Вести

Вучић: За две године излазимо из кризе

Србија ће изаћи из кризе за две године, а због неодговорности из прошлости земља је сада на путу да за шест месеци банкротира, каже премијер Александар Вучић.

"Ако се будемо понашали као раније, банкротираћемо за шест месеци, имаћемо хаос у продавницама, грчки, аргентински или украјински сценарио", каже Вучић за Б92.

Он истиче да је питање плата и пензија такво да су оне повећаване без икакве економске основе и да су тиме куповани гласови, а да је ова власт одлучила да мења и заустави пут Србије ка банкротству.

На констатацију да је бивши министар Лазар Крстић предлагао промене, које се премијеру "нису свиделе", али су стигле процене Фискалног савета које указују да су Крстићеве мере ипак неопходне, Вучић каже:" "Лазар је у праву, али је он хтео шок терапију, а ја сматрам да људи то не могу да преживе. Не пензионери, јер су пензије веће него од неких у суседству, али они издржавају не само себе, већ и своју децу и унуке", каже Вучић.

Вучић каже да је у Србији постојала погрешна политика "преживљавања плана за 24 сата" и да нико није имао никакав план. Премијер каже да се ова Влада придржава плана који подржава "цео свет" и којим показују да су одлучни да мењају.

"У року од две године извући ћемо Србију из кризе. Мере неће бити најбезболније могуће, али неће бити онакве какве предлаже Фискални савет, иако они имају добре процене. Могу да кажем и да пензионери неће бити доведени на ивицу пропасти. Повећање ће грађани моћи да очекују када будемо зарадили више. Не може као раније да очекујемо више од онога што радимо, а на то смо навикли. Уколико будемо заједно радили, разумели колико труда и рада је потребно, биће боље. На том путовању имаћемо много проблема, изазова и недоумица, али верујем да ћемо 2016. и 2017. године бити на бољем месту, да ћемо почети да смањујемо дуг...", рекао је Вучић.

Обећање од две године се може посматрати и као одговор на питање које, како каже премијер, званичници најчешће добијају од грађана: "када и како ће да живе боље".

"Наше је да дамо искрен одговор, нешто што неће бити демагогија", каже премијер.

Он је подвукао и да су за катастрофално стање у економији криви они који су од 2007. до 2009. зарад останка на власти.

"Онај који каже 'гласајте за нас, подићићемо плате и пензије', тај није озбиљан човек. Ми се бавимо будућности, а не страначким стварима. Није чудо што је моја странка љута и што не разумеју моје понашање. Не нудимо ми тешке мере и непопуларне законе зато што нам се свиђају, већ зато што они стварају шансу да имамо нормалну економију и то сви знају", рекао је Вучић и навео да се солидарни порез укида у септембру.

Вучић је рекао и да нико "није луд да себи прави политичку штету, али да ова влада мора да вади врућ угаљ из ватре".

"Мој рејтинг и рејтинг моје странке није тако висок како се прича. Мене не занима да учествујем у политичком животу ако нисам председник Владе", рекао је Вучић.

 

"Стигла милијарда из УАЕ, иде на буџет - плате, пензије, отплате"

Премијер је као пример за проблеме у српској привреди навео да су се за пореске олакшице пријавиле углавном стране компаније и четири компаније из Војводине.

Вучић је рекао да је "ових дана" стигла и милијарда евра од пријатеља из Емирата и да ће то бити потрошено за буџет - за пензије и плате, као и за покривање неких кредита.

На питање шта је са набавком струјомера и наводима да постоји тајни уговор са Арапима око тог посла, као и на питање шта је са Николом Џомбом и продајом земљишта инвеститорима из УАЕ Вучић каже:

"То су измишљене ствари и измишљени текстови у Мишковићевим новинама. Што се Џомбе тиче, не може он ништа да спречи."

Вучић је рекао да "нема тајних уговора са Емиратима", а на питање уговора са Етихадом рекао је да је неке детаље објавио на своју одговорност, али да о осталом не може да прича без дозволе партнера.

Премијер је својевремено најавио објављивање уговора са Фијатом, да би недавно рекао да он неће бити објавјлен.

"Не могу ништа да кажем о том уговору, јер нисам учествовао у његовом склапању", рекао је Вучић.

Он је навео да има и уговора базираних на стратешком партнерству као што су мост Земун-Борча и аутопут Љиг-Прељина, који такође нису јавни, али је рекао да "не мисли да је Борис Тадић узимао новац за те уговоре".

 

"Прича са Беком иста као прича са храстом"

Премијер Вучић је рекао да није тачно да је познатим привредницима нуђено да воде јавна предузећа у Србији, већ да је идеја само да се Милану Беку понуде Железнице.

"Не постоји базична идеја да они воде, већ да води он. Да ли ће бити нешто од тога остаје на Влади да разговарамо међу собом и са господином Беком. Хтео сам да решим питање Железница, на два састанка које сам имао са привредницима, а који су били јавни, рекао сам им да би требало да разговорамо не само о њиховим приватним проблемима, њиховим компанијама, већ и о компанијама које су у проблему, а које води држава", рекао је Вучић.

Он је подвукао да су понуде за Миодрага Костића или Бранислава Грујића измишљене, а да у Србији свака идеја дође до тога да је неко искористи да неког нападне.

"Они који то нападају, ћутали су и пред Мишковићем и Беком. Па да ли Беко није био дужан за порез у њихово време? Влада коју водим је пронашла тај неплаћен порез, није га пронашао нико други. Беко је био пет, шест пута на саслушању, поводом различитих кривичних дела, како није био раније?", упитао је Вучић.

Премијер је рекао да је његова жеља била да "унесе нову енергију у Железнице", а да не чује друге предлоге.

"Не могу у Србији да добијем одговор, када питам ко би други могао. Нема проблема, не мора да буде Беко, плаћаћемо тих 130 милиона евра губитка стално да би сви били задовољни. То вам је као са оним храстом, сви би да овде све остане учаурено. Ја хоћу то да мењам, ако не видите да је то најискреније и жеља, онда нећемо нигде стићи. Треба ми подршка и вас и народа, не можемо сами", рекао је Вучић.

 

"Не седимо на две столице"

Говорећи о спољној политици Србије и односима са ЕУ и са Русијом, премијер каже да "Србија не седи на две столице, већ иде у Европу".

"Ипак, ми у том возу размишљамо како да нам на том путу буде удобније", каже за Вучић.

Српски премијер каже да је позиција Србије да поштује међународно право, да се понаша одговорно и да се најчешће слаже са ставовима Европске уније.

Ипак, Вучић истиче да Србија не само из историјских и традиционалних, већ и из економских разлога не може да уводи санкције Русији.

"Није наша политика неутрална, већ водимо политику која одговара Србији", каже он.

"Ми смо изашли са нормалним ставом о Украјини и због Косова и Метохије, како не бисмо срушили своју политику. Крим је део Украјине. Санкције Русији не можемо да уводимо, нисам то никада крио, нисам се плашио ни то да кажем Ангели Меркел у Берлину, а ни Путину ни Медведеву да смо на путу ка Европској унији", рекао је Вучић.

Он је рекао и да су поруке са Запада јасне, али да није било ултиматума да се донесе одлука до 1. септембра.

"Имали смо озбиљан отворен и разговор са Кирбијем и Србија је остала при својим ставовима. Није било ултиматума, није било таквих речи, али чује се са Запада да очекују веће приближавање ставовима ЕУ. Међутим, надам се и готово сам уверен да сви у Европи имају разумевања за Србију и да неће бити угрожен наш пут ка ЕУ због односа према Русији", рекао је Вучић.

Премијер је на констатацију да је Бугарска стопирала сарадњу за Јужни ток рекао да о томе не би разговарао иако је „обавештен човек и има информације“.

"Имао сам огромну трему када сам се сретао са Меркеловом, са Путином, због велике одговорности према Србији и нашем народу, али нема страха. Ако је могао Мерцедес да јој каже да неће увести санкције разумеће и нас. Ангела Меркел добро разуме проблеме у Србији, нашу ситуацију и мислим да је њихова жеља јака српска економија", рекао је Вучић.

На питање шта би се десило уколико дође до постављања ултиматума са стране у вези са увођењем санкција Русији, премијер је рекао да "уколико би дошло до некаквих ултиматума, најпре би се о томе дискутовало у скупштини".

Вучић је потврдио да Путин долази у Србију у октобру и истакао да се нада да ће до тада бити решена украјинска криза.

Он је рекао да није добио извињење од представнице ОЕБС-а задужене за слободу медија Дуње МИјатовић и да неће да разговара са њом.

"Од пристојних људи добијете извињење, а од оних других га не добијете", рекао је премијер и додао да неће да разговара са Дуњом МИјатовић "због њених лажи и неистина".

 

"Разумем људе из Обреновца"

Вучић је поводом обнове земље после катастрофалних поплава рекао да би сви, као и он, желели да обнова иде брже, али да је то немогуће.

Вучић каже и да разуме незадовољне људе у Обреновцу, а што се тиче одговорности за све што се десило, рекао је да "тужилац ради свој посао" и да су саслушани многи људи поводом поплава.

"Желео бих да обнова кућа иде брже, али то иде пажљиво у сарадњи са ЕУ и осталима. Од 120.000 до 650.000 динара ће људи добити за оштећене куће, а оне које су срушене, градиће се нове. До октобра ће се 99 одсто путева урадити. Највећи проблем је енергетски сектор. Губитак до милион евра месечно треба надокнадити, а сада гледамо да купимо струју док је јефтинија. Али ја те људе апсолутно разумем, зашто би они разумели наше процедуре. Добиће све, држава има новац и онолико колико држава може, она ће то да учини", рекао је Вучић.

Премијер је одбацио да је власт било шта прикривала током поплава и подсетио да се у јавности спекулисало о хиљадама мртвих и да је било навода да се "лешеви скривају у хладњачама".

"Испоставило се да су то све бесмислице", рекао је Вучић.

 

"Нисам шармирао стране саветнике"

Вучић каже да страни саветници Владе Франко Фратини, Доминик Строс Кан, Алфред Гузенбауер да помажу саветима и разговарају са страним компанијама, а одбацио је могућност да се њима плаћа неком контрауслугом или учешћем у некој приватизацији.

"Не мислите ваљда да ће Фратини да купи ЕПС, а Гузенбауер Телеком. Причајмо о озбиљним људима на озбиљнији начин", рекао је Вучић.

 

Три кандидата за Железару, Телеком на тендеру

За Железару су зантересовани амерички Есмарк, Митал и руски Црвени октобар, каже Вучић.

"Покушавамо да направимо резултат. Шеф Есмарка ће бити у Београду у понедељак и за мене не постоји важнија ствар од разговора са њим", рекао је Вучић и захвалио америчком амбасадору Мајклу Кирбију који у том послу помаже.

Што се тиче Телекома, Вучић је рекао да ће ићи на "најтранспарентнији тендер" и да ће донети више новца него што је било нуђено раније.

 

"Слабо пратим Твитер"

Вучић је на питање да ли зна да на друштвеним мрежама има много сатире у којима је он у главној улози, рекао да слабо прати Твитер, али да му је драго и да има занимљивих ствари: "Највише ми се допало оно око мог летовања, када лежим на неким ексерима", рекао је Вучић.