Вести

Вучић: Србија ће за три-четири године бити просперитетна

БРИСЕЛ - Премијер Србије Александар Вучић изјавио је за бриселски портал " ЕU-Today" да су болни резови неопходни да би Србија у догледно време стабилизовала финансије и подстакла привредни раст.

“Мере штедње су тек мали део планова зе економски оправак”, рекао је Вучић у интервјуу за тај портал на енглеском језику, додавши да очекује да се од 2016. успостави стабилан привредни раст, а да Србија у року од 3-4 године постане нормална, просперитетна земља.

Он је указао да је свестан да ће те мере бити болне и тешке за грађане, али да не жели да обмањује народ, као што то није чинио ни у предизборној кампањи.

“Треба имати не уму да се нисмо укрцали на Титаник у Саутемптону, па да можемо да мењамо курс. Укрцали смо се након што је брод већ ударио у ледени брег, а путници почели да скачу у море”, рекао је премијер.

Вучић је истакао да Србија и поред тешке ситуације није пред банкротом, јер влада одговорно троши новац, а усвајање закона о раду, приватизацији и банкротству је повратило поверење инвеститора и поверилаца.

Он је подсетио да се Србија сада задужује са каматном стопом од 9,5 одсто, док је раније она износила 13,9 одсто.

“Дакле, имамо велики дуг и висок дефицит, али су нам камате мање”, рекао је премијер и објаснио да је то зато што влада озбиљно спроводи реформе.

“Земља још мора да се задужује због тешког затеченог стања, али наш план је да зауставимо тај тренд до 2017, да смањимо јавни дуг и сведемо фискални дефицит на 3,2, а можда чак и на три одсто”, указао је он.

Премијер је изјавио да се нада да ће зајам Међународног монетарног фонда који треба да буде одобрен у октобру “учинити од Србије здравије место”.

“Влада чини све како би заштитила најугроженије категорије грађана и знам да им неће бити лако, али да ће ипак моћи да саставе крај с крајем”, рекао је он и истакао да се плате испод 25. 000 динара неће дирати.

Највише ће бити погођени пензионери који примају преко 60.000 динара, а таквих је 41.000”, казао је Вучић.

Он је рекао да је свестан да мере штедње не доприносе популарности и да многи људи неће имати разумевања за њих.

“Мислите да радим ово да би ми се захваљивали? Захвалиће ми се за 3-4 године, кад ово постане нормална земља”, казао је он и додао да је “најхрабрији потез у српској историји да се земља исцели и постане нормална”.

“Једини мотив ми је част и одоворност пред грађанима, и то је све што ми је важно”, рекао је премијер.

Народ не треба да брине јер најзад има власт која испуњава обећања и којој су интереси Србије најважнији. Бранићемо те интересе, и убеђен сам да ћемо успети, закључио је Вучић.