Вести

Вучић: Путин прихватио извоз Фијата у Руску Федерацију

Српски премијер Александар Вучић захвалио је руском председнику Владимиру Путину што је у Београд дошао да заједно обележимо велики празник ослобођења, поновио да Србија неће Русији уводити санкције и да не одсутаје од ЕУ а грађанима саопштио добру вест - да ће одређен број Фијатових возила моћи да се извезе у Русију.

"Добра вест за грађане Србије је да је председник Путин на моју молбу прихватио да одређену квоту Фијатових возила из Крагујевца извеземо у Русију, а договорили смо и да ћемо имати слободнији режим извоза сира, што је значајно за нашу пољопривреду", рекао је Вучић на конференцији за новинаре с руским председником.

Разговарали смо и о повећању робне размене, додао је, на прагу смо решења за нека питања из области енергетике, а руски председник је показао велико разумевање за наше раднике, за то како да им сачувамо радна места.

"Путин је показао велико разумевање за запошљавање радника, разговарали смо и о петрохемији, добили значајну подршку руских партнера, а захвални смо и на свим облицима хуманитарне помоћи која је стизала из Русије.

Кад је реч о политици, Србија се налази на европском путу, рекао је Вучић и поновио да од тога пута неће одустати, а захвална је Русији што то поштује и не притиска је да од европског пута одустане.

Руска федерација је увек штитила Србију, али и Србија је показала да је пријатељ Русије и у тешким тренуцима.

"Срамота ме је да понављам да нисмо увели санкције и да их нећемо уводити. То ова влада засигурно неће учинити", подвукао је он.

Вучић се осврнуо и на предстојеће председавање Србије ОЕБС-у, истичући да ће Србија имати важну улогу и да ће дати допринос у решавању проблема у другим деловима света.

Председник Русије Владимир Путин рекао је данас да Србија и Русија имају чврсте односе на политичком плану, нагласивши да се став Москве преме пиртању Косова неће мењати а да Русија очекује конструктиван дијалог са ОЕБС када Србија дође на чело те организације.

"Захваљујем председнику Николићу и премијеру Вучићу на позиву. разговори су прошли у конструктивној, радној атмосфери. И наши трговинско-економнски односи се развијају веоам добро", рекао је Путин на заједничкој конференцији за новинаре са Вучићем у Палати "Србија".

Како је додао косовско питање се решава у складу са Резолуцијиом СБ УН 1244 и Русија се тога држи и задржаће исти став и у будућности.

Посебно је истакао пољопривреду као област са великим перспективама за сарадњу, додајући да ако се реализују споразуми који су данас постигнути онда извоз сроских прозивпда може да порасте са 130 милиона на 500 милиона долара за врло кратко време.

"То је корисно за српску привреду, значи нова радна места, али кориснио је и за Русију", рекао је Путин.

Путин је поручио да Јужни ток не може бити реализован једнострано али да је дубоко уверен да је он користан за европске потрошаче.

"Јужни ток не може бити реализован једнострано ако се наши партнери јос размисљају. То је као у љубави, она може бити срецна само ако два учесника тог дивног процеса желе да наставе те односе", рекао је Путин одговарајући на питање Тањуга о перспективама реализације тог пројекта.

Он је скренуо пажњу да су се сличне дискусије водиле и кад се градио Северни ток а "сад кад је изграђен сви су срећни" и додао да је уверен да је исто и са Јужним током.

"Дубоко сам убеђен да је тај пројекат користан за европске потрошаче", рекао је руски председник, нагласивши да политика штети економији и у извесној мери снижава конкурентну способност европске привреде.

Путин је упозорио да ће Русија смањивати испоруке гаса за Европу, ако Украјина буде недозвољено узимала гас из гасоводног система.

Путин је на питање Тањуга хоће ли бити гасне кризе у Европи ове зиме, рекао да Русија не би желела да буде кризе те да ње сигурно неће бити руском кривицом.

"Тачно вам могу рећи, кривицом Русије кризе неће бити. Увек смо били позудан партнер, а имамо И довољно ресурса", навео је Путин.

Постоје, међутим, додао је, велики транзитни ризици због чега је упозорио да ће Русија смањивати испоруку ако буде видела да њени украјински партнери почињу да без дозволе узимају гас из гасовоодног система.

"Надам се да тога неће доћи, да ће успети да се договоре (ЕУ и Украјина) и да се стави тачка на све спорове", рекао је Путин и напоменуо да ће о томе бити речи већ данас у Италији, где наставља пут после Београда.

Путин је рекао да руске инвестиције у српску привреду могу бити удвостручене и за три године би могле достићи шест до десет милијарди долара.

Путин је рекао да је са Вучићем разматрао перспективе за сарадњу у аграрном сектору.

С тим у вези, он је навео да се губици европских пољопривредних произвођача због одговора Русије на санкције мере милијардама евра.

"Не бисмо желели да настављамо такву праксу. Али засад она постоји", рекао је Путин новинарима.

Он је додао да поред могућности даљег развоја сарадње у аграру, постоје и друге обострано корисне инвестиције, у сфери енергетике, машиноградње, инфраструцтуре и подсетио да је Русија одобрила кредит Србији од 800 милиона долара за развој железнице.

У целини, рекао је Путин, руске инвестиције у српску привреду досад износе три милијарде долара, а за три године, укључујући и приватни сектор, могу бити удвостручене, до шест или чак до 10 милијарди долара.