Вести

Вучић: Штитимо најсиромашније, Србија далеко од банкрота

СУБОТИЦА - Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће реформске мере, које ће представити вечерас, бити тешке али рационалне, да ће најсиромашнији грађани бити заштићени и поручио да је Србија "хиљадама миља далеко од банкрота".

На инсистирање новинара да конретно каже колико ће бити смањене плате у јавном сектору и пензије, Вучић није хтео да износи конкретне детеље али је поручио да ће најугроженији радници и пензионери бити заштићени.

Вучић је нагласио да плате неће бити смањене у приватном већ у јавном сектору, где је републички просек, како је навео, 56.000 месечно.

Он је навео да је реална просечна плата у Србији 50.000 динара јер радници одређени део примају на руке.

Вучић је навео да реформе неће бити лаке и да не треба стварати панику, већ да је паника требало да буде онда када смо трошили више него што смо зарађивали.

Премијер је навео да је Србија хиљадама миља далеко од банкрота, без обзира што је претходна власт задужила земљу до крајњих граница (више од 70 одсто бруто националног производа).

"Србија сада може да се задужи неупоредиво лакше и брже него пре две или три године јер води продуктивну политику коју поштују међународне институције", рекао је Вучић.

 

Кирбијева порука упућена Русији, а не Србији

Вучић је изјавио да је порука америчког амбасадора Мајкла Кирбија у вези са посетом руског председника Владимира Путина Србији питање упућено руској страни, а не Србији, и да су то њихови односи у које он, како је рекао, "не би улазио".

"То су њихови односи и ја у то не бих улазио", рекао је Вучић.

Вучић је додао да амерички амбасадор није тражио увођење санкција и да не врши притисак на Србију, те да је Кирби "добар човек и одличан амбасадор".

Упитан какву поруку је Кирби желео да пошаље, Вучић је одговорио "немојте ви да бринете, има ко да мисли о тим порукама. Не брините се, Србија је на добром путу. Све ће бити у најбољем реду".

 

Шеик Мухамед бин Зајед данас у Србији

Шеик Мухамед бин Зајед долази данас у Србију где ће са премијером Србије Александром Вучићем разговарати о великим и важним пројектима.

"Шеик Мухамед бин Зајед долази данас у Београд, разговараћемо о важним и великим пројектима", рекао је Вучић.

Он је додао и да је шеик Мухамед увек добродошао.