Вести

Вучић: Поносан сам како изгледа Београд

Председник Републике Србије Александар Вучић обишао је данас пре подне радове на Тргу републике, који нису прекинути ни по киши, те најавио да ће радови бити завршени 1. септембра, а Трг - прелепо место, какво Београд заслужује.

Председник је поделио с новинарима утиске о будућем изгледу централног београдског трга, који ће личити на сличне у страним престоницама, а посебно је био задовољан квалитетом радова и материјала који је употребљен.

На Тргу су, наиме, постављене гранитне коцке, тешке 25 килограма, које су, како му је пренео један од радника, Стојан, 78-годишњак родом са југа Србије, који, каже, 60 година поставља коцке, готово вечне, одличног квалитета и могу да издрже велику тежину.

Председник је истакао да се много ради у престоници, чини се више у последњих годину дана него у последњих 20-30 година, али ће држава морати да помогне да се и у неким другим градовима, попут Ваљева, Пожаревца, Ужица, Кикинди уреди инфраструктура, улепшају ти градови и привуку туристи.

У тим градовима, приметио је, нема још довољно инвеститора, чији би новац помогао, али ће помоћи Република.

Такође, напоменуо је да ће морати да се ради равномерно и у свим београдским општинама.

Вучић је рекао да зна да радови сметају људима, за месец, два или три, али да се радови одвијају највише у јеку грађевинске сезоне.

Изнео је податак да је 2012. године у Србији било 1.530 јавних градилишта, а данас их је више од 40.000.

"Посебно сам поносан како изгледа Београд, када видите како напредује КЦС, па видите гради се "Sky line", друга кула Ушће, Београд на води...", рекао је Вучић.

Вучић је додао да му је драго што сада све више људи подржава реконструкцију Трга и подсетио да је слично било и када је почела изградња Београда на води.

Тај пројекат је, каже, у почетку подржавало свега 27 одсто грађана, а данас је тај проценат порастао на 67.

"Али, такви смо ми, Срби. Неповерљиви према свему новом, али кад видимо како ствари иду, имамо другачији однос", констатовао је Вучић.

Вучић је најавио да ће у септембру бити отворен Булевар Вудро Вилсона у Београду на води, пре него што крену радови на Савском тргу, где ће бити постављен величанствен споменик Стефану Немањи, као и да ће Карађорђева улица бити завршена 1. септембра.

Вучић је рекао да ће на Тргу после реконструкције бити много цвећа, као и 27 нових стабала.

Такође, биће постављене и такозване смарт клупе, са бежичним интернетом, соларним пуњењем, пуњачима за мобилне телефоне.

Вучић је напоменуо да је у протеклом периоду обновљено 495 фасада, те да се ове године ради чак 73 фасаде у Земуну.

"Све је лепши град и све више туриста привлачимо", констатовао је Вучић.

Председник је, током обиласка, запазио и групу кинеских туриста, којима се обратио речима:

"Здраво, браћо Кинези. Добродошли у Београд".

 

Помоћи ћемо у санирању штете од града

Вучић је изјавио да ће се помоћи пољопривредницима који су претрпели штету од града токо јучерашњег и јутрошњег невремена.

Вучић је, током обиласка радова на београдском Тргу републике, изразио задовољство што је киша престала да пада, пре свега звог грађана у унутрашњости земље, који су претрпели штету.

"Видећемо како да помогнемо у санирању штете од града", подвукао је Вучић.

Вучић је констатовао да је, срећом, малина већ обрана, али да ће невреме оставити проблеме на засадима за следећу годину.

"Али, видећемо како да, са новим садницама, Министарство пољопривреде помогне пре свега, малинарима и свима који су претрпели велика оштећења јуче и јутрос", поновио је Вучић.

 

Чист сам као суза, деловао сам у складу с "њиховим Уставом"

Рекао сам истину, чист сам као суза и деловао сам у свему у складу са "њиховим Уставом" и законима, рекао је Вучић и објаснио да је скинуо ознаку државне тајне са докумената о прислушкивању у складу са уставним овлашћењима.

Свима којих се прислушкивани разговори тичу тражио је, истиче, и добио одобрење да их изнесе у јавност, а све накнадне коментаре опозиције на ту тему сматра лицемерним и покушајем да прикрију чињеницу да су они прислушкивали њега, а не он њих.

Вучић је, након обиласка радова на Тргу републике, на питање новинара да ли је скандалозно и срамотно, као што пишу поједини медији, што је прочитао државне тајне и да ли је то по закону, указао да је, када је одлучио да скине ознаку тајности са докумената, то одлучио на основу права које има по Уставу и закону, и да је то учинио само за документа која се тичу њега лично.

Истакао је да је донео одлуку у складу са законом и чланом 26.

„Ја сам једини изабран непосредно. Донео сам одлуку на основу њиховог Устава и закона. Имам право да скинем ознаке тајности било ког степена за акте које сматрам да су од јавног интереса“, објаснио је председник.

Вучић је рекао да никога није оштетио објављујући документа, и да је све обавестио да ће изговорити њихова имена, те да оне, које није добио, није ни помињао.

Одбацио је критике опозиције, која је кренула с причама да их неко прислушкује, рекавши да измишљају ствари полазећи од себе.

„Говоре о урушавању институција, а које институције нису урушили у њихово време. Од војске до СПЦ... Слали су податке из БИА како је неки владика педофил или не. Ја, када се не слажем са владикама, одем и кажем им то на Сабору СПЦ“, поручио је Вучић. Указао је да је ранији режим уништавао све наше службе и институције, али и институт слободног окупљања и протеста.

Каже да га опозиција напада, јер брину шта може да изнесе још у јавност, са чега још може да скине ознаку тајности.

„Ја то нисам радио, ни посредно, ни довикујући или шаптајући новинарима како да то објаве, како сазнају нешто. Урадио сам ово само да покажем о каквим лажовима је реч“, рекао је Вучић.

На тврдње да је имао контраобавештајну заштиту 1995, Вучић је опозицији поручио да се зна у чијим је рукама била служба у то време, у рукама Милошевића и његових сарадника, и ниједну другу партију нису третирали.

„Када сам показао шта су урадили, ниједна невладина организација и медиј није рекао "је л" то могуће, да су се дрзнули, пратили и прислушкивали Вучића", а да данас кажу прислушкује их неко. Нико не прислушкује ни Ђиласа, ни Јеремића. Суштина је у томе да када их ухватите у лажи они пређу на другу причу која је само њима интересантна“, рекао је Вучић.

„Рекли су да сам на мерама због веза са криминалцима, а БИА никакве такве информације нема. Погледао сам и закључке и не видим помињање криминалаца, помиње се једино Бојан Пајтић. Ја сам мислио да је реч о Петру Панићу, дугогодишњем шефу обезбеђења код радикала, па да ме због тога повезују с тим круговима. Али они су на основу општег говора који је одржао Шешељ покренули саслушање како би пратили разговоре између мене и Шешеља који је био у Хагу“, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да то показује у колико лицемерном друштву живимо и како се неки праве да не разумеју шта је демократија, и шта треба чинити да она функционише.

„Док сам био координатор служби безбедности нисте никада могли да видите ниједан транскрипт разговора. А ''велике демократе'', док су управљале службама, могли сте на дневном нивоу да прочитате 10 до 20 транскрипта. Тиме су радили на урушавању служби и система безбедности“, нагласио је Вучић.

Рекао је да је „чист као суза“ и да они треба добро да размисле да ли и они јесу.

„Задовољан сам свиме што сам радио“, додао је и указао да су и Горана Весића окарактерисали као екстремисту само зато што је изашао из странке.

Указао је да се стално чују претње од опозиције да нешто неће дозволити и подсетио да о демократији причају људи који су дозволили да на месту, са којег се данас обраћао, буде убијен Ранко Панић, само зато што тадашњи режим није дозволио медијску шетњу, односно нису могли да истрпе лошу реч о себи.

„Да бијете људе нећете и спречавате их у обављању њихових права“, поручио је Вучић.

„Колико недеља и месеци дозвољавамо да сваке суботе, када год хоће, зауставе цео град, прљају тунел, да малтретирају грађане, а никада никог нисмо дирнули. Слобода кретања је основа демократије, а нама тада нису дозволили да се прошетамо“, рекао је Вучић.

Каже да је актуелна власт дозволила сва окупљања, те није применила силу ни када су упали насилно, са тестерама у РТС, нешто што би у другим земљама било завршено хапшењима и дугим затворским казнама.

„Дозволићемо насиље према имовини, и све што мислимо да можемо да контролишемо да би показали изражену демократију у односу на аутократски режим у којем смо били“, рекао је Вучић.

Вучић је указао да је од када је, пре седам година, постао потпредседник Владе, а после премијер и председник државе, чинио све да на одговоран начин штити и бори се за земљу.

Навео је да је учествовао у доношењу најтежих мера у историји Србије како би земљу спасили од банкротства, те додао да су те мере дале резултате и сада имамо највећи ниво директних страних инвестиција у региону, немамо никаквих фискалних проблема, имамо релативно висок раст и најнижу стопу незапослености на Западном Балкану, а постајемо и земља која полако, али сигурно претиче остале у региону по платама.

Трпео је, исправљајући оно што му је остављено, ударце са свих страна.

Након свих грешака које су почињене, од одласка Црне Горе, преко измештања разговора о Косову из УН, до доношења пресуде пред Међународним судом правде, и подизања граница између Срба, требало је подићи Србију, решавати велике економске проблеме и вратити је на међународну сцену, па и питање Косова.

 

Тадић у Председништву имао део приватног прислушног центра

Борис Тадић се састајао са страним обавештајцима, ангажованим на различитим позицијама у амбасадама, много више него ја, а у Председништву је имао део приватног прислушног центра, рекао је Вучић.

На питање новинара да прокоментарише изјаву Бориса Тадића да се, док је био опозиција, састајао са обавештајцима, Вучић каже да је то неистина.

"Тадић, наравно, говори неистине. Ја сам се састајао са људима који су први секретари. Нисам био председник странке и то је био мој ниво - први секретари или заменици амбасадора. Тајне службе понекад могу да тумаче да су они припадници обавештајних служби. А није Тадић тај који то одлучује", рекао је Вучић.

Очигледно је, додао је Вучић, да је Тадић о томе одлучивао.

"Треба да се стиди својих речи, јер се са њима састајао много више него ја, и још је све то пратио из приватног прислушног центра, који је имао делом у згради Председништва, па је потом исељен на сплав који је водио Тадићев рођак", навео је Вучић.

Како каже, Тадићев "уплашени израз лица" показује да страхује да неко не открије шта је све радио.

"Видели сте његов уплашени израз лица, уплашен из неких других разлога. Питајте њега за разлоге... Зато што брине да ће неко да открије шта је све радио по том питању ", рекао је Вучић.

 

Нека се утврди ко је све прислушкивао

Вучић је рекао да је апсолутно отворен за то да се утврди ко је све прислушкивао у Србији.

"Спреман сам и за оно што је тражила Демократска странка Србије да се утврди ко је све прислушкивао. Апсолутно сам отворен за то", рекао је Вучић.

Војислав Шешељ није својевремено говорио истину када је рекао да му је Вучић у Хаг доносио транскрипте разговора између Бориса Тадића и Томислава Николића, рекао је, али је приметио да ТВ Н1 поклања пажњу Шешељу, па макар то биле његове речи од пре 11 година:

"Рачунам на Н1 да увек подржава све што каже Војислав Шешељ и да највеће поверење има у његове речи. Овде је реч о изјави од пре 11 година и Н1 сада извлачи оно што је Шешељ говорио пре 11 година. Није Шешељ рекао истину, нити је могуће купити за 35.000 било какав прислушни уређај и прислушкивати председника Републике. Покушајте то да урадите, па ми то покажите", рекао је Вучић.

 

Једно је неспорно - Русија нас није бомбардовала

Вучић је рекао поводом твитер полемике Раде Трајковић из СзС и руског амбасадора о улози Русије током догађаја 1999. године на Косову и о Хуманитарном центру у Нишу, да не разуме хистеричну кампању лидера СзС против Русије и подсетио да нас није Русија бомбардовала.

"Не волим да стајем на страну страних амбасадора јер је мој посао пре свега да штитим наше држављане, али морам да признам да никада нисам разумео хистеричну кампању појединих лидера СзС против Русије. Русија Србију 1999. године није бомбардовала. Да ли смо се ми тада надали нечем вишем од Русије...? Ипак, Русија није учествовала у бомбардовању", рекао је председник.

Такође је нагласио да је ноторна лаж да је Хуманитарни центар у Нишу претворен у војну базу.

"То је апсолутна лаж и ту је Боцан-Харченко у праву, али то је једна у низу свакодневних лажи лидера СзС или ''1 од 5 милиона''", закључио је Вучић.

 

Где је нестало 500.000 Срба из Хрватске?

Где је нестало 500.000 Срба из Хрватске и како се то догодило, упитао је Вучић поводом годишњице "Олује", коју Хрватска слави као победу у оквиру "домовинског рата", а не као протеривање Срба са територија на којима су живели.

"Наш је задатак да то никада не заборавимо и да то на достојанствен и озбиљан начин обележавамо. Да се не стидимо наших суза, да поштујемо туђе жртве, али, да за разлику од раније, поштујемо и своје, српске жртве, да их не смањујемо и да о њима говоримо", поручио је председник.

Упитан о изјави хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић да би желела да присуствује концерту у Сплиту Марка Перковића Томпсона, који је познат по усташким и антисрпским песмама, на годишњицу Олује, Вучић је констатовао да је то у Хрватској радостан дан, док је за нас један од најтужнијих дана у савременој српској историји.

"Ми ћемо га пети пут обележити како доликује, заједно са Републиком Српском, и поносан сам на то", рекао је Вучић.

Председник је истакао да се погледи Хрватске и Србије на прошлост разликују, али да, без патетике, може да изнесе неке податке и да, заправо, тиме упути питање странцима.

Србија жели најбоље односе са Хрватском и наставиће да их гради, рекао је Вучић али је затражио објашњење за чињеницу да је по попису 1991. године у Хрватској било 582.000 Срба и 106.000 Југословена, односно укупно око 650.000 Срба, а да их је 2011. било 184.000.

Изразио је уверење и да ће Срба на попису 2021. бити мање од 150.000.

"Где је нестало 500.000 Срба?", упитао је председник Србије.

"И да кажете да су људи отишли ''трбухом за крухом'', да их је тако отишло 100.000, где је нестало 400.000 људи? Како ћете то да објасните, како се то догодило?", запитио је Вучић.

Тешко је, каже, то објаснити и то је тешка рана Срба, са којом морају да живе.

Вучић је позвао све грађане Србије, а посебно Крајишнике, да дођу сутра у Крушедол, где ће бити обележена годишњица "Олује", да одају пошту настрадалим Србима, науче децу шта се тамо заиста десило, како да тај ужасни злочин никада не буде заборављен.

Председник је навео да је поносан на Крајишнике који су избегли у Србију и да им је захвалан на томе што су својим радом и трудом од Србије направили лепшу земљу, и што су увек Србију волели више од свега.

 

Само чекам да чујем да Грачаница није Милутинова...

Покушаћемо да заштитимо Српску православну цркву на Косову и Метохији, њену имовину и светиње, поручио је Вучић.

На питање може ли Србија да учини било шта да спречи отимање српских светиња на КиМ, а поводом последњег случаја служења католичке мисе у православној цркви Светог Николе на Новом Брду, Вучић је констатовао да то чак није ни злоупотреба вере, већ посао за Еулекс и међународне организације.

Председник је навео да је и у Бриселу, током преговора, инсистирао на томе да, шта год да буде, мора званично да пише СПЦ Београд, да би се спречило да се на КиМ спроводе идеје прављења неке нове православне цркве, као што се, каже, данас дешава у Црној Гори и на неким другим просторима.

"Покушаћемо да заштитимо СПЦ, њену имовину, светиње и све друго, а на међународној заједници је да нам то објасни", истакао је Вучић.

А, онда ће се, примећује, чути чудесни коментари како би Албанцима требало да припадну Дечани, како су то градили Гаши...

"Само чекам да за Грачаницу чујем да није краља Милутина, него неког од великих албанских јунака...", рекао је Вучић.

 

Не желим да се мешам у политичка збивања у Приштини

Вучић је рекао да зна шта се дешава на политичкој сцени у Приштини, али да не жели да се меша.

"Очигледно је да је ту сада дошло до додатних ломова у једној од њихових највећих партија. Данас је важан избор да видимо да ли ће бити Љуфти Хазири или Иса Мустафа, али ја не бих да говорим зашто је све то важно. Србија прати све што се збива, па ћемо да видимо како ће све то да изгледа у наредним данима", рекао је Вучић на питање да прокоментарише политичку ситуацију у Приштини.

Како је додао, не жели да се меша у интерне албанске односе.

 

Против сам вербалног деликта - Важно да се говори слободно

Упитан за коментар о предлогу једне посланице да се поново уведе вербални деликт, Вучић је истакао да ће увек да буде против тога, јер је, каже, његов принцип да се бори речима и зато је против сваког вербалног деликта и ускраћивања права на другачије мишљење, реч и окупљање.

"Важно је да људи говоре све што мисле, како год хоће и како хоће", рекао је Вучић.

Вучић је додао да нико не може да промени истину коју он говори, а да је то управо највећи проблем дела опозиције.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк