Вести

Вучић: Србија води политику независности и очувања суверенитета

Мост на ушћу Колубаре и Саве код Обреновца, на Коридору 11, биће спојен у наредних седам дана, најавио је данас председник Србије Александар Вучић.

"Са поносом могу да кажем да спајамо две обале у наредних седам дана и да смо прешли Колубару. Овде смо били пре две године и два месеца када је све почињало...", рекао је председник.

Вучић је током обиласка радова на том мосту на деоници Сурчин - Обреновац, такође, најавио да ће цео аутопут од Обреновца до Чачка бити отворен за саобраћај у наредних месец и по дана, у дужини до 103 километра.

Када је реч о деоници Сурчин - Обреновац, Вучић каже да је уговором предвиђено да она буде завршена у јануару 2020, али да је данас са кинсеком компанијом ЦРБЦ договорено да све буде завршено пре краја 2019. године.

Вучић је казао да је од извођача добио обећање да ће аутопут бити готов до Светог Николе 19. децембра.

 

Ауто-пут кроз Грделицу половином маја

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће ауто-пут кроз Грделичку клисуру на Коридору 10 бити отворен 15, 16. или 17. маја.

Такође, најавио је да ће источни крак Коридора 11 према Бугарској бити отворен за три месеца.

"То све мења слику Србије. Да се људи поносе, да виде колико је Србија напредовала, колико може да иде брже, другачије и успешније него што је то било раније", рекао је Вучић, после обиласка радова на изградњи моста преко Саве и Колубаре на деоници ауто-пута Е-763 од Сурчина до Обреновца.

 

Глобализација је била све, а кад је Кина почела да побеђује...

Србија води политику независности и очувања суверенитета, али и политику искреног пријатељства и поштовања према Кини, и то ће наставити да чини, поручио је данас председник Александар Вучић.

"Да ли се Србија налази на европском путу? Да. А, хоће ли због прохтева оних који не могу да победе Кину у вештачкој интелигенцији и индустријској роботици, да окрене леђа Кини? Неће", истакао је Вучић одговарајући на питања новинара.

Додао је да то говори увек, а не амбасадорки Кине Чен Бо у четири зида или "негде сакривен".

Србија ће, каже, наставити да сарађује са Кином и да је моли за помоћ и неће да пристане на то што неко каже - немојте да доводите Кинезе, јер су они тиме угрожени.

"Па, ви сте нас учили 50 година да је глобализација све, да нам је потребна либерална, тржишна економија, да морамо да поштујемо резултате тржишта, јер је то најважније чему треба да се приклонимо... Па, јесам ли то слушао од свих са запада?", констатовао је председник Србије.

Вучић је навео и да Кина побеђује и предњачи и у вештачкој интелигенцији, сателитима, беспилотним летилицама, и да "за дужину" беже Американцима, док Европа заостаје и више.

"Е, сад пошто не могу да се такмиче са Кином, ајде да их зауставимо... Па, још да ме убедите да је то исправно, а 50 година слушамо како највиша вредност треба да буде слободан проток роба, капитала, услуга и људи", рекао је Вучић.

Председник Србије је поручио да Србија у томе неће учествовати колико год да је мала, те да кинески пријатељи, као и сви други, могу на нас увек да рачунају.

"Исто, као и Руси што су могли да рачунају на то да нећемо да им уведемо санкције. Прошло је скоро седам година од тога, и даље нећемо да уводимо санкције. Кад кажем нећу - то значи нећу", подвукао је Вучић.

Вучић је поновио да ће Србија наставити да води своју политику пута ка ЕУ, али и политику пуне заштите државних и националних интереса, што значи искрено, отворено и велико пријатељство и са Кином и са Русијом и са многим другим земљама.

"Ми имамо своје интересе и док сам председник Републике понашаћемо се као независна земља, сами ћемо да доносимо одлуке и нико други у наше име те одлуке неће да доноси", подвукао је Вучић и поручио опозицији да се зна где се решавају унутрашња питања.

 

Кинеска страна ми увек изађе у сусрет

Вучић је искористио прилику заједничког обиласка радова на изградњи моста код Обреновца на Коридору 11 да од амбасадорке Кине Чен Бо "измами" неколико обећања.

Вучић је најпре замолио амбасадорку да кинески извођачи убрзају радове на прузи Београд - Стара Пазовам, која је део брзе пруге Београд - Будимпешта, и добио од ње уверавања да ће то бити учињено.

Председник је приметио да добро напредују радови на деоници на којој су ангажовани Руси, од Старе Пазове до Новог Сада, али да треба убрзати изградњу деонице Стара Пазова - Нови Сад.

"И онда нам остаје још да се уради деоница Нови Сад - Суботица", рекао је Вучић.

Деоницу Нови Сад - Суботица ће, такође, радити Кинези.

Вучић је подсетио да ће грађани брзом пругом на правцу Београд - Будимпешта моћи да стигну возом за 35 до 40 минута од центра Београда до центра Новог Сада, док ће за мање од сат и по путовати од Београда до Суботице.

Вучић је искористио прилику да пред амбасадорком Кине похвали инвестицију кинеске компаније Меита која је отворила фабрику у Баричу.

Указао је да је у тој фабрици просечна плата 80.000 динара и затражио од амбасадорке да Кинези отворе још неку такву фабрику, на шта му је она одговорила - биће.

Нагласио је да у кинеској фабрици Меита тренутно ради 2.300 људи, да ће ускоро ту бити још запошљавања и да ће радити 3.000 људи, а да је планирано да буде укупно 3.500 радника.

"Кинеска страна ми увек изађе у сусрет, јер знају да сам позудан и одан пријатељ Кини. Надам се да ће тако бити по питању плата и у Линглонгу у Зрењанину", рекао је Вучић.

 

Искрено пријатељство разлог што Кина највише улаже у Србију

Председник Србије Александар Вучић истиче да Кина осећа да смо им искрени пријатељи и да је то пресудан фактор.

"Мали смо ми за Кину. То је кључни разлог", истиче Вучић.

Вучић је скренуо пажњу и на потребу да се све више учи кинески језик, као и немачки и руски, и најавио увођење кинеског језика у школе и као обавезног и као факултативног предмета.

"Мораће да се учи, без учења неће бити напретка за земљу, нека се љути ко год хоће", каже он, приметивши да амбасадорка Кине одлично говори српски језик да кинески партнери све преводе за нас на српски - и у Србији и у Кини.

"Морамо да имамо и Србе који једнако добро говоре кинески", рекао је Вучић, указавши на тренд у Холандији где, како каже, сви уче кинески и ангажују се дадиље са знањем тог језика јер знају где је будућност.

Каже да је било отпора и према дуалном образовању, али да нас оно данас спасава.

 

Без проблема ћемо стићи раст од 3,5 одсто

Председник Србије Александар Вучић изразио је уверење да ће Србија без проблема достићи планирани раст од 3,5 одсто.

„Имајући у виду ситуацију у региону, таксе...јесам задовољан. Очекивали смо да нам раст буде, после ужасног јануара, у првом кварталу 1,1 до 1,2 одсто, а биће преко 2,3 до 2,4 одсто, што значи да ћемо достићи без проблема раст од 3,5 одсто, јер ће нам најснажнији бити трећи и четврти квартал када крећемо у нове инвестиционе радове“, објаснио је Вучић одговарајући на питање новинара да ли је због околности могуће достићи планирани привредни раст.

Он је подсетио да треба да крене изградња Моравског коридора.

„Премрежићемо Србију аутопутевима, и крећемо са тим радовима у другој половини јула“, најавио је Вучић.

Указао је да напредују радови око клиничких центара, домова здравља, додајући да је циљ да пре краја године имамо 10.000 дигиталних учионица како би напредовало даље образовање.

 

Даљи раст плата, посебно за медицинске сестре

Председник Александар Вучић најавио је даље увећање плата и пензија и нагласио да ће пре свега водити рачуна о платама запослених у здравству, како би их задржали у земљи.

Подсетио је да му је немачки министар здравља Јенс Шпан рекао да жели да дође у Србију, јер су Немачкој потребне медицинске сестре, а да му је он одговорио:

"Немој молим те због тога да долазиш!".

Он је рекао да је недопустиво да медицинске сестре, на пример, све са дежурствима имају плате око 45.000 динара.

Председник је, најављујући раст плата у јавном сектору, објаснио да то није само питање средстава, већ да држава мора да води рачуна да не уништава приватни сектор.

„Наша бојазан је да не учинимо јавни сектор прихватљивијим, а не стање дефицита, кеш-флоуа или било шта друго око стања у буџету", образложио је Вучић.

У прилог већ постигнутом расту плата, Вучић је подсетио да смо били далеко иза Босне и Херцеговине пре само три године, када је просечна плата у тој земљи за 58 евра била већа него код нас, а данас смо је по први пут претекли са разликом од 12 евра.

"Испред смо Македоније, Албаније, а само је Црна Гора испред нас. Била је просечна плата за 125 евра виша, а данас је 49 евра. Мислим да ћемо и ту разлику драстично да смањимо", објаснио је Вучић.

Вучић је казао да су сви параметри код нас бољи и да се поредимо са регионом.

Указао је да су плате и пензије нешто веће код нас него у Бугарској, која је чланица ЕУ.

„Морамо да се угледамо на Румунију, у неком смислу, посебно када је реч о лекарима и медицинским сестрама. Морамо да зауставимо одлив те радне снаге. Ове године морамо још више да повећамо плате лекарима и медицинским сестрама. Не смеју да имају 40.000 и 50.000 плату. Морамо да спречимо да одлазе у Норвешку и Немачку", казао је Вучић.

 

Идеја о разграничењу одбачена, то ће нас скупо коштати

Председник Србије Александар Вучић изразио је жаљење што је његова идеја о коначном успостављању компромисне границе између Срба и Албанаца пропала, јер је наш народ мислио другачије, а то ће нас, уверен је, скупо коштати за две до три деценије.

Најавио је да ће 8. маја имати сусрет са Матеом Салвинијем, да ће 10. маја бити војна парада у Нишу, и да ће после тога Србима са Косова и Метохије пренети исход самита у Берлину и свих разговора по питању Косова и Метохије.

Вучић је, одговарајући на питање везано за најављено доношење одлуке о контрамерама на приштинске таксе и о изборима, казао да сваког дана размишља о томе.

Према његовим речима, водила се жестока кампања против могућности компромиса разграничењем, како из дела стране, тако и домаће јавности, јер су желели независно Косово на целој њеној територији.

„Сви који су правили независно Косово, док се говорило о разграничењу правили су се невешти, јер нису хтели да кажу да су за целокупно Косово независно од Србије. За то се залаже Рада Трајковић, исто као и немачка канцеларка Ангела Меркел и сви остали“, објаснио је Вучић.

Казао је да се не залаже за независно Косово у тим границама, већ за коначно успостављање компромисне границе Срба и Албанаца.

„Моје идеје су пропале. То ће скупо коштати наш народ, нашу земљу за 20-30 година. Од тога што ћу имати личну утеху што ће неко да каже да сам био далековид, нећу имати ништа. Нисам био довољно убедљив, нисам успео да објасним какво је реално стање, да је од емоција најважнија реалност“, указао је Вучић.

Рекао је да су одиграли превару сви они који су већ признали независно Косово и изјаснили се против разграничења, а на томе је радио и део домаће јавности, посебно они који су учествовали у стварању независног Косова.

Подсетио је да је Приштина донела 2008. декларацију о независности, а да су се тада они који су били на власти правили блесави, помогли им тражењем мишљења Међународног суда правде, као и извлачењем преговора из УН у ЕУ.

„Што се мене тиче, мени у историјском смислу ће бити лакше, јер ћу бити упамћен по величанственим путевима, мостовима, што сам у кратко време удвостручио плате и пензије и то реално, а не номинално како људи могу да живе боље. А неко други ће нажалост морати да саопштава тешке и лоше вести за Србију у будућности и ко је лагао наш народ, зашто су Срби пристајали на лажи Харадинаја и Трајковићеве него што су желели да чују истину“, казао је Вучић.

 

О таксама: Одмах сам рекао Меркеловој и Макрону...

Председник Србије Александар Вучић каже да Приштина неће да укине таксе, не зато што је сама "чврста" у томе, већ што је "чврст" неко ко им је за то дао зелено светло.

То је, каже, у Берлину одмах рекао и канцеларки Меркел и француском председнику Макрону - да Приштина неће попустити, "не зато што су чврсти, већ зато што је неко други, ко им је тако рекао, чврст".

"Они нису веровали...Како да одбијеш Француску, Немачку? Немогуће. Рекао сам - знам људе, знам им менталитет и знам колико снажне силе могу да стоје иза њих", пренео је председник Вучић новинарима у Обреновцу.

Додао је и да је очекивао да на састанку у Берлину буде напада на Србију, али да тако организован напад на нашу земљу, какав се догодио, ипак није очекивао.

"Кад сам питао Дениса Звиздића да ли саопштава свој став или став БиХ - није могао ништа да ми одговори", каже Вучић.

Додаје да ту нема ничег другог осим мржње према Републици Српској, која избија из свега, жеље Звиздића да се додвори Меркеловој и неким другима који су против промене граница, тј. против тога да Косово не буде на целини територије независно.

"Кад их питате - јесте ли за ове границе или оне, за границе Косова које признаје Шпанија или Италија - нема одговора. И онда видите све лицемерје, као и у нашој јавности. Само неће да кажу људима, ови који су против компромисних граница и свега другог, неће да кажу људима да су у ствари за независно Косово на целини територије независног Косова. И то је радио све време. Наравно да сам реаговао и по питању РС", каже Вучић.

Такође, рекао је да Хашим Тачи није на састанку поновио став о припајању Прешевске долине.

"Није он то тамо ни поменуо", рекао је Вучић.

Мисли да је све "противнике" Србије наша делегација победила озбиљношћу, одговорношћу и аргументима.

"Макрон је на крају недвосмислено рекао Харадинају да је било доста проблема које су проузроковали и да нема више слушања о њиховим даљим захтевима. А они су се држали као пијан плота, сви они, њих четири, реченице да Србија мора да призна независно Косово. Питао сам - ''има ли још нешто, још нека жеља''", каже Вучић.

Како каже, они су то говорили да би после састанка могли да кажу да су то тражили, али да је то за унутрашњу употребу.

"Нити ко то озбиљно схвата, нити мисли да је могуће, што сам им недвосмислено ставио до знања. То је за домаћу употребу и тужно је кад за домаћу употребу морате да се бавите том врстом међународне политике и да се тако понашате пред страним представницима", закључио је Вучић.

 

Стиже технолошки јака немачка компанија у Србију

Председник Александар Вучић најавио је долазак једне од технолошки најнапреднијих немачких компанија у Србију, те додао да није реч о Фолксвагену, већ о, како је рекао, једном мањем, али свакако "чуду" за нашу земљу.

"Верујем да ћу следеће недеље успети да завршим долазак једне велике, једне од технолошки најнапреднијих немачких компанија, у Србију", пренео је Вучић новинарима после обиласка радова на изградњи моста Сурчин-Обреновац.

"Нисам успео својевремено да доведем чипове из Емирата, иако сам се томе надао. Сад ћемо довести нешто што је на том нивоу, али познатије и снажније. И, успећу у томе", рекао је председник Србије.

Вучић је навео да није реч о Фолксвагену, већ о једном нешто мањем, али свакако "чуду за Србију".

 

Не брине ме протест, а ако покушају да уђу, биће избачени

Председник Србије и СНС Александар Вучић поручио је да није ни мало забринут, нити да се плаши сутрашњег протеста опозиције испред Скупштине Србије и истакао да се дијалог води у парламенту и да неће испуњавати "тајкунске захтеве".

Вучић је новинарима у Обреновцу рекао да су лидери Савеза за Србију безброј пута говорили да неће да разговарају са њим, иако сада кажу да он неће да седне за сто, те поновио да је парламент место за дијалог и да му не пада на памет да прави партијско-партијске састанке.

"Шта ви хоћете? Нећете у парламент, а где хоћете? Да испуњавамо тајкунске захтеве да би Ђилас и Шолак били задовољнији, ту нема народних захтева. Нисмо ми фонтана жеља да испуњавамо захтеве, већ да разговарамо", рекао је Вучић.

Вучић је додао да неће сарадњу са онима који су опљачкали државу, али да странке у парламенту морају да разговарају.

Истакао је да ће наставити да долази на свој посао на Андрићев венац, без обзира шта опозиција најављује.

"Нисам ни најмање забринут, знам и Ђиласа и Јеремића и Обрадовића какве су кукавице", рекао је Вучић.

Упитан шта ће се догодити ако покушају насилно да уђу у Председништво, Вучић је рекао да ће у том случају бити избачени.

Вучић је рекао и да је замолио министра полиције Небојшу Стефановића да откаже скуп поводом Дана полиције, као и да се откажу неки други скупови који су били најављени у исто време, да "не би било да власт покушава да спречи опозицију" и да их се плаше.

"Највише волим када су близу Председништва, тад сам најсигурнији, знам да могу да их чувам као мало воде на длану", рекао је Вучић.

 

За "1 од 5 милиона" на КиМ 53, за либерале 90...

Кад се на Косову и Метохији скупе сви који подржавају протесте "1 од 5 милиона" има их укупно 53, рекао је председник Александар Вучић и приметио да ништа не могу да ураде.

Вучић је то рекао на питање новинара како објашњава покушаје појединаца који "раде директно на разједињењу српског народа на КиМ и ниподаштавају Српску листу".

"Када се скупе сви заједно њих је 53. Сви заједно, и то у максимуму када се скупе, са југа и севера, то је ових ''1 од 5 милиона''", рекао је Вучић новинарима.

"А, ових што раде директно са Харадинајем без посредника, ови либерали, што са кумом, па кумовом женом, па да деле мало паре, њих има укупно око 90 на целом Косову и то је то", додао је Вучић.

 

Београд ће добити гондолу, на три сајле, због ветрова

Председник Србије Александар Вучић каже да ће Београд добити гондолу и да ће то бити једна од најзначајнијих и најлепших атракција у Београду.

Гондола, додао је, одговарајући на питања новинара, нема везе са Београдском тврђавом, а они који критикују тај пројекат иначе и не знају где је Београдска тврђава, са које је стране.

Вучић је објаснио да једино мора да се води рачуна да због снажних ветрова не буде на једној сајли.

"То не сме да се догоди, иако би и то било довољно, јер би то доста љуљало гондолу, тако да мора да буде на три сајле. Мислим да сада то препројектују, како би могла да издржи и најјачи ветар. И то ће бити једна од најзначајнијих атракција и најлепших ствари у Београду", нагласио је Вучић.

 

О слободи медија: Много да поправимо, али за све новинаре

Председник Александар Вучић изјавио је данас да има простора да се ситуација у области слободе медија поправи и истакао да се нада да се неће поновити инциденти попут пребијања новинарки Пинка и спаљивања куће Милана Јовановића у Гроцкој.

"Свакако сам сигуран да много тога морамо да поправимо, да много тога морамо да урадимо и да морамо да разговарамо", рекао је Вучић новинарима у Обреновцу, упитан о стању у области слободе медија.

Вучић је навео да би волео да сви новинари имају исте слободе и да се не дешава да их "туку на радном месту" само зато што другачије мисле, као што се догодило новинаркама Пинка, али и да се неће поновити ситуација из Гроцке.

"Зато је правна држава реаговала на прави начин и увек ће тако да ради и у будућности", навео је Вучић.

 

О сусрету са Салвинијем, "најмоћнијим политичаром Италије"

Председник Србије Александар Вучић потврдио је да ће се идуће седмице састати са потпредседником владе Италије Матеом Салвинијем, којег сматра најмоћнијим политичаром Италије, који се, иначе, залаже за повлачење италијанског признања косовске независности.

Са Салвинијем ће, каже, разговарати о КиМ, као и о позиционирању у данашњој, промењеној Европи.

"Веома поштујем премијера Контеа и Луиђи ди Маја и председника Матарелу, који је изузетна личност у сваком погледу, али најмоћнији политичар Италије је Матео Салвини, који ће убедљивом разликом победити на изборима 26. маја за европски парламент", каже Вучић и додаје да је већ и из тога јасно колико је то значајан сусрет за Србију.

Вучић је, анализирајући актуелне политичке и геостратешке односе у Европи, констатовао да се данас, након Брегзита, настоји да се наметне "велика тројка", коју чине Немачка, Француска и Холандија.

"Намерно су изузели Италију. Али, сада се ствара тај блок - Вишеградска група и уколико би Моравијецки успео да победи на септембарским изборима у Пољској то би било ојачано. Такође, уколико би Фицо и Пелегрини успели да победе на парламентарним изборима у Словачкој, Орбан ће свакако победити у Мађарској, док је у Чешкој по том питању ситуација под контролом било са Земанове или Бабишевестране стране", навео је Вучић.

Додао је да та група сада покушава да направи неку врсту неформалне "контре" садашњој великој европској тројци.

"Дакле, Вишеградска група плус север Италије, односно Салвини, а видеће се позиција Аустрије у наредном периоду. Јер, та група 2027. ће укупно имати већи БДП него што ће имати велика европска тројка или на истом нивоу и постаће нето контрибутори европског буџета и много тога ће да се мења у годинама пред нама", каже Вучић.

Нагласио је да ми морамо да "држимо и једне и друге, пошто смо сувише мали и слаби да би могли на такав начин да се коцкамо са судбином Србије".

И зато је разговор са Салвинијем веома важан, закључио је председник Србије.

 

Правимо Национални стадион, улажемо у стадионе

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да ће бити изграђен Национални стадион у Београду, да ће се градити нови стадиони у малим градовима, али да ће бити уложено и у обнову стадиона Црвене Звезде, Партизана и Војводине.

На питање новинара како коментарише то што опозиција критикује што ће бити уложено 500 милиона евра у стадионе, Вучић каже да је Драган Ђилас осетљив чим се помене 500 милиона пошто је са своје четири фирме у периоду од 2007. до 2013. приходовао 500 милиона евра.

Вучић истиче да ће, за разлику од њега, држава да прави стадионе у нашим градовима које ће да створе нову вредност, читаве нове градове у околини где буду прављени, што ће створити нови инвестициони амбијент, на пример, за Врање или Лесковац.

"Урадићемо и у Београду Национални стадион којим можемо да се поносимо. Погледајте, ни на шта сада не личе стадиони Звезде и Партизана и зато сада дајемо новац и за обнову Партизановог и Звездиног стадиона, као и стадиона Војводине у Новом Саду, да можемо да се поносимо на њих.

Вучић каже да новац троши за ту намену и напредак државе, а не за нечије богаћење, као у време када је Ђилас био на власти.

Додао је и да му је неко послао видео клип где неки велики стручњак каже да у Београду на води нема канализације.

"И ви станете и кажете, па јеси ли ти нормалан, здрав, при себи да у Београду на води нема канализације. А кажу да је то неки велики геније и стручњак... Сада ће избори тако да ће и Бастаћ у политичку историју", додао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк