Вести

Вучић: Реформе у јавним предузећима биће теже него што је очекивано

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија урадити све што ММФ буде тражио јер је то добро за државу, али је истакао да има страх од реформи у јавним предузећима за које се испоставило да ће бити теже него што је очекивао.

Вучић је на 10. привредној конференцији Рајфајзен банке рекао да очекује отпор у јавним предузећима јер су у питању, како је рекао, дугогодишње навике које је тешко мењати.

"Да ли сам сто посто сигуран да ћемо успети са јавним предузећима? Нисам. Зато ћу да се борим што више будем могао, јаче и жешће да то урадимо", рекао је Вучић.

Он је навео да су просечне плате у јавним предузећима највеће у Србији, око 70.000, 80.000 динара, док су просечне плате у приватном сектору око 39.000 динара што је, како је навео, огромна разлика коју држава не може да поднесе, упитавши се "како рећи челницима синдиката у јавним предузећима да ће бити спроведене праве реформе".

Подсетио је на процене ММФ да ће у 2016. привредни раст бити 1,5 одсто БДП, а у 2017. два одсто, али и да српска влада процењује да би то могло бити и више, те поновио да су захтеви ММФ корисни за Србију, а да ћемо ми то покушати да испунимо.

ММФ такође, навео је, процењује да у 2017. години Србија може да заустави раст јавног дуга у односу на БДП, што би, како је рекао, био први пут после много година да јавни дуг крене на одрживу путању.

Са ММФ и Светском банком ради се на унапређењу раста приватног сектора, без чега, како је рекао, реформе и не вреде, наводећи да ће држава субвенцијама покушати да постигне коначно решење за Железару Смедерево и ФАП.

"Верујем да ћемо 2017. сви заједно моћи да анализирамо економску ситуацију и бићемо нешто задовољнији, радоснији и помало поносни на нашу земљу", закључио је Вучић.

 

 Закон о изградњи против дуге и лоше процедуре за дозволе

Вучић је изјавио да очекује да наредне недеље у Скупштини Србије буде закон о планирању и изградњи.

"Закон се неће бавити конверзијом, али ће сви који имају право на коришћење, а то смо договорили и са људима из света, имати право да граде на том земљишту чиме бисмо подстакли људе да овде улажу новац и да могу да граде", рекао је Вучић.

Оценивши да је ситуација у Катастру Србије можда најгора у свету и да се нада да ће до краја године и тај проблем с прописима бити решен, Вучић је подсетио да су процедуре за издавање дозвола за градњу у Србији јако лоше што у многоме омета пословање, али је додао да ће то бити решено управо новим законом о изградњи.

 

Извор: Танјуг