Вести

Вучић: Српско-кинески мост пријатељства

Угошћавање самита Кина-Балкан даје додатан значај решености Србије да следи европски пут, истакао је премијер Александар Вучић у ауторском тексту, објављеном на блогу "бијондбрикс" лондонског "Фајненшел тајмса".
 
"Користићемо све те ојачане регионалне и међународне везе да бисмо реформисали нашу привреду, створили више радних места, подигли животни стандард наших људи и дали им наду да је будућност нешто што могу са задовољством очекивати", истакао је Вучић.
 
Он је подсетио да је Србија недавно започела преговоре о приступању ЕУ и чврсто је посвећена европском путу. "То је благослов за земљу попут Србије, пошто нас њен географски положај смешта на кључну стратешку везу између Европе и Оријента - и та улога постаје све истакнутија".
 
Први карактер кинеске речи за "Србија" и "Србин" изговара се "саи". То се преводи као "место од стратешког значаја". Он пружа, као што кинески карактери то често чине, изузетно концизан и смислен опис односа Србије са Кином и, још шире, са светом, навео је Вучић.
 
Подсећајући да ће Србија сутра угостити кинеског премијера Ли Кећијанга и представнике 16 земаља централне и источне Европе на Трећем самиту Кина-Балкан, Вучић је рекао да Београд није био домаћин таквог скупа 40 година и да је тај самит јасан доказ да односи Србије и Кине улазе у нову еру.
 
"Последњих година наш однос са Кином је све приснији и постаје још јачи. Када смо се летос у Тијанђину срели на "Летњем Давосу", премијер Ли и ја смо разговарали о нашој жељи да унапредимо ниво односа и сарадње Кине и Србије. Са нестрпљењем очекујем наставак тог разговора у Београду", казао је Вучић.
 
Према његовим речима, та политичка добра воља и узајамни интерес подржани су све јачим економским партнерством.
 
Имамо срећу због наше стратешке локације и то, заједно са све све јачим политичким и привредним везама са широм светом, значи да смо добро позиционирани да постанемо капија између Истока и Запада, нагласио је српски премијер.
 
Он је истакао да Кина није више земља у развоју, већ модерна суперсила са централном улогом у глобалној економији. "Њена привредна будућност, далеко је од тога да буде јефтина светска мануфактура, већ лежи у областима техолохнологије и развоја брендова".
"Кина шири своје инвестиционо присуство у разним земљама и секторима и све више гледа на југоисточну Европу и Балкан. Уз нашу близину тржиштима, ниске оперативне трошкове и подршку за стране директне инвестиције, верујем да је то привлачније одредиште за кинеске фирме него икада", рекао је Вучић.
 
Већ смо видели истински апетит кинеских инвеститора за могућности у српској инфраструктури. Једна јасна илустрација тога је нови мост преко Дунава који се отвара овог месеца, који је изградила Кинеска корпорација за путеве и мостове, а у који је инвестирано 260 милиона долара. То није једини пример успешних кинеско-српских подухвата, навео је премијер.
 
Према његовим речима, Србија, која је традиционално јака у технологији и инжењерингу, идеално је лоцирана да подржи Кину док она тражи да своју економију репозиционира кроз инвестиције у технологију и иновације и да се ангазује са међународним истраживачким и развојним мрежама.
"Имамо изузетне резултате у образовању на пољу математике и науке, што доприноси обучености. Шта више, док глобална економија трпи због све веће оскудице ИТ и инжењерских талената, Србија страним инвеститорима нуди мноштво финансијских иницијатива које укључују ослобађања од пореза за крупне инвестиционе пројекте и могућност за увоз опреме без царине", казао је Вучић.
 
Нека од највећих глобалних имена су већ то шватила: Мајкрософт је изабрао Београда као локацију за један од својих водећих истраживачких и развојних центара у Европи, да би капитализовао на квалитету расположивох талената, извлачећи корист од далеко нижих оперативних трошкова него у САД. Сименс је други светски технолошки лидер који се одлучио да инвестира у Србију, навео је премијер.
 
Он је нагласио да су таленат и обучености наших људи пођеднако привлачни кинеским технолошким дивовима, и кинеска Национална компанија за електрично инжењерство је већ објавила планове да инвестира 1,2 милијарде долара у Србију.
 
Угошћавање самита Кина-Балкан ове недеље, потврђује нашу развијену регионалну сарадњу. То даје додатан значај нашој решености да следимо европски пут, закључио је Вучић у ауторском тексту, објављеном на блогу "бијондбрикс" лондонског "Фајненшел тајмса".