Вести

Вучић: СНС има политику за будућност

Српска напредна странка обележила је данас шест година постојања, а њен лидер Александар Вучић поручио је да они имају политику за будућност за наредних пет и десет година.
 
Прослави шест година од оснивања СНС присуствовао је и председник државе Томислав Николић који је рекао да бољих од СНС-а нема, да носе велику одговорност и да цела Србија гледа на потезе које они треба да повуку.
"Сви грађани су ми једнаки, све странке нису - највише волим СНС", рекао је Николић.
 
Tomislav Nikolic i Aleksandar VucicУпитан да ли му недостаје страначки живот Николић је одговорио: То је као када бисте питали да ли вам недостаје хлеб или вода.
 
Он је, међутм, додао да је тачно знао када треба да напусти странку, те да сада види да СНС може боље и без њега.
 
Вучић је рекао да разуме грађане који не одобравају мере штедње, али да су оне неопходне како би Србија постала пристојна, нормална и успешна земља.
 
Он је додао да се данашњи дан слави најскромније могуће јер није време за славље и параде, али да очекује да ће већ 2016. овај датум моћи да се прослави на другачији начин.
"Живимо у тешким условима, носимо тешко бреме за које нисмо одговорни и треба да водимо политику не да се додворавамо било коме, него одговорну и озбиљну, да покажемо посвећеност и доносимо одлуке које не морају да се допадну свима, али доносе бољу будућност и економски просперитет", рекао је Вучић.
 
Вучић, који је и премијер државе, рекао је да је политика СНС-а политика за будућих пет-десет-петнаест година и да Србија, по први пут, преузима тешке мере које већ доносе резултате, наводећи пример борбе против криминала и корупције, смањење незапослености, повећање наплате ПДВ-а.
 
СНС је политичку сцену окренула наопачке, рекао је лидер напредњака и додао да и данас чује неке који говоре о тој странци "најразличитије глупости" - до тога да далеководи изазивају рак, али је важно да странка покаже озбиљност и одговорност.
 
Чланове странке је позвао да не раде само за СНС већ и за Србију јер је Србија испред СНС-а. Томиславу Николићу је захвалио што је, како је рекао, направио странку у којој заједнички раде људи који, можда, немају увек потпуно иста идеолошка опредељења али је свима циљ модерна, пристојна и успешна Србија.
 
"Желим вам не да побеђујете на изборима већ да Србија буде пристојна нормална успешна и модерна земља", казао је Вучић.
 
Поновио је да одлука да нико у странци не може да има дупле функције мора да се поштује и да они који то не прихватају могу да оду из странке.
 
Мере штедње тешке, али неопходне за привреду
 
Вучић је изјавио да су мере фискалне консолидације тешке, али неопходне за оздравлејње српске привреде и да разуме људе који потестују, јер не живе лако, али и истакао да се оне предузимају због њихове боље будућности.
 
Вучић је рекао да ће Србија у 2016. години забележити највећи привредни раст у Европи.
 
"Разумем људе који протестују, људи не живе лако, али све што радимо, радимо да сутра имају плату, а за годину или две још већу плату", рекао је Вучић.
 
Он је навео да Србија добија честитке за мере фискалне консолидације из целог света и да се оне не предузимају зато што нас на то неко тера, већ зато што је потребно предузети храбре тешке и одговорне мере.
 
Наводећи да у Србији грађани ни под једном влашћу нису живели добро, Вучих је рекао да грађани ни 2016. године неће живети као "као бубрег у лоју", али да ће живети боље.
 
Очекујем корисне разговоре с Рамом
 
Вучић је изјавио да очекује да разговори с албанским колегом Едијем Рамом у Београду буду добри и корисни и оценио да је Србија, након инцидента са заставом велике Албаније на стадиону Партизана, својим поступцима показала целом свету да жели мир и стабилност у региону.
 
Вучић је рекао да њему нису потребни поени које би стицао код народа тиме што би лоше говорио о другом.
"Мислим да сам на најбољи могући начин заштитио националне интересе јасно стављајући свима до знања да желимо мир и стабилност у региону", рекао је Вучић.
 
Упозоривши да свака нестабилност у региону највише смета Србији, он је приметио да би многи желели да Србију сруше изазивањем нестабилности.
 
Србију смо, међутим, заштитили, објаснио је, и тиме што смо показали да не може неко, након инцидента, да дође у Београд и да овде прича и ради шта жели.
 
Разговори с албанским премијером биће добри и ићи ће у корист напретка и развоја међусобних односа, поновио је Вучић и додао да ћемо умети да сачувамо наш национални понос и да одбранимо виталне економске интересе нашег народа.
 
Премијер Србије је на питање да коментарише писање појединих медија да је Рама тражио да се одржи митинг или јавни скуп у Прешеву, рекао да баш није све тако писало и да ће се тек видети шта ће од свега тога бити.
 
Одговарајући на питања, рекао је да је наводне захтеве за кључевима Београда и одржавањем скупа у Прешеву шватио као провокацију, али и да искрено мислио да су они који су организовали инцидент на стадиону тиме показали своју слабост и немоћ.
 
Коментаришући да су грађани Србије у суштини и у већини након инцидента на стадиону реаговали добро и одлично разумели све поруке, навео је и да је, нажалост, било појединаца који су реаговали погрешно.
"Разлике између нас и њих, на шта сам поносан, огледају се у томе што смо ми похватали све нападаче и на албанске и горанске посластичарнице, и џамију, од првог до последњег сви су похапшени, а они се и даље хвале дроновима и заставама", поручио је Вучић.
 
То је суштинска разлика између нас и њих, рекао је Вучић, додајући да и то показује ко жели правну државу и другачији развој односа.
"Чини ми се да су то по први пут видели сви у Европи и свету", закључио је Вучић.
 
Странкама више новца по закону ДС, мењаћемо закон
 
Вучић је изјавио да се политичким странкама новац из буџета додељује на основу закона који је 2011. усвојила Демократска странка, али је поручио да ће тај закон бити промењен.
 
Одговарајући на питање новинара како је могуће да се смањују плате и пензије, а истовремено повећавају суме које из буџета иду партијама, Вучић је рекао да њима "иде таман толико новца колико је одредила ДС", али да ће се то променити кад се промени закон из 2011. који то омогућава.
 
Додао је и да тај закон овог пута није био приоритет, те да у маси закона који су промењени у послеђих шест месеци није било прилике да се промене сви закони Демократске странке.
"ДС је планирала да те паре даје себи, па се онда догодило да изгубе изборе. То је закон који је донела ДС", поновио је Вучић.
 
Извор: Танјуг