Вести

Вучић: Волели бисмо да будемо као Финска

ХЕЛСИНКИ - Премијер Србије Александар Вучић састао се данас у Хелсинкију са председником Владе те земље Александером Стубом са којим је разговарао о путу Србије ка Европској унији, председавању ОЕБС-ом, односима у региону и о ситуацији у Украјини.

"Србија је веома важна земља у региону Западног Балкана и због процеса придружења, председавања ОЕБС-ом, као и због добрих односа које Србија има са другим земљама", нагласио је фински премијер.

Премијер Вучић захвалио је финском колеги на подршци коју пружа нашој земљи на путу ка Европској унији, што је стратешки циљ Србије.

"Волели бисмо да будемо као Финска. Да тешким радом дођемо до добрих резултата", истакао је Вучић.

На састанку је било речи и о билатералној сарадњи, економској размени која је у порасту, као и плану за довођење већег броја финских инвеститора у Србију.

Одговарајући на питања новинара да ли Финска подржава отварање поглавља у преговорима између Србије и ЕУ, Стуб је рекао да на те процесе не може да утиче, али да Финска подржава процес проширења и да се нада да ће поглавља бити отворена што пре.

Вучић је нагласио да Србија прво мора да заврши све своје обавезе и додао:

"Надам се да ће поглавља бити отворена ускоро, али ми то не радимо због поглавља, већ због Србије и њене боље будућности."

 

Не тражимо милостињу, реформе смо започели сами

Српски премијер је посету Финској започео учешћем на бизнис форуму у организацији финске националне агенције Финпро, која представља 550 компанија те земље.

Вучић је информисао финске инвеститоре о реформском процесу и економској ситуацији, и позвао их да у што већем броју дођу и улажу у Србију.

"Не тражимо милостињу, реформе смо започели сами, без притисака споља, јер желимо да будемо модерна, економски стабилна, европска земља. Ми желимо здраву економију и тежак рад", истакао је премијер Србије.

Обраћајући се на почетку заседања, фински амбасадор у Србији Пека Орпана истакао је да финске компаније повећавају учешће на српском тржишту и да реформски процес, који спроводи српска влада, доноси конкретне резултате и побољшава инвестициону климу, што Србију чини конкурентним тржиштем.

"Српска влада и институције вољне су да дају подршку финским компанијама и зато је добро да не оклевате, већ да одмах почнете да истражујете српско тржиште", нагласио је Орпана.

Министар финансија Душан Вујовић рекао је да је Србија сада у фази када треба да буде добар домаћин, да реформише своје институције и да страним инвеститорима створи добру и сигурну инвестициону климу.