Вести

Вучић: Време да бирамо између слатких лажи и горке истине

Време је да бирамо између слатких лажи и горке истине, рекао је данас председник Александар Вучић на почетку обраћања на седници парламента посвећеној Косову и Метохији.

Вучић је истовремено рекао да нико не треба да помисли да се неће више од других борити за наш народ на КиМ и за КиМ и то посебно од оних који истину знају, а намерно је прећуткују.

Председник је рекао и да би расправу о КиМ требало почети одговором на важно питање: "у шта верујемо, у лажи или у истину - јер, без тога, нећемо знати за шта смо способни и колико можемо, где су границе наше земље и наших снова, баш као и наше стварности".

Без тога нећемо знати где је Косово, где је Метохија, ко њима управља, где смо ми Срби на Косову и Метохији", рекао је Вучић.

Без тог одговора нема, каже председник, ни одговора на то могу ли Срби, које су због КиМ противправно бомбардовали да рачунају на међународно право и правду.

"Ко су нам пријатељи и да ли имамо право да будемо непријатељи са онима од којих у великој мери зависи наша будућност? Да ли смо себи пријатељи ако одбијамо да се суочимо са истином", рекао је Вучић.

Председник је истакао да је Његош говорио да је самообмана убитачна и за људе и за народе и упитао да ли смо у Србији свесни тога да ако обмањујемо себе не значи да ћемо сами себе успети и да преваримо.

"И да нећемо сутра имати онолико Косово у Србији тако што ћемо се грчевито држати својих маштарија. Да не вреди то што кривимо реалност, селективно бирамо информације и покушавамо да то уклопимо у оно што ми желимо...", приметио је Вучић.

Председник је навео да није случајно Исидора Секулић рекла да смо ми народ који у стварност не верује и који стварност не воли.

"Вере и љубави за реалност никада нисмо имали. Не иде то и време је да отворено изаберемо између слатке лажи и горке истине", истакао је Вучић.

Председник је рекао да је његов посао као председника да људима саопшти истину, каква год била, некад горку и непријатну.

Вучић је рекао да нико не треба да помисли да се неће више од других борити за наш народ на КиМ и КиМ и то посебно од оних који истину знају, а намерно је прећуткују, који би да ратују, али тако да гину не њихова, него туђа деца.

"И који нам сваког дана држе патриотска предавања која никоме не би смели да држе".

Вучић је на почетку седнице захвалио свима који су у скупштинској сали и који, каже, желе да разговарају на одговоран и озбиљан начин о проблему који је велики и тежак не само за људе на КиМ, већ и за све грађане Србије и српски народ.

Председник је рекао и да је размишљао да ли да говори о томе на који начин су неки покушавали да га спрече да уђе у зграду Скупштине Србије, али је додао да су то слаби покушаји и неважни уз овакву тему и у оваквом тренутку за грађане.

 

Историја и демографија, поразни подаци

Председник Александар Вучић указао је данас да се дуга и вишевековна борба водила око КиМ, али и око Војводине и других делова Србије.

"У некима смо победили, а некима изгубили", нагласио је Вучић и истакао да поразе никада нисмо хтели да прихватимо и када смо их доживљавали заредом у кратком временском периоду.

У питању је, каже, математика ко је колико владао том територијом.

Подсетио је да су Римљани покоравали Илире и Далмате до 395. године, а да после влада Византија око 550 година.

"У седмом веку долазе словенска и српска племена на територију данашњег КиМ, од 960. до 1080. на тој територији су се за превласт борили Византија и различити српски владари. Српски владари на КиМ од 1800. до 1389. године. Турци затим до 1912. године. Србија влада на КиМ од 1912. заједно са Албанцима, који нису били задовољни, до 1999. године. Овако или онако, од Кумановског споразума управљају међународна заједница и Албанци и део међународне заједнице који је био подршка стварању независног Косова".

Како је рекао, демографски подаци у последњих 120 година показују како се мењао драматично број Срба:

На КиМ је 1455. живело око 98 одсто Срба, затим 1871. живело 32 одсто Албанаца, 64 одсто Срба, затим долазе српско- турски ратови и тада најдраматичније губимо број Срба и први пут 1899. Албанци представљају већину са 48 одсто, а Срби са 44 одсто.

Дошло је до великог исељавања и великог и тешког прогона Срба, додао је Вучић и истакао да смо први пут тада, после Берлинског конгреса, имали свој конзулат у Приштини, при Отоманској империји, и поставили првог конзула Луку Маринковића 1889.

Додао је да су затим на тој функцији били и Бранислав Нушић и Милан Ракић.

"Никако нисмо могли да се опоравимо до балканских ратова, ниједна власт није могла да организује до балканских ратова устанак на КиМ до ослобођења 1912. године.

 

За 30 година преполовљен број Срба на КиМ

Председник Србије Александар Вучић данас је упозорио на катастрофалне размере националне катастрофе кроз коју је наш народ пролазио наводећи да од 1961. године и демографски губимо тле под ногама на Косову и Метохији.

Те године имамо 27 одсто Срба, већ 1971. - 21 одсто, 1981. године 15 посто Срба, а 1991. само 11 одсто, што значи да је за 30 година број Срба на КиМ преполовљен.

Колике су размере националне катастрофе показује и број српске деце у школама: тако је 1961. српске деце било око 100.000, 1999. - 59.000, а данас свега 16.000 српске деце у школама.

Вучић је изнео податке о поражавајућим демографским кретањима.

Данас на Западном Балкану живи 7,46 милиона Срба, а око 4 милиона и 70 000 Албанаца, навео је Вучић додајући да је у Србији негативан природни прираштај, а Албанци имају позитиван.

Уколико се нешто не промени, према процени УН, 2100. Срба ће бити двоструко мање него Албанаца.

Према проценама УН из 2015. Срба ће бити 6,23 милиона, док ће Албанаца 2050. бити за 1,92 милиона више, и то 5,99 милиона.

2100. биће 9,64 милиона Албанаца, а Срба око 4,327 милиона.

Вучић је истакао и да би се остварио позитиван прираштај жене у Србији треба да рађају 3,2 деце, иначе ћемо имати малу шансу да говоримо о сопственом опстанку.

Вучић је рекао и да после деведесете, ко год дошао на власт, без обзира какве намере имао, био је у тешкој ситуацији да нешто сачува, а томе су, како је навео, допринели бројни проблеми као што су лоше одлуке комунистичких власти о забрани повратка Срба и Црногораца на КиМ.

 

Нисмо улазили у суштину проблема, потценили моћ међународне заједнице

Председник Србије Александар Вучић навео је данас, међу историјским чињеницама које су допринеле катастрофичном стању за опстанак на КиМ, и 500 година колико смо провели под Турцима, као и то што смо истовремено доживели трагичне губитке у ратовима - од балканских ратова, преко Првог и Другог светског рата, и ратова 90-их година, до НАТО агресије.

"Све су то били огромни ударци демографској виталности земље од којих се никада нисмо опоравили", казао је Вучић.

Напоменуо је да од 1945. године, осим забране повратка Србима и Црногорцима на Косово имали смо и повећање уставних надлежности за Албанце.

Од 90-их година после деценија ћутања на прогон Срба са КиМ, желећи националну обнову, очекивали смо да имамо боље резултате, не улазећи у суштину проблема са Албанцима, бројеве, оно што је "дете могло да сабере", а ми се правили да то не можемо.

Била је велика грешка и то што смо потцењивали моћ међународне заједнице.

"Али, опет, шта год да можемо да им кажемо, требало је да боље рачунамо, не због њих, већ због себе, а не да вредност БДП сведемо на 50 одсто од оног што је било 91. године", указао је Вучић.

 

Више никад неће бити новог погрома Срба на КиМ

Више никада неће бити нових погрома Срба на Косову и Метохији, поручио је данас у парламенту председник Србије Александар Вучић.

Председник је након тога добио велики аплауз.

"Нису успели никада да ослабе толико Србе у покрајини, нити српски народ на северу, да не будемо у стању и намерно кажем - не будемо, јер то неће бити самостални одговор нашег народа са севера, већ целокупног нашег народа, ако било ко буде покушао да их физички угрози, на било који начин", рекао је Вучић.

Погрома као из 2004. више неће бити, поручио је Вучић.

 

О томе шта је Ђинђић писао Савету безбедности још 2003

Убијени премијер Зоран Ђинђић је још 2003. године упозорио Савет безбедности УН да Албанци желе независно Косово, навео је данас председник Србије Александар Вучић из садржаја Ђинђићевог писма УН, који је пронашао заједно са сарадницима.

Како је рекао, Ђинђић је у писму предвиђао шта ће се све догодити на Косову и Метохији и да Албанци желе да створе независно Косово.

"Написао је и да су све биле неистине шта су говорили у претходном периоду и указао је на све опасности", рекао је Вучић и додао да тада представници Србије први пут почињу да моле бар за поделу Косова:

"Тада и први пут почиње да се говори и да се моли, и то 16 година раније када смо били у десетоструко повољнијој ситуацији - наши представници почињу да моле ако ни за шта друго онда бар да добијемо поделу што међународни представници одбијају", каже Вучић.

Вучић је рекао да су многи, после 2000. године, очекивали да ће доћи до великог поштовања тзв. демократских снага, да је то само демократско питање и да Запад нема друге интересе и да ће вратити Косово под контролу Србије.

"Дешавало се све супротно, били смо изненађени сваким потезом против нас, морали смо да одустајемо од политичког и правног континуитета и долазили до тога да пуштамо осуђене и неосуђене албанске терористе из наших затвора, и то њих стотине. Затим смо покушавали да водимо политику замрзнутог конфликта иако смо се правили да не видимо да полако али сигурно клизимо ка независности Косова", рекао је Вучић.

 

Нису формирали ЗСО, јер им је то дозволио Запад

Европске силе и САД дозволиле су Приштини да шест година не формира Заједницу српских општина, што је била једина обавеза Албанаца из Бриселског споразума, рекао је данас председник Србије Александар Вучић.

"Једну једину обавезу коју су имали нису испунили зато што им је неко дозволио да је не испуне. Зато што су им европске силе и САД рекле - вама је дозвољено да је не испуните", рекао је Вучић на посебној седници Скупштине Србије посвећеној КиМ.

Он је истакао да је прошло шест година, а да Албанци још нису омогућили формирање ЗСО, као што је прошло више од 200 дана како су увели таксе на робу из централне Србије, а да се нико због тога "не секира".

Вучић је рекао и да нико не реагује ни на то што су данас поново најавили формирање велике Албаније, а да би, да се у Србији говори о Републици Српској, било потпуно другачије.

"Да је неко од нас поменуо Републику Српску, метафорично речено би нас обесили у Бриселу", рекао је Вучић.

Он је истакао да то није ни праведно ни правично и да показује двоструке стандарде, али да Београду остаје једино да разуме како стоје ствари и настави да се бори на најбољи могући начин.

Председник је рекао да су Албанци разумели да Срби желе ЗСО како би везе између Срба на југу и на северу биле институционализоване, односно да се повежу четири општине са севера са шест општина на југу.

"То је била наша намера, тражили смо надзорне функције, извршна овлашћења", рекао је Вучић.

Председник је истакао да брине о српском народу и о онима грађанима који желе да држава Србија о њима брине, а да није нарочито заинтересован за то шта се дешава у Качанику, Глоговцу, Сувој Реци...

 

Тражили смо време да сачувамо земљу

Председник Александар Вучић истакао је данас да су разговори Београда и Приштине веома важни, јер смо тиме зауставили след губитака и повратили углед Србије и успели да вратимо тему Косова и Метохије за преговарачки сто.

"Тражили смо време да земљу сачувамо. Морате да разговарате, иако није лепо разговарати са Тачијем, а ни њему са мном, али то радите јер волите своју земљу", објаснио је Вучић у обраћању на седници Скупштине Србије о КиМ.

Вучић је истакао да је Србија, у десет пута лошијој ситуацији него што је била ДОС-овска власт, без војске и полиције, са формално проглашеној независности Косова, покушала да се врати у разговоре, да очува мир и политичку стабилност, јер немамо више глава за губљење и деце за бацање, што никада нисмо ни имали.

Објаснио је да је Србија учествовала у разговорима са циљем да чувајући политичку стабилност, подижући економију, тиме повећавајући шансу да људи остану у земљи и повећа могућност за одбрану националних интереса.

Подсетио је да де факто, када је дошао на место министра одбране војску нисмо ни имали, да смо уништавали Стреле за 142 долара по комаду, да смо имали само један авион који је могао да полети, а само ове године добијамо више хеликоптера него што смо купили у протекле три деценије.

Истакао је да се Србија налази на путу европских интеграција и да хоће да припада том делу света и друштва.

„Неко ће да каже ''зашто''? Морамо имати у виду да 68 одсто наше трговине обављамо са ЕУ, одакле су и највећи инвеститори. Данас само немачке компаније код нас запошљавају 60.000 људи“, указао је Вучић.

Вучић је рекао да је у протеклих седам година разговора пошло за руком да повратимо углед наше земље и вратимо питање Косова на сто.

„Не са великим шансама за нас да ћемо са сигурношћу нешто да добијемо, већ да можемо да тражимо, да можемо да се за по нешто боримо“, казао је Вучић.

Вучић је рекао да су доношени споразуми о правосуђу, цивилној заштити и енергетици, где је било највећег притиска, и где се могло видети сво лицемерје међународне заједнице.

Инсистирали су, како је пренео, на Газиводама и Валачу, указујући да Немци у преносној мрежи губе 32 милиона евра годишње, што за ту земљу није ништа.

„А, то што ми губимо 52 милиона евра због такси месечно...шта брига било кога“, констатовао је Вучић.

Вучић је казао да је преко Газивода и Валача покушано да се изврши притисак на наш народ у Зубином Потоку.

Навео је да наш народ на Косову плаћа струју у висини од 11 одсто, те да су наши губици 150 милиона годишње на северу Косова, али да се олакшицама боримо за опстанак нашег народа.

 

Убиство Ивановића и покушај да се убије идеја о разграничењу

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да се убиство Оливера Ивановића поклопило са расписивањем избора у Београду 2018. године, када су неки очекивали смену актуелне власти, те да су тада покушали да униште идеју о разграничењу, како би спречили Србе да добију део територије на КиМ.

"Расписују се избори за Београд, очекује се промена власти и, када неки очекују да то буде почетак промене власти и краја Вучићевог режима, тог дана у Косовској Митровици је убијен Оливер Ивановић, један од лидера Срба са КиМ, политички противник Српске листе", казао је Вучић.

Каже да су последњих дана била три текста у значајним западним медијима који говоре како је баш то убиство допринело уништавању идеје о разграничењу и било каквим српским сновима да Срби не би добили "нешто од територије КиМ".

Вучић наводи да је затим уследила жестока оркестрирана кампања из западних центара моћи, заједно са некима у домаћој јавности, који им "терцирају", уз улогу албанских медија.

"Раде то са жељом и намером да се потпуно криминализује наш народ на КиМ, а посебно Срби са севера КиМ јер нису желели да дозволе уплив косовских Албанаца".

Вучић каже да су измишљали ко је убио Ивановића и хапсили чак на основу изјава политичара са Савског венца у Београду, који се представљају као политичари са Косова, а све да би север био лака мета за све њих, пошто се показао "као веома тврд орах".

"И данас је север КиМ лакша мета, што је допринос Албанаца, западних сила и делом српске политике", додао је Вучић.

 

Како су текли преговори између Београда и Приштине?

Председник Србије Александар Вучић на посебној седници о КиМ у Скупштини Србије подсетио је посланике и грађане Србије како су текли преговори између Београда и Приштине.

Вучић је подсетио да је све почело 9. септембра 2010, када је Савет безбедности УН поздравио спремност ЕУ да олакша процес дијалога између Београда и Приштине.

Навео је да је први састанак којим је посредовала ЕУ одржан 8. марта 2011. а на којем су учествовали Борко Стрефановић и Едита Тахири.

Подсетио је и да су 2012. постигнути технички споразуми о слободи кретања људи и робе, матичним књигама, царинском печату, катастру, признавању универзитетских диплома, управљању граница, регионалној сарадњи.

Истиче да су од 20. септембра 2012. до 19. априла 2013. текли тешки преговори и подсетио да је те године тадашњи председник Владе Србије Ивица Дачић потписао Први споразум о принципима који регулишу нормализацију односа Београда и Приштине.

"У мају 2013. усагласили смо план имплементације тог споразума, а важно је и да смо те године постигли аранжман о официрима за везу и Канцеларија за КиМ је добила надлежност обављања стручних и оперативних послова у преговарачком процесу", указао је Вучић.

Истакао је и да је 2013. одржано 40 састанака од којих је осам било на високом политичком нивоу, а 32 на техничком нивоу.

Затим је, додаје председник, 19. марта 2014. усаглашени фитосанитарни сертификати и ветеринарски и здравствени сертификати за готове производе којим је, истиче, омогућен неометан пласман робе из централне Србије.

Од марта до септембра 2014, подсећа Вучић, услед локалних избора у Србији и формирања владе привремених институција у Приштини долази до прекида дијалога.

"Онда смо 14. новембра 2014. постигли договор о посетама званичника, међутим, као што сте видели, они се тога нису држали и злоупотребљавали до те мере да су покушали хапшењем да понизе Марка Ђурића", подсећа Вучић.

Вођени су преговори, додаје Вучић, и из области енергетике и телекомуникација, а постигнут је договор и о мосту у Косовској Митровици који води до центра града.

"Што се тиче тог моста, били смо изложени притисцима, да се баш преко тог моста пусти саобраћај, не за пешаке, већ за аутомобиле и камионе. Питали смо их зашто да се пусти тај мост, када имате још два моста којим иде саобраћај, нисмо до дан данас добили одговор, а тим притисцима смо и данас изложени. Одговор је зато што су желели да уђу у централну улицу на северу Косова", каже Вучић.

Председник је у извештају указао и на инцидент из 2017. када су људи из Црвеног крста ухапшени јер су радили попис Срба на КиМ.

"Ми смо ипак избројали све Србе. Тада, 2017, сада их је можда 2.000 мање, живело је 94.998 наших људи. И то 47, 1 на сверу покрајине и 52,9 одсто јужно од Ибра", истакао је Вучић и додао да се та разлика смањује и да се повећава проценат људи који живе на северу КиМ, јер је безбеднији за живот.

Констатовао је и да је у поређењу са 1990. сада на КиМ три до четири пута мање Срба.

Вучић каже да је тада избројано и до 1.162.000 Албанаца, те да је лаж да на КиМ живи два милиона Албанаца коју говоре политичари из Приштине.

Вучић је и указао да је 2011. после, каже, три године супротстављања српског становништва, успостављена граница на Јарињу и Брњаку између севера Косова и централне Србије.

"И са 98 одсто српског живља настањеног на северу КиМ, та граница је успостављена", рекао је Вучић.

Председник је указао и на догађаје пре 2011. године и о споразуму, како је рекао, Србија је 1999. године у неравноправном и немогућем сукобу поражена и била је потписана делимична капитулација, јер су повучене наше снаге са КиМ.

"А, правили смо се као да се ништа није десило", констатовао је и додао:

"Ни 2004. нисмо реаговали ни на шта, 2008. тако што смо изашли на улицу једно вече и нисмо се сагласили са проглашеном независности. А од 2008. до 2010 док је трајао поступак пред МСО ми смо дали најснажније аргументе албанској страни за стицање независности".

Осврнуо се у обраћању на ретроспективу догађаја и преговора од 1998/1999. године до данас.

Тако је подсетио да неуспешне преговоре у Рамбујеу, због уцена западних сила према Србији, као и фалсификован извештај ОЕБС-а 22. марта 1999. године, након којег је 24. марта почела НАТО агресија.

Подсетио је и да је Војно-технички споразум потписан 9. јуна после ужасних, тешким 78 дана, а да је 10. јуна 1999. Савет безбедности усвојио резолуцију 1244.

Напоменуо је да у тој резолуцији има добрих ствари за Србију, али и врло лоших, само што те лоше, каже, никад нисмо хтели да прочитамо, а једна од њих је да су српске снаге вршиле терор на КиМ и да је зато важно да се повуку.

Рекао је и да је 2005. године Контакт група усвојила принцип решавање питања статута КиМ - да решење треба да буде у складу са међународним стандардима, међународним правом и да допринесе стабилности у региону.

Крајем те године специјални изасланик у преговорима посао Марти Ахтисари, а 2006. године Контакт група је усвојила смернице за преговоре и заузела став да нема повратка на стање пре 1999, нити поделе, нити припајања Космета трећој држави.

Бечки преговори су, каже, завршени безуспешно, а Ахтисари је на крају као решење предложио надгледану независност.

Додао је да су Албанци тада одбијали, нешто што су потписали касније у Бриселском споразуму, се формира ЗСО, а то се ни данас није десило јер ЕУ није извршила притисак на Албанце да се то спроведе у дело.

Подсетио је да је 17. фебруара 2008. косовски парламент прогласио независност, коју су 84 земље признале за годину дана.

Дан касније, подвукао је, одржана је једна од само две седнице парламента о КиМ у том периоду, а трајала је, каже, само сат и по.

"За само сат и по времена, смо донели одлуке и решили проблем", констатовао је Вучић.

Како је рекао, Србија, тадашњи министар спољних послова Вук Јеремић, поставио је питање Међународном суду правде - Да ли је једнострано проглашена независност од стране привремених институција у Приштини у складу са међународним правом.

"Једини озбиљан аргумент који су Албанци потезали на сваком нашем састанку је саветодавно мишљење МСП, јер је неко размишљао о себи, својим политичким поенима и сликању на ТВ, а не о интересима Србије и народа на КиМ", подвукао је Вучић.

 

Циљ и план Албанаца су јасни, снажнији одлучују

Председник Србије Александар Вучић рекао је да је актуелна власт успела да подигне углед Србије у свету, и да се о Косову и Метохији поново прича, али је истакао и да је много раније, 2010, завршено све што се тиче Косова и Метохије.

Вучић је истакао да је план Албанаца да нас свим оним што раде доведу у ситуацију "нове нормалности", јер то је њима дозвољено, а са, како је рекао, циљем да се Србија доведе у ситуацију да и формално призна независност Косова.

"Можемо да тражимо и да се још понешто питамо и да се још боримо најбоље што можемо. Недавно је био самит у Берлину где су Макрон и Меркелова покушали да убеде Албанце да укину таксе, али они су имали подршку снажнијих него што су ово двоје европских лидера", казао је Вучић.

"Нису успели, јер су Албанци имали снажнију заштиту, рекао је Вучић", додајући да је и њима то рекао.

Вучић је навео да су са тим циљем уведене и таксе, иако су супротне свим међународним нормама.

Председник је истакао да ниједна од држава чланица ЕУ није предузела било шта против албанске стране, сем што је Федерика Могерини издала једно саопштење.

Вучић је навео да Албанци по милион пута причају о великој Албанији, укидању прелаза, царина, таксама, а у међународној заједници ће на то издати неко саопштење и одбацити сваку нашу идеју.

Такође, одбацују сваку идеју о промени граница, јер подразумевају да су границе КиМ јединствене и неповредиве, а да границе Србије то нису биле ни 1999 ни 2006, ни 2008, а после тога све су постале неповредиве.

"Лупетају да ће се отворити Пандорина кутија, она је отворена много раније", истакао је Вучић.

 

188 састанака, опипљиви резултати, доминација на севереру КиМ

Председник Србије Александар Вучић каже да четврти битан закључак је да је Србија у основи у потпуности успела да заштити своје интересе у покрајини и у контексту европских интеграција, упркос критикама за наводну предају српских институција.

"Срби на северу КиМ, поготову данас, апсолутно доминирају у свим институцијама што није био случај до 2013. Они који говоре о правосуђу - рекао бих вам једну ствар: замислите да је неко силовао Српкињу на КиМ, шта бисмо ми могли да радимо? Да подижемо оптужни акт у Краљеву, да немамо могућност гоњења силоватеља уопште?", упитао је Вучић.

Тиме смо, каже Вучић, отворили пут да имамо и те како утицај.

"Да бисте ви разумели, ти људи који су пристали да раде унутар косовског система, су толико одани Републици Србији и српском народу. Уколико би Српска листа и политички представници донели одлуку да се сви повуку, са малим изузецима, Срби би одмах изашли, али користе сваку прилику да се обезбеди суштинска, правична доминација Срба али да се у исто време обезбеди зашита за Србе у Грачаници, Шилову, Клокоту, Партешу, Метохији где год су нам угрожени људи", рекао је Вучић.

То је био једини могући начин, истиче Вучић и пита како бисмо, да није било тог потеза, заштитили, на пример, неког Србина у великој Хочи коме је пљачкаш нешто украо, силовао кћерку...

"Па како бисмо га заштитили? Дроновима, из ваздуха, хапсили починиоце? Како", упитао је Вучић.

Лако је, каже, причати да ми из центра Београда имамо право да нешто милион година чекамо.

"Ти људи тамо живе сваки дан и морају да живе и живе са Албанцима сваки дан. Неко је морао да им пружи заштиту",додао је Вучић.

Вучић каже да сматра да је све што смо урадили у дијалогу донело веома опипљиве резултате за Србе на КиМ и за државу у целини.

"А посебно мислим да смо кроз тих 188 састанака успели да заштитимо углед и репутацију Србије, да смо успели да сачувамо интересе нашег народа и да драматично успоримо одлив живља са КиМ. Успели смо да одбијемо одређене споразуме који нису прихваћени и потписани а који би значили драматично урушавање интереса Србије", рекао је Вучић.

За нас је важно то што је, додаје он и напомиње да је Приштина зато, између осталог, и увела таксе, дошло до озбиљног ширења робне размене између централне Србије и Приштине.

Дошли смо до тога да је трговина са Приштином прешла 550 милиона евра на годишњем нивоу, а оно што они нама продају - 20 милиона евра.

"Само нека неко каже да смо лоше поступали и да смо лошу политику водили. Управо зато многи ћуте из света јер их је баш брига што је Србија оштећена, зато што желе да виде Србију економски слабију. Ми не кукамо ни пред ким да нам је БДП због тога 3 или 4 одсто нижи, не жалимо се никоме. Желимо да будемо најбољи, најјачи без обзира на то и бићемо", поручио је Вучић.

Додао је и да је Србија добрим делом помогла да се заштите објекти од културног значаја.

"А шта је Приштина урадила? Не волим да говорим о кривици Приштине, али ми у њима видимо луде са којима смо приморани да градимо мир да бисмо са Албанцима имали добре односе у будућности. За то не одговарамо на све што стиже из Приштине, већ покушавамо да подижемо поверење, што није лако, посебно је немогуће на КиМ, али је важно за будућност. Моја дужност је да укажем на то", рекао је Вучић.

Додао је и да је Србија од почетка била изложена различитим притисцима, да се прво изврши демаркација између Косова и Црне Горе, а затим Србије и Црне Горе.

"Свака демаркација у којој бисмо учествовали значила би де факто признање Косова", рекао је Вучић.

 

Приштина не жели стварни дијалог, ниже једностране потезе

Приштина не жели стварни дијалог у овом тренутку, о чему говори велики број једностраних потеза које је повукла у последње време, рекао је председник Александар Вучић и поновио да Београд неће сести за преговарачки сто све док не буду укинуте таксе.

"Приштина стварни дијалог у овом тренутку не жели, да ли ће га желети је питање за њихове западне менторе, а не за њих", рекао је Вучић на посебној седници Скупштине Србије посвећеној КиМ.

Вучић је упитао какав договор жели Приштина уколико није у стању да укине таксе, што је договорено још ЦЕФТА споразумом.

"Кажу да смо ми криви, јер условљавамо дијалог. О чему ћемо да постигнемо споразум ако нисмо у стању да постигнемо споразум о слободној трговини. Наш једини услов је да укину таксе и дијалог ћемо да наставимо", рекао је Вучић.

Говорећи о једностраним потезима, Вучић је рекао да је Приштина, осим увођења такси, кршила и споразуме упадима јединица Росу и Фит на север КиМ, омогућила слободно кретање на граници са Албанијом, прокламовала стварање велике Албаније, донела одлуку о стварању војске Косова, супротно вољи НАТО и уставу такозваног Косова.

Такође, правили су кораке ка уједињењењу северне и јужне Косовске Митровице, које би довело до потпуног нестанка Срба са севера, донели Статут Трепче, док је Кадри Весељи затражио подршку за политику Рамуша Харадинаја и уједињење против Вучића, те изразио спремност да се до решења дође новим ратом.

Истакао је и да Приштина терети Србе за наводне ратне злочине и тиме онемогућава повратак Срба на КиМ, територију на коју се вратило најмањи број избеглих лица од свих кризних подручја у целом свету, односно 1,9 одсто.

Приштина је, такође, сменила легитимне представнике српског народа и довела "личне спрске пријатеље" који служе само њему, рекао је Вучић.

Истакао је и да је Скупштина Косова усвојила резолуцију о геноциду Србије, те додао да су током заседања без икаквих доказа изнети подаци о силовањима и убиствима које су наводно учинили Срби.

"Имајући у виду све околности и чињенице, потпуно је јасно да Приштина стварни дијалог у овом тренутку не жели", истакао је Вучић.

Председник је рекао да Београд током преговора са Приштином није имао примедбе на понашање европских посредника, односно Кетрин Ештон и Федерике Могерини, иако су притисци били ужасни.

"Тражено је од нас да подржимо улазак Косова у УН у Бриселском споразуму, да регионална полиција има само 32 одсто Срба, па смо то на веома храбар начин успели да одбијемо", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да је Београд успео да сачува мир и стабилност, да не умањи, већ да увећа углед Србије, као и да драматично поправи своју економију.

Увећан је БДП за седам милијарди, смањен јавни дуг са 78 одсто на 50, 51 одсто, смањена незапосленост на 12,1 одсто, као и да су порасле плате и пензије.

"То смо успели да урадимо јер смо имали мир и дијалог, он нам је био политичко оружје да обезбедимо економски напредак и бољу будућност за наш народ", рекао је Вучић.

 

Од 2014. спречено чланство Косова у 9 организација

Председник Александар Вучић истакао је данас, представљајући извештај о КиМ, да је од 2014. године до данас спречен пријем тзв. Косова у девет међународних организација, док је од 2014. до 2018. године, 13 држава је повукло признање.

Те међународне организације су УНЕСКО, Светска царинска организација, ИНТЕРПОЛ, Међународна организација за вино и винову лозу (ИОВ), Европска студентска унија, Европска радиодифузна унија (ЕБУ), Међународна организација врховних ревизорских институција.

Такође, то су и Међународно удружење авио превозника као и Европска мрежа оперативног преносног система за електричну енергију, за шта је председник оценио да је од великог значаја.

Од 2014. до 2018. године 13 држава је повукло признање - Соломонска Острва, Суринам, Бурунди, Либерија, Папуа Нова Гвинеја, Лесото, Комонвелт Доминика, Гренада, Комори, Мадагаскар, Палау, Гвинеја Бисао и Сао Томе и Принципе.

Државе које су признале од 2014. до 2018. године су: Тонга, Сонгапур, Антига и Барбуда, Того, Бангладеш и Барбадос, односно, има их скоро двоструко мање, истакао је председник.

 

Висока улагања Србије у српске општине на КиМ

Србија је од маја 2014. године до маја ове године, према извештају Канцеларије за Косово и Метохију, а који је данас у парламенту представио председник Србије Александар Вучић инвестирала значајна средства у економски развој, инфраструктуру, пољопривреду, образовање и здравство у општинама са већинским српским становништвом на КиМ.

У документу Канцеларије за КиМ, који је основ за дебату у Скупштини, наведени су најзначајнији пројекти у које је Србија уложила новац како би обезбедила одржив опстанак и побољшала услове живота спрског становништва у покрајини.

Од маја 2014. до маја 2019. године изграђено и реконструисано 1.613 стамбених јединица за интерно расељене, повратнике и социјално угрожена домаћинства, у износу од 1,445 милијарди динара.

Како је прецизирано, изграђене су 554 куће за потребе повратника, интерно расељених и социјално угрожених у вредности 194,36 милиона динара, као и 29 зграда са 522 стамбене јединице уз обезбеђење и опремање локација за изградњу, у износу од 1,05 милијарди динара.

Такође за 2.284 домаћинства испоручена је помоћ у грађевинском материјалу у укупној вредности од 199,84 милиона динара.

У пројекат изградње повратничког насеља "Сунчана долина", на локацији Мали Звечан, инвестирано је до сада 1,433 милијарде динара.

То насеље ће обезбедити услове за живот и рад око 300 породица (1000). Биће изграђена саобраћајна инфраструктура, 135 стамбених објеката, школа, црква, тржница, дом заједница, спортски терени и обданиште.

Укупна издвојена средства за развој пољопривреде у српским општинама на КиМ у периоду 2014-2018. износила су 899,68 милиона динара.

До маја 2019. године подржано је више од 1.300 пољопривредних домаћинстава набавком преко 1,2 милиона квалитетних сорти садница воћа, преко 500 јединица ситне и крупне пољопривредне механизације, опреме за воћарство, набавком 50 грла стоке, изградњом стаја за стоку, као и опреме за прераду пчелињих производа.

У изградњу здравствено-рекреативног комплекса "Рајска бања" у Бањској, Звечан, Србија је до сада уложила 473,85 милиона динара, а ради завршетка свих радова до почетка 2020. године, биће издвојено још 212 милиона динара у овој години.

У извештајном периоду, финансирана је такође изградња, реконструкција и санација 27 км путева и улица на КиМ, осам мостова и надвожњака, уређење четири депоније, реконструкција пет водоводно-канализационих мрежа, као и инфраструктурно уређење терена и објеката за спортске намене у укупном износу од 326,66 милиона динара.

Изграђене су и опремљене две пиваре на територији општине Звечан, које су пуштене у рад средином 2017. и почетком 2018. године, а у које је уложено 42,5 милиона динара.

Србија помаже финансијски и рад свих медија у саставу ЈП "Мрежа Мост", тако да је поред досадашњих пет медија у саставу Јавног предузећа, почетком 2018. године почело емитовање програма и на Телевизији Грачаница.

Средства се издвајају и за образовне институције на КиМ са наставом на српском језику, и за здравствене установе, како би се обезбедио и унапредио њихов свакодневни рад.

На Косову и Метохији 103 школе (68 основних и 35 средњих) раде по плану и програму Министарства просвете Србије, има и 17 предшколских установа, а у саставу Универзитета Приштина са привременим седиштем у Косовској Митровици настава се одвија на 10 факултета и три високе школе струковних студија.

Изграђен је и комплетно опремљен Интернат и Музичка школа "Стеван Христић" у Станишору, као и нов објекат Основне школе "Радош Тошић" из Осојана за потребе издвојеног одељења у селу Видање.

Када је реч о здравству, изграђен је и опремљен Здравствени центар Гњилане у Пасјану и објекат Дома здравља Пећ у Гораждевцу. За потребе здравствених установа обезбеђено је 14 санитетских и теренских возила.

У Извештају је наведено да је додељена помоћ за 545 породица повратника на КиМ, у вредности 202,49 милиона динара, као и породицама отетих и несталих у износу од 12,12 милиона динара.

У циљу афирмације популационе политике, породицама са новорођеном децом исплаћена је помоћ - укупно за 5.410 беба у износу од 54,1 милион динара.

Такође, 6.152 породице су примиле једнократну новчану помоћ у укупном износу од 130,83 милиона динара.

Канцеларија је од маја 2014. до сада помогла и рад народне кухиње хуманитарне организације „Мајка девет Југовића", Епархије Рашко-призренске, са 116,38 милиона динара, као и рад општинских организација Црвеног крста са 227,9 милиона динара.

Поред средстава обезбеђених буџетом Канцеларије за КиМ, Влада је од маја 2014. до краја 2018. године из текуће буџетске резерве обезбедила додатна средства за финансирање 19 пројеката на територији КиМ у износу од 2,481 милијарди динара.

Влада је у октобру 2018. такође усвојила Извештај о потреби комплекснијег и дугорочног приступа инвестиционим улагањима у развој општина на КиМ са већинским српским становништвом и одобрила средства за реализацију 36 пројеката и финансирање израде пројектно-техничке документације за 40 пројеката, чија је укупна вредност 2,455 милијарди динара.

У току је припрема Предлога закључка Владе којим се планира одобравање финансирања реализације 233 пројекта и финансирање израде пројектно-техничке документације за 11 пројеката, у укупном износу од 6,683 милијарде динара.

За реализацију свих пројеката била би потребна средства у износу од 11,621 милијарди динара.

 

О етнички мотивисаним нападима на Србе на КиМ

Приштина је од 2014. до 2018. доносила различите мере за урушавање функционисање српских општина, уз истовремене етнички мотивисане нападе на Србе, рекао је данас председник Александар Вучић на седници парламента о КиМ.

"Они све време раде на промени етничке структуре, поготово на југу и покушавају да пронађу механизме за напад и потпуно овладавање севером", рекао је Вучић.

То, како је рекао, раде угрожавањем безбедности српског народа притисцима криминалних група, пљачкама, застрашивањем и нападима ради појачаним исељавањем Срба, хапшењем и подизањем оптужница против локалних српских званичника и виђенијих Срба, под изговором борбе против корупције и криминала.

Циљ им је, каже, разбијање јединства и изазивање сукоба међу политичким лидерима Срба.

Зато је захлавио људима из Српске листе који су, каже, свуда успели да одрже српско јединство.

"То су људи који на дневном нивоу издржавају велике притиске албанских власти и представника оних земаља које су признале Косово. Они су за њих озбиљни саговорници ако хоће да кажу да је Вучић ђубре и ''што даље од Србије''. Оног тренутка кад кажу да поштују Србију и њене институције, они постају њихови политички противници", рекао је Вучић.

Како каже, ти људи су све успели да издрже, а никада се нису жалили.

"Они чувају наш народ на КиМ, а не они који позивају да се гласа за Гонџу Чауши, само да би се српском народу наудило на било који начин", рекао је Вучић.

Иначе, у периоду од 2014. о 2018. године евидентирано је 465 етнички мотивисаних напада на Србе, 150 случајева пљачки и уништавања српске имовине, 45 напада на културно-историјске споменике, верске објекте и гробља, 118 провокација и претњи, 62 физичка напада, 30 каменовања кућа, возила и људи...

Део извештаја односи се на мере Приштине за нарушавање функционалности српских општина на КиМ и промену етничке структуре у општинама са српском већином јужно од Ибра - Грачаница, Ново Брдо, Клокот, Штрпце, Ранилуг и Партеш.

Осим тога, вршен је откуп кућа и имања од Срба и њихово трајно исељавање, купована највреднија имања на важним локацијама за планско насељавање Албанаца, грађене викендице у викенд-насељима и на ободима већих општина, као и масовна промена пријаве пребивалишта у погодном тренутку.

Такође, међу мерама је и исписивање албанског становништва из бирачких спискова граничних општина са албанском већином и њихово уписивање у бирачке спискове општина са већински српским становништвом.

 

Дијалог сачувао мир на КиМ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је Србија у периоду досадашњих преговора успела да сачува мир на КиМ, те да током интензивних разговора са Приштином није било озбиљнијих безбедносних криза и претњи.

Вучић је у Скупштини Србије истакао да је одвијање дијалога било корисно за обе стране и да је у пуном смислу речи "радио" и за интересе српске и за албанску страну, а пре свега да је био важан како би се постигао мир и договор са Албанцима.

Како је навео, током дијалога био је веома мали број тешко рањених, убијених готово да није било, нерачунајући Оливера Ивановића, а све то после једностраног проглашења независности.

Ангажовање Србије успело је да амортизује и бескомпромисан став оних који подржавају косовску независност, истакао је Вучић.

Председник је навео и да је Србија успела у томе да мора да се чује и уважи њен глас.

"Да ли ћемо моћи да добијемо све што желимо, нећемо", рекао је Вучић, додајући да он неће износити неистине као неки други.

"Али да ћемо да добијемо више него што смо имали, и у то сам апсолутно сигуран и убеђен", поручио је Вучић додајући да би могло да се постигне и више да је дијалог настављен.

 

Треба да престанемо да обмањујемо сопствену јавност

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да проблем Косова и Метохије не жели да сведе на то ко је крив за садашње стање и грешке које су до њега довеле, већ да престанемо да се самообмањујемо.

Потребно је, рекао је, да признамо да нам се догодио тежак национални пораз, да смо изгубили територију, људе, а и економски губици су били огромни, а пре свега смо, истиче, изгубили године у којима смо се лагали.

Ја се нисам одлучио за наставак лажи и самообмане, већ за договор са Албанцима као једини начин за будућност, истакао је српски председник.

Вучић је, на ванредној седници Народне скупштине о Косову и Метохији, рекао да је отпор морао да буде снажан на негативне последице, као што су границе на Јарињу и Брњаку.

„Суштина је да смо, чини ми се, погрешили много и када смо цели случај Косова пребацили из СБ УН у ЕУ, дали аргументе несувишним питањима Међународном суду правде. Да ли смо могли другачије да реагујемо и одговорније 17. марта 2004. - могли смо, 1998 и 1999, могли смо и морали да реагујемо одговорније, а при том не бежим ни од сопствене одговорности, да ли смо морали паметније да се понашамо 2008 када је проглашена једнострана независност - морали смо много боље, више и другачије“, поручио је Вучић.

Казао је, међутим, да данашњу расправу не жели да сведе на то ко је крив.

„Губитак права нашег народа и контролисање територије који припада Србији од стране неких других је велики губитак. Пораз политика претходних векова и деценија неће бити анулиран и промењен простом осудом. Време које је прошло указивањем прстом, неће нам вратити Косово. Морамо сви овде, па и они којих нема, коначно да признамо шта се догодило. Да признамо да се догодио тежак национални пораз у сваком смислу те речи. Изгубили смо део територије, људе, а економски губици не могу се ни сабрати. Изгубили смо године у којима смо се лагали и нисмо хтели да признамо пораз“, рекао је Вучић.

Вучић је казао да се суочио са проблемом, од којег су раније власти одисали и да је желео поново да се ухвати у коштац, извуче на површину и добије што је више могуће за наш народ на КиМ, а изгубимо што је могуће мање.

„Нисам се одлучио за наставак лажи и самообмане. Рекао сам свима нема Србије, нема наше власти на КиМ, сем суштинске у здравству и школству. Треба да престанемо са обмањивањем сопствене јавности. То сам понављао свих ових седам година, као и да је договор са Албанцима једини начин за будућност“, рекао је Вучић.

Поновио је да је кренуо са ужасне позиције да уради нешто што годинама није нико, осим што су лагали, те проба да добије нешто где смо изгубили.

„Кренули смо у разговоре са Албанцима који не желе само независно Косово, већ Велику Албанију, а који мисле да су они победили, а не НАТО, и који имају отворену подршку најмоћнијих у свету. Седам година смо се тешко свађали, преговарали и натезали, борили за Србију на сваком месту. Нисмо изгубили ништа од онога што није већ било изгубљено, нисмо дали ни педаљ онога што неко већ није дао, већ смо кренули да враћамо Србију и покушамо да добијемо све што можемо“, казао је он. Вучић је истакао да смо тиме добили мир.

„Сачували смо мир, добили бољу и снажнију српску економију, која је породила снажнију српску војску и полицију, снажнијег економског српског човека који је загледан у будућност и верује у њу. Добили смо могућност да наставимо да се боримо за том таблом за којом се налазимо“, објаснио је даље.

Рекао је да зна да некима то изгледа мало и да се он бавио седам година нечим а није ништа завршио.

„Први пут је да тих седам година нисмо завршили потпуним поразом и колапсом. Имам да питам те да ли би лажући и обмањујући народ били бржи, јер за ваших седам година Косово је формално стекло независност. Седам година за проблем који траје седам векова није много, најнижу цену смо платили“, рекао је председник.

Вучић је истакао да су и Срби и Албанци тренутно у пат позицији.

„Они који очекују да је независност готова ствар, а ми да не будемо понижени и да добијемо што Србији припада“, нагласио је Вучић.

 

Замрзнут конфликт није могућ, јер га Албанци не желе

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да "замрзнут конфликт" између Београда и Приштине не може да постоји као трајно решење, јер га, како је рекао, Албанци неће.

"Ако замрзнут конфликт остане, само је питање када ће Албанци да нападну Србију. Следеће питање је како ћемо да издржимо напад Албанаца ако до њега дође", рекао је Вучић на посебној седници о КиМ у Скупштини Србије.

Према његовим речима, за решавање питања Косова постоје два сценарија, први је очување статуса "КВО" и "замрзнути конфликт" за који је рекао да је немогуће да се одржи, а други је онај за који се и он лично залаже - нормализација односа између Београда и Приштине.

"Нама замрзнут конфликт не значи ништа. Не можемо да гледамо само какав ће бити наш план, већ и какав је план Албанаца, Американаца, Немаца, какав је план свих других. Ми нисмо сви други, ми не можемо да говоримо у њихово име", указао је Вучић.

Он је рекао да се нормализација може десити само у два случаја, један како је доживљава свет, међународна заједница и Албанци - постизање споразума у којем је Косово независна држава, у којима би Србима дали некаква права или по моделу две Немачке, што Албанци, ни Американци неће, већ траже да Београд призна независност, што ми нећемо.

"Друга могућност, коју смо испустили, је она о којој сам говорио и због које сам нападан и о којој су и пре мене говорили, у десетоструко повољнијој ситуацији су нудили неку врсту разграничења да спасемо здраво ткиво на КиМ, да сачувамо народ од прогона, да можемо да живимо мирно у будућности", рекао је Вучић.

Казао је да је на то доживео најжешћу хајку, не само од дела међународне заједнице, која је научена да Срби не могу ништа да добију, већ и од дела лажних родољуба у Србији који су им све предали на тацни, дали и одлуку Међународног суда правде, који су рекли "да је то мало".

"Не можемо да се правимо да се ништа није десило. Та идеја је у овом тренутку потпуно пропала, видим да су у свету згрожени идејом да Срби добију било шта. У свему томе им је помагао и део српских политичара, лажно се залажући за српске интересе", рекао је Вучић.

Мој одговор на то је да, упркос свему што су нам оставили, ђубре на ђубришту и дубоку јаму из које не можемо да се ископамо - није баш да Србија нема ништа на КиМ.

"Зато сам приказан у делу међународне западне јавности, зато су ме напали њихови агенти на различите начине у свим регионалним земљама и овде", рекао је Вучић.

 

Ако не пристанемо на компромис, изгубићемо све

Ако Приштина буде укинула таксе, даћу све од себе, док сам председник Србије, да покушамо да пронађемо неко решење, изјавио је данас Александар Вучић и указао да ћемо, ако не пристанемо на компромис, све изгубити.

"Хоћемо ли да пристајемо на замрзнути конфликт или да пробамо да тражимо решење. Док сам председник, још три године, даћу све од себе, уколико укину таксе, да покушамо да пронађемо некакво компромисно решење, у коме ће се водити рачуна о интересима нашег народа, безбедности наших људи, црквама и манастирима, као и о интересима Србије".

Вучић је поновио да ће се залагати за некакво компромисно решење и нагласио да прецизна истраживања кажу да нам следи пропаст, ако до решења не дође.

"То говорим зарад историје, јер претпостављам да је могуће да не дођемо до компромиса у наредних пет или 10 година, а то би била катастрофа и за Србе и Албанце. Последице би биле катастрофичне за нас у економском, социјалном и демографском аспекту."

Истиче да тренутно нема чак ни дијалога, као и да договор и компромис нису пораз, већ победа - ако не пристанемо, изгубићемо све.

То је, како каже, поручио лажним родољубима и заштитницима српских интереса који би да туђа деца бране КиМ.

"Важно је да истакнем да ма колико многи уживају у нерешавању и мисле да зависи све од светских околности... свако ко то говори не говори истину. Ако не буде компромисног решења, биће напада Албанаца на Србе на Косову, јер Албанци губе живце", додао је Вучић.

 

Ако буде компромиса, биће референдум, исход - обавезујући

Ако буде компромисног решења, мада сам скептик по том питању, народ ће о томе морати да се изјасни и, за разлику од других земаља, код нас ће одлука народа бити обавезујућа, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Сводећи данашње обраћање у парламенту, председник Србије је рекао да нама у првој фази остаје да чекамо да видимо да ли ће Американци и Европљани убедити Албанце да укину таксе.

"Наставка суштинских разговора без укидања такси неће бити. Тачка. Уколико укину таксе ићи ћемо да разговарамо, да покушамо да пронађемо компромисно решење. Уколико га случајно буде, а скептик сам по том питању, доћи ћемо и пред парламент и пред народ да се о томе изјасне. И за разлику од неких других земаља, чланица и нечланица ЕУ, код нас ће одлука народа да буде обавезујућа. А не - референдум није прошао, али кога брига за референдум", рекао је Вучић.

Код нас ће бити онако како одлучи народ и онако како народ буде рекао, нагласио је Вучић.

Ако ништа од тога не буде случај и дође до најгорег сценарија, и Албанци нападну наш народ на КиМ, ма колико то било тешко, а веома је тешко, јер се на КиМ налази НАТО - прогон и погром српског народа нећемо дозволити.

"Имали смо довољно ''Олуја'', ''Бљесака'' , много несрећа и више такве несреће српском народу нећемо дозволити", поручио је Вучић.

Како каже, о томе су обавештени и највиши међународни представници, укључујући и команданта НАТО.

"И то је један од малих разлога због чега погрома и прогона нема, а да су се неки сетили да треба да имају војску и полицију 10-12 година раније можда бисмо нешто више могли да сачувамо", додао је Вучић.

 

У рашкој области неће бити нестабилности

Председник Србије Александар Вучић поручио је вечерас Србима и Бошњацима да не морају да брину, јер, истакао је, у рашкој области неће бити нестабилности.

Вучић је у парламенту рекао да је зачуђен што у Санџаку постоје политичари који би да у тој области изазову неку врсту нестабилности, тражећи специјални статус.

"Не разумем шта радите против свог бошњачког народа, ако хоћете да кажете да ћете да тражите специјални статус, напуштање војске и полиције...? Ви имате три општине у којима сте већина, а шта ћете са 63 општине у којима су Срби већина у БиХ?", запитао је Вучић.

"То ви покрећете, не ми", указао је Вучић и додао да би га обесили у Бриселу да је он то покренуо.

Навео је да тамо ћуте поводом тога, као што ћуте и за Тачија, Раму, Харадинаја који хоће да праве "велику Албанију".

Вучић је поручио грађанима Србије да то што он ћути и не реагује значи да у овоме нема велике опасности.

"Нити шта могу да угрозе, нити да ураде. Зато, Бошњаци и Срби, будите мирни и у добру да живите у Србији", рекао је Вучић и додао да ће ускоро ауто-пут између Сјенице и Новог Пазара, као и други пројекти.

 

Где је тај Обилић који ће да врати Косово?

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас у парламенту да се наслушао прича о томе ко су издајници у Србији и поручио да о томе немају право да говоре они који ничим нису заштитили српски народ.

"Наслушао сам се тога за најбоље Србе да су издајници, од предвечерја косовске битке до данас. А то су нам увек саопштавали најгори Срби, најтеже епитете користили и најгоре увреде изговарали, а да никада нису ни сагледали шта ко ради ни шта су чији резултати", рекао је Вучић у обраћању на посебној седници Скупштине Србије посвећеној КиМ.

Због тога је, каже, увек тражио да се погледају резултати и да се види шта остаје иза нас.

"Ја бих поставио питање за све њих. Да ли постоји тај јунак, тај Обилић, тај осветник Косова, данас? Који ће једним чином и тако лако, како они причају, да врати свету земљу под наше окриље. И где је он?", питао је Вучић.

Како каже, нека му, међу владикама, песницима, интелектуалцима, политичарима, покажу тог јуначког сина.

"И верујте одмах ћу да се склоним и пустим га да заврши тај свети посао, јер ја нисам у стању. И признаћу да сам био издајник и да сам продао ту најскупљу српску реч Косово. У супротном то нећу никоме да дозволим, јер знам колико се борим и колико вреде људи са којима то заједно радимо и са којима се заједно боримо - и за Косово и Метохију и за Србију на Косову и Метохији", поручио је Вучић.

Само пре тога нека ми покажу, каже Вучић, шта су то они сачували великим речима и бусањем у национална прса и паролама.

"Нека ми покажу како је то у Пећи, Урошевцу, Ђаковици, како је њихов горући патриотизам једног Србина сачувао, колико их је ко на Косово вратио", упитао је Вучић.

Цитирао је Александра Тијанића који је рекао да би сви Срби дали живот за Косово, али ко то од њих хоће да оде да живи на Косово.

"Колико су Тачија, Харадинаја, Весељија натерали у бег, на крају зашто то све причају овде у Београду по кафанским баштама, а на Косову их нема? Зашто не оду у Приштину да тамо оргазнизују протесте против независности Косова? Или бар једно песничко вече, молебан, али да на то и Тачи дође, да се покаје и да каже да су у праву", упитао је председник.

Зашто увек за своје скупе речи нуде туђе животе по најнижој могућој цени, упитао је Вучић.

"Доста је тога било. Не може Србија више да издржи ту количину лажи и лицемерја, не може да настави напред док се гуши у измишљеној прошлости и лошој садашњости. Немамо простора за самообмане, бајке, пароле, лажне мотиве и лажне идоле. Али, немамо времена ни за оне који би да предају све, који би да оголе Србију, да српски народ оставе и без његове суштине и без његовог духовног постојања", рекао је Вучић.

А ови "велики јунаци", додао је, слободно нека га анатемишу.

"Ја од тога што је истина нећу да одступим, а све што сам вам данас рекао је апсолутна истина. Немам право на то, нећу да лажем и нико ме за то није овластио. Ако сам због нечега дошао овде то је да кажем истину, ону која ће нам омогућити да се ослободимо баласта лажи, која ће нам омогућити да видимо где смо и шта нас је снашло и шта и колико можемо", додао је он.

Како је рекао, прва лекција кад је реч о КиМ мора да буде како да се ослободимо свих својих пораза, тако што ћемо прво да их разумемо и да се суочимо са тим поразима.

"Али онда да схватимо да на том истом Косову смо могли да тек можемо да побеђујемо. И да Србија може и мора да побеђује и да у најтежим поразима расте семе победе и то у ономе што смо из губитака научили", навео је Вучић.

Сви они који говоре о сопственом јунаштву а то јунаштво су доказивали тиме што су бољима, вреднијим од себе говорили да су издајници и да не штите довољно српски народ, а српски народ никада нису заштитили, па чак ни тиме што би му подигли углед унутар српског народа, а камоли у међународној заједници, немају никакво право да о томе говоре, каже Вучић.

За њега је важно шта остаје и да ли ћемо оставити будућност за своју децу.

"Зато сам се за ово борио, зато сам поносан на овај извештај, и зато сам поносан на све вас који разумете шта је истина и да морамо да се боримо и да је много борбе пред нама", поручио је Вучић.

На крају је цитирао Борислава Пекића:

"Треба гледати право, јер да се хтело гледати иза себе добили бисмо очи на потиљку. Треба љубити земљу деце своје а не дедова својих, јер част неће зависити од тога одакле долазимо него куда идемо."

 

Без компромиса са Албанцима лоша перспектива Србије

Председник Александар Вучић представио је данас прецизно истраживање социјалних, економских и демографских аспекта које показује да ће Србија уколико не дође до компромиса и нормализације односа са Албанцима на КиМ претрпети тешке последице већ у наредних 20 до 25 година.

Рекао је да би у случају постизања решења са Албанцима и уласка у ЕУ дугорочно дошло до јачања српске економије, повећавања животног стандарда и подизање наталитета.

"У случају да дођемо до решења са Албанцима у периоду између 2025. и 2030. и ако тада приступимо ЕУ, то би драстично појачало наше шансе да будемо близу минималног или најмање лошег решења, док би све друго водило у тешку ситуацију", рекао је Вучић.

Објаснио је да говори о две могућности - "једна је постизање нормализације односа, што је боља варијанта за наше демографске, економске и социјалне прилике, а друга је непостизање било каквог споразума са Албанцима".

Каже да, када је реч о пројекцији кретања становништва Србије, у наредне четири и по деценије следи наставак депопулације и да ће према свакој од наведених варијанти број становника бити много мањи него 2015. године.

Становништво Србије ће се кретати до 2060. године у зависности од тога да ли ће бити споразума или не.

"Када је реч о квантификацији радне снаге, биће од 3,957 милиона људи до 5,88 милиона ако би постигли компромис са Албанцима, што би значило убрзано изједначавање миграционог салда. Дакле, исти број имиграната и емиграната, а то би значило драстично јачање српске економије. То би значило нижу стопу морталитета и већу стопу фертилитета, са 1,46 на 1,85 у наредном периоду".

Вучић додаје да би, ако не остваримо максималну варијанту - компромисно решење на начин да Србија заштити своје интересе на КиМ и добије нешто, значило да бисмо изгубили нешто више од 1,2 милиона људи до 2060. или 17 одсто.

"Ако то не постигнемо, смањено би било 3,1 милиона људи или за 44 одсто у односу на 2015. годину", казао је и додао да је истраживање рађено по прецизној методи.

Говорећи о радној снази, навео је да ћемо већ за две године почети да увозимо радну снагу из земаља региона, а нарочито за физичке послове.

"Мораћемо да отворимо границе за раднике из региона. У периоду од 2035. до 2060. претпостављамо стално растући миграциони салдо и очекујемо да ћемо у том периоду имати око 200.000 људи више који се усељавају у нашу земљу од оних који из ње излазе. То је резултат и чињенице да је наше становништво све старије".

Вучић додаје да ћемо имати улагања у здравствени систем и да ће бити продужен животни век грађана и да ће морати да се улаже у радну снагу да би наш пензиони систем могао да буде одржив.

Када је реч о радној снази, ако би ишли на компромисно решење, предвиђене су растуће стопе активности, која је код нас иначе ниска.

Према подацима из 2015. те активности људи од 15 до 64 године старости износи 63,6 одсто, што је доста ниже од европског просека 72,4 одсто.

"Претпоставка је да ћемо до 2030. достићи просечне стопе које постоје у ЕУ, и то значи да би могли око 2030. године да оне буду 68,6 одсто и 2060. око 71 одсто укупне активности становништва старости од 15 до 64 године. Веома је важно да када сагледамо ове пројекције становништва и радне снаге, да би опстали као земља, да дођемо до некаквог договора са Албанцима. Ако не буде споразума са Албанцима, та активност би била 50,5 одсто и имали би негативан природни прираштај од 2,69 милиона људи, што је за Србију неиздрживо и што Србија не може да преживи", навео је Вучић.

Говорећи о инвестицијама и животном стандарду, каже да би уз компромис успели до 2060. да подигнемо реални животни стандард за 72 одсто у односу на данашњи, док у супротном би тај пораст износио 29 или 30 одсто.

Ако желимо да постигнемо одрживу маркоекономску стабилност морали бисмо, у варијанти без компромиса, да озбиљно спуштамо просечне пензије, јер не би имао ко да одржи пензиони систем.

"То би се десило већ за 20 или 25 година, а озбиљне земље на такав начин сагледавају своју будућност. То би значило и неодрживост јавних финансија, значајно подизање сиромаштва и друго", закључио је председник.

 

 

Извор: Танјуг/РТС