Вести

Вучић: Подршка Меркелове Србији од непроцењивог значаја

Срећан сам што сам присуствовао излагањима Шинзо Абеа и Ангеле Меркел. Сусрет са Меркеловом је био пријатан, она је увек благонаклона према нашој земљи, поручио је председник Србије Александар Вучић из Давоса, након састанка са немачком канцеларком.

За мене је најважнији сусрет са Ангелом Меркел. За нашу земљу је то најважнији сусрет. Наш сусрет је био пријатан, много сусрета смо имали и увек је била благонаклона према нашој земљи. Данас је такође имала пријатељски тон према Србији, рекао је Вучић.

Како је рекао, највише су причали о односу Београда и Приштине.

Нема сумње да је Немачка земља која је снажно против урушавања нормалних трговинских односа. Слобода протока робе, услуга и капитала људи је нешто на чему Немачка заснива своју политику, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је са Меркеловом разговарао и о билатералним односима, Косову и нашем европском путу.

Од ње је, како каже, чуо и како види будућност ЕУ - у снажном савезу Француске и Немачке, укључујући и војну сарадњу.

Њена визија Европе - да је Ахенски споразум наставак Јелисејског споразума, види ту симбиозу Немачке и Француске, да ЕУ мора да гради своју снагу, монетарну стабилност. Такође је важно монетарно партнерство са Јапаном, које ступа на снагу 1. фебруара - рекао је Вучић и додао да се много тога у свету мења, а мале земље то морају да прате да би нашле своје место у том промењеном свету.

Пошто је Меркелова говорила и о војној сарадњи у Европи, он је додао да када се ради о нашој војсци, да истиче нашу војну неутралност и наводи да ће Србија ове године добити 9 европских хеликоптера и седам руских.

Ситуација је данас много боља него што је била, начињен је велики напредак и људи могу да се поносе. И тек ће, уверен је председник Вучић.

Председник Вучић поновио је вечерас да га је канцеларка Ангела Меркел позвала да поново посети Берлин, "кад год жели", те изразио наду да ће она ускоро посетити Србију.

Одговарајући на питање да ли ће Ангела Меркел доћи у Србију, Вучић каже следеће:

Меркел брине о нама и стало јој је до Србије, верујем да ће доћи у Србију. Надам се да хоће. Рекла је да сам добродошао у Берлин. Разговарали смо о нашем европском путу, казао је Вучић, и додао:

Морамо још много ствари да урадимо пре краја њеног и мог мандата. Велика би ми част била и мислим да бисмо тиме једну значајну еру обележили, уколико би дошла у Србију. Верујем да ћемо имати успеха у томе.

Вучић је рекао да га је Меркел питала зашто је не зовем чешће, али и да он сматра неумесним да на тај начин досађује канцеларки или било коме.

Никада то не радим. Она је тражила и овде сусрет и хвала јој на томе, рекао је Вучић и додао да то што је она тржила сусрет показује колико брине и колико јој је стало до Србије.

Председник Србије је истакао да је Немачка најважнији спољнотрговински партнер Србије.

Приближавамо се размени од готово 5 милијарди евра, што је 13 одсто од укупне наше трговинске размене. То показује наше блиске и добре односе. Од инвеститора највећи број њих долази из Немачке, навео је Вучић.

 

Немачка се снажно противи нарушавању нормалних трговинских односа на КиМ

Немачка се противи нарушавању нормалних трговинских односа на КиМ. Немачка је земља која се, без икакве сумње, веома снажно противи нарушавању нормалних трговинских односа на КиМ, изјавио је председник Србије Александар Вучић након разговора са немачком канцеларком Ангелом Меркел.

На питање новинара шта му је рекла Меркел за најновије потезе Приштине, која ни под притисцима није укинула таксе, Вучић је рекао да су разговарали како то да се реши, као и о односима Београда и Приштине и наставку дијалога, те о будућности Западног Балкана.

А, да ли су ти притисци бројни и тако снажни, као што неко жели да изгледа, или је то само праван за неке друге ствари, о томе не бих сад, али нема никакве сумње да је Немачка земља која је веома снажно против нарушавања нормалних трговинских односа, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је слобода протока робе, услуга и капитала нешто на основу чега је Немачка засновала своју моћ и да Немци не могу такве потезе да разумеју.

На констатацију новинара да га је Меркел дочекала са осмехом, те питање да ли је тај сусрет протекао баш тако оптимистично, Вучић је рекао да са Меркел има честе сусрете и да је она увек била благонаклона према нашој земљи и помагала колико је то у не тако лаким условима било могуће.

 

ЕУ и САД брине Кина, Србија колатерална штета

Вучић је потврдио да је са европским комесаром за проширење и суседску политику Јоханесом Ханом разговарао о квотама за челик, те указао да је Србија колатерална штета чињенице да Европа, као и САД, гледају како да зауставе продор Кине.

Одлука је донета, није идеална по нас. Али, ја сам захвалан Жан Клод Јункеру. Данас је у Србији објављено писмо које ми је он упутио. И Ана (Брнабић) се много борила. Добили смо неке усмене гаранције, али... зашто нису изузели нас, ако су изузели Норвешку, Лихтенштајн, Исланд, које имају исти С СП као и ми...? Ако су изузели њих, могли су и нас, рекао је Вучић.

Како је истакао да нама значе и Јункерове гаранције, који је рекао да ће одмах да реагује ако квоте на било који начин буду угрожавале српску економију.

Како каже, Кина је испред свих, она је број један, а то је додаје Вучић, будућност. Поручио је да су нам Кинези пријатељи и да тога нећемо да се одричемо.

Они покушавају да успоре Кину и да избију на прво место. Ми треба да сачувамо своје интересе, рекао је Вучић.

Није ми важно какав притисак може да буде од било кога, на било који начин. Они су нам спасили Железару, раднике у Смедереву, као и Бор и борски рудник и све друго, подвукао је Вучић.

Пренео је да је и немачка канцеларка данас оценила да Европа заостаје за Кином, па тек онда за САД, у вештачкој интелигенцији, чак и у дигиталној платформи за податке...

У вештачкој интелигенцији, Кина је испред свих, број 1, а вештачка интелигенција је будућност.

То је будућност. Кина води. Зато све велике силе, САД, Европа, покушавају да је успоре, да буду велики играчи, да избију на прво место. То је игра великих. Ми смо мали и гледамо да сачувамо свој интерес, истакао је Вучић.

На питање новинара о Тачијевим изјавама, председник је рекао да више уопште не разуме шта раде Тачи и Рамуш Харадинај.

Покушавао сам да разумем, али не разумем. Народу на КиМ могу једино да поручим да ћемо бити уз њих и да се то неће догодити, рекао је Вучић.

 

Борите се за људска права, за право на слободу изражавања, говора, а уплашили сте се мојих речи

На поједине коментаре у земљи да није он тај који треба да говори о слободи медија у Давосу, председник Србије Александар Вучић каже да то говоре они који се наводно боре за слободу изражавања, али, кад је он у питању, не би да поштују правило друге стране.

За њих, каже, нема правила "друге стране", већ само - да се "скине глава" Вучићу.

А поводом оцена, какву је изнео и некадашњи председник Србије Борис Тадић, да слобода медија за време бивше власти не може да се пореди са стањем какво је данас, Вучић каже да је сагласан с таквим оценама:

И ја мислим да не може, и то је све што могу да кажем о Тадићу. Ја нисам сменио ниједног уредника за разлику од њега, који је ноћне авионе слао да би их смењивао. Ја нисам довео ниједног новинара на РТС, а они су све своје поставили и даље су на функцији. Па ко вам је уредник најважнијег програма на РТС-у? Дајте људи, немојте да причамо о тим стварима. Није ни важно. Нећу да одговарам Борису Тадићу. Он је велики лидер и много важан човек и много је вредан био, не могу да вам кажем колико је марљиво радио на дневном нивоу, рекао је Вучић.

Кад је реч о примедбама што је баш он говорио о медијима у Давосу, рекао је:

Видео сам да су причали да немам права да говорим, да је страшно што сам говорио. Ви, који се борите за људска права, за право на слободу изражавања, говора, уплашили сте се мојих речи, или бисте да се не примењује оно основно начело демократије, људскости ако хоћете, дај да чујем и другу страну, рекао је Вучић.

Како каже, они мисле да нема друге стране и да постоји само њихова осуда.

Мислите да постоји само ваша осуда, "скините главу том Вучићу, том зликовцу, па што да га чујемо, немамо ми шта да га чујемо"... Али, није ми то проблем, рекао је Вучић.

Вучић додаје да постоје озбиљни и објективни људи који ће ускоро у складу са својом савешћу да примете промене и по тим питањима.

Врло сам озбиљан да се наша земља и у тој области прикаже у најбољем могућем светлу, закључио је Вучић.

 

 

Извор: Пинк