Вести

Вучић: Путин је добродошао, ЕУ остаје стратешки циљ

Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да се привредни и економски опоравак земље заснива на политичкој стабилности, те да је стога веома важна и национално одговорна и балансирана спољна политика. 

Вучић је, поводом доласка председника Русије Владимира Путина у Београд, рекао у у емисији "Тешка реч" на ТВ Пинк да Влада Србије и председник Томислав Николић воде рачуна какве ће сигнале том приликом послати.

Он је поновио да је позиција Србије јасна - да Србија иде ка ЕУ, да је то стратешки циљ, али и да не уводи санкције Русији из више разлога, а економски су међу значајнијим. 

"Политика Србије није ''лелујава'', већ јасна, чврста, одлучна и јасна, већ годину и по дана се не помера ни лево, ни десно", рекао је председник Владе Србије, на питање о коментарима у медијима.

Добронамерни људи у свету и Европи то знају и разумеју, али не и они одавде којима је посао да критикују све, рекао је Вучић и приметио да је само данас на две телевизије био назван и прозападним и происточним политичарем. 

Он је навео да долазак председника Русије у Београд није "најважније питање на кугли земаљској", али да је важно да Србија покаже поштовање према свима који су ослобађали Београд. 

Одговарајући на критике појединаца поводом Путуновог доласка, Вучић је рекао да у Србији не постоји ништа, осим победе спортиста, што не доводи до сукоба и подела и истакао да ће у Београд после руског председника, доћи и државници других земаља. 

"Важно је да је Србија место у који сви долазе и на то смо поносни", рекао је Вучић.

Он није хтео да одговори на питање да ли су постојали притисци да Путин не дође у Београд, прецизирајући да о томе не би говорио и да их је било. 

"Нечасни су људи који приватне разговоре злоупотребљавају", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да верује да ће већина народа бити задовољна а парадом и истинском промоцијом српске војске и државе. 

У том смислу Вучић је запитао ко ће да купи Петрохемију, МСК, Азотару. . . 

Он је додао да ако то неко не узме и не обезбеди нижу цену гаса, неће бити добро, јер нам то поправља БДП и запитао како ћемо то да урадимо ако уведемо санкције Русији. 

Са друге стране, додао је Вучић, како ћемо некога довести у Железару Смедерево ако нисмо "добри са" САД. 

"За цео план економског развоја Србије је битан и важан потпуни мир и политичка стабилност да бисмо могли нешто да направимо" подвукао је премијер. 

Премијер је уверен да ће Србија војном парадом 16. октобра показати, како је рекао, да има најснажнију армију у региону, да је војска снажан фактор стабилности земље и да се Србија поноси антифашистичком борбом. 

"Грађани ће моћи да виде своју војску и за шта издвајају новац, то је војска која је увек била прва кад су се дешавале поплаве, која је релативно добро опремљена и наоружана, у поређењу са земљама у окружењу", рекао је Вучић за Пинк.

"Чекам резултат истраге, желим да верујем да је била грешка"

Вучић је изјавио да жели да верује да је инцидент у којем је његов брат Андреј претучен био грешка. Вучић је рекао да надлежни органи раде на том случају и да ће сачекати да види резултате истраге и шта ће тужилаштво рећи. 

"Нисам видео никакве резулате и сачекаћу шта ће тужилаштво рећи", рекао је Вучић. 

Андреј Вучић неће се прикључити кривичном гоњењу жандарма, поновио је. 

"Андреј је тог дана тим људима опростио верујући да је то наш посао - његов, јер воли свог брата и увек је уз мене, а мој, јер водим владу и моје је да будем на страни дрзаве и државних органа", рекао је Вучић. 

Вучић је захвалио већини грађана Србије који се, како је навео, нису радовали туђој несрећи и чињеници да је Андреј Вучић зверски претучен без разлога, те истакао да међу полицајцима има 90 одсто добрих људи који се не баве криминалом и који желе да штите и бране своју земљу. 

"Немам никакве везе са неемитовањем Утиска недеље"

Вучић је одбацио оптужбе да је на било који начин одговоран за скидање Утиска недеље са програмске шеме телевизије Б92. 

"Ћутао сам 25 дана, нисам реч изговорио, пустио сам да говоре најружније и најлошије ствари о мени....Сад питам и вас и Европу - ко је својевремено продао Б92, да ли сам га ја продао, да ли сам ја узео новац, у чије време је продат, ко је посредовао, да ли Ђилас, Шапер, не знам која од тих агенција...", запитао је Вучић. 

Он је такође упитао ко је купио Б92, да ли је "Србин из СНС куповао ту телевизију или човек из ЕУ". 

"Купио је човек из ЕУ, питајте њега да ли му се нека емисија свиђа или не. Да ли тражите од мене да питам некога да врати ту емисију на Б92 или да зовем оне на РТС да је емитују како бих показао да имам утицај. Е, па, нећу", рекао је Вучић. 

Он је, на опаску водитеља да се у медијима наводи да се питање Утиска недеље помиње у Извештају Европске комисије о напретку Србије, рекао да то није тачно.

Премијер је, такође, запитао да ли неко заиста верује да је државном врху сметала емисија "Сарапин проблем" на Студију Б. 

Он је навео да је за Србију важно да се имплементирају медијски закони, који су усвојени летос, и да је важно да се поштују. 

Према његовим речима, неко је својеверемено решио да се поводом 5. октобра више не помиње линчовање некадашњег директора РТС Милановића, нити се емитује снимак паљења скупштине, као да то није био део демократских промена.

Вучић је запитао зашто се медији нису тада питали зашто се укида БК телевизија, иначе добра телевизија, зашто "Данас" или "Наша борба" нису о томе писали у време када је затворена та телевизија.

Он је подсетио да бивши директор РТС није смењен иако је био политички активан на супротној страни од владајуће странке, као што нико није дирао ни људе који воде "Политику", "Новости", као медије у којима држава има власништво.

Вучић је рекао да "друштвено-политички радници", који би да се укључе у политику тако што издају саопштења, глуме еснафе, треба да изађу на изборе.

Упитан да ли га је неко са Телевизије Б92 звао, Вучић је рекао да је са главним и одговорним уредником Вераном Матићем разговарао о више питања, неколико пута, али да о приватним разговорима не жели да говори.