Вести

Вучић: Политика Србије је разговор, дијалог, очување мира и стабилности

Председник Србије Александар Вучић рекао је после састанка са представницима Републике Српске, да су поделили забринутост због Декларације СДА, да су констатовали да проблем постоји, али да је његов апел да покажу пуну уздржаност и да не реагују пренагљено.

Вучић је на заједничкој конференцији за новинаре рекао да нам је мир потребан као "хлеб насушни" и да је ове људе и њихову забринутост потпуно разумео, али да их је замолио да не реагују пренагљено.

Вучић је такође одбацио сталне приговоре да се Србија наводно меша у унутрашње ствари БиХ, иако је потписница и гарант спровођења Дејтонског споразума.

"Неки сматрају да ће Србија док год постоји бити сувише велика и јака. И када бисмо је скоро уништили, не би била онолико мала колико би они желели", приметио је Вучић.

"Политика Србије је разговор, дијалог, очување мира и стабилности. Мој позив је на уздржаност и шта год ми можемо да учинимо да тензије смањимо, aпел Србима у име Србије, зато што нам је мир потребан као хлеб насушни. А Србија ће бити уз свој народ, нећемо поновити оне односе које смо имали некада и који су нас коштали много, живота људи", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да би "било какав сукоб значио економски крах и крај добре будућности за све нас".

Вучић је подсетио да је Србија гарант Дејтонског мировног споразума, који може да се мења само договором сва три народа.

А на евентуалне приговоре што се Србија бави Декларацијом СДА, Вучић узвраћа подсећањем да је Србија као страна потписница тог споразума дужна да чува поредак успостављен Дејтонским мировним споразумом.

"Србија је обавезна да да своју реакцију, мишљење и суд на свако њено кршење", рекао је Вучић.

Вучић је прочитао шта су све обавезе Србије по Дејтонском споразуму, како у региону не би говорили да се Србија понаша неодговорно и да се меша у унутрашње ствари других земаља.

Вучић је објаснио да се суштинске обавезе Србије као сукцесора СР Југославије могу поделити у две врсте, које су изричито прописане одредбама Општег оквирног споразума и могу се даље поделити у три групе.

То је да Србија и БиХ признају једни друге као суверене државе у међународним признатим границама, начело за споразум о регионалној контроли наоружања и споразум Србије и НАТО о транзитним аранжманима, рекао је Вучић.

"Друга врста обавеза је из чињенице да је Србија страна потписница Дејтонског споразума, а циљ успостављање и одржавање трајног мира. Србија је гарант спровођења мировног споразума, то јест дужна је да чува поредак који је успостављен Дејтонским мировним споразумом. За свако кршење Дејтонског споразума који је међународни правни уговор Србија је обавезна да да своју реакцију, своје мишљење и суд. За оне који су намерно неписмени или се праве да им то објасним".

"Да објасним онима који се праве неписменим, био сам једини лидер који није ишао у току кампање у БиХ и мешао се у изборни процес. Ердоган је почео своју кампању из центра Босне и нико није правио проблеме. Неки сматрају да Србија док постоји ће бити сувише велика и јака, када бисмо је скоро уништили не би била онолико мала колико би они желели", рекао је Вучић.

Вучић каже да је тражио у складу са принципом добре вере и савесног понашања - бона фиде да разговара о декларацији СДА са свим људима из Републике Српске и да су и они то претходно тражили.

Вучић је рекао је да су представницима парламентарних странака у Српској, као и њено руководство, осудили СДА декларацију, као и да су сагласни по два питања: једно је однос према опстанку Републике Српске, друго је веома негативан према тексту декларације СДА и других докумената, а трећи однос је поштовање према Србији и жеља за најбољим односима са Србијом.

Политика Србије је, истиче Вучић, да на све то Срби морају да буду веома уздржани, рекао је и позвао и Милорада Додика и Жељку Цвијановић и све наше људе да покажу пуну уздржаност и да не реагују пренагљено већ у складу са интересима Српске и Србије, као и БиХ, а то је да дамо све што можемо од себе да се сачува мир и стабилност.

"Било какав сукоб значио би економски крах и крај за све нас и крај добре будућности за све нас. Зато да покушамо да позовемо све актере на смиривање тензија и на поштовање Дејтонског споразума. А политичика позиција Србије је да ми поштујемо постојање БиХ као једне државе, коју чине два ентитета, са свим њиховим надлежностима, као и договор три конститутивна народа - Срба, Хрвата и Бошњака. Та позиција је принципијелана и непромењива", рекао је Вучић.

Вучић истиче да Дејтонски споразум једино може да се мења договором сва три народа, а не наметањем воље једног народа другим народима.

"То морају да знају сви", истакао је Вучић указујући да је Србија гарант Дејтонског споразума.

 

Предлажете да изнајмимо територију КиМ на 100 година?

Александар Вучић рекао је да су предлози, попут идеје Војислава Коштунице да се за Косово примени модел Хонгконга, нереални и непримењиви, а истовремено Србији отежавају разговоре и позицију у преговорима о Косову и Метохији.

"Веома поштујем наше председнике, Тадића, Коштуницу, Николића, али моје је питање шта вам значи то као Хонгконг? Да изнајмимо територију на 100 година?", питао је Вучић.

"Ко ће да то прихвати и с ким сте разговарали од Албанаца који већ имају неизнајмљену територију, коју су добили за време вашег мандата?", запитао је Вучић.

Вучић је рекао да је одговорио на овакав начин како би се видео бесмисао таквих предлога.

Бесмисао тог предлога илустровао је чињеницом да у Хонгконгу живе Кинези, а на Косову и Метохији 93 одсто становништва чине Албанци, а не Срби.

"Хајде да прекинемо себе да лажемо, да причамо бајке о себи, да се не понашамо као да смо највећа сила на свету, да се не понашамо да се све окреће око нас, да мењамо тезе сваког дана само зато што нам се не свиђа истина, зато што наше нежне уши неће да чују истину", истакао је Вучић.

Вучић је рекао да је ситуација на Косову много компликованија и тежа, те подсетио да је у време председничког мандата Коштунице почињен погром над Србима, а у време премијерског мандата спроведено изрицање независности.

"Наша реакција тада је била или Хонгконг или саопштење - заборавили су на Хонгконг и било је саопштење", рекао је Вучић.

Вучић је поновио да они који то предлажу покажу како то може и како ће тај предлог прихватити Албанци.

Вучић је позвао да доведу људе да направе Хонгконг, јер он није у стању да то учини, зато што су то глупости.

"Сутра ћу да поднесем оставку, само да ми гарантујете да ћете тај договор да постигнете. Немојте да се играте деце, дечијих игара. Нама је потребан реалан, озбиљан, објективан, државнотворни и државнички приступ решавању косовског проблема, а не дневнополитичко глупирање. Ајде спроведи га данас, одмах се склањам. Само кажи народу да ћеш успети да то проведеш", рекао је Вучић додајући да се не обраћа Коштуници већ онима који су то на генијалан начин пренели.

Вучић се осврнуо  и на изјаве да је решење у помирењу и дозволи Албанцима да се лече у нашим болницама.

"Па лече се. Пуне су наше болнице Албанаца. Али, како ћете да се помирите када Албанци то неће? Прекините да лажете себе, не само домаћу јавност. Сви заједно обмањујете јавност. Реците каква је истина, па у тим оквирима да нађемо како да решимо то питање. Обмањујете јавност, јер нежне српске уши више воле да чују лаж него горку истину", рекао је Вучић наводећи као пример лечење рака камилицом уместо хемотерапијом.

Срби, рекао је Вучић, воле да слушају о Кипру, Хонгконгу као решењу, а ради се о причама које не личе на наш случај.

"Престаните са лажним примерима и другим глупостима јер тиме отежавате Србији било какав озбиљан разговор о било чему, доводите земљу у тешку позицију", истакао је Вучић.

 

Настављамо помоћ РС, стиже погон фабрике у Дрвар

Александар Вучић најавио је да ће, врло ускоро, у наредним данима или недељама, у Дрвару, већински српском граду у Федерацији БиХ, бити основан и направљен један мањи погон домаће фабрике у државној својини, у којој се очекује место за више од 100 запослених.

"То је наша конкретна помоћ, ствари о којима желимо да разговарамо и начин на који желимо да их решавамо”, подвукао је Вучић.

Вучић је рекао да се на састанку разговарало о наставку пружања подршке Српској, да је постигнута пуна сагласност свих и да ће Србија настојати да економски помогне колико може и Републици Српској, али и Федерацији БиХ, нарочито тамо где живи српски народ.

Вучић је подвукао да у Србији, а и у РС, постоји опредељеност за стратешки дијалог са Бошњацима, јер само кроз разговор морају да се решавају проблеми.

"Нама никада није сметало ни када је Шефик Џаферовиоћ (бошњачки члан Председништва БиХ) долазио у Рашку област, или Санџак, иако су на тим скуповима његови домаћини говорили и о прављењу специјалног статуса за Санџак, који не постоји у Уставу као посебна категорија", истакао је Вучић.

Како је рекао Вучић, на то ћутимо, јер су нам важнији мир и добри односи и живот са Бошњацима, као што је и Бошњацима у Србији важније када ће бити готов ауто-пут од Пожеге до Дуге пољане, и даље до Бољара и када ће бити повећања плата и пензија.

"Увек смо били уздржани и зато не могу да прихватим ту врсту оцена и осуда оних који би Србији да забране да брине о свом народу у Српској", категоричан је Вучић.

Вучић је рекао да је забринут, јер је слушао забринуте људе на састанку, будући да нико није рекао да није забринут.

Али, и поред тога, истакао је Вучић да ће позиција Србије да буде инсистирање на дијалогу, очувању мира и стабилности, а у том правцу је и његова молба и позив на уздржаност, како би се све учинило да се смање тензије.

Позивом на уздржаност Срба, рекао је Вучић, не жели да каже да је било ко од њих одговоран за насталу ситуацију, већ то значи да се води рачуна о сваком свом потезу, када је ситуација у региону у питању.

Вучић је рекао да од других не може ништа да тражи, јер, како је приметио, како може било шта да тражи када неко са индигнацијом одбацује процесуирање ратних злочинаца из сопственог народа, већ их доживљава као хероје, док као злочиначки види само српски народ.

Вучић је поновио да је мир потребан као "хлеб насушни", као и економски напредак.

Вучић је рекао да се неће поновити односи који су нас пре неколико деценија коштали много, живота људи, као и материјално, када је Србија уводила санкције РС… те да сада не постоје сукоби између Србије и Српске.

Вучић је захвалио Додику на идеји да Србија и РС заједно обележавају све догађаје из прошлости, те пренео да је данас прихваћена још једна Додикова иницијатива - да се заједнички приступи изградњи јединствене српске дијаспоре, којој се није посвећивало довољно пажње.

 

Да ли је и Декларација СДА притисак на Србију?

Александар Вучић оценио је да иза идеје изнете у декларацији СДА не стоји само један народ, једна странка, већ део међународне заједнице.

Вучић није директно одговорио да ли се декларација СДА, иако само политички акт, који нема, бар не јавну, видљиву, подршку међународне заједнице, може видети и као нека врста притиска на Србију у тренутку у којем се пожурује решење за Косово, али је истакао да је сигуран да идеје изнете у том документу нису само идеје једног народа и њихових политичких представника.

"То су идеје дела међународне заједнице, који није желео отворено да их подржи и који би волео да види да оне прођу уз сагласност Хрвата и Срба. То се видело и кроз изјаве појединих представника најважнијих сила", објаснио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк