Вести

Вучић: Верујем у подршку ЕУ Србији на њеном европском путу

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је вечерас у Давосу да од Европске уније очекује још већу подршку на европском путу Србије.

Вучић, који ће током Светског економског форума у том швајцасрском ски центру имати низ билатералних сусрета, састаће се сутра са потпредседником Европске комисије Франсом Тимермансом са којим ће, како је рекао, разговарати о европском путу Србије, реформама и њиховом спровођењу.

"Очекујемо још већу подршку Европске уније. Србија јесте на европском путу и верујем да ћемо такву врсту подршке успети да добијемо од господина Тимерманса", рекао је Вучић напоменувши да су билатерални састанци у Давосу кратки, али да ће са потпредседником Европске комисије разговарати сат времена.

Вучић, који се уочи почетка Светског економског форума у Давосу, трећи пут за свега неколико месеци састао са премијером Кине Ли Кећијангом, каже да му је част да сретне људе који имају одлучујућу улогу у свету.

"Србија овде изазива велику пажњу", рекао је премијер истакавши да ће се Ли Кећијанг у Давосу билатерално састати још само са лидерима Украјине, Казахстана и Швајцарске и зато је, додао је, то велика част за Србију.

"Господин Ли Кећијанг овде је велика звезда", приметио је премијер.

Са премијером Кине, Вучић је разговарао о свим важним пројектима о којима је било речи током Београдског самита. 

Посебан акценат стављен је на изградњу пруге Београд - Будимпешта и прецизно су договорени сви рокови за тај пројекат. Студија изводљивости биће завршена до краја априла, идејни пројекат до средине јуна, а изградња пруге почиње најкасније крајем септембра.

Премијер Ли Кећијанг је, како је саопштила владина Канцеларија за медије, обећао је српском колеги да ће кинеске компаније уз подршку српских и мађарских компанија изградити пругу за само две године, што значи да ће грађани Србије већ у другој половини 2017. године за мање од три сата стизати до главног града Мађарске.

"Навикли су се овде у Швајцарској на важне лидере, али када дође кинески премијер сви остали мање су видљиви", рекао је Вучић.

Он је указао и да сви на овом форуму очекују шта ће 23. фебруара у Вашингтону одлучити Борд извршних директора ММФ-а у вези са аранжманом те финансијске институције са Србијом из предострожности.

"Сигуран сам да ћемо аранжман добити. Све смо урадили, све смо испоштовали у овој години. Приходи нам иду као што је планирано и мало боље. Расходи нам иду као што је планирано и још мало боље, нешто су нижи него што је планирано", рекао је премијер.

Он је истакао да представља малу земљу, али да му се чини да то ради с поносом и, како је рекао, великом страшћу, те да жели да доведе и велики број инвеститора ове и следеће године у Сбију.

На маргинама скупа у Давосу ће, каже, разговарати и са представницима Гугла и многих светских компанија, шефовима из ЕУ и ЕУ и турским премијером Ахметом Давутоглуом.

Намера му је, истакао је, да светског информатичког гиганта Гугл доведе у Београд. Објаснио је да Гугл на информатичкој мапи света Србију сада води под Хрватском, те да то траје већ деценију.

"Ми их очекујемо у Србији и мислим да ћемо имати добрих и важних састанака за будућност Србије", рекао је премијер уверен да Србија има значајно место у савременом свету.

"То је порука и важан сигнал за нашу земљу колико смо уважени и колико поштују храбре реформе које спроводимо. А те реформе ће свакако резултат дати", поручио је премијер.

Он је рекао да је амерички председник Барак Обама шест година чекао да доживи признање свих Американаца за изванредне резултате и тек после шест година је могао да каже "изашли смо из кризе".

"Ја сам тражио само две године да би сви људи видели те резултате, прошло је тек осам месеци и тачно после те две године то ће се догодити и сви људи ће моћи да виде наше резултате", казао је премијер.

Упитан да прокоментарише прогнозе Светске банке која је у свом полугодишњем извештају прогнозирала пад БДП у Србији на минус 0,5, Вучић је рекао да су оне очекиване, те да је то најавио и ММФ.

"Али ми га не очекујемо на такав начин. ЕБРД је своју процену већ дао и исправио на плус 0,5. У годинама када проводите мере фискалне консолидације ми смо једини који у целом региону водимо мере смањења агрегатне тражње", казао је премијер.

Он је додао да Србија жели да уреди своје јавне финансије, што, како је рекао, чини и Кина.

"Спроводимо структурне реформе и смањићемо свој раст. Ти исти предвиђају да 2016. 2017. највећи раст управо за Србију, али ми Срби не волимо да погледамо у године унапред и онда то оцењујемо на тај начин", рекао је Вучић.

Премијер је подсетио да је Србија 2013. имала огроман раст од 2,6 одсто.

"Подсетићу вас да тада то нико у Србији није желео да коментарише, али смо имали велике проблеме са јавним финансисјама, фискалним дефицитом који нам је долазио као горући проблем", рекао је.

Истако је да Србија истовремено мора да решава проблем фискалног дефицита и раста, али да верује да, како је рекао, Србија треба са Хрватском по том питању да се такмичи.

"Сваки успех који постигнемо, све што крене од пруге Београд - Будимпешта, Београда на води, све што успемо да решимо, Железару, хемијски комплекс, ФАП било шта, то нам је нешто што нам нико, ни Светска банка није урачуна", рекао је премијер и додао да је Србија на томе вредно радила и да стога очекује видљиве резултате.