Вести

Вучић: Србија ће бити и транзитна земља за гас

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће Србија, када се направи гасна конекција са Бугарском, бити и транзитна земља која ће моћи да наплаћује таксе и да од тога заради.

"То је за нас од огромног значаја" рекао је председник Србије који је објаснио да не само што ћемо имати значајне своте новца којe ћемо моћи да користимо у наредном периоду за најважније инфраструктурне пројекте, већ је то и битно за развој привреде.

"Чули сте и председника Ердогана и Алијева и Борисова - где сви очекују двоструко повећање трошења и захтева за гасом. Ми желимо да и Србија има 40 одсто раст потражње за гасом, што вам индустрија иде брже, више напредује, то вам је и више гас потребан" рекао је Вучић.

Вучић је рекао да без тог енергетског умрежавања, "а све лидере сте видели овде", не можемо да идемо напред. Он је подвукао да је веома задовољан јер му се чини да се све приближава неком свом добром крају за Србију, "од чега ће Србија у будућности моћи да заради".

"То је пројекат за будућност, то је пројекат за нашу децу и мислимо што пре да га завршавамо. Овде ће ТАНАП бити у функцији већ следеће године, очекује се већ за непуне две године да профункционише Турски ток, њихова директна веза са Истанбулом, а онда је све на нама којом брзином и како можемо од Бугара да преузимамо тај гас" додао је председник Србије.

Како је рекао на нашу територију треба да дође непуних десет млиијарди кубних метара гаса.

"Онолико колико ми узмемо, онолико колико дамо за РС и БИХ, онолико колико дамо ако буду желели Хрвати, ако буде неко други желео у региону, ако Приштина буде желела то од нас - никакав проблем, ми завршавамо и доводимо одређене количине гаса до Мађарске границе, одакле Мађари са задовољством преузимају од нас" рекао је Вучић и у том смислу захвалио мађарским пријатељима.

Председник је упозорио да се, ако 2019. годину не дочекамо са свим припремљеним, поставља питање шта ћемо моћи са гасом да радимо и да ли ћемо га имати довољно.

"Онда нема индустрије, онда нема напретка, онда нема ничега и зато морамо да наставимо да градимо и наше складишне капацитете" додао је и нагласио да је то потребно како би имали гаранцију увек уколико дође до несташице или политичких проблема у будућности са снабдевањем гасом.

Он је навео да се на Конференцији могло разумети неколико ствари, а прва је та да су гас, нафта, нешто мање електрична енергија постали и нека врста политичког оруђа у савременом свету и да је важно да градимо најбоље могуће односе у региону.

 

Ердоган доводи 150 привредника у Србију

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган довешће у Србију 150 бизнисмена како би успоставили пословне контакте са српским привредницима, најавио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, после састанка са Ердоганом у Истанбулу, рекао да верује да ће његов турски колега у најкраћем року посетити Србију и да га је замолио да то буде на више дана, како би могли да разговарају о свим регионалним и политичким темама. Председник је констатовао да трговинска размена Србије са Турском расте из године у годину и да очекује ће се то и даље наставити.

''Имао сам разговоре са турским компанијама заинтересованим за текстилну индустрију, приватизацију наших бања и за неке друге области за које до сада нисмо видели такво интересовање турских инвеститора'', рекао је Вучић.

Он је додао да верује да ће уз подршку Ердогана и Турске, то донети нове резултате, још више запослених и већи раст БДП-а Србије, што је за нас од великог значаја. Истакао је и да је Турска једна од земаља која је најважнија за пуну регионалну стабилност и мир.

"И ми поштујемо турску снагу, поштујемо и себе, и мислимо да можемо да изградимо добро и искрено пријатељство између српског и турског народа и српске и турске државе", закључио је Вучић.

 

 

 

 

извор: Танјуг