Вести

Вучић: Спремили смо јаке мере против Приштине

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је Београд спремио мере против Приштине, која је пре девет месеци увела таксе, и нагласио да ће се са њима ићи после састанка у Паризу.

"Спремили смо мере. Гледаћемо да не погоде Србе на КиМ, зато су оне ограничене, али врло снажне и оштре. Нећемо ићи с њима док се не заврши састанак у Паризу", рекао је Вучић поводом разговора са представницима Срба са КиМ. Како је додао, његов задатак у Паризу ће бити да упозна представнике Европе, Меркелову и Макрона, о одговору Србије после девет месеци антицивилизацијских такси, резолуције о тзв. геноциду, формирању војске, неспровођењу Бриселског споразума од стране Приштине.

Председник је рекао и да знамо да су јединице РОСУ у приправности и да намеравају да хапсе Србе, и позвао међународну заједницу да спречи такав развој догађаја. Председник Александар Вучић пренео је, после састанка са око 140 политичких представника Срба и најзначајнијих институција Србије на Косову и Метохији, да су изразили забринутост због тога што се припремају акције специјалних јединица на Косову и да је припремљено хапшење више десетина лица српске националности на КиМ.

"Молимо и упозоравамо међународну заједницу да то спречи, јер у лудилу борбе албанских страна на Косову за рејтинге на крају страдају Срби", поручио је Вучић. Такође, замолио је представнике Квинте који су, како је рекао, били забринути за оно што се дешавало на изборима 2017, да покушају да спрече провокације и акције усмерене исељавању Срба са КиМ. Казао је да су припремљене мере и да се води рачуна да не погоде Србе на северу КиМ и да ће зато бити ограниченог каратера.

"Док ће неке бити врло снажне и врло оштре, нећемо ићи са њима до завршетка састанка у Паризу", навео је Вучић. Казао је да ће на састанку у Паризу упознати Меркелову и Макрона о одговору Србије на таксе после девет месеци, као и на резолуцију о геноциду и формирању војске Косова, неспровођења бриселског споразума.

"Они који су мислили да ће у Паризу бити неких разговора, греше, неће бити никаквих разговора док не укину таксе. Можемо о лепом времену да разговарамо, а о статусу КиМ неће бити разговора, док не укину таксе".

Вучић каже да Албанци мисле да је њихов безобразлук и дрскост важнија од свега и да мисле да се исплати да стварају нову реалност. Поручио је, иронично, да је одлучио да не буде непослушан, пошто је видео да му у америчким извештајима прете, као да ће на још нешто храбрији начин и отвореније да заступа, интересе нашег народа, али и да се бори против лудила Албанаца.

"Укините таксе и разговараћемо о чему хоћете, ако не, причаћемо о лепом времену и добрим боксерима у Приштини, на пример. Нема дијалога док се не приведете познању права и док не почнете да поштујете норме међународног права. То ће бити моја порука Меркеловој и Макрону", навео је он.

 

Честитке Српској листи на изборној победи, следе пројекти

Председник Александар Вучић још једном је данас честитао Српској листи победу на изборима за градоначелнике општина на северу Косова и Метохије, упркос притисцима, и најавио нове пројекте, значајне за грађане, попут завршетка регионалног водовода.

Вучић је пренео новинарима да је са Србима разговарао о важним пројектима на Космету, те најавио да ће за Видовдан отворити регионални водовод за север Косова, што је од огромног значаја за тај простор, у који су уложени милиони евра. Такође, најавио је и отварање насеља Сунчана долина, хотела у Бањској са пропратним садржајима и навео да ће уз све то на северу КиМ доћи до великих промена. Навео је и да је договорено да више не буде забране запошљавања за наше људе у јавним институцијама, али да се мора задржати разумно понашање, да се не би оштетио буџет.

Председник је подвукао да је Србима говорио и о састанцима које је имао са представницима међународне заједнице, као и тежини позиције у којој се Србија налази.

"Добро смо се разумели и наставићемо са политиком озбиљности и одговорности, али ће позиција Србије бити веома чврста и тврда. Ко год мисли да ће моћи да сломи Србију, мој одговор је да само проба", рекао је Вучић.

Кад је реч о недавним изборимна, он је рекао да је захвалан Србима на КиМ што нису пристали на поделе између Срба, на које их, каже, подстичу свакодневно. Он је истакао да су Срби остали чврсти и поред тога што им неки говоре да би било боље да немају везе са Србијом и са њим, и остварили су величанствену победу.

Вучић је напоменуо да је "чудесан резултат" Српске листе, упркос притицсима Приштине, као и појединих страних центара моћи, и оних који су ти центри моћи прозиводили у српској јавности.

"Да добијете толико већи број гласова, а да имате 380 ненајављених посматрача, који су тражили 'длаку у јајету', ако само виде да је један глас био на погрешан начин па да окриве Србе. Хвала што су успели да очувају јединство народа на КиМ", рекао је Вучић.

 

Тешко Србима, док се не заврше избори у Пришини

Тешко Србима док се избори у Приштини не заврше, констатовао је данас председник Александар Вучић и указао да су Србија и Срби једина тема у Приштини, те да се албански политичари утркују у томе ко више мрзи Србе, рачунајући на гласове бирача.

Вучић је, одговарајући на питање какве сигнале сада Приштина шаље када Кадри Весељи каже да се предомислио и да таксе треба да остану, а Рамуш Харадинај најављује сусрет са Меркел у Берлину и каже да ће добити визну либерализацију и без повлачења такси, као и да ради на спречавању "Додик државе", казао:

"А замислите државу коју бисте могли да назовете 'Тачи-Харадинај' држава. Знате ли неког ко хоће да живи у таквој држави, пошто стално вређају српске представнике?", запитао је председник.

Вучић је рекао да је, што се тиче визне либерализације, спреман да то одмах потпише, и да имају нашу сагласност да се што пре укину визе. Знао је, каже, и најавио по увођењу такси да ће оне дуго бити на снази.

''Што се такси тиче, не морају да их склоне. Ја сам то негде и знао и на почетку сам, једини, рекао да ће оне дуже да трају. Ми се сада, уз губитке које смо имали, прилагођавамо новим околностима. Наћи ћемо тржиште за своју робу. И у другом и трећем кварталу ће наша привреда драстично расти. Требало нам је времена за то, али решићемо ми тај проблем, а они ће се суочити са бројним проблемима'', уверен је Вучић.

То што се Весељи предомислио председник је казао у шали да је то велика новост и да би требало посебну седницу сазвати.

"Побише се између себе ко ће бити највећи анти Србин, да би добили гласове, јер су видели да је Харадинајева популарност тако скочила за 20 одсто. Тешко Србима док се њихови избори не заврше, јер је једина њихова тема Србија и Срби, али не само Срби са КиМ, већ и Републике Српске, који су постали омиљена тема. Не знају ништа друго него 'Додик и РС'. Сви су они кандидати за Нобелову награду, не за политику, већ за физику, хемију, и књижевност за Аљбина Куртија. Један је наследник Ајнштајна, а други Њутна - Тачи и Харадинај. Ми смо све будале, а они све генији, а сада ће видети како будале умеју генијима да одговоре'', закључио је Вучић.

 

И даље ћемо радити на спречавању признања независности Косова

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, коментаришући чињеницу да годину дана ниједна земља није признала независност Косова, да ће Србија и даље радити на томе.

На питање да ли то сматра српским дипломатским успехом, Вучић каже:

"Што се тиче непостојећих признања у последњих годину дана, ја сам срећан што ми, овакве будале, успевамо да се носимо са таквим 'генијима, академицима и научницима', бар донекле", рекао је он, мислећи на албанске политичаре у Приштини. Покушаваћемо и даље, додао је.

 

Неће се дочепати севера

Председник Александар Вучић рекао је данас да је Србима изабраним за градоначелнике општина на северу КиМ рекао да раде свој посао, да не журе са евентуалним оставкама, те да ће прво "упознати" Приштину са мерама које је држава припремила у одговору на њене досадашње потезе.

На питање дописника албанске телевизије шта је сугерисао представницима Срба са севера КиМ, који су изашли на изборе, али су раније најавили могћност да поново поднесу оставке, Вучић је пренео да им је рекао да раде свој посао.

"Па, полако. Спремамо се да упознамо са нашим одлукама после Париза. Али, неће вам тако лаке наше одлуке бити", констатовао је Вучић.

"Знам ја да многи на Косову чекају наше фаталне грешке да би се дочепали севера. Мораће на други начин то да обаве. А то, код нас на југу се каже - неће да може", рекао је председник Србије.

 

У парламенту "стенографски", о Сабору,да не измишљају

Председник Александар Вучић најавио је да ће на седници парламента у понедељак изнети детаљне забелешке о садржају недавног састанка са Сабором СПЦ у одговору на све шпекулације по појединим медијима, а посебно је одбацио тврдње владике Григорија да је на том састанку "напао" владику Теодосија.

"Ја сам се изненадио, мислио сам да то што се говори у Сабору остаје у четири зида", рекао је Вучић на конференцији после састанка са представницима Срба са КиМ. Он је рекао да ће о састанку у Патријаршији најотвореније говорити на седници парламента, цитирајући речи, будући да је имао вођење стенограма. Каже и да то што је рекао владика Григорије није истина.

"То није истина, јер је њих петорица водило хајку против мене. Не може један да води хајку против пет, него пет против једног. Али драго ми је да сам ја један, са истином успео да уздрмам тих пет и да виде да није лако са неким коме је чиста савест и ко није ништа украо, да изађете на крај, ако је спреман да се бори за свој народ и праву истину", рекао је Вучић.

Он је рекао да је знао да у политичким партијама, па и у СНС, постоје чланови који новинарима јављају нешто, да би их медији касније заштитили и напали њихове противнике у странци, али да није знао да се то догађа и у цркви.

"Ја сам изашао напоље после састанка и рекао све што се десило на пристојан начин и поштујући цркву, а онда отворим Мишковићеве новине, Ђиласове новине, неке друге тајкунске медије, чак и у медијима у Црној Гори лажу шта се дешавало на Сабору", додао је председник.

 

Не долазим у парламент да будем глинени голуб

Председник Србије Александар Вучић поручио је данас да ће на седници Скупштине Србије о КиМ поднети извештај и начелно говорити о будућим потезима кад је реч о Косову, али да неће износити тактичке планове и противницима предочити следеће кораке, јер би то било нелогично.

Вучић је на конференцији после састанка са представницима Срба са КиМ, коментаришући наводе појединих медија да неће изнети никакав нови план, рекао да је логично да држава не износи јавно своје планове и противницима предочи свој следећи корак.

"Ми играмо партију шаха, имамо даму и топа мање и судија је под њиховом контролом. И сад ми треба да изађемо и кажемо шта ћемо урадити у будућности. Да ли је могуће да неко паметан тражи да изнесемо наше кораке? То је питање тешких разговора или преговора. Како смемо да изнесемо шта покушавамо да урадимо, да дамо противницима све на тацни?", упитао је Вучић.

Он је рекао да ће у парламенту поднети извештај о томе шта се до сада дешавало и да ће говорити начелно о томе како да се боримо за српски народ, али тако да се не открије ниједан тактички потез.

Наводећи да председник ретко када долази у парламент да говори, Вучић је истакао да је опозиција тражила од њега да то учини, да су га критиковали што то не чини, говорили да ниподаштава законодавно тело, а да сада, када ће у скупштину доћи да говори о КиМ и одговори на сва посланичка питања, они не желе да присуствују. Каже и да сада говоре како ће их он нападати, а да ће изнети истину о томе ко је колико инвестирао на КиМ, ко је на који начин штитио српски народ на КиМ.

"Не, него ћу да дођем у парламент ко глинени голуб, да пуцате, а да се не браним. Они би хтели да будем саобраћајни знак, да ме чупају и ломатају. То вам је као кад велики боксери туку џак - дошао сам у ринг да ме ударате, да покажете колики сам издајник и бедник, да ништа нисам урадио. То вам је прилика да ме згазите, али ви нећете", рекао је Вучић. Каже да опозиција то неће урадити зато што и не може, јер знају да немају аргументе и знају где је истина. Истакао је да опозиција може да настави да говори о њему све што им падне на памет, попут тога да је бедник и издајник, али да он на то неће ћутати, већ ће одговорити аргументовано и у чињеницама и бројкама.

 

Глас за Чауши - глас за тзв. велику Албанију

Председник Србије Александар Вучић коментарисао је данас то што су неки Срби на КиМ на локалним изборима глас дали албанској кандидаткињи Гонџи Чауши, а не српским представницима, рекавши да су тиме гласали директно за тзв. велику Албанију, али да је већина Срба то разумела и зато је и подржала Горана Ракића.

На питање новинара како коментарише изјаву Марка Јакшића да би бољи градоначелник Митровице била Гонџа Чауши него Горан Ракић, Вучић каже:

"Не знам ништа о тој жени и не могу да говорим ништа лоше. Имали смо ми увек много таквих људи, они имају право на свој избор и ми морамо да га поштујемо. Важно је да људи знају да је то рекао лидер '1 од 5 милиона' СзС, да му је драже да гласа за кандидата Кадрија Весељија и Хашима Тачија, него за кандидата Српске листе". Након прецизирања да је реч о кандидаткињи Самоопредељења Аљбина Куртија, Вучић је додао:

"То је Аљбин Курти, директно за велику Албанију, код њих нема ништа Косово, Косово не постоји, директно велика Албанија. Само да то људи имају у виду". Додао је и да он лично због велике Албаније не би могао да гласа за Чауши.

"Али, ја и немам право гласа, али изгледа да јој ни тај глас Марка Јакшића није много помогао. Изгледа да Срби нису били одушевљени понудом Гонџе Чауши за велику Албанију па су гласали за Горана Ракића", закључио је Вучић.

 

 

 

 

извор: Танјуг/Пинк