чему неће да победе, то сам обећао и то ћу да испуним, још једном, на једним изборим, а после ће да ме скину с грбаче".

 

Будући градоначелник да достигне Малог

Будући градоначелник Београда биће одговорна и озбиљна особа, која ће покушати енергијом и способностима да донекле достигне Синишу Малог, изјавио је данас одлазећи премијер Србије Александар Вучић.

Вучић је, одговарајући на питања новинара, рекао да је свестан да има оних који сањају да ће победити на неким изборима и поручио политичким противницима да се то неће догодити ни наредне године, на изборима за Скупштину града Београда.

"Неће победити, опет ће кукати и после ових избора", рекао је Вучић.

Премијер је додао и да је актуелни градоначелник Синиша Мали упркос, како каже, бројним глупостима које о њему сваког дана слуша, један од људи који је највише урадио у Београду и савременој историји српске престонице.

"Урадио је највише грађевина, фасада, улица. То је човек који је јавне финансије водио на изванредан начин, и који је дефицит спустио са 18,3 одсто, на шест одсто", рекао је Вучић.

Премијер је нагласио да је имао срећу да ради са Малим, одајући му признање за све што је учинио.

"Када би сви градови имали Синишу Малог, много боље стање би било у целој Србији", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да је против Малог вођена и "најпокваренија кампања у коју је уложено много директног новца споља, у рушење онога што је радио Мали".

"А он није као ја, спреман да се политички туче сваки дан и да одговара на све, већ је човек који је стручан", рекао је Вучић.

 

 

Извор: "Танјуг"