Вести

Вучић: Сарадња са Чешком да буде још много боља

Председник Александар Вучић изјавио је, после састанка са председником Чешке Милошем Земаном, да су две земље утростручиле спољнотрговинску размену и да ће она ове године износити 1,15 милијарди евра, те истакао да та сарадња може да буде још много боља.

Вучић је рекао да му је част да разговара са Земаном, који је искрени пријатељ нашег народа и један од људи који има импресивну биографију коју би пожелео сваком ко се бави било којим јавним послом.

"Желим му да још много година сачува бриљантно бистар ум и репутацију човека који мисли увек својом главом и у интересу свога народа, а не у интересу дневне политике моћних земаља", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је разговор са Земаном био свеобухватан и ефикасан, о билатералним односима и конрекретним проблемима.

Када је реч о економској сарадњи, Вучић је рекао да је 2008. године размена две земље износила 340 милиона евра, прошле године 1,04 милијарде евра, као и да се очекује да ове године буде 1,15 милијарди евра.

Вучић је навео да је Чешка постала једна од највећих инвеститора - четврта у Србији, а нарочито после последње инвестиције чешке ППФ групе у Теленор, као и да је Карловарска купила Књаз Милош.

Вучић је рекао да су бројне и друге инвестиције и пројекти посебно у области саобраћаја и осветљавања градова.

"Наша сарадња може још много боље бројеве да донесе", нагласио је Вучић и истакао да можемо да учимо од Чешке.

Вучић је најавио да ће бити гост Земана и Вишеградске групе у Прагу 3. октобра.

Чешка има једну од најнижих стопа незапослености од 2,2 одсто, а Србија 10,3 одсто, напоменуо је Вучић и подсетио да је наша земља много снизила незапосленост претходних година.

"Верујем да можемо много више да урадимо, значајна је наша сарадња у области иновација, науке, вештачке интелигенције и роботике. Верујем да ћемо и у одбрамбеној индустрији, са Збројевком и Татром, наћи заједнички интерес за сарадњу", рекао је Вучић.

Вучић је рекао и да му је Земан сугерисао да Србија мора да примени политику "свих Азимута", као што је некада говорио Шарл де Гол - да гледа на различите стране, да има своју европску агенду, да буде део ЕУ, а да се не стиди добрих односа са Кином и Русијом.

"Рекао ми је да се тиме поносимо, да имамо бољу сарадњу и да на тај начин као земља на раскрсници путева под бројним притисцима успевамо да обезбедимо себи напредак и напредак у животу грађана", пренео је Вучић.

Вучић је подвукао да Земан не крије да искрено воли Србију и српски народ, те да су ретки такви пријатељи наше земље.

Вучић је захвалио чешком колеги на посети и пожелео му да се осећа као код куће.

У погледу чешке националне мањине у Србији, Вучић је рекао да Чеси живе у Белој Цркви и многим другим местима, да су то дивни људи који воле Србију.

"Морамо да урадимо све што можемо за те људе. Желим да им се захвалим, и Србима и Чесима, који бескрајно воле Србију, боре се за земљу, унапређују пријатељство и братство и блискост између два истински пријатељска и блиска народа", рекао је Вучић.

 

Србија је захвална Земану на његовим ставовима о КиМ

Вучић је истакао да је Србија захвална Земану на његовим ставовима о КиМ и пренео да га је упознао са проблемима са којима се суочавамо.

„Нисам очекивао да ће да покреће неке иницијативе. Веома сам захвалан што се чује његов глас“, рекао је Вучић.

Додао је да се глас Земана далеко чује, и да ће његове речи све више допирати до ушију у Европи, јер људи разумеју да ствари нису црно-беле, како су приказиване.

Указао је да га је Земан позвао на састанак Вишеградске групе, 3.октобра у Праг, где ће бити једини председник из региона, што показује колико поштовање Земан има према нашој земљи.

„Рекао сам да само компромисом, а не ултиматумима, можемо да дођемо до решења проблема“, нагласио је Вучић.

 

Србија је војно неутрална, то је најбоља одлука

Србија ће наставити са политиком војне неутралности, поручио је Вучић и истакао да је таква одлука српког парламента, али и народа.

"Сматрам да је то најбоља одлука Србије, јер тиме бринемо о себи, чувању свог неба и заштити земље", рекао је Вучић одговарајући на питање чешког новинара у вези са НАТО-ом.

Вучић је навео да Србија има добре односе и сарадњу са НАТО-ом, као и да ће се увек трудити да гради такве односе да нам се не би поновила 1999. година.

Ране српског народа из 1999. године нису зацелиле, подвукао је Вучић.

"Гледамо у будућност, радимо свој посао, чинимо све да земља има мир и сигурност, да нам се не понове ратови из 20. века, већ да ово буде век мира. Али, да можемо да заборавимо шта се дешавало пре 20 година, или у светским ратовима, то за Србе није ни лако ни једноставно", рекао је Вучић.

 

Верујем у значајну подршку

Александар Вучић изјавио је данас, поводом кандидатуре Ласла Трочањија за европског комесара за проширење, да се ради о пријатељу и региона и Србије и да очекује да ћемо имати његову велику подршку.

"Много већу, него да су неки други били избарани, да будем искрен", додао је он.

"Србија поздравља његов избор. Важно је да је то неко из региона, али неко ко има балансирани приступ, неко ко је искрени пријатељ региона, неко ко је све само не непријатељ Србије. Ми га познајемо, реч је о изузетном човеку, марљивом, посвећеном и верујемо да ће то значити пуно у даљем напретку Србије", казао је Вучић.

Он је додао да то зависи пре свега од земаља чланица, а не од једног човека, али да верује да ћемо имати велику и значајну подршку у наредном периоду.

Каже да је за то знао већ пре неколико дана и најавио на једној вечери у Будимпешти да ће се тако догодити, упркос писању свих регионалних и европских медија у то време.

"Не можете да потцењујете Вишеградску групу, она је веома озбиљна сила у ЕУ. Био сам са са Пелегринијем, Бабишом и Орбаном на вечери и знао сам да је то њихова идеја и да ће се они борити за то", рекао је Вучић.

 

Увек ћу бити за бољу сарадњу са Хрватском 

Вучић је поручио  данас да ће се увек залагати за боље односе са Хрватском и да они код нас могу да се "шетају" где год хоће. Он је то рекао поводом изјаве Зорана Милановића да ће, ако победи на председничким изборима у Хрватској, свести на минимум односе са Србијом и да Вучић неће моћи да се шета "лијепом њиховом".

"На то да би желели у Хрватској да се смање односи са Србијом на минумум и да се неко не шета... ја се врло ретко шетам било где, нисам ни атлетичар, нити као министри Зоран Ђорђевић и Синиша Мали. Не шета ми се нигде, не идем на море у Хрватску, нити сам ишао од распада Југославије, нити планирам да идем", рекао је Вучић. Каже да је чак и оном комичару, "фејк Милановићу" то рекао, када су покушавали да га наместе како прича са Милановићем.

"Увек сам желео бољу сарадњу са Хрватском и желећу и у будућности. Код нас они могу да се шетају где год хоће. Надам се да више воле шетњу од мене", председник Србије.

Поручио је да не тражи ни од кога да воли Србију и Србе, нити да ће некога за то да моли. "Нећу да се неком извињавам зато што он мисли да му је политички насушна потреба да им се Срби извињавају. Време када су Срби себе добровољно понижавали и клечали и молили да добију лепу реч од неког од страних представника је прошло. Мене интересују дела која остављамо грађанима Србије, а све друге ћемо да поштујемо једнако или и више него они нас", навео је Вучић.

Такође, каже да нема ништа против Хрвата и да могу да раде шта хоће, али да ће политику у Србији увек водити грађани Србије, а не неко са стране. "Мени је жао, али они су нама учинили једну ствар, а то је да смо се ми оријентисали на саобраћајне правце према Будимпешти. То је била и једна од наших тема данас, коридор Праг - Будимпешта - Београд ка Грчкој и Турској. Наставићемо са тим, као и раду на у оквиру водног коридора Дунав - Одра - Лаба.Можемо да имамо озбиљну сарадњу са Чешком".

Захвалио је председнику Чешке Милошу Земану, како је рекао, на речима поштовања према нашој земљи и поручио му: "Срби су добар и одан народ и видећете то на сваком кораку и осетити поштовање и љубав српског народа према народу и држави коју водите".

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк