Вести

Вучић: Поносан сам на све што се ради у Београду

Председник Александар Вучић обишао је данас радове на пројекту Београд на води, где је истакао да је то највеће градилиште у овом делу Европе, као и да ће тај и сви пројекти који се спроводе у престоници, допринети укупном развоју.

Председник се новинарима обратио на крову зграде "Бела виста" у Београду на води, која ће, каже, у јуну бити усељена, јер је свих 228 станова продато.

У згради поред, "Парк вју", са 244 станова, готово све је продато, додао је Вучић.

"Поносан сам на чињеницу да је ово највеће градилиште у овом делу Европе, 1.554 радника је данас овде. Поносан сам на све што се ради у Београду", рекао је Вучић.

Додао је да ће у Београду на води бити изграђен и највећи шопинг мол у југоисточној Европи, који ће бити 7,5 пута већи од Ушћа, те да ће се људи који на томе раде постарати да ту буду највећи светски брендови, како наши грађани не би морали да иду у Беч, Париз, Рим, Њујорк, већ да све имају овде.

Вучић је подвукао да је буџет Београда данас, у односу на пре пет година, има за више до 300 милиона евра већи, док је дефицит мањи.

"Толико је Београд уређенији и лепши и толико су порасле потребе Београђана. Све ће то да допринесе укупном развоју економије, донеће новац, радна места, туристе", рекао је Вучић.

Председник је указао да је важно да Београд сваке године има све већи буџет, значи да град више зарађује и истакао значај изградње метроа, јер, како каже, људи имају виши стандард у престоници, што захтева и бољу инфраструктуру.

"Када говорите о гужвама, сваке године у Београду има 35.000 нових аутомобила. Просечна плата у Београду је виша од 600 евра, драматично већа него у неразвијенијим крајевима земље. Важно је да у складу са тим стандардом градимо инфраструктуру која то може да прихвати", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио да ће се градити и нови мост на Сави у који ће бити уложено 70 милиона евра и који ће бити и за пешаке и за бициклисте и за метро, а са гондолом ће чинити један "ланац" до Ушћа.

Вучић је подвукао да су туристички потенцијали у главном граду све већи и израженији, а да се сваке године забележи двоцифрени раст туриста.

"Данас је двоструко већи број туриста него 2012. године и то су за нас огромни бројеви. Они доносе новац у Београд, радна места у сектор услуга и финансијски сектор, а посебно у грађевински сектор", рекао је Вучић.

Додао је да је зграда "близнакиња" пословног центра Ушће, већ изграђена пет или шест спратова изнад земље.

"Очекујемо да торањ, за који су постављени потпорни зидови, у септембру крене ''из земље'' и то ће бити, вероватно, најлепша зграда која ће бити ''ландмарк'' за Србију", рекао је Вучић.

Вучић је указао да су се градске власти у последњих неколико година суочавале и превазишле велики број проблема и кренуле у реализацију Београда на води - што је подигло стандард, запослило људе, домаће грађевинске компаније.

Вучић је рекао да је задовољан, али да мора да се ради и даље, на уређењу фасада, а затим и о урбанизацији других делова града, пре свега приградских, где се морају убрзано привести крају пројекти и обезбедити водоснабдевање, канализација, све што је затечено у веома лошем стању.

"Остаје нам да радимо, да се приближимо Будимпешти у бројевима. Будимпешта је и даље много богатија од нас, али то треба да нам буде циљ и уверен сам да ћемо тешким и озбиљним инфраструктурним радовима, и променама које ће у естетском смислу, значити много и да ће то привлачити све већи број туриста", рекао је Вучић.

Председник је указао да је намера државе да већ овог лета крену нове бродске линије ка истоку Србије, како би што већи број људи, у складу са Дунавском стратегијом, долазио у Србију, и то не само у Београд, већ и у све друге градове који се налазе на Дунаву.

Вучић је радове у Београду на води обишао са министром финансија Синишом Малим и градоначелником Зораном Радојичићем.

 

Извршни органи решиће питање објекта на Копаонику

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да ће питање илегалног објекта у националном парку на Копаонику сасвим сигурно бити решено реаговањем извршних органа власти, а што се уклањања илегалних објеката у Херцеговачкој тиче - о томе, каже, морају да одлуче судске власти.

Вучић је на констатацију да су прошле три године и да су и даље непознате особе које су рушили објекте у Херцеговачкој улици, као и да је у том времену изграђен илегални објекат у националном парку на Копаонику, и питање да ли то показује нефункционисање државе, рекао да ће извршни органи власти свакако решити питање објекта на Копаонику.

„Препуцавање ко је надлежан а ко није, имамо случајева колико хоћете, али ће то питање свакако бити решено од стране извршних власти“, подвукао је Вучић.

Вучић је нагласио, да, што се питања рушења у Херцеговачкој тиче, то новинари треба да питају надлежне судске органе.

„Не могу да се мешам у одлуке суда. Али, да не бих бежао од одговорности - мислим да је неупоредиво величанствено чудо које видимо, нови град који настаје у односу на оно што се догодило са рушењем барака, нелегалних објеката. Увек сам за то да правна држава функционише. Молим надлежне судске органе да то у складу са законом решавају“, истакао је Вучић.

Указао је да сада у Београду имамо променаду која је вероватно најлепша у Европи, додајући да ће сада бити посла око пречишћавања Саве и Дунава, јер држава жели да буду чисти као што је Дунав чист у Бечу.

За то, како је објаснио, биће потребно три до четири године, али је сигурно, како каже, да ће се у томе успети у најлуксузнијем делу овог пројекта.

„Сигуран сам да људи виде колико смо урадили. Сећам се када су нас неки критиковали да постоји само једна кафана и ништа више. Погледајте шта данас постоји. Постоји нешто што је на понос не само сваком Београђанину, већ сваком ко долази у овај град. Бројке доказују да им се више допада ово од змијарника, ђубришта, и сметлишта", рекао је Вучић.

Људи воле уређеност, када је нешто урбанистички и те како добро урађено и направљено, каже Вучић.

"Ово је нешто што доноси будућност, нешто модерно, што људи могу да виде као мотив за опстанак“, закључио је Вучић.

 

Прихватио сам молбу, наш скуп 11. априла у Новом Саду

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће скуп, који је у оквиру кампање "Будућност Србија" у Новом Саду био планиран за 12. април за када је и опозиција предвидела свој скуп на истом месту, бити одржан дан раније, 11. априла.

На питање новинара да ли је прихватио молбу градоначелника Новог Сада Милоша Вучевића да због најаве организатора протеста "1 од 5 милиона" да такође 12. априла организују скуп, помери окупљање својих присталица за други дан, Вучић каже:

"Мислите ''1 од 600'' односно "1 од 583"", рекао је Вучић, алудирајући на то да се драстично смањује број присталица протеста.

Вучић је рекао да опозиција никоме није пријавила тај скуп.

"Пошто су они јаки, а ми слаби ми ћемо се окупити у четвртак 11. априла око 18 сати. Тада ваљда нема "1 од 583". Разговараћемо са народом, биће и премијерка Ана Брнабић, министар спољних послова Ивица Дачић", рекао је Вучић.

Најавио је да ће сутра посетити Браничевски округ, а Јужнобачки округ чији је Нови Сад административни центар поново ће, како је рекао, обилазити 13. априла.

"Да ничија права не повредимо, да пустимо све, да их чувамо као мало воде на длану, мислим да је то фер и демократски. Нама је тешко да четвртком скупимо 400 људи, али видећемо", рекао је Вучић.

 

Нећемо дозволити насиље, институције ће реаговати

Председник Србије Александар Вучић поновио је да институције Србије неће дозволити насиље појединаца из опозиције који, како им се смањује број присталица, све чешће изазивају нереде и примењују насиље, већ ће морати да делују у складу са својим обавезама.

Осврнувши се на јучерашњи покушај упада лидера Двери Бошка Обрадовића, његових и следбеника Драгана Ђиласа и Вука Јеремића у Стари двор, Вучић је рекао да је запрепашћен начином на којима су неки од њих покушали да оправдају јучерашње насиље.

"Они су, кажу, хтели нешто да предају, али шта је ту радио Обрадовић јер он нема никакве везе са Скупштином града, а у крајњој линији ни са Београдом", рекао је Вучић.

Председник је рекао да се поставља питање ко су они и ко им је дао право да могу било кога да блокирају, а о чему, како је рекао, постоји и тонски запис.

"То што сам их ја пустио да ме блокирају, што сам хтео да будем стрпљив и да слушам увреде на свој рачун, то је зато што смо хтели да избегнемо насиље. Али, ко сте ви да блокирате било кога. То су радили још само Хитлерови нацисти. Нема нико права да било коме блокира слободу кретања која је Уставом загарантована", рекао је председник.

Они се, подсетио је, буне због свега што се у Београду гради, а у време док су, како је рекао, они били на власти у Београду је било 45 јавних градилишта, а сада их имамо преко хиљаду.

Приметивши да је тешко објаснити гадости којима се они служе, Вучић се посебно осврнуо на понашање према жени од 70 година којој су, када се онесвестила, узвикивали: "Онесвести се, онесвести се...".

Упитан да коментарише увреде Обрадовића и његових следбеника на рачун новинара, председник је рекао да од примитивизма нико никога не може да заштити, али да може од физичког насиља.

Вучић је поново коментарисао и претње једног одборника да ће ошамарити колегиницу, истакавши да се пита шта би урадио да је тако неко кренуо према његовој кћерки Милици.

Ово што се сада у Београду дешава није се дешавало никада, овде су увек људи били џентлмени, рекао је Вучић.

Још су се, каже, дрзнули да окриве те жене да су им направиле замку и да су некога штитиле.

Што се увреда на рачун новинара тиче, Вучић је рекао да се ту ништа не може, нажалост, али је уверен да грађани то препознају.

Вучић је рекао и да је сигурно да ће институције Србије и Београда реаговати и да насиље неће бити дозвољено.

Обрадовић и следбеници то називају пародијом, а истовремено покушавају да преко својих медија легализују насиље, истиче Вучић.

Сигуран је да ће грађани препознати насиље и да у њему неће учествовати, а то се, истиче, показало већ синоћ у Зрењанину где је учествовало тек њих 110 на протесту опозиције, а у Сомбору 95.

У свим другим градовима их је било значајно мање, рекао је Вучић и још једном позвао грађане да не учествују у насиљу, које организују лидери Савеза за Србију.

 

О Дачићу и ВБ: Разумем, али морам другачије...

Председник Србије Александар Вучић рекао је поводом реакције шефа српске дипломатије Ивице Дачића на британско упозорење својим грађанима да избегавају одлазак на север Косова, да разуме шта је желео да каже, али да због функције које обавља он мора другачије да се понаша.

Дачић је, наиме, упозорио грађане Србије да не путују у ту земљу због велике политичке нестабилности и јер је тамо тренутно велики политички хаос.

"Ивица Дачић зна можда нешто о изборима па рачуна да је популарно тако нешто рећи. Ја разумем да је желео да каже да такав однос британских власти није у реду. Ја то због своје функције коју обављам не могу да кажем. То што је рекао није мој одговор“, нагласио је Вучић.

„Место на којем се налазим не омогућава ми да се понашам као неко ко је у опозицији. Разумем шта је желео да каже, али ја морам другачије да се понашам“, указао је Вучић.

 

Задовољан сам што је судски поступак дошао до краја

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је задовољан што је судски поступак за убиство новинара Славка Ћурувије дошао до краја и да је поносан што у време када је био председник Владе Србије и председник Републике ништа није "гурано под тепих".

Вучић је у изјави новинарима нагласио да је реч о првостепеној пресуди и да због тога не жели детаљно да коментарише случај, али да је важно истаћи да "нико нема право, из било код разлога па макар сматрао да је у питању и државни разлог, да убија неког другог".

"Веома сам задовољан због тога што је поступак дошао до краја. Мислим да је то важна карика у стварању истински правне државе", нагласио је председник.

Додаје да је поносан на чињеницу да је у време када је био председник Владе Србије или председник Републике ништа није гурано под тепих као у периоду претходне власти.

Вучић је додао да претходна власт није ни покренула поступак, већ да је поступак покренут са доласком СНС на власт.

 

Ускоро леx специјалис о проблему "швајцараца"

Председник Александар Вучић најавио је да ће ускоро вероватно бити донет "лекс специјалис" за решавање проблема грађана задужених у швајцарским францима.

"Ми ћемо вероватно ускоро ићи на један ''лекс специјалис'', уколико успемо све да договоримо, а разговарамо са свима. Мислим да смо на веома добром путу да то једном за свагда затворимо", рекао је Вучић и додао да су претходних дана, свакодневно, он и његови сарадници имали састанке са банкама, НБС, владом, удружењима задужених.

"Мислим да ће све да буде завршено у данима и недељама пред нама", рекао је Вучић.

Вучић је подвукао да ће се ићи на то да највећи део "иде" на терет банака, док ће један део, иако не велики, свакако ићи на терет државе.

Додао је да је сигуран да су људи задовољни разговорима са државом и бригом коју је држава показала, како би им помогла.

Вучић је захвалио и банкама и Удружењу банака, који су, каже, разумели тежину проблема и напоре да се проблем на најбољи начин реши.

 

Олбрајт и Клинтон стварале су независно Косово

Председник Србије Александар Вучић каже да га не чуди што су косовске власти позвале Медлин Олбрајт и Хилари Клинтон 12. јуна у Приштину, јер су оне стварале независно Косово, а против Србије и супротно међународном праву.

Председник је нагласио да то данас види већина човечанства и многи у САД.

Додаје да ће се Србија постарати да људи у Трамповој администрацији добро погледају ко је стварао такво Косово и да размисле о својим потезима у будућности.

Подсећа да је Трампова администрација јавно критиковала то што је Приштина увела таксе на робу из централне Србије.

"Морамо да признамо да су Американци говорили јавно против такси и вршили притисак на њих да их укину. Сигуран сам да када дође најтежи притисак Американаца да ће они (Приштина) морати да повуку таксе", истакао је Вучић.

 

Неки раде за историју, а неки да пуне џепове

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас, коментаришући својеврсну ''хајку'' против планираних улагања на Дунаву у Новом Саду, да је у Србији и у прошлости било отпора према прогресу.

"С краја 19. века из времена Милана и Александра Обреновића има пуно писаних трагова о томе. Ми смо се бунили против увођења сијалице у Масариковој улици... Били смо често против прогреса и напретка, против железнице. Говорило се да ће ''гвоздени коњи'' уништити наше шљивике, рекао је Вучић.

Додао је да је дошао данас на ово место да каже колико је поносан на то грандиозно дело које ће остати уписано и у историјске уџбенике.

"Неки раде за историју, а неки да пуне џепове. Ти други су већ у политичкој историји, само им то још нико није рекао. Сваку народну вољу ћемо да признамо и подржимо и без икаквих проблема да честитамо политичким противницима ако буду избор грађана", закључио је Вучић.

 

Смишљено да се Срби уплаше и Србија испровоцира

Председник Александар Вучић изјавио је данас, поводом присуства албанских војника на северу КиМ, да је то смишљено и планирано и да би се Срби плашили и да би додатно провоцирали Србију.

Упитан за то што су војници Кфора, али и војници из Албаније, прошетали Северном Митровицом, што је унело додатни немир међу грађане севера КиМ, Вучић је рекао да је сасвим логично да је то унело немир међу људе.

А, управо то би, указао је, требало да буде јасна и недвосмислена назнака и НАТО-у, односно Кфору, да воде рачуна о таквим стварима.

"Ако већ уводите албанске војнике, као део НАТО-а, одведите их нека обилазе Зрзе и Ђаковицу, а немојте да их водите у Северну Митровицу", рекао је Вучић.

Истакао је да је то смишљено и планирано и да би се Срби плашили и да би додатно провоцирали Србију.

"Али, неће имати било каквих драстичнијих последица, јер ми морамо све потезе на озбиљан и одговоран начин да сагледавамо у будућности. Ми овде имамо разлог, у државном руководству, за највећи страх. А, што се наших људи тиче - ако Кфор не буде обављао свој посао, постојаће неко ко хоће", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк