Вести

Вучић: Желимо да у миру градимо богату и напредну земљу

НИШ - Влада Србије разрешила је на седници у Нишу директоре Железница Србије, Аеродрома Београд, Дипоса, Државне лутрије Србије, Дунав осигурања, Директората цивилног ваздухопловства као и директора Агенције за безбедност саобраћаја.

Премијер Александар Вучић рекао је да је данашње разрешење 11 руководилаца у јавним предузећима почетак промена у том сектору те да ће на крају тог процеса око 70 одсто менаџмента у тим предузећима бити промењено.

Негде ћемо бирати вршиоце дужности већ ових дана, негде ћемо мењати само директоре, а негде и надзорне одборе, али у свим тим предузећима расписаћемо јавне конкурсе и бираћемо људе који су стручни, најбољи у појединим областима, рекао је Вучић на седници Владе Србије у Нишу.

Како је навео, многима је нудио да преузму лоша предузећа, па ће одговор чекати и наредна два, три дана, али данас је влада одлучила да челни људи Железница, Аеродрома, ДИПОС-а, Државне лутрије, Дунав осигурања, цивилног ваздухополовства, Агенције за безбедност саобраћаја, буду разрешени.

"Негде већ имамо решење за вршиоце дужности,мислим да ће в.д. Дунав осигурања бити Мирко Петровић што је добра вест за ту компанију", рекао је Вучић уз напомену да је реч о добром стручњаку, иако је, додао је, он био наш политички противник.

Ово је почетак и у ЕПС-у ће бити темељних промена, али ћемо се тиме бавити у данима пред нама, додао је премијер и закључио:

"Не бежимо од најкрупнијих и највећих промена јер у свему што радимо можемо да успемо само ако прво себе променимо и замолимо људе да то исто учине и да са нама у том тешком послу учествују".

"У четвртак на влади именовање вршилаца дужности, следе конкурси", поручио Вучић, са свечане седнице владе у Нишу, где је пре сто година примљена депеша којом је Аустроугарска објавила рат Краљевини Србији.

Влада је донела и једногласан закључак о спајању предузећа Путеви Србије и Коридора 10.

Вучић је рекао да је то требало урадити много раније, јер су, из бесмислено партијских и политичких разлога, ова предузећа раздвајана да би се, како је рекао, лакше поделио плен, а само је држава губила.

Премијер је рекао и да спајање предузећа значи уштеду.

 

Реформа јавне управе креће одмах

Вучић је изјавио да ће одмах бити започета реформа јавне управе и администрације и да већи део тог посла мора да почне пре краја године.

"Ако ме питате када, одговор је одмах, али, не можемо све законе одмах да припремимо", рекао је Вучић одговарајући на питање новинара када ће почети реформа јавне управе.

Вучић је рекао да ће у том периоду бити започета реформа и јавне управе у локалним самоуправама, "које су још већи проблем".

"Када смо најавили мере фискалне консолидације, у 90 одсто општина су повећавали коефицијенте, а исто су то радили и на РТС-у, и у ЕПС-у, свуда...", нагласио је Вучић додајући да је то оно што уништава наш приватни сектор и привреду.

Вучић је напоменуо да је то једна од шест кључних тачака за реформе, и "једина коју нисмо ни додирнули".

Премијер је нагласио да ће то свакако бити тежак процес, који ће трајати наредних три до осам година, али који свакако морамо да почнемо.

Реформа јавне управе и администрације је, према његовим речима, веома важна да бисмо могли да остваримо резултате и у другим областима.

Он је казао да је 2000. године у влади било 9.500 запослених, а данас их има 29.000.

Премијер је оценио да је кључни проблем земље у том периоду био што су се куповали гласови и штитиле политичке позиције, што је довело до таквих резулата.

Он је приметио да је због тога данас просечна плата у јавном сектору 62.500 динара, а у приватном сектору 39.000 динара и запитао - "Па ко ће онда да иде у приватни сектор ако тамо није заштићен, нити пријављен, док је у јавном сектору мање посла и обавеза".

Он је истакао да смо тако младима "нацртали" да се не баве приватним послом, већ да нађу добре везе, уђу у политичке партије...

"Нико не треба да мисли да ће му поштар позвонити на врата и понудити посао, већ свако треба да се потруди да нађе посао или да га створи, како је то у капиталистичком свету", поручио је Вучић.

Влада ће разним мерама стимулисати да се што више отварају радна места, отварање малих радњи, као и развој домаће пољопривреде рекао је премијер и додао да ће нарочита пажња бити посвећена оживљавању пет региона на југоистоку Србије.

 

 

Желимо да у миру градимо богату и напредну земљу

Вучић је поручио и да се Србија дичи својом историјом, али да жели да у будуцућности буде земља просперитета у којој се више неће ратовати.

Вучић је, подсећајући на отвореној седници министре и грађане на огромне жртве Србије у Првом светском рату, истакао да данас сви морају да разумеју колико је важно да у Србији буде очуван мир и стабилност и колико треба да се поноси чињеницом да са онима са којима је ратовала у то време, као и са тадашњим савезницима, данас жели да има најбоље могуће односе.

"Бог и наш народ су нам тада дали победу, много смо тога тада изгубили и волео бих да се историјом дичимо и да не буде рата у нашој будућност и да криоз мир градимо богату земљу и нацију у којој ћемо се поносити радом и напретком а не тиме колико смо људи изгубили у неком сукобу", казао је Вучић.

Констатујући да није уобичајено да било ко обележава почетак ратних сукоба, јер су присутније манифестације којима се обележава долазак мира, Вучић је додао да је историја грађане Србије научила да је потребно сећати се херојства предака који су се одазвали позиву на мобилизацију и предали животе отаџбини, а тако и вредности мира.

Вучић је додао да разлог одржавања седнице Владе Србије у Нишу није само стота годишњица почетка Првог светског рата, већ, пре свега, то што Влада Србије није београдска, већ српска влада.

"Ми нисмо влада Београда, већ смо влада Србије. Зато смо данас у Нишу. Нама су Панчево, Ниш, Зрењанин, и сва места у Србији пођенако битна као и Београд", рекао је Вучић.

"Од сада ћемо чешће држати седнице владе и друге важне догађаје ван Београда, да нам се не би цела Србија преселила у Београд а да ми нишста не предузимамо да то зауставимо", рекао је Вучић.

Србија у 2016. години вероватно са највећим растом

Премијер је изјавио да ће Србија 2016. године вероватно бити земља са највећим растом у Европи.

"Ми ћемо бити под притиском за мањом државном помоћи после мера фискалне консолидације, имаћемо више новца за државну помоћ, односно за финансирање, за подршку инвеститорима који долазе у нашу земљу, и нећемо одустати од тога зато што нећемо пристати да земљу уводимо у рецесију 2015. и 2016. године", рекао је Вучић на свечаној седници Владе Србије у Нишу.

"Нећемо да пристајемо на то да ми "сечемо ноге" себи зато што неко други мисли да је то политички потребно. Ми поштујемо све и налазимо се на европском путу, али нећемо да радимо против наше земље", поручио је Вучић.

Најавио је и да ће у септембу "Икарбус" потписати више уговора са Мерцедесом.

 

Влада 3. августа представља шта је до сада урађено

Премијер је најавио да ће 3. августа представити грађанима шта је влада до сада урадила, и да ће потом обилазити Србију како би објаснио грађанима шта се мора чинити.

"Представићемо шта је то што смо радили и обилазићу Србију", рекао је Вучић, наводећи да ће грађане упознати са тим како ће мењати Србију и то само дан пре обележавања 100 дана владе.

"Па, да полако Србија крене", нагласио је Вучић.

Он је додао и да до сада само један министар није поднео извештај о раду и замолио да му се тај извештај до вечерас поднесе, не желећи да помиње који министар то још није урадио.

"Добио сам све извештаје сем једног. Нећу да кажем од кога", рекао је Вучић и додао да су у припреми закони о планирању и изградњи и закон о узбуњивачима.

Вучић је изјавио да је ова влада за сто дана испунила све записано у његовом експозеу, осим што нису смањене плате у јавном сектору и што није почела примена мера фискалне консолидације.

Вучић је, на конференцији за новинаре, након свечане седнице Владе Србије поводом 100 година почетка првог светског рата у Нишу, рекао да ће, када све зацртано буде спроведено, Србија бити здрава и нормална земља.

Он је подсетио да усвојене реформске законе поздрављају ММФ и Светска банка, Савет Европе и сви који су надлежни да њихов квалитет процењују, да ли су довољно добри или довољно демократски.

"Ми време које смо пропуштали морамо да надокнадимо у наредне две три године, ако будемо имали енергије, воље и подршке", рекао је Вучић и додао да грађани први пут имају прилику да виде да влада има јасан план и програм, којег се држи, како је рекао, као пијан плота.

"То је једини план који је испостављен и показан народу. Држимо се тог плана и тих речи и пре краја мандата ове владе живећемо у много бољој Србији, економски јачој, а наша деца ће имати бољу будућоност".

Председник владе је пренео новинарима да је влада на данашњој седници разматрала спољну политику Србије, реформске процесе и почетак решавања питања јавних предузећа и предузећа у реструктурирању.

Поводом смене једног броја директора јавних предузећа, приметио да су те компаније биле "партијске прћије", те да је највећи смењених из СНС-а, али је додао да он са тим нема проблем.

"Ми смо научили да неретко видимо кривца у неком другом, а да свој рад ретко или никада не анализирам. Ми ћемо свој рад анализирати и видећете да је готово све испуњено, сем једне ствари - нису смањене плате у јавном сектору и нису почеле мере фискалне консолидације".

Он је констатовао да неретко влада и новинари имају другачије ставове, изразивши захвалност за то јер, како је рекао, критика је владу терала на тежак, напоран и ужурбан рад.

"Радили смо под притиском... и ја ћу наставити лични притисак на чланове владе", рекао је премијер и обећао "поштен, одговоран однос, марљивост и посвећеност у раду владе.

"Сами ћете моћи да процените колико држимо до својих обећања", казао је Вучић.