Вести

Вучић: Србија место креативног сусрета Истока и Запада

Србија није земља између Истока и Запада, већ место њиховог креативног сусрета, изјавио је премијер Александар Вучић и поручио да је наша стратешка визија модерна Србија као привредно, саобраћајно и културно раскршће југоисточне Европе и мост Истока и Запада у 21. веку. 

"У кинеској страни осећамо да имамо моћног и поузданог партнера, са којим нашу визију можемо брзо и одлучно да спроведемо у дело", навео је премијер Србије у ауторском тексту за Танјуг уочи Трећег састанка Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе у Београду, који преносимо у целини.

"Прилике се множе када их користиш", позната је мисао за коју се верује да ју је изрекао Сун Цу, кинески писац и мислилац из 6. века пре нове ере, аутор древне књиге Умеће ратовања. Србија је одлучна да искористи шансе које се пред њом налазе и да ствара нове прилике за развој! Дуго времена бавили смо се прошлошћу. Чак и данас у Србији, али и код наших пријатеља у окружењу, лако испливају на површину духови сукоба из прошлости. Наша је одговорност, али и обавеза, да, поучени грешкама из прошлости, заједнички градимо будућност. Да заједно окренемо тешки точак историје на Западном Балкану у новом правцу сарадње, развоја и мира. 

Дуго смо ми у Србији сматрали да је лоше што смо "саградили кућу на сред пута", како се то код нас деценијама говорило. Чврсто сам решен и тражим подршку грађана да заједно преокренемо неповољан историјски ток ствари, у корист Србије, у корист свих нас и на добробит генерација које долазе! То прво захтева предузимање одлучних, тешких и хитних мера у циљу фискалне консолидације и макроекономске стабилности. Свеобухватним економским мерама и строгим мерама штедње које Влада Републике Србије предузима у сарадњи са Европском унијом, Међународним монетарним фондом, Светском банком и другим међународним финансијским институцијама обезбеђена је стабилизација нашег макроекономског система. То је био услов сваког будућег напретка који смо успешно испунили, за шта данас добијамо похвале свих међународних финансијских институција. 

Међутим, у питању су краткорочне мере изнуђене годинама лошег управљања јавним финансијама. Оне имају своје јасно оправдање и чврсту подршку грађана, јер су у функцији остварења боље будућности за све наше људе. Развој није могућ без јасне визије, утемељене на реалности и визије која брани наш национални интерес, не угрожавајући при томе легитимне интересе других нација у нашем окружењу. Наша стратешка визија зато сагледава модерну Србију као привредно, саобраћајно и културно раскршће југоисточне Европе и мост Истока и Запада у 21. веку. 

Стара кинеска пословица каже "Догађаји који долазе бацају сенку пред собом". Састанак шефова влада Кине и земаља Централне и Источне Европе, 16. децембра у Београду, један је од таквих догађаја, чији огроман значај у годинама које долазе већ данас наслућујемо. Београд је овог децембра угостио преко 1.800 чланова државно привредних делегација Кине и 16 земаља централне и источне Европе. На најбољи начин смо потврдили наше традиционално гостопримство, али и истакли решеност да се мењамо и растемо. Још једном, потврђена је спремност Београда да буде добро место за договор о будућности, за планове о инвестицијама и новим заједничким пројектима. Нисмо ми земља између Истока и Запада, ми смо место њиховог креативног сусрета! 

Наша стратешка визија је јасна. Међутим, многе добре идеје су остале само мртва слова на папиру, јер нису биле праћене одлучном и брзом акцијом. Често нам је недостајао онај пресудни, први корак који би нам дао замајац. Као што каже још једна кинеска мудрост, "Све је (било) спремно осим источног ветра". 

За реализацију стратешке визије Србије као привредног, саобраћајног и културног раскршћа југоисточне Европе и моста Истока и Запада у 21. веку, од огромног значаја је изградња брзе пруге Београд-Будимпешта. Србија је пропустила многе возове у прошлости и ми више немамо времена за чекање, нити имамо деценије за реализацију ове европске саобраћајнице. 

У кинеској страни осећамо да имамо моћног и поузданог партнера, са којим нашу визију можемо брзо и одлучно да спроведемо у дело. Србија ће изгледати другачије после остварења овог значајног регионалног пројекта, превоз путника из јужне у централну Европу ће бити олакшан, а могућност пласмана наше робе убрзана. Реализацијом овог коридора наша привреда добиће источни ветар у леђа!

Поред тога, ових дана отварамо за саобраћај мост Земун-Борча који је веома значајан за Србију и Београд. Посебно ме радује симболика изградње овог моста, изграђеног у сарадњи са Кином, а названом по Михаилу Пупину, научнику светског значаја, чији живот одлично оличава нашу повезаност са Сједињеним Америчким Државама и подсећа нас на хиљаде наших грађана који су били и који су и данас део америчке научне и привредне елите. 

Желимо такође да наставимо разговоре са нашим пријатељима из Кине и у вези могућности развоја наших лука и воденог саобраћаја, у коме нас ограничава недостатак модерних технологија чија би примена могла драстично да подстакне наш привредни развој. Оваквим и сличним пројектима, наша стратешка амбиција преточиће се у реалност! 

Србија је данас самосвестан партер и актер међународних односа, прагматична и активна у потрази за развојним пројектима и сигурна у исправност својих ставова. Спремни да учимо и да се мењамо, чувајући оно што је наше, отворених очију идемо ка бољој будућности. Самит шефова влада Кине и земаља Централне и Источне Европе овог децембра у Београду, добар је весник бољих времена!".