Вести

Вучић: Са Србијом данас нико не разговара језиком ултиматума

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да са Србијом данас нико не разговара језиком ултиматума, нити би он лично тако нешто дозволио.

"Влада Србије води политику ЕУ интеграција, добила је повeрење грaђана Србије и да води политику добрих односа и са Руском Федерацијом и Влада Србије ће такву политику и да води", рекао је Вучић, одговарајући новинарима на питање у вези са наводним ултиматумима које је Србија добила поводом ситуације у Украјини.

"Наши пријатељи са нама не разговарају језиком ултиматума. Нико са мном не разговара на тај начин, а ја пре нећу да будем председник српске владе него да тако нешто дозволим", рекао је премијер новинарима, након што је посадио дрво мира у београдској Надбискупији у знак обележавања предаје аустроугарског ултиматума Србији, уочи почетка Првог светског рата.

Председник владе је додао да свакако постоје различитите визије о неким стварима, као што је Јужни ток, али је истакао да и Србија има неколико питања.

Како је навео, то је добар уговор за нас: "Потекао гас или не потекао, он нам обезбеђује 350 милиона евра и нека ми неко каже где ћемо да зарадимо тих 350 милиона евра".

"Нека нам неко каже како то да објасним нашим грађанима", рекао је Вучић.

Он је додао да се Србија налази на европском путу од којег неће одустати, да ће бити ствари на које можда неће моћи да одговори у складу са очекивањима, али да ће се трудити и нагласио да смо свесни да имамо велике обавезе.

Вучић је поручио да ће до 4. августа представити резултате рада владе и да ће грађанима презентовати да је 95 одсто од онога што је обећано у експозеу и урађено.

Вучић: Србија се не одриче прошлости, гледа у будућност

 Премијер Александар Вучић и амбасадор Аустрије у Србији Јоханес Ајгнер обележили су данас 100. годишњицу предаје аустроугарског ултиматума Србији тако што су посадили црвену шљиву као дрво мира у дворишту здања Надбискупије, некадашњег Посланства Аустроугарске монархије.

Премијер је тим поводом поручио да Србија нема права да се одриче прошлости и историје, али да мора да гледа у будућност и да мисли о својим потомцима.

"Србија има добру будућност и мислим да смо у стању да преокренемо точак историје и да направимо много тога доброг за наш народ", рекао је Вучић на скупу поводом обележавања 100. годишњице од предаје аустроугарског ултиматума Србији.

Премијер је предност да први набаци земљу дао аустријском амбасадору, уз шаљиву опаску: "Ви први, ви сте започели рат".

Он је, међутим, нагласио да садња дрвета мира симболизује мир и жељу за сарадњом и најбољим могућим односима и са онима са којима смо некада ратовали и додао да са радошћу и задовољством говори да Србија са Аустријом и Немачком има најбоље могуће односе.

Вучић је приметио да црвена шљива представља симбол српског страдања и обичаја, српски пркос и слободарски дух који ћемо увек да баштинимо.

Србија ће, уверен је, бити у стању да победи своје лоше навике и постане уређено и успешно друштво, тако да ће се потомци поносити својим прецима који су им такво друштво створили.

Вучић је навео и да се после 100 година свет променио, тако да силе победнице и поражене у Првом светском рату заједнички стварају ЕУ за добробит и будућност својих грађана.

"Надам се да ћемо ми бити у ситуацији да то кажемо за сто година, а увек ћемо да баштинимо српску слободу и слободарски дух, од тога нећемо да одустанемо и увек ћемо тиме да се поносимо", рекао је Вучић.

Он је оценио да је текст аустроугарског ултиматума био је неприхватљив за Србију, њен понос и слободу и државност.

Према његовим речима, данашњи дан је веома важан за српску и европску историју, а овој генерацији је, оценио је, неупоредиво лакше него нашим прецима.

"Надам се да они који ће за 100 година на овом месту дан да обележавају моћи да кажу да живе у нормалној и уређеној европској земљи", рекао је Вучић.

У згради Надбискупије, некадашњег Посланства Аустроугарске монархије, у чијем дворишту је дрво засађено, изложен је оригинал дипломатске ноте, ултиматума царске и краљевске владе Аутрограсрске монархије, који је 23. јула 1914. године у 18 сати уручен краљевској српској влади, министру финансија Лазару Пачуу, који је у том моменту био једини присутни члан владе у Београду.

Уз ултиматум, изложен је и одговор краљевске српске владе, који су писали премијер Никола Пашић и члан владе Стојан Протић, а који је Пашић уручио 10 минута пре истека 48-часовног ултиматума 25. јула 1914. године посланику аустроугарског Посланства Барону Гизелу.

Ово је први пут да се та два документа налазе заједно на истом месту, а оригинал одговора српске стране се чува у Бечу.

Црвена шљива која је данас посађена представља симбол посвећености миру, ненасиљу и сарадњи међу државама.

Садњи дрвета мира претходио је састанак Вучића и београдског надбискупа Станислава Хочевара којем су присуствовали и амбасадори појединих земаља учесница рата, као и шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт.