Вести

Вучић: Постоји основа за јачање економске сарадње са Финском

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић примио је данас државно-привредну делегацију Финске коју је предводио Мати Антонен, заменик министра спољних послова задужен за економске односе са иностранством. 
 
У разговору је констатовано да добри политички односи Србије и Финске представљају добру основу за јачање економске сарадње и да је долазак финске делегације одлична прилика да се боље упознају са српским тржиштем и оним што Србија нуди страним инвеститорима. 
 
Премијер Вучић упознао је госте из Финске са реформским мерама које Влада Србије предузима у циљу стварања бољег пословног окружења. Истакао је примере финских компанија које већ послују у Србији, с надом да ће се њихов број повећати. „Србији су потребни предузетнички дух и радна етика какве имају Финци“, нагласио је српски премијер. 
 
Заменик министра Антонен поновио је подршку европском путу Србије и истакао колико је добробити његовој земљи донело чланство у ЕУ, додајући да је Финска спремна да своја искуства подели са Србијом. Чланови финске делегације изразили су задовољство применом реформских мера и потпуним испуњавањем обећања Владе Србије, која се тичу услова пословања финских компанија у Србији. 
 
У државно-привредној делегацији били су представници девет финских компанија заинтересованих за сарадњу и улагања у Србији, посебно у областима инфраструктуре, саобраћаја, здравства и медицине, као и заштите животне средине.  Велико интересовање показали су и за учешће у изградњи и опремању „Београда на води“. Истовремено, фински привредници нагласили су значај образовања за развој економије једне земље и показали спремност да помогну да систем преквалификације радника, какав постоји у Финској, буде примењен и у Србији.