Вести

Вучић: Србија и Кина поуздани партнери

Самит који ће у Београду организовати Србија и Кина јесте велика и важна вест за Србију и њене грађане, рекао је за РТС премијер Србије Александар Вучић. Одлука кинеске државе да после толико година дође у Београд указује на поверење према држави Србији, наводи Вучић. Истиче да сарадња са Кином Србији доноси предност у односу на неке друге земље.

Александар Вучић је рекао да је веома важно што ће Србија и Кина у Београду организовати самит лидера земаља Централне и Источне Европе.

"Србија 40 година није имала такав скуп – таквог значаја и са толиким бројем председника влада у Београду. Ми нисмо имали кинеског премијера 28 година у Србији, а кинеског председника 30 година", указао је Вучић.

Премијер Србије је подсетио на помоћ коју Кина у оквиру пројеката издваја за земље Централне и Источне Европе. Како је најавио, јасно је да ће у Београду бити потписани значајни уговори, пре свега када је реч о инфраструктури.

"Али ми очекујемо и више инвестиција од кинеске стране. И ту страну наших односа смо данас покренули", рекао је Вучић.

Говорећи о састанку са кинеским премијером Лијем, описао је строгу атмосферу, онакву каква се очекује од кинеске стране. Навео је да је састанку присуствовао велики број стручњака и службеника.

"Ја сам рекао – не могу да идем одавде док не прихватите да се у Београду одржи тај самит", навео је Вучић истичући да се није шалио иако су се сви насмејали.

Објаснио је да му је премијер Ли одговорио да нема потребе да остаје толико времена и да ће доћи у Београд на самит.

"Мислим да је то велика и важна вест за нашу земљу и наше грађане", истакао је Вучић.

Говорећи о уговору за брзу пругу између Београда и Будимпеште, Вучић је рекао да је до самита кратак рок да се тај уговор припреми.

"Али даћемо све од себе да то урадимо. То је страшно кратак рок. Имали смо три састанка радних група. Оно што је важно – да то почнемо да приводимо крају", рекао је премијер Србије.

 

Модели финансирања који не оптерећују јавни дуг 

Вучић је навео да је тражио да се за Србију пронађу најбољи могући модели финансирања.

"Мађарска може да прихвати да враћа кредит у целини. Кинези нама то нуде, али за нас је боља свака друга варијанта", рекао је премијер и као пример навео делимичну концесију.

Нагласио је да се тражи начин да се не оптерети српски јавни дуг.

"То је оно што сад радимо. Ту је била и Национална банка за развој Кине, и са њима разговарамо, и са свима, да нађемо најбоље услове за Србију који не би додатно оптеретили наш јавни дуг и фискални дефицит", објаснио је Вучић.

Председник Владе Србије је рекао да је у разговору са премијером Кине било речи и о жељи Кине да се железничким саобраћајем повежу Будимпешта, Београд и Атина.

Како је рекао, то би за Србију било од великог значаја.

"Ја сам преузео на себе да разговарам са премијером (Антонисом) Самарасом и са премијером (Николом) Груевским у наредних десет дана. То ћу обавити да бисмо све могли да припремимо за дочек и за разговоре са премијером Лијем", најавио је Вучић.

Истакао је да одлука кинеске државе и кинеске владе да после толико година дође у Београд указује на поверење које имају према држави Србији и према руководству Србије.

"То јесте наш успех. Да ли ћемо ми умети својим радом и марљивошћу да направимо добар резултат од тога? Ја мислим да хоћемо. Мислим да Србија неће пропустити своју прилику", рекао је Вучић.

Указао је да ће већ 2016. године људи моћи да виде другачију Србију – и у инфраструктурном смислу и у смислу спроведених реформи које ће донети озбиљнији резултат и у смањењу фискалног дефицита и у даљем смањењу броја незапослених.

 

Друштвена снага и енергија за промене 

Вучић је рекао Србија и грађани Србије имају негативистички приступ према свему и нису научили на добре вести, и не верују у добре вести.

"И кад смањите број незапослених, сви људи ће викати да је обрнуто. Мораћемо сви заједно да покажемо огромну друштвену снагу и енергију да то код себе променимо и да направимо нешто боље за нашу земљу", поручио је премијер Вучић.

Како је рекао, у томе Кина може да нам буде поуздан партнер.

"Добро је што су они Србију препознали као одговорног и озбиљног партнера и ја мислим да је то сјајна вест за наше грађане", рекао је Вучић.

Навео ја да је много научио слушајући премијера Лија и да би било добро да преузмемо део кинеске филозофије – онолико колико можемо и колико наш менталитет може да прихвати.

"Наравно, сви људи живе за себе, за своје породице, али они живе за своју Кину. Наше је да живимо за нашу Србију. И за себе, за своје породице, али и за нашу Србију. Да се боримо за своју земљу, да је хвалимо, да је бодримо, да будемо са њом и уз њу", поручио је Вучић.

Рекао је да је уверен да можемо да направимо земљу која ће изгледати много боље него данас и да је сигуран да од Кине много можемо да научимо, посебно у очувању јавних финансија.

"Рекао бих и у инвестирању и у томе како и на који начин да се понашамо према инфраструктурним пројектима", рекао је Вучић.

Навео је и да верује да ће нам сарадња с Кином донети предност у односу на неке друге земље.

"Мислим да се Србија добро позиционира, и било ко да преузме власт за неколико година, уверен сам да ће имати неупоредиво бољу позицију него што смо ми имали јуче", закључио је Вучић.