Вести

Вучић: Политика искреног пријатељства, солидарности и љубави према избеглом народу

Председник Србије Александар Вучић понудио је данас држављанство породици 10-годишњег Фархада Нурија избеглице из Авганистана, који је продајом својих цртежа учествовао у прикупљању новца за лечење седмогодишњег дечака из Србије, и обећао посао оцу породице, како би могли да остану у нашој земљи.

Председник је казао да му је жеља да задржи "сликарски, али и људски таленат" Фахрада Нурија и његове породице. Вучић је малом Фархаду понудио стипендију, да би могао да настави да слика, а његовом оцу посао, те држављанство за све.

Фархад Нури, који са родитељима и браћом привремено борави у Центру за избеглице у Крњачи, казао је да би желео да остане у Србији, иако је породица намеравала да оде у Швајцарску.

''Моје је да понудимо да будете грађани Србије. Ми бисмо били почаствовани ако би ви то прихватили", рекао је Вучић.              

''Знам колико сте дуго путовали да бисте дошли до Србије, са колико проблема сте се суочавали и да је ваша коначна жеља да идете у Швајцарску. Хоћу да вам понудим, а имате времена, пошто планирате у јануару да идете у Швајцарску, да останете у Србији. Србија није богата као Швајцарска, али молим вас да обиђете Београд и боље га упознате, те видите колико је ово леп град. Ако се одлучите да останете у Србији ми бисмо вам дали држављанство одмах'', казао је Вучић приликом пријема породице Нури у седишту председника Републике.

Указао је да Србији недостају гипсарски молери, те додао да је сигуран да ће отац добити посао, од којег ће породица моћи пристојно и лепо да живи у Србији. Додао је да има више фирми које су заинтересоване да запосле Фархадовог оца, јер им недостају мајстори његовог профила и заната. Поновио је да је Швајцарска богатија земља, али додао да је уверен да је Београд много бољи и лепши град од било ког другог.

''Београд је три пута већи него највећи град у Швајцарској, већи је од Цириха, Базела, Женеве, Берна'', подсетио је он у разговору са породицом Нури и додао да не говори да ће породица у Србији живети у богатству, али ће живети пристојно, ако прихвате понуду.

Фархаду је поручио да са својим талентима, а навео је да је за само десет месеци научио одлично да говори енглески, може да буде и председник Србије, ако то некада буде желео.

''Ја сам пети председник Републике Србије, ти би могао бити 10 или 11. Стварно мислим да би могао да будеш председник, само да радиш вредно. Имаш сва права да будеш председник Србије'', поручио му је Вучић.

''Наша политика је политика искреног пријетаљества, солидарности и љубави према избеглом народу и људима који траже своју будућност а ако видите будућност у Србији добродошли сте у нашој земљи. Све је на вама, нико вас не тера ни на шта'', нагласио је он.

Вучић је указао да постоји више компанија које би понудиле посао оцу, додајући да постоји недостатак молера у нашим великим грађевинским компанијама.

''Нећу тако лако дозволити да оду у Швајцарску. Можете да идете где год желите, али покушаћу да се борим да останете и да вам се свиди Србија'', казао је он Фахраду, додајући да родитељи, а он то добро зна јер има троје деце, слушају своју децу.

Вучић је казао да ће се потрудити, ако породица одлучи да остане, да Фахрад добије стипендију, указујући да постоје специјални фондови за таленте. Председник Вучић је обећао малишану, пошто воли фудбал, да ће обезбедити да присуствује утакмици репрезентације Србије против Молдавије, и утакмици Звезде против Краснодара.

Поручио је породици Нури да жели да се они у Србији осећају као код своје куће и да време проведено у нашој земљи памте увек по добром.

 

 

 

 

 

извор: Танјуг