Вести

Вучић: Словачки привредници добродошли у Србију

БРАТИСЛАВА - Премијер Србије Александар Вучић изјавио је у Братислави да верује да ће словачки привредници наћи свој додатни интерес и жељу да улажу у Србији где су свакако добродошли, захваливши Словачкој на подршци Србији у њеној политици према Косову и Метохији и на њеном европском путу. 

У изјави за РТС, Вучић је поручио словачким званичницима и привредницима да нико не може на Западном Балкану да им понуди такве повољне услове као што ми можемо. "Верујем и у пријатељство, али верујем и у чист интерес који ће словачки привредници да имају. Верујем да ће они наћи свој додатни интерес и жељу да улажу у Србији. Свакако су добродошли у нашу земљу", рекао је премијер. 

Вучић каже да Србија може да понуди низ погодности за инвестиције, попут субвенција и запошљавања наше добре и образоване радне снаге. "Можемо много тога доброг да понудимо, чини ми се што друге земље поштујући све њих, верујући у њихову снагу, ипак у овом тренутку не могу да понуде", каже Вучић истичући да би Србија, ако настави овим темпом, у року од две године сасвим извесно могла да постане прва економија Западног Балкана. 

Нажалост, додао је, некима ћемо увек да сметамо, јер "не мислите ваљда да сви желе да Србија за годину и по дана постане прва економија Западног Балкана". 

Наводећи да је Словачка пријатељска и братска земља која није признала независност Косова и да се као и ми противи формирању оружаних снага Косова, Вучић каже да је то једна од земаља ЕУ која је показала најправилнији и најбољи могући раст у времену када су је многи потцењивали и мислили да не може да иде напред. "Много тога можемо од њих да научимо и у привлачењу инвестиција", оценио је он и додао да значајан број припадника словачке националне мањине у Србији представља мост између две земље.

Вучић је прецизирао да је трговинска размена са Словачком на нивоу од 397,2 милиона евра у 2014. години са дефицитом на нашој страни и да верује да можемо да повећамо тај обим. 

Поводом његове јучерашње изјаве да ће до краја првог квартала дефицит бити 25 милијарди динара, Вучић је рекао да смо направили још бољи резултат, јер ће минус бити свега 21,5 милијарди динара. 

Он је објаснио да смо 33 милијарде динара добили више или у приходима или на уштедама на расходној страни и на томе честитао грађанима Србије. 

Премијер каже да ће грађани то видети пре краја ове године. "Ја сам говорио да буду стрпљиви до половине 2016, молио сам само за две године на челу владе, да ће људи моћи да виде озбиљне резултате. Сада тај рок себи скраћујем управо због трпељивости, стрпљења, одговорности и озбиљности наших грађана", рекао је Вучић.

Према његовим речима, имаћемо економски уређену државу где ћемо на чистим економским основама моћи да повећавамо и плате и пензије и где ћемо потрошњу додатно да повећавамо. "То су добре вести за људе у Србији, треба још шест месеци да издржимо и онда ће људи сами у својим џеповима моћи да осете резултате рада и напорног рада", закључио је Вучић.

Премијер борави у посети Словачкој, током које ће се сутра састати са председником Андрејем Киском, председником Владе Робертом Фицоом, као и замеником председника Владе и министром спољних и европских послова Мирославом Лајчаком.

Током радне посете Братислави, Вучић ће, поред састанака са словачким званичницима, присуствовати и отварању Пословног форума "Словачка - Србија".

 

Србија да учи од Словачке и понуди добре услове зе улагања

БРАТИСЛАВА - Србија у Словачкој има пријатеља који је подржава по питању територијалног интегритета и европских интеграција и из чијих искустава може много да научи, а истовремено може да јој понуди добре услове за инвестирање - главне су поруке разговора српског премијера Александра Вучића у Братислави.

Вучић је посету почео сусретом са председником Словачке Андрејом Киском, који је подржао напоре Србије на европском путу и нагласио да је важно видети што пре позитивне сигнале из ЕУ.

Они су разговарали о односима две земље, економској сарадњи и подршци Словачке европском путу Србије, а Киска је нагласио да Словачка мора да уради више како би помогла бржем отварању поглавља.

Вучић је обавестио словачког председника о реформама које спроводи влада и захвалио на подршци коју Словачка пружа Србији на европском путу.

 

Фицо: Словачка неће признати Косово

Премијер је истакао да је економска сарадња две земље добра, али да постоји простор за повећање трговинске размене.

"Словачка, која у овој години има раст од четири одсто и фискални дефицит испод три посто, представља добар пример за Србију", истакао је Вучић после сусрета са словачким колегом Робертом Фицом.

Додао је да ће Србија преписати неке од мера које је словачка влада успешно спровела у циљу побољшања економске ситуације. 

"Наш циљ је потпуна стабилизација Западног Балкана", нагласио је Вучић.

Вучић је захвалио словачкој влади на подршци по питању очувања територијалног интегритета Србије, по питању Косова и Метохије, али и када је реч о европском путу.

"Србија се налази на том путу и неће одустајати од њега, а уверени смо да од словачке владе можемо много тога да научимо", поручио је српски премијер.

Једна од тема разговора била је и словачка мањина у Србији.

"Ми Словаке у Србији доживљавамо као мост између две земље и све што словачка влада и Словаци буду мислили да треба да урадимо за њих ми ћемо урадити", рекао је Вучић.

Фицо je истакао да је улазак у ЕУ Словачкој донео много користи, да је чланство у европској породици позитивно и да је грађанима потребно објаснити све предности. 

"Задовољан сам што је скрининг за Србију завршен и потребно је што пре започети преговоре о отварању поглавља. Усвојили сте низ одлука чиме сте потврдили да желите да будете фактор стабилности у региону. Србији нудимо сва искуства из претприступних преговора", истакао је Фицо.

Фицо је додао да разуме да су нека поглавља за неке земље-чланице ЕУ битнија од других, али да он сматра да почетак преговора са Србијом не треба условљавати поглављима 23 и 24.

"Почетак преговора не бих условљао поглављима 23 и 24. То су значајна поглавља али Србија спремна и за отварање и осталих и мислим да би било добро да преговори започну", рекао је он.

Говорећи о улози словачких компанија у Србији, Фицо је рекао да његова земља постаје активна када је у питању учешће наших фирми у Србији.

"То очекујемо и од српских фирми", рекао је словачки премијер и нагласио да Србија има изузетну улогу и у председавању ОЕБС-у.

Вучић и Фицо разговарали су и о словачком искуству у подршци предузетничком сектору, као и о начинима наплате пореза и ПДВ-а, које је Словачка успешно спровела.

Фицо је поновио и да се став Братиславе по питању Косова неће мењати.

"Нисмо спремни и нећемо признати Косово", нагласио је он.

 

Вучић: Никада нећемо признати независност Косова

Премијер Србије изјавио је да ће Србија увек бити спремна да разговара са косовским Албанцима, али да никада неће признати независност Косова.

"Однос Србије по питању Косова се неће променити. Увек ћемо да разговарамо са Албанцима са Косова, али никад нећемо признати независност Косова", изјавио је Вучић новинарима у Братислави, после састанка са словачким премијером Робертом Фицом.

Премијер Србије је оценио и да су економски, али и политички односи две земље веома добри и изразио уверење да ће трговинска размена између Србије и Словачке бити још већа.

Вучић је рекао да је са Фицом разговарао о доласку словачког бизнисмена Петра Карамаша у Железару, затим о одређеним енергетским пројектима и о привлачењу словачких инвеститора у Србију.