Вести

Вучић: Постигли смо договор са ММФ

Србија је после година недисциплине и неуспеха постигла споразум са ММФ-ом, те је с тога ово важан дан за нашу земљу јер је донет економски план који ће подржати цео свет, изјавио је данас премијер Србије Александар Вучић.
 
Ккад је реч о отварању поглавља у преговорима о чланству у ЕУ навео је да Србија жели да на почетку отвори она најтежа.
 
Вучић је на конференцији за новинаре након сусрета са комесаром Европске уније за политику суседства и преговоре о проширењу Јоханесом Ханом рекао да је важна тема њихових разговора била спровођење озбиљних реформа у Србији.
 
"Ми желимо да будемо економски конкурентна земља, не неко ко ће тражити да достигне земље ЕУ, већ земља која ће да зарађује и обезбеђује добар живот својим грађанима. За то ће нам требати неко време", рекао је премијер и подсетио да ММФ констатује да ће то бити 2017, али је поновио да он мисли да ће то бити 2016.
 
За Србију је важно да покажемо да желимо да напредујемо, додао је, да не желимо њихов новац и милостињу већ да покажемо да смо поносан члан који жели да доприноси ЕУ, а не само да узима од ЕУ.
 
Премијер је са Ханом разговарао и отварању поглавља, истакавши да жели да она најтежа буду отворена на почетку, а да је он лично спреман да ради више и одговорније како би Србија испунила свој стратешки циљ, а то је прикључење ЕУ.
"За све што мисле да је потребно да урадимо да бисмо унапредили наш демократски правни и полтиички систем стојимо на располагању", поручио је премијер подсетивши да је Србија обавила веома добар посао на експертском ниову, зашта је захвалан министарки Јадранки Јоксимовић и шефу преговарачког тима Тањи Мишчевић.
 
"Србија је на европском путу, као што сам рекао то је наш стратешки циљ, када бирамо тип друштва, онда је то тај тип јер хоћемо да будемо уређена земља", навео је премијер.
 
Изразивши задовољство доласком Хана у Београд, Вучић је додао да је уверен да ће имати добру сарадњу.
"Од господина Хана можемо да очекујемо помоћ и подршку", казао је премијер.
 
Данас у 14 часова министар финансија Душан Вујовић, гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић и представници Међународног монетарног фонда одржаће заједничку конференцију за новинаре поводом завршетка разговора о новом аранжману Србије са ММФ-ом.
 
Конференцији, у згради Владе Србије, присуствоваће шеф Мисије ММФ-а за Србију Зузана Мургасова и стални представник те институције у Београду Даехенг Ким.
 
Према најавама, очекује се да ће са ММФ-ом бити постигнут аранжман из предострожности, јер је Србија довољно ликвидна, те јој кредит није потребан.
 
Разговори са Мисијом ММФ из Вашингтона, са Мургасовом на челу, званично су почели 4. новембра и трајали су две недеље.
 
Мисија ММФ-а је пре тога последњи пут била у званичној посети Србији од 26. фебруара до 13. марта ове године. Последњи аранжман Србије и ММФ-а склопљен је крајем септембра 2011, а замрзнут фебруара наредне године, јер је буџет за 2012. одступио од договореног фискалног програма.