Вести

Вучић: Радови на вијадукту Чортановци су тренутно највећи у Европи

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да су радови на изградњи вијадукта и тунела код Чортановаца највећи железнички инфраструктурни пројекат који се тренутно изводи у Европи.

Председник је рекао да се са скеле која је подигнута уз вијадукт, а на коју се попео, пружа импресиван поглед на Бачку и Срем.

"Видео сам нешто што је мало ко до сада имао прилику да види у Србији, једну величанствену ствар са врха ових скела куда ће да пролазе наши возови. Тај поглед је чудесан", поделио је своје утиске председник.

Поносан је, каже, на све оно што је урађено у последњих пет, шест година, подижући земљу ни из чега, из амбиса.

"Дотле, да данас овде направимо највеће железничко градилиште у Европи", истакао је Вучић.

Верује, каже, да ће резултати ових радова бити подстрек за наставак истих оваквих радова и у другим деловима наше земље, јужно од Београда, тамо где постоји нижи стандард и сиромашније становништво, како би се додатно помогло развоју тих крајева.

"Још смо у срцу Срема, приближавамо се Бачкој, имамо величанствен поглед одавде и на Бачку и крај Срема, заиста је прелепо".

"Немогуће је да дође до судара, имамо две цеви и 1.200 метара са најмодернијом савременом сигнализацијом, не може да дође до било каквих несрећа", указао је председник.

Захвалио се руским извођачима за које је рекао да не касне са радовима ни дана.

Што се Србије тиче, истакао је, наша земља ће своје обавезе из партнерства испуњавати и на време и у потпуности.

"Ја се сећам када сам постао потпредседник владе, први састанак са председником Путином у Сочију, увек смо имали проблема са нашим неизмиреним обавезама из 2010, 2008, 2007, 2011, и тако даље, ми данас, као што знате, све своје обавезе измирујемо на време и тако се понашамо", истакао је Вучић и рекао да је Србија поуздан партнер и тако ће и да остане.

Рекао је да буџети у Србији расту из годину у годину, као и плате, а тако ће бити и у будуће.

"Наша улагања у инфраструктуру расту из године у годину и тако ће бити и у будуће захваљујући стабилности наших јавних финансија, укупној монетарној и фискалној политици", рекао је председник честитајући радницима речима апострофирајући да сама изградња скела је чудесан подухват:

"Хвала вам на томе што градите Србију, и треба да се поносите пред својом децом и пред својим унуцима за све оно што сте овде направили и за све оно што ћете направити".

 

Ознаку тајности скинуо сам зарад истине и правде

Вучић је рекао да је одлуку о скидању ознаке тајности са поверљивих докумената о његовом прислушкивању донео у складу са законом и како би јавност сазнала истину о томе како га је бивша власт прислушкивала.

Додаје да је опозиција сада нервозна, јер се неки плаше са чега би још могао да скине ознаку државна тајна или поверљиво.

"Не треба да брину, ово сам скидао због себе, да покажем ко су били стварни тирани и диктатори, они који су мислили да могу да контролишу животе својих политичких противника и који могу да раде шта хоће", рекао је Вучић.

"Скинуо сам ознаку тајности у складу са законом због истине, због тога што људи у Србији треба да знају истину и сазнали су истину. Руководио сам се истином, правдом, правом и у складу са тим сам донео одлуку. Доносићу је и убудуће, уколико за то буде било потребе", нагласио је Вучић.

Вучић је додао да се на тај корак одлучио јер сваки дан слуша о томе како "неко свој нерад, неспособност и лењост правда тобожњим нападима власти на опозицију", како говоре о диктатури, аутократији и ауторитарном режиму, као и да га оптужују да он неког прислушкује.

"Сматрам да је интерес јавности да види шта је истина. Седам година те податке нисам износио у јавност и седам година нисам скидао ознаку поверљиво и ознаку државна тајна", навео је председник.

Како каже, скинуо је ознаку тајности у складу са законом због истине.

Подсећа на време претходне власти када је убијен Ранко Панић, јер тадашњој опозицији нису дозволили да се прошета до РТС-а.

"Ранка Панића је убио режим Ђиласа, Јеремића, Тадића само зато што нам нису дозволили слободну шетњу. За то још нису одговарали, што је срамота надлежних државних органа", навео је Вучић.

Вучић је нагласио да је данас опозицији дозвољено да шета где хоће, а да су у време бивше власти опозицију тукли јер им се није свидела идеја да прошетају до РТС-а.

 

О Тадићу: Огледало је чудо...

Борис Тадић сваком речју коју изговори, говори о себи, а не о мени, поручио је Вучић.

Вучић је то рекао на констатацију новинара да га је Тадић синоћ на Твитеру оптужио за својевремено паљење амбасада, те питање да ли очекује још прљавију кампању поводом избора.

Вучић је рекао да то слуша већ две године, иако се, каже, зна да је он био против тога.

"Људи који сада раде на неким од Ђиласових телевизија позвали су ме те вечери, чим су почели нереди, а ја сам позвао народ да случајно не иде пред амбасаде и било где друго и био сам апсолутно против тога", рекао је Вучић и додао:

"Знају то сви други, зна то и Борис Тадић. Мислим да сваку реч коју изговори, он говори о себи, не о мени, и то је мој одговор на све што он каже".

Вучић је додао да се највише насмејао када је Тадић рекао да су њега, Вучића, Горан Весић и Небојша Човић упознали са људима са трибина, јер се зна да је и он сам одрастао на трибинама.

Како каже, не крије да је до пре 30 година ишао на утакмице, да је био на трибинама.

"Не разумем то - ја сам нешто помагао Весићу и Човићу, јер су они мене држали на вези са навијачима, а ја одатле поникао... Све до студија, од 12 године ишао сам, али шта да радите, огледало је чудо", рекао је Вучић.

 

Све што раде је лицемерје...

Није проблем да се испуни оно што тражи опозиција, и по питању бирачких спискова и по питању финансирања партија, али је проблем опозиције то што лажима и измишљеним причама не могу да победе рад, марљивост и способност, нити могу да се носе с чињеницом да актуелна власт има резултате, попут вијадукта у Чортановцима, какав они нису умели ни да нацртају, а камоли да изграде, оцењује Вучић.

На питање новинара да прокоментарише изјаву председника ДС Зорана Лутовца да је власт, "самим тим што су пристали да учествују у дијалогу, признали да изборни услови нису добри", Вучић је рекао да је то најбољи показатељ лицемерја са којим се суочавамо".

"Да нисмо прихватили дијалог, опозиција би рекла да власт не жели дијалог и позвала би на демонстрације, али пошто смо прихватили разговор, онда кажу да то значи да смо признали да су лоши изборни услови, што је лицемерно, констатовао Вучић.

На констатацију да Драган Ђилас није дошао на данашњу, другу рунду разговора, Вучић је рекао да Ђилас није ту, "зато што се купа", што је, каже, у реду, али није у реду да измишља друге разлоге, већ треба отворено да каже грађанима.

"Сви су знали правила окупљања и разговора и пристали су. Дошли су на први разговор и чим их нападне група екстремиста са друштвених мрежа, они се тресу од страха. То је неки затворени свет. Они су умислили да ти људи о нечему одлучују и да су много важни, мене баш брига шта ти екстремисти причају", рекао је Вучић.

Председник је подсетио да је и сам увек подржавао дијалог и да је говорио да он лично није за разговор са опозицијом, јер нема ни уставна овлашћења, а ни жељу да разговара са њима, али да ће увек да слуша грађане.

 

Не видим проблем у додели пасоша Шинаватри

Вучић је рекао данас, поводом доделе пасоша бившој премијерки Тајланда Јинглук Шинаватри, да не види у томе проблем и да се залаже за потпуну либерализацију доделе српских пасоша.

"Ја не видим да је то за нас проблем, посебно ако је влада могла да види ма какву економску или неку другу корист за нашу земљу", рекао је Вучић, одговарајући на питања новинара и додао да пасош није нека светиња:

"Доведите људе у нашу земљу, боље да доводимо људе, много смо их изгубили захваљујући сиромаштву у којем су нас оставили", рекао је Вучић.

Истакао је да не може да говори о свим конкретним случајевима, али да је начелно за потпуну либерализацију доделе српских пасоша.

"Пре свега бих волео да то видим на примеру држављана неких других земаља из региона, али и свих других", рекао је Вучић.

 

Откривен идентитет особе која је пратила супругу Предрага Малог

Вучић је изјавио данас да је утврђен идентитет особе која је пратила невенчану супругу Предрага Малог, брата министра финансија Синише Малог, те да је у том случају привођено више особа.

Упитан о саслушању једне особе у вези са тим случајем, Вучић је рекао да има информације да је више особа привођено, као и да је утврђен идентитет особе која је пратила супругу Предрага Малог.

"Чекам да ме надлежни органи обавесте, ако ме буду обавестили, али сам сигуран да ће бити веома интересантно и држављанство те особе и шта ће она да каже. Од других особа сам чуо врло чудна објашњења", рекао је Вучић.

Вучић је навео да су појединци на друштвеним мрежама лагали да је СНС ангажовао некога у Енглеској да прати супругу Малог.

"Да видимо тог Енглеза из СНС... Јесте, ми смо ишли у Енглеску и ангажовали Енглеза да прати супругу Предрага Малог. То је била светска завера, па ће народ бити одушевљен када чује такве податке", рекао је Вучић.

 

Не мешамо се у ствари БиХ, одлука о НАТО њихова ствар

Вучић је изјавио да се Србија не меша у унутрашње ствари других држава и да су одлуке Босне и Харцеговине - одлуке органа и политичких странака у тој земљи.

Вучић је то рекао на питање новинара да ли, после договора Милорада Додика, Драгана Човића и Бакира Изетбеговића о формирању Савета министара БиХ, та држава "лагано клизи ка НАТО-у".

Председник је истакао да може да говори само о Србији, која ће, истиче, остати војно неутрална, и неће ићи ни у НАТО, нити у било који други савез.

"Мислим да је то најбољи пут, а који ће пут изабрати БиХ њихова је ствар. А шта ми, Срби мислимо, то је већ неко друго питање", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да Србија остаје војно неутрална и да зато и брине о својој безбедности и унапређује своју војску, јер жели да буде слободна, да не зависи од било кога и да сама чува своје небо, земљу и реке.

"Довољно је било да погледате параду у Нишу, и ону у Книну, да видите како је за пет - шест година Србија напредовала, драматично", приметио је Вучић.

 

Разговараћемо са Црном Гором о прузи Београд-Бар

Вучић је најавио да ће разговарати са Црном Гором око планова за модернизацију пруге Београд-Бар, како би црногорска страна одрадила свој део посла на том пројекту, а да ће наша држава видети како да се из новог инвестиционог плана од 10 милијарди евра издвоји новац и за те радове.

Председник је, упитан какви су планови за пругу Београд - Бар, рекао да Руси раде пројекат Ваљево - Врбица, дужине 210 километара, да је рађена реконструкција пруге Ресник - Ваљево, а кад се то заврши за седам, осам или десет месеци, онда ће се видети како ће се пронаћи новац у оквиру великог инвестиционог плана од 10 милијарди евра, да се те железничке трасе споје са Црном Гором.

"То је за нас истовремено развојни пројекат, нарочито за Ужице и јужни део Златиборског округа, наравно и за Косјерић између Ваљева и Ужица, за цео тај крај западне Србије у који, иначе, морамо да уложимо више новца", рекао је председник.

Тај пројекат је веома важан и брзо ће се кренути у његову реализацију, најавио је Вучић као што ће се такође, каже, брзо кренути у извођење пројекта на железничким деоницама Београд-Ниш, Ниш-Прешево.

"Сад радимо Ниш-Димитровград, то је 263 милиона евра, а онда ћемо да радимо Београд-Ниш, Ниш-Прешево. Све полако иде, као за путеве, и онда дође одједанпут да се све отвара. Тако ћемо и са пругама", рекао је Вучић.

Пруге и железнице су биле готово укинуте у Србији али сада, каже, ситуација је боља па ће се и од Београда до Бара железницом стизати за шест и по сати, а не као што је то случај данас да пут траје 14-15 сати.

Сви ови радови говоре, закључио је Вучић, да је реч о убрзаном развоју Србије.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк