Вести

Вучић: Српски предлози наишли на одобравање

БЕРЛИН - Српски премијер Александар Вучић изразио је задовољство конференцијом о западном Балкану у Берлину, организованој на иницијативу немачке канцеларке Ангеле Меркел, рекавши да су неки српски предлози наишли на одобравање.

Он је, у изјави новинарима по завршетку скупа казао да су била одржана два веома добра састанка - пленарни и касније заједничка радна вечера премијера, министара иностраних послова и привреде региона, а да је Србија на њему изашла са конкретним предлозима.

"Мислим да су се све ствари допале нашем домаћину канцеларки Меркел. Једна је одмах увршћена и прихваћена од Меркелове и свих учесника, а реч је о остварању асоцијације младих, по узору на оно што су имале Чешка и Пољска, и Француска и Немачка", рекао је Вучић.

Како је рекао, добро је прихваћена и идеја за већом слободом протока робе, људи и услуга у целом региону. Знали смо да је немогуће у овом тренутку направити пуну царинску унију и то је неки задатак за будућа времена", објаснио је Вучић.

Када је реч о инфраструктурним пројектима, како је казао, вођена је борба, јер се свака земља борила за своје пројекте, као што се и српска делегација борила за своју земљу и оне који су нам најближи у региону, за оно што највише користи може да донесе Србији.

"Нисмо били себични, размишљали смо о свима", подвукао је он.

Вучић је изразио уверење да ће од три пројекта, које је представио најмање један бити прихваћен, што ће значити да ће имати велику и широку подршку институција ЕУ у финансирању.

Премијер је казао да не зна који ће пројекат бити изабран и пренео да је Меркеловој извадио карту показујћи пројекте, те да мисли да јој се допао пројекат пруге према Црној Гори, али и да је разумела важност пројекта Београд-Сарајево, који би ишао преко Зворника, Тузле, Добоја.

Вучић је рекао да мисли да су неки други инсистирали да се нама прихвати само пројекат аутопута Ниш-Приштина да би за неке друге остало више новца, али и да је то за нас важан пројекат.

Упитан шта мисли о 12 милијарди евра који, према речима шефа Европске комисије Жозе Мануела Бароза чекају у претприступним фондовима за регион, он је казао да се за ту своту може много учинити, али да је то исто као што смо добили 1,5 милијарди евра на донаторској конференцији.

Даље је казао да се разговарало и о кризи у Украјини и да је он држао позицију Србије, јер мора да води рачуна о интересима грађана наше земље.

"Није ми лако, и није ми све пријатно, али ту политику смо осмишљавали, изгласали, за њу је народ у Србији. Моје је било да то објасним и мислим да сам то учинио успешно. Није било притисака везано за Украјину", подвукао је он додајући да сматра да је било чак и делимичног разумевања за наше ставове.

А што се тиче дијалога са Приштином он је поручио да не постоје никакви проблеми и да Београд чека само избор приштинске владе да се разговори наставе.

Када је реч о циљевима до идуће конференције о Балкану он је изразио наду да ће бити завршен један од ових инфраструктурних пројеката или да ће се бар кренути у реализацију.

"Али поред тога остале су бројне реформе које треба да урадимо. То је била данас тема како да направимо конкурентнију Србију и све остале земље. Морамо ми то да урадимо, неће нико други то да уради за нас. Они ће само да виде и буду задовољни као што су са законом о раду, приватизацији и стечају, за које кажу да стварају повољнији привредни амбијент. Тако очекују и да друге ставри урадимо храбро, снажно и релативно брзо", закључио је Вучић.

 

Сусрет са Рамом биће разговор одговорних људи

Вучић је рекао да очекује да ће састанак са шефом албанске владе Едијом Рамом, који 22. октобра долази у Београд, бити разговор одговорних људи о озбиљним темама.

Он је подсетио да је ово први састанак лидера две земље после 68 година, и да ни немачка канцеларка Ангела Меркел, када јој је то рекао, није могла да верује да су се Тито и Енвер Хоџа последњи пут срели 1946. године, као и да после тога никада није било сусрета на врху.

"Ми ћемо бити добри домаћини. Разговараћемо о озбиљним темама и мислим да је то велика шанса за српске привреднике. То је прилика за извоз, јер Албанија представља идеално тржиште за Србију", рекао је Вучић уз напомену да треба добро да осмислимо наступ на том тржишту, да направимо дугорочно добар бизнис.

"Наши тимови ће направити конкретан програм са конкретним резултатима", најавио је Вучић.

С тим у вези је поменуо да је у својој завршној речи замолио канцеларку Меркел да остане присутна на Балкану и да би нам највише значило да имамо пролазно време, да проверимо оно што радимо, да не бисмо идуће године, када је Аустрија домаћин, дошли до истих лепих жеља.

"Такав ће бити разговор и са Рамом", закључио је Вучић.

 

Србија се чврсто држи своје политике и Меркелова то зна

Вучић је изјавио да Србија има препознатљиву и добру политику од које неће одустати, а да су највећи домети данашње конференције о западном Балкану стабилност региона, економски просперитет и напредак и дугорочно решавање проблема.

"Мислите да је лако пред Ангелом Меркел заступати овакву политику, али ја одговарам људима у Србији. Србија има препознатљиво добру политику", рекао је Вучић за РТС после радне вечере коју је за премијере држава западног Балкана, Аустрије и Француске организовала немачка канцеларка.

На питање да ли ће се Србија наћи у позицији између ЕУ и руског капитала, премијер је одговорио да се можемо надати неком добром решењу, али неће бити лако.

"Али ми морамо да радимо у интересу Србије а тражићемо подршку и помоћ Немачке у томе. Не плашим се да ће се Србија наћи између чекића и наковња, ми смо на европском путу, али не можемо да рушимо нека традиционална пријатељства и оно што су економски интереси Србије", рекао је Вучић и подсетио да је изабран да води владу, да је одговоран и да одговара људима у Србији.

Са Меркеловом је, навео је Вучић, разговарао и о украјинској кризи и извозу пољопривредних производа и не тако лакој ситуацији у којој је Србија.

"Али Србија није своју политику направила за 24 или 48 сати већ ју је осмислила, она је одговорна и озбиљна, и тога се држимо"; рекао је Вучић.

А упитан да ли је то критиковала немачка канцеларка, одговара:

"Не могу да кажем да је Меркелова сто одсто сагласна с оним што радимо, али ми држимо нашу политику чврсто".