Вести

Вучић: Србија иде у Берлин да отворено изнесе јасне ставове

Председник Александар Вучић захвалио је данас групи Срба са Косова и Метохије која је прошлог петка пешице кренула како би присуствовала скупу 19. априла у Београду и пружила му подршку, на том подухвату, али пре свега, како је рекао, на томе што воле Србију и КиМ у Србији.

"Хвала, не због мене или било кога другог, већ на љубави према КиМ и својој отаџбини", поручио је Вучић.

Председник је истакао да су тиме што су урадили показали како су и колико у стању да се жртвују за Косово и Метохију и колико километара да пређу.

"Неки су добијали инфузију, имају жуљеве, мало ко је неповређен, али су издржали овај тежак и напоран пут са севера КиМ до Београда, да би пружили подршку миру, стабилности, али и очувању наше отаџбине и очувању својих домова и сопственом опстанку на КиМ", подвукао је председник.

"Моја огромна захвалност вама. Хвала што волите Србију и, пре свега, Косово и Метохију у Србији", рекао је Вучић.

 

Албанци без компромиса са Србијом немају ништа, притисци не помажу

Албанци морају да знају да без компромиса са Србијом никада неће имати ништа, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

"И међународна заједница и Немачка, САД, Француска, морају да знају да, без компромиса, притисци не помажу", рекао је Вучић.

Председник је рекао да је пред нашом земљом тежак период, у којем очекује притиске на Србију.

"То је важан период по питању КиМ, не бих рекао одлучујући или нешто што ће донети не знам какво коначно решење, али један тежак период у којем очекујем бројне притиске да Србија учини додатне уступке, из мени непознатих разлога, како би умилила косовске Албанце да прихвате да укину таксе како би се отворила могућност за дијалог", објаснио је Вучић.

Он је додао да је и сам на дневном нивоу изложен захтевима да Београд учини нешто да би Албанци повукли противправне таксе.

"Мој одговор је да не понижавају Србију", рекао је Вучић.

Председник је рекао да ће се Србија борити цивилизованим методама, да је чекала шест месеци не уводећи реципрочне мере после увођења такси, али да не може да трпи и чека довека без одговора.

"То ћу рећи и канцеларки Ангели Меркел и француском председнику Емануелу Макрону", рекао је Вучић.

Он је истакао да Србија иде у Берлин да отворено изнесе јасне ставове и додао да има поверења у одговорност Меркел и Макрона и да верује да ће они разумети шта се дешава у региону.

"Надам се да ће састанак бити подстицај миру и стабилности у региону, а не прилика да неодговорни људи добију подијум и сцену за неозбиљне наступе. Ако и буде тако, добиће одговоран одговор од стране представника Србије, борићемо се свим срцем", рекао је Вучић.

Он је такође рекао, уочи одласка на скуп "један појас, један пут" у Пекингу, да је уговорио и билатералне сусрете са кинеским и руским председником и да ће тај сусрет са Путином бити у уском формату.

"Посебно ћу бити почаствован и добићу завршног дана посебној вечери, посебно место - одмах десно од Си Ђинпинга, најбоље место и имаћу право, са још тројицом лидера а знам да је један од њих Владимир Путин, да учествујем у завршној речи и закључцима. То је велика част за Србију, нисам ја лично, него наша земља, добила велику част и истинску привилегију да добије тако важно место на таквом скупу. Хвала кинеским пријатељима", рекао је Вучић.

Како је рекао, и са Сијем и са Путином ће разговарати о ситуацији на КиМ и изнеће им одређене чињенице - да косовски Албанци нису испунили ниједну обавезу из Бриселског споразума, нити формирали ЗСО, да су увели прво таксе од 10, а затим од 100 одсто и да се 6. маја навршава шест месеци од увођења тих противправних мера против Србије и Срба са КиМ и њиховог нормалног снабдевања.

Указаће им и да су Албанци донели платформу која није за дијалог, него против дијалога, и да то значи да они дијалог не желе, већ да могу да постављају Србији ултиматуме.

"Формирали су и војску Косова, противно чак и свом уставу, што је истакао и шеф НАТО, да не помињем Русе и Кинезе који су то одмах осудили.То су четири битна елемента, уз њихове свакодневне играрије са неодговорним и неозбиљним изјавама, неодговорним расписивањем избора, када су се надали да ће их Срби бојкотовати па да изаберу послушне Србе, који ће им служити у наредном периоду. А, да Срби ваљда не треба да слушају Београд", рекао је Вучић.

Председник је рекао да део међународне заједнице има за циљ да се на КиМ формирају будуће генерације Срба које неће интересовати Београд и Србија и којима ће рећи да сарађују са Албанцима и забораве на Београд.

"То раде годину, две и три и највећи проблем Срба на КиМ је тај што морају да им објашњавају сваки дан да себе сматрају делом Србије, да је та веза нераскидива и да је немогуће да их натерају на супротно", рекао је Вучић.

 

О двоструком суверенитету: Ништа од тог посла

Председник Србије Александар Вучић рекао је да Србији није понуђено ништа слично идеји о двоструком суверенитету на северу КиМ, па се тако нешто неће десити ни у Берлину.

"Подељени суверенитет је увек нешто што је проблематична правна категорија, а тзв. двоструки суверенитет - не знам шта то значи. Али, нико ми то није рекао, нико нам то није понудио и тако нешто се неће догодити ни у Берлину", рекао је Вучић.

Навео је да је то измислила једна албанска новина.

"Али, то измисли једна албанска новина и онда после 15 дана да разглабамо о томе. Шта да радите. Нема ништа од тог посла", рекао је Вучић.

 

Србији није потребно да јој Приштина каже да је држава...

Председник Србије Александар Вучић поручио је да је Србија консолидована држава и да јој не треба признање Приштине.

Вучић је, одговарајући на питање да ли очекује да ће у Берлину бити изнет јасан захтев да Србија мора да призна Косово, истакао да не очекује да се тако нешто догоди.

Подсетио је да је амерички председник Доналд Трамп написао, у писму упућеном њему и Хашиму Тачију, да очекује обострано признање, као да је то, каже Вучић, потребно Србији.

Према његовим речима, Србији није потребно да јој Приштина каже да је држава.

„Не чезнемо за тим“, нагласио је Вучић додајући да притисци и претње неће помоћи без компромиса.

Подсетио је да је 2013. током Бриселских преговора када је био изложен притисцима легао и заспао на поду и тиме показао пркос и да није спреман да слуша претње и ултиматуме.

Каже да захваљујући тиме нису усвојена два члана, која су хтели да ставе у споразум: један, који је тражио да регионална полиција не буде, као што је сада, готово стопостотно српска, и други, који је тражио чланство за Косово у УН и обавезивање Србије да неће ометати чланство Косова у међународним организацијама.

„Шта год да буде у будућности, лично сам веома релаксиран. Урадили смо велике ствари у српској економији, поносан сам када их хвале Светска банка, ЕБРД, Си Ђипинг, Владимир Путин, Ангела Меркел. То су ствари које ће људи видети у годинама које долазе. Нема места где не видите фабрике које сам отварао, где људи раде, да не говорим о здравственом систему или одбрамбеном који је троструко снажнији“, објаснио је Вучић.

Рекао је да би волео да се нешто уради за будућност Србије, да се оствари трајан мир између Срба и Албанаца.

„То да Албанци добију све, а Срби ништа...мој одговор је јасан - нема ништа од тога. Очигледно нису разумели нашу испружену руку, која не значи да прихватамо све. Ми смо се трудили да будемо реални и озбиљни и разговарамо о компромису. Ако сматрају компромисом да оснују судове за Србе, да се наплаћује ратна одштета од Србије, да признамо независност, а они нам опросте што смо толики злочинци и кретени, и да треба да скачемо до плафона што ће нас признати, то није тако“, рекао је Вучић.

Вучић је истакао да Србија до избора на којима неко други буде победио тако нешто неће прихватити.

„Не бих се кладио да ће до тога доћи, иако сам познат као велики песимиста“, нагласио је Вучић.

 

Свим верницима честитам католички Ускрс

Председник Србије Александар Вучић честитао је данас Ускрс свим верницима који тај празник славе по грегоријанском календару.

"Католичким верницима, који по грегоријанском календару славе Ускрс, желим срећан Ускрс. Сутра је Велики петак, најтужнији дан, али после тога им желим срећан и успешан највећи хришћански празник и много радости у њиховим домовима", поручио је Вучић.

 

Србија не може довека да трпи ултиматуме без одговора

Србија не може довека без одговора да трпи ултиматуме и противправно деловање Приштине, поручио је председник Александар Вучић.

"Србија је чекала шест месеци, не уводећи реципрочне мере на таксе. Ја се надам да неће бити ни потребе за тим, али вам кажем да ултиматуме и директно противправно деловање Србија не може довека да трпи без одговора", рекао је Вучић.

Вучић је навео да ће то казати и председнику Француске Емануелу Макрону и канцеларки Немачке Ангели Меркел на састанку у Берлину 29. априла.

Вучић је рекао да Албанци морају да знају да без компромиса са Србијом никада неће имати ништа.

"То што мисле да ће да натерају Србију да се самопонизи, да уништи Србе, своју прошлост и будућност, то можда може да прође, кад ме Харадинај сруши са власти како је обећао. Дан за рушење је био 18. децембар, рачунам да имају још времена да у томе успеју, можда пронађу оне који ће им испоручити оно што траже", приметио је Вучић.

 

Какве лажи је на 3. страни изнела "сведокиња Трајковић"...

Председник Србије Александар Вучић истиче да је прича о уједињењу северне и јужне Митровице још један од покушаја Албанаца да уђу на север покрајине и загосподаре севером Косова, у чему им помаже и Рада Трајковић својим сведочењем о убиству Оливера Ивановића.

Вучић је, упитан да ли очекује да ће се идеја о уједињењу Митровице, коју заступају Албанци, појавити на конференцији у Берлину, одговорио да све што су Албанци радили од убиства Оливера Ивановића представља "скаредно и злочиначко фолирање о томе ко су починиоци злочина, у жељи да избаце оне Србе који би могли да им се супроставе на северу".

Уз констатацију да су неки говорили како Марка Ђурића треба убити и осули толико увреда на његов рачун, тврдећи да је измислио нешто везано за Раду Трајковић, а у вези намера Приштине да запоседне север, Вучић је показао акт приштинског тужилаштва у којем се она помиње као сведок.

„У овом акту о продужењу притвора Недељку Спасојевићу и Марку Рошићу на трећој страни, у образложењу стоји, да је сведокиња Рада Трајковић изјавила да је имала непрекидне контакте са Оливером Ивановићем, и да је он био стално праћен и прислушкиван од стране државе Србије“, пренео је Вучић и додао да се из овога види какве је лажи изнела та жена.

Даље је прочитао да у том акту стоји да су иза прислушкивања и праћења стајали Милан Радоичић и његови људи који су дошли из Србије, те да је изјавила да је Оливер Ивановић знао да ће бити убијен, да је молио председника и институције Србије да га заштите, али да му нико није пружао подршку.

„На основу овог сведочења Раде Трајковић Недељко и Марко су и даље у притвору“, подвукао је Вучић.

Истакао је да је у два наврата Оливеру Ивановићу нудио две врсте обезбеђења, али да је два пута одбијао, те да за то има сведоке у његовој најближој породици.

„Какви су то лажови. Оптужили су своју државу и држе као таоце све остале зарад своје политичке агенде. Говорили су да нису давали изјаве, да нису сведоци, а јесу. Или лаже Рада Трајковић или тужилац, а не бих искључио ни да обоје то не чине. Тужилац је морао да се на некога позове, па је то на чувеног сведока, која је све о праћењу знала из својих станова на Савском венцу“, нагласио је Вучић.

 

Скуп пристојне Србије, да се ујединимо за будућност

Председник Александар Вучић позвао је, како је рекао, нормалну и пристојну Србију да се окупи сутра, за будућност земље.

"Да позовемо грађане на уједињење, а не политичке партије, јер то не би било добро за демократију", рекао је Вучић.

Вучић је замолио Београђане да сутра имају разумевања за гужве.

"Ми то радимо једном у годину дана, а не сваки други, трећи дан, када се неколико стотина шета и малтретира друге... Ово сутра је демократија и молим људе да нам због тога опросте", рекао је Вучић.

Како је рекао, и Срби који су дошли са КиМ нису у Београду због њега или странке, већ због будућности Србије и зато што знају ко се бори за будућност.

Додао је да ће бити гостију и добрих говорника.

"Биће карневалска атмосфера, у смислу радости, биће добрих порука, без мржње. Нећемо никога да батинамо, да рушимо знакове, излоге да упадамо у РТС... Само ћемо да покажемо да нас има", рекао је Вучић.

Посебно је подвукао да на сутрашњем скупу неће бити никаквих провокација, ништа слично вешалима, тестерама...те да ће било ко ко се појави са тако нечим одмах бити ухапшен, јер ће се знати да је провокатор.

Вучић је упитан како коментарише то што је Драган Ђилас рекао да је на скупу опозиције 13. априла било 40.000 људи, а Бошко Обрадовић објавио "ко каже да ће их (сутра) бити више него њих (у суботу)", рекао:

"Ја не кажем, видећемо сутра, можда нас буде дупло мање, можда нас не буде уопште...", рекао је Вучић и додао да ће свакако бити бар 30-ак људи, с обзиром на групу Срба са КиМ који су пешице дошли на митинг у Београд.

"Мислим да су у праву, да треба да сачекамо, да видимо како ће да изгледа", додао је председник.

Вучић је навео да га радује што су албанским медијима у Приштини толико важни скупови опозиције, али да чак ни ти медији, каже, "нису могли да лажу колико Ђилас лаже", што се тиче броја окупљених.

"Је л' знате шта је 40.000 људи? То је пуна Маракана, а 7.500 људи је пуна источна трибина. Сами реците на шта вам је тај број људи личио. Размислите, па реците себи", констатовао је Вучић.

Како је рекао, опозиција ће, ако на сутрашњем митингу буде више људи него на скупу у суботу, рећи да бројеви нису важни.

На спекулације да се врше притисци на запослене у јавним предузећима да дођу на скуп, Вучић је рекао да су у јавним предузећима највећим делом запослени "њихови" људи.

"Ми смо смањивали број запослених у јавној администрацији и предузећима, не повећавали. Причају бајке за малу децу, зато што не разумеју шта значи народ", рекао је Вучић.

Вучић је за Србе који су пешице стигли у Београд због сутрашњег скупа рекао да су то скромни момци, који воле своју отаџбину и не виде себе у реду са или иза Обрадовића, Ђиласа и Јеремића.

 

Да Бог поживи овакву опозицију, нема бојазни за Србију

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је опозиција за четири месеца своје кампање и протеста успела да смањи сопствено бирачко тело за 50 одсто, што јасно показује њихову стручност.

"За то је потребно специфично мајсторство, мора да сте толико неталентовани и да толико не разумете свој народ... Ја такве геније нисам видео у животу. Да их Бог поживи у опозицији на политичкој сцени још много година, нема бојазни за будућност Србије", рекао је Вучић.

Коментаришући то што су активисти Савеза за Србију и данас блокирали Трг Републике, где се обављају радови на реконструкцији, Вучић је рекао да грађани неће још дуго трпети терор мањине.

"Добро је да људи виде шта они раде и да виде кад неко уређује Београд, кад има новац да инвестира, да то њима не одговара, да желе да сруше све добро и вредно у Београду и да га финансијски оштете", рекао је Вучић.

Вучић је додао да ће трошкови морати да буду плаћени од новца грађана.

Упитан о најави опозиције да ће правити спискове људи који су запослени у локалним самоуправама, Вучић је рекао да тако изгледају њихове блокаде и забране окупљања.

"Мислим да се њих нико не плаши", истакао је Вучић.

Вучић је навео да нема проблема да опозиција спроведе у план и своје "фашистичке идеје" о блокадама путева, али да ће све блокаде бити пробијене и да сутрашњи митинг неће почети све док и последњи човек не стигне испред парламента.

"Не може један фашистички лидер и два тајкуна да малтретирају целу Србију, не може 10 одсто да малтретира 90 одсто грађана", рекао је Вучић.

"Замислите шта би тек радили да су на власти... Жуте траке би нам стављали свима", додао је.

Поновио је да је то фашизам, али да је то људима, каже, тешко објаснити, јер тога у Србији никада није било.

Упитан о увредама представника опозиције које износе на његов рачун, Вучић је рекао да је такве увреде слушао и са протеста у Београду 13. априла, али да му оне не сметају и да је чак и поносан кад га такви људи вређају.

Рекао је и да нема проблем да се опозиција окупља сваки дан, да сваки дан "може да им буде дан Д", ако то раде у складу са законом.

Истиче и да у парламенту треба да се одвијају разговори између власти и опозиције.

"Ми идемо на изборе, они иду на изборе, онда у парламенту разговарамо", рекао је Вучић и додао да ту може да се разговара о свему, па и о изборним законима, који су "они доносили".

 

Уочи састанака: Ко мисли да унизи Србију...биће теже него икад

Свакоме ко мисли да ће лако да унизи или згази Србију, мој одговор је да ће им бити много теже него што им је икада било и да ће имати веома одлучног противника, поручио је председник Александар Вучић уочи низа састанака са светским званичницима.

Вучић је рекао да се он "не буса у прса", као, каже, многи Срби који у канцеларијама од себе праве хероје, те да он не говори да је било шта лако, јер зна колико је све тешко и проблематично.

"Свакоме ко мисли да ће лако да унизи или згази Србију, мој одговор је да ће им бити много теже него што им је икада било и да ће имати веома одлучног противника, који ће чувати независност и суверенитет, слободу Србије, пре свега, и право на будућност и опстанак народа на КиМ", истакао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк