Вести

Вучић: Србија припада Европској унији

Србија припада реду држава чланица Европске уније, где желимо да будемо уважавани на начин на који ми уважавамо Унију, изјавио је премијер Александар Вучић након разговора са комесаром за проширење ЕУ Штефаном Филеом.

Вучић је рекао да је са гостима из ЕУ разговарао о политичкој стабилности Србије и региона, економским реформама и нашем приступу ЕУ.

Захваливши ЕУ на досадашњој подршци, премијер је на заједничкој конференцији за новинаре рекао да је Србија чинила све и да ће чинити све да очува досадашњу стабилност јер било која нестабилност, како је рекао, погодује највише онима који би нешто да учине против Србије.

"Нама стабилност погодује јер желимо развој и прогрес Србије. Србија се понаша озбиљно и одговорно не зато што је слаба већ зато што је то боље за нас и регион", рекао је премијер.

Вучић је саопштио да је са гостима из ЕУ разговарао економским реформама које се не спроводе, како је рекао, зато што то неко у влади хоће јер је бахат и осион.

"Ми желимо да излечимо Србију. Реформе су болне али ми желимо успешну и нромалну земљу", рекао је премијер и додао да нам је подршка ЕУ битна јер нико не жели да узима још једну земљу слабе економије.

Трећа тема о којој је било речи са гостима из ЕУ је приступ Србије Унији, рекао је Вучић и додао да разговор пре свега односио на то када и на који начин можемо очекивати наш напредак. 

"Србија ради пуном паром да доноси законе, али ми нећемо да молимо никога за чланство у ЕУ. Зато ћемо да испуњавамо задатке, а све остало је на нашим вечерашњим гостима и државама чланицима", казао је Вучић и додао да Србија не жели да јој било ко даје милостињу.

"Сматрамо да Србија припада реду земаља које припадају ЕУ и очекујемо да нас Унија уважава на начин на који ми уважавамо њих", казао је Вучић.

Вучић је одговарајући на питања новинара у вези с изјавом албанског премијера Едија Раме да Србија треба да се помири са независношћу Косова рекао да не жели то уопште да тумачи.

"Не желим чак ни оштро да реагујем, не зато што немам понос или што не умем да браним интерес и понос Србије већ не желим да реагујем оштро јер сматрам да су много важније ствари пред нама него да стичем политичке поене препуцавајући се са неким а на чему се поени најлакше добијају", рекао је Вучић.

Он је додао да за разлику од неких других полтичара не жели и не воли да виче а посебно када неко није присутан и додао да је код нас часније када се то ради у нечијем присуству. 

На питање како коментарише изјаву косовског министра Енвера Хоџаја да би на крају преговарачког процеса Србија са Косовом требало да потпише мировни споразум, Вучић је рекао да није приметио да постоји било какав рат нити било шта слично, али и додао да се људи на различити начин баве политиком.

"Мислим да је било веома важно да можемо да разговарамо па макар се у много чему не сложили и не слагали и мислим да је то велико достигнуће" рекао је Вучић. 

Он је додао да су и у томе много помогли пријатељи Србије, какав је и Филе, а да је сад наша обавеза да покажемо одговорност и озбиљност. 

Поновио је и да није случајно да је "разлика између нас и њих у томе што смо ми похапсили све који су палили пекаре и посластичарнице албанске и горанске а да они нису били су стању да осуде заставу "Велике Албаније".

"Мислим да та разлика довољно говори о озбиљности и одговорности свих", рекао је Вучић и додао да је његова обавеза да заједно с владом и председником Србије води земљу тако да ужива у миру, да буде нормална и модерна...

 

Филе је изјавио да је Србија сада сигуран кандидат за улазак у Европску унију и да је срећан што се више не поставља питање да ли ће ући у ЕУ, већ кад. 

Филе је рекао да је последњи пут пред новинарима у Србији у улози комесара за проширење ЕУ, а да је Србија, од његовог првог доласка пре пет година, остварила велики напредак у интеграцијама. 

"Веома сам срећан што сам после мање од пет година видим да је Србија постала сигуран кандидат за улазак у ЕУ и да се, уместо да се фокусирамо на питање да ли, фокусирамо на питање кад", рекао је Филе. 

Филе је рекао и да је са Вучићем и раније причао о томе на који начин земља и њени грађани могу да имају бенефите док је земља на путу ка ЕУ.

Он је рекао да се данас фокусирамо на економију и истакао да Србија у тешким економским реформама није сама и да ће ЕУ помоћи, не само саветима већ и финансијски. 

Филе је истакао и да је Србија постала стуб стабилности у региону, што је потврдила и данашња регионална конференција министара спољних послова и финансија у Београду.

"Срећан сам што сам део те три приче и што радим са свим људима у Србији и поносан сам што радим са премијером Вучићем", рекао је Филе. 

Он је додао да ЕУ не тражи од Србије да призна Косово. 

"Позиција ЕУ остаје иста као и прошле године кад смо усвојили преговарачки оквир. Тад смо рекли да очекујемо наставак нормализације односа између Србије и Косова, ни тад нисмо захтевали признање Косова и не тражимо да то буде урађено ни данас", рекао је Филе.

Он је рекао да ЕУ тражи да једноставно тај процес иде ка пуној нормализацији.

Комесар за економска и монетарна питања Јиркиј Катаинен рекао је на конференцији да је српска влада почела да предузима важне економске реформе и послала јасну поруку да је способна да води рачуна о сопственој економији. 

Он је указао и да су економске реформе увек тешке, али да су неопходне и да се не могу избећи, те да су пре свега потребне због страних инвестиција.

 

Вучић позвао националне мањине да изађу на изборе

Вучић је позвао је све припаднике националних мањина а посебно Бошњаке да изађу у недељу на изборе и изаберу своја национална већа.

"За мене је данас важно да позовем све припаднике националних мањина да изађу на изборе за националне савете", рекао је Вучић на конференцији за новинаре и навео да очекује да ће све у недељу током избора протећи у најбољем реду. 

Тиме ћемо, додао је, да положимо још један велики и важан испит.

Посебно је Бошњаке позвао да изађу у великом броју и покажу да је оно што се последњи пут догодило био инцидент и пролазна појава, изразивши очекивање да нам се никада више такве ствари неће дешавати јер,како је навео, Бошњаци имају правио да изаберу свој национални савет.