Вести

Вучић: Србија нуди најбоље услове у региону инвеститорима

БЕЧ - Премијер Србије Александар Вучић истакао је данас у Бечу да Србија, у региону, нуди најбоље услове инвеститорима и указао да податак о 17 милијарди евра трговинске размене са Европском унијом развејава све сумње у погледу стратешког опредељења Србије.

"Србија не тражи, нити има неки други пут, осим европског", рекао је премијер отварајући Пословни форум Србија у Бечу 2015. у Привредној комори Аустрије, који је окупио најжначајније представнике привреде две земље.

Вучић је такође истакао да Аустрија са 12,8 одсто од укупних директних инвестиција представља појединачно највећег инвеститора у нашој земљи.

Такође је рекао да је све јасно куда иде Србија када се узме у обзир да је трговинска размена са ЕУ 17 милијарди евра, што је 62, 9 одсто од укупне размене. 

„Поносан сам на чињеницу што је Србија данас политички и економски стабилна земља упрској економској кризи, што је стуб стабилности у целом региону, што не представља никакав проблем, већ решење, и када људи говоре о данашњој Србији говоре са много поштовања“, објаснио је Вучић додајући да је то тако јер Србија данас поштује све своје суседе са којима је, пре 20 и 25 година, неретко била у ратном сукобу.

Према његовим речима, Србија данас жели да проведе дубоке и истинске реформе и по томе је јединствена у јужној Европи, а то ради зато што у томе види спас за будућност земље, гледајући далеко испред себе, а не краткорочно.

„Србија је прихватила најтежа решења“, нагласио је Вучић и подсетио да су у међувремену донети модеран закон о раду, о приватизацији, стечају, пензијама, грађевинским дозволама. Такође се спроводе и мере фискалне консолидације и Србија, према Вучићу, је једина земља која је кренула у те реформе без притисака међународних финансијских институција.

„У те реформе смо кренули, јер желимо да као здрава и успешна земља будемо део ЕУ. Не желимо да будемо ни близу најсиромашније земље ЕУ када будемо примљени“, поручио је Вучић. 

Он је подсетио да је Србија, захваљујући мерама за смањење фискалног дефицита, постигла аранжман са ММФ-ом.

У прва три месеца драматично је смањен фискални дефицит, рекао је Вучић, проценио да он неће бити већи од 190 милиона, што значи да је ригорозним мерама штедње, али и повећањем прихода у прикупљању ПДВ-а и акциза дефицит смањен за више од 60 одсто.

Премијер је рекао да у овој години очекује, упркос неким другачијим проценама, да ће Србија имати позитиван раст, а идуће и 2017. године раст од два одсто уз дефицит који неће прелазити 1,5 процената, чиме би Србија била најбоља у региону.

„Потребна је за то политичка стабилност коју смо успевали да одржимо, и још више страних инвестиција“, подвукао је он. 

Говорећи о недостацима, које, како каже не жели да крије, Вучић је казао да је у буџету вршена уштеда тиме што није издвојено довољно новца за капиталне инвестиције, што је почело да се мења овог месеца.

Влада, према његовим речима, ради на прављењу амбијента повољног за привлачење инвеститора, јер без страних инвеститора нема довољно сопственог капитала да направи позитиван раст. 

Вучић је пренео да је у претходном периоду обезбеђено да се на само једном шалтеру добију грађевинске дозволе, и нагласио да је влада спремна да директно одговара на питања инвеститора, те да ће сваки од инвеститора имати свог ментора, који ће водити рачуна о сваком улагачу, јер су сви добродошли.

„Тешко могу да замислим да неко други у окружењу може да понуди тако добре услове. Ми нисмо чланица ЕУ тако да имамо веће могућности за подстицање инвестиција“, подвукао је премијер. 

Он се, поздрављајући тесне везе привредних комора две земље, посебно у преузимању искуства из Беча у реформисању ПКС, рекао да је захвалан аустријској комори на посредовању у прављењу још тесније сарадње у региону.

„Желимо унапређење сарадње и са приштинском привредном комором, не улазећи у политичка питања. Сматрамо да бизнис не познаје било какве баријере, како људске, тако ни формалне. Зато смо захвални аустријској комори што нам по том питању додатно помаже посредујући да направимо још ближу сарадњу у региону“, нагласио је Вучић. 

Од Аустрије, како је казао, Србија очекује даљу подршку на путу у ЕУ, као и још значајније присуство Аустрије у Србији.

„Ми не тражимо милостињу, већ хоћемо да се такмичимо са свима, да имамо биоље услове од других, да можете више пара да зарадите и остварите више профита“; указао је он. 

Осврнувши се на бројну српску дијаспору у Аустрији Вучић је казао да „је љубав према Аустрији видљива на сваком кораку у Бечу и другим деловима ове земље“, додајући да Србија, у борби против незапослености жели да преузме и аустријски модел дуалног система образовања.

 

Вучић: Верујем у бржи опоравак Србије

БЕЧ - Премијер Србије Александар Вучић рекао је данас у Бечу да верује у бржи опоравак Србије од онога што смо сами очекивали, као и да ће основни бренд наше земље бити озбиљност, одговорност и марљивост, што ће свет умети да цени.

Вучић је, у изјави новинарима на Пословном форуму "Србија у Бечу 2015." у Привредној комори Аустрије, рекао да су аустријски привредници одлично разумели и да подржавају пут који је изабрала Србија у спровођењу тешких реформи.

"Сви аустријски привредници одлично разумеју и подржавају тај пут, јер се и они једнако као и ми клоне лаких и једноставних решења, које народ највише воли, али који обично никада не донесу никакав резултат, већ представљају клопку за наставак нашег развоја", поручио је Вучић.

Он је казао да је почаствован што је у Бечу имао прилику да представи резултате и напредак Србије, тешке мере које предузима, али и оно што на том путу успева да спроведе у дело.

Према његовим речима мере фискалне консолидације дају значајне резултате.

"Нама остаје да доведемо или обезбедимо долазак већег броја инвеститора, да сами улажемо много више у капиталне инвестиције", додао је Вучић рекавши да верује у бржи опоравак Србије од онога што смо сами очекивали.

То, међутим, како каже, не иде једноставно и преко ноћи, али сматра да је много тога урађено и да је најтежи део пређен.

"Да ли ћемо у томе успети зависи од нашег народа, али и од наше способности да обезбедимо још повољнији инвестициони амбијент и привучемо још више инвеститора", нагласио је Вучић.

Он је рекао да је на конференцији у Бечу разговарао и појединачно са представницима аустријских компанија, које имају одређене проблеме у Србији, али и онима који тек планирају да дођу.

"Видим да Србија постаје све важније, не само тржиште, већ инвестициона дестинација, земља у којој мисле да производе и одакле да извозе у друге делове света не само у ЕУ", објаснио је премијер.

Помињући проблеме с којима се суочавају поједини аустријски предузетници, Вучић је навео често одлагање процеса приватизације, што је било уобичајено до недавно, решавање питања са грађевинским земљиштем, маркирање горива...

"Гледамо да те проблеме решимо. Већ смо законом о грађевинском земљишту и издавању дозвола успели битно да поправимо пословни амбијент. Аустријанци, као и Немци воле тај другачији приступ и подржавају рад наше владе у великој мери. Ми нисмо изабрали лакши пут. Ово је пут који даје најбоље резултате, јер тежак рад се увек исплати. Они виде и колико напора улажемо да све тешкоће превазиђемо", нагласио је Вучић.

Србија, према његовим речима, има озбиљност, одговорност и почиње да се разликује од многих по свом тешком раду и тешким реформама, и тиме се шаље другачија слика од оне која је важила у претходном периоду.

Србија, додао је премијер, има безброј добрих малих компанија којима је потребно додатно улагање, којима нису потребни краткорочни, већ инвестициони кредити да би могли своје производе да понуде.

"Чак и овде много је малих предузетника који су са поносом истакли своје производе. Очекујем да још више улажу у знање, креативност, али и да у марљивошћу успемо да сустигнемо своје европске партнере и да основни бренд буду озбиљност, одговорност и марљивост, а то ће свет умети да цени", закључио је Вучић.

 

Извор: Танјуг