Вести

Вучић: Талас који наилази је незаустављив

Вучић је као прву групу задатака означио стварање неупоредиво бољег пословног амбијента, истакавши да је поносан што је донет Закон о раду који представља "камен-темељац за све промене које у Србији хоћемо да остваримо", а пре свега промену сопствене свести и приступа радним обавезама.

Премијер је међу задацима навео и стварну и жестоку борбу против сиве економије, подсетивши да је донет нови закон о пореском поступку и администрацији, да је ангажовано 400 нових пореских инспектора, те да ћемо први пут имати темељну контролу и санкционисање непријављивања запослених у приватном сектору.

Он је додао и да је безбедносна агенција постигла прве озбиљније резултате у борби против шверца цигарета и резаног дувана.

Као трећу групу задатака Вучић је навео суштинску реформу јавних предузећа, напомињући да ће, по његовом суду, ово "представљати највећу муку и проблем за српску државу, иако тако не изгледа".

Премијер је упозорио да су државна предузећа доживљавана као "партијске прћије" и да су од тих компанија направљени "привредни богаљи којима држава даје новац како би могли да преживе и очувају високе плате својих запослених".

"Зато, крећу смене и нови конкурси за избор руководилаца у јавним предузећима. Мерило успеха биће резултати, тј. смањење губитака и повећање профита. И ништа више", нагласио је Вучић и додао да ће промене бити интензивне и у више корака.

Неће, додао је, бити директора који су се сродили са фотељом и функцијом, а некако, увек су бежали од резултата, а и резултати од њих - "те промене крећу, колико данас".

Премијер је као следећу групу задатака навео решавање проблема тзв. предузећа у реструктурирању, подсетивши да је влада изгласала и послала у Скупштну законе о приватизацији и стечају.

"Свуда где је могуће да пронађемо стратешког партнера, свуда где постоји било какав бизнис кејс, влада ће помоћи и субвенционисати опстанак предузећа и запослених у њему. Тамо где то није могуће, радницима ћемо платити отпремнине, али систем у којем се не бавимо економијом, већ плаћамо социјални мир без икакве, или уз недовољну привредну активност, води нас директно у пропаст. И та предузећа, и те раднике, и нас као државу", упозорио је Вучић.

Уређење јавних финансија и мере фискалне консолидације су, према његовим речима, политички најосетљивије питање.

"Ове мере, било да је реч о смањењу плата у јавном сектору, или нечем другом, имају смисла само у случају да спроводимо све остале", нагласио је Вучић.

Он је истакао да нам је потребна одлучност највећег дела друштва да спроведе у дело план реформи које је влада усвојила "јер у противном, суочићемо се само са још већим проблемима и завршити као неке од земаља у нашем окружењу".

Вучић је међу задацима навео и реформу јавне администрације и истакао да је у припреми закон о планирању и изградњи који би требало да бирократске процедуре сведе на минимум и издавање грађевинских дозвола претвори у брз, рутински посао.

"Али то је само једна од ствари које морамо да урадимо у промени односа наше администрације према грађанину", констатовао је он и додао да ни држава са тако слабим приватним сектором не може да издржи овако гломазан административни апарат.

Приметивши да пут пред нама није лак и да једино напорним и посвећеним радом можемо да испунимо наш сан о стварању модерне српске економије, премијер је истакао:

"Не ради ова влада све ово због неке имагинарне Европе, због чланства у било којој организацији, нити због било каквих снова о уједињеном свету, или неком његовом делу. Ми, наравно и ја, имамо само један сан. Пристојну, уређену и задовољну Србију."

 

Извор: Танјуг