Вести

Вучић: Споразум са Приштином неће бити постигнут одмах

Председник Србије Александар Вучић изјавио је за "Блумберг" да споразум са Приштином, који агенција назива највећом препреком на путу придруживања Србије Европској унији, неће бити постигнут одмах пошто обе стране остају на удаљеним позицијама, што га присиљава на одлагање циља који је поставио да предлог око КиМ открије у року од неколико недеља.

Блумберг наводи да је Вучић казао да је више времена потребно да светске силе, укључујући ЕУ и САД - изврше притисак како би Приштина пристала на давање уступака, како би могао да грађанима Србије представи споразум без осећања понижености.

Агенција подсећа да је прошле године српски председник започео "унутрашњи дијалог" у вези са Косовом, уз оцену "Блумберга" да је овај споразум кључан за стабилност Западног Балкана.

"Боље је сачекати. Нема више рокова. Ипак, мислио сам да смо ближе решењу него што јесмо", казао је Вучић у интервјуу који је "Блумбергу" дао у Председништву Србије.

Агенција наводи да је Вучић рекао да би у Србији, у којој странка 48-годишњег председника државе има контролу над скоро две трећине парламента, "већина грађана више желела замрзнути сукоб од решења, што је ситуација која би представљала претњу коју регион не може себи да дозволи".

"Уколико имате замрзнути сукоб, неко ће одмрзнути. И то ће бити крај нормалног живота целокупног региона. Морамо да схватимо да када чиниш ужасне политичке грешке, за њих мораш да платиш цену. Али, у исто време сви остали морају да науче да не можеш да понижаваш један народ", навео је Вучић.

"Блумберг" наводи да је председник Србије казао да ће за било какво решење бити потребан референдум зато што би се мењао устав.

"Уколико будемо видели да је ово далеко најбоље решење за будућност Србије и уколико Србија није понижена и уколико Срби добију све гаранције за бољи живот, ја ћу се за то борити. Око тога нема сумње", рекао је Вучић.

Агенција наводи да се Вучић нада да ће Србија, када уђе у ЕУ, бити економски потпомогнута, као и да ће "чланство (у ЕУ) такође зауставити одлив мозгова из Србије".

"Блумберг" подсећа да је чланство Србије у ЕУ предвиђено за период око 2025. године и да је председник Европског савета Доналд Туск, након јучерашње посете Албанији, данас дошао у Београд на састанак са Вучићем.

 

Реконструкција не мора ускоро, свако има право да оде

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да није неопходно да скоро дође до реконструкције владе, а на питање да ли би одобрио одлазак министра финансија Душана Вујовића, имајући у виду писање медија да би могао бити тај који ће остати "без фотеље", Вучић је рекао "да није реч о томе да се било коме дозволи да оде", већ да су они који желе да оду слободни да то и ураде.

Упркос медијским спекулацијама да ће се персоналне промене у Влади догодити у наредна два месеца, Вучић за "Блумберг" каже да реконструкција кабинета премијерке Ане Брнабић не мора нужно да буде ускоро.

"Говорићемо о томе када будемо имали нешто по питању Косова", навео је Вучић, алудирајући на преговоре за решавање спорних питања између Београда и Приштине, преноси "Блумберг".

"Није важно да ли ће реконструкције бити за 15 дана, за један или два месеца.

Потребно је да разговарамо о целом пакету. Али, ко год жели да поднесе оставку и да оде из Владе, његово је право да то уради", закључио је председник Србије.

 

Вучић жели да Табаковић остане гувернер НБС

Председник Србије Александар Вучић жели да актуелни гувернер Народне банке Србије (НБС) Јоргованка Табаковић остане на тој функцији у још једном мандату.

"Табаковић, која је гувернер НБС од 2012. године, испоручила је резултате", рекао је Вучић у Председништву Србије у интервјуу за "Блумберг", изјаснивши се први пут јавно да он жели да она остане на челу те институције по истеку текућег мандата у августу.

"Нисам чак ни размишљао о било каквим променама. Ствари су боље него икада.

Имамо јак динар, радимо заједно на макроекономској стабилизацији, фискалној консолидацији и имамо веома, веома добре резултате", истакао је Вучић.

"Ако она жели да остане, остаће", поручио је председник Србије.

Њујоршка агенција наводи и да је током мандата Јоргованке Табаковић, НБС пооштрила контролу курса динара како би ублажила његове дневне флуктације у односу на евро.

Креатори монетарне политике су, такође, смањили референтну каматну стопу на три одсто у априлу ове године у односу на 11,75 одсто колико је износила 2013. године, што је допринело подстицању привредног раста кроз јефтиније кредите.

 

 

 

 

извор: Танјуг/Блумберг