Вести

Вучић: Желимо јаснију ситуацију од ЕУ

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да Србија жели отварање нових поглавља у приступним преговорима, али и јаснију ситуацију шта земље ЕУ виде као будућност Западног Балкана.

“Ако им је то у реду хвала, ако није...исто хвала. Ми ћемо се рационално и прагматично понашати и гледати шта да урадимо за своју земљу“, рекао је Вучић, на конференцији за штампу, после састанка са шефом посланичког клуба ЕПП Манфредом Вебером и известиоцем Европског парламента за Србију Владимиром Билчиком.

"За мене је важно да Србија наставља свој европски пут. Ми са ЕУ имамо трговинску размену у висини од 67 одсто", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је имао добре разговоре са званичницима Европског парламента о важним темама, од Косова и Метохије, преко економске ситуације у земљи, чему, како је додао, има да се похвали, као и економском напретку Србије.

„Имаћемо већи привредни раст од прогнозираног и очекујемо да он буде 3,9 или 4 одсто. Тиме би били једна од земаља у Европи са највећим растом. Истовремено смањујемо однос јавног дуга према БДП. Смањили смо број незапослености на испод 10 одсто, чиме се приближавамо земљама ЕУ“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је компромисно решење за КиМ оно са чим имамо много проблема и не знамо како ће ствари тећи у будућности, али смо увек спремни да истражујемо.

Такође је разговарано и о стању људских права, демократији, медијским слободама и свему другом што је у интересу грађана Србије, рекао је Вучић и додао да је био критичан и према себи и према нама, и разумео добро и одређене примедбе гостију, али и указао на то што стварно мисли.

„Говорио сам и износио ставове, које иначе износим у домаћој јавности. Сви заједно морамо да направимо најбољи могући амбијент за изборе у Србији, да буду бољи од 2012., када смо ми имали само један медиј на који смо ми као опозиција могли да излазимо. Данас је ситуација другачија, али може бити боља“, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да верује, да ће увек побеђивати рад, труд, резултати рада, а не колико ће се ко појављивати на телевизији или у новинама.

Вучић се захвалио се Билчику што је за кратко време по други пут у Србији, а за Вебера је рекао да је велики пријатељ целог региона у који је данас стигао, да долази из немачке покрајине Баварске и да је човек који је победио на изборима као кандидат за шефа Европске комисије испред ЕПП.

“Хоћу да искористим прилику да се у име Србије и као неко ко припада блоку ЕПП захвалим за његов изванредан допринос и на нашем успеху у целој Европи, али и што је био посвећен напретку европске идеје, али и региона Западног Балкана. Хвала на вредном, марљивом раду и посвећености и што без вас ни ваше подршке Европска комисија не би могла бити изабрана, што говори о вашој величини", рекао је Вучић.

 

Реално је да ће нам ЕУ отворити једно поглавље

Вучић је рекао да Србија има спремна четири поглавља за отварање у приступним преговорима са ЕУ, а да је реално да ће бити отворено једно поглавље.

"Не знам да ли ће Европска унија отворити једно, можда ниједно поглавље, можда некада и два, а имамо припремљена четири за отварање, али ми нисмо на том нивоу да нам се отворе та четири, тако да биће од нула до два, реално - једно. Толико смо заслужили", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће Србија тако са 17 до сада отворених поглавља "скочити" на 18, што је, "од историјског значаја за нашу земљу".

Вучић је раније више пута рекао да је Србија свој посао одрадила, али да није све на нама, те да ЕУ доноси политичку процену и одлуку да ли ће и колико поглавља и којом брзином отварати у преговорима са нашом земљом.

 

Вебер ће чути "фантастичне идеје" о КиМ од Бошка и Ђиласа..

Вучић је рекао да поздравља сваки сусрет европских парламентараца, па и лидера Европске народне партије Манфреда Вебера са члановима дела опозиције и приметио, с дозом ироније, да су ти сусрети "важни за демократију у нашој земљи".

"Ја поздрављам сваки сусрет са представницима наших политичких противника. Мислим да је то веома важно за демократију у нашој земљи и сигуран сам да ће много мудрих идеја о решењу косовских проблема господин Вебер и господи Билчик моћи да чују од, рецимо, Бошка Обрадовића и Драган Ђиласа. То ће бити фантастичне идеје", рекао је Вучић.

Вучић је прокоментарисао данашњу насловну страну Данас-а, на којој је објављена нова карикатура на којој су на њему исцртане мете, речима да никада лепши није испао на насловној страни тог дневног листа.

"Супер ми оно све стоји, никад нисам лепши испао на насловној страни Данаса", рекао је Вучић.

На питање новинара Н1 тв да ли је видео документ који је објавио Бирн, а у којем се наводно види да је отац министра Стефановић путовао у Ријад као правни саветник предузећа ГИМ, Вучић је рекао да није, али да ће погледати и прокоментарисати током сутрашње посете Сочију.

"Нисам видео ни један докумет, ничији, али ћу то радо да коментаришем сутра у Сочију када будем видео и прочитао сва документа", рекао је Вучић.

Вучић је рекао: "Немојте се секирати, ја вас највише волим, вас и Данас што волим... вас са Н1, Данас, НИН, вас волим највише. Ви сте пример демократије ..."

Вучић је на крају конференције рекао и да чека да чује идеје које се тичу питања решавања проблема Косова, а од стране Бошка Обрадовића, Аљбина Куртија....

"Ја сад чекам те генијалне идеје да дођу од стане Обрадовића, Куртија и осталих...", рекао је Вучић.

 

И ЕУ и Русија и Кина, а пре свега Србија - то је наша политика

Највише волим и поштујем Србију и оно што су интереси наше земље, рекао је Вучић и истакао да имамо своју политику, да не идемо према Русији, да смо на путу смо ка Европској унији, али се поносимо добрим односима и са Русијом и са Кином.

Он је тако одговорио на питање новинара да ли споро отварање поглавља и, генерално, отварање Европске уније ка Србији гура нашу земљу у "наручје Русије", и додао да су европски пут и добра сарадња са Русијом и Кина политика Србије - независне и суверене земље која сама доноси одлуке о својој будућности.

"Пре само 10 дана Ваше колеге новинари су ме питале да ли прекидамо односе са Русијом, због тога што смо се понашали тако да смо штитили своју земљу. Ми имамо своју политику, налазимо се на европском путу и то кажемо на сваком месту у свету, али исто тако, пред свим Европљанима и Западњацима кажемо да желимо да имамо добре односе са Русијом и Кином", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да "умире од смеха" када му "соле памет" они који " у реду са 20 министара" по 15 пута годишње одлазе код Си Ђипинга и Владимира Путина како би увећали трговинску размену са Кином и Русијом.

"Онда би мени да соле памет хоћу ли или нећу са неким да се виђам. Него шта него ћу да се виђам, већ ћу и да вас обавестим да сам добио потврду први пут у писаној форми да ће Си Ђипинг догодине посетити Србију", рекао је Вучић.

Подвукао је да њега једино интересују интереси Србије и да га не занима шта други мисле.

"Поштујем Вебера, Билчека, поштујем људе из Европе, али највише волим и поштујем Србију и оно што су потребе Србије", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Србија наставља свој европски пут и сарадњу са европским земљама, указујући да наша земља са земљама ЕУ има 67 одсто укупне трговинске размене, да немачке компаније у Србији запошљавају 62.000 људи, као и да су немачке и италијанске компаније наши највећи инвеститори.

"И сада да градимо лоше односе са Немцима, Италијанима и Французима? Не пада ми на памет. А исто тако нећу да дозволим да нам они који имају 1.000 пута већу трговинску размену са Кином држе придике о томе као ми са том земљом не смемо да имамо добре односе, а они могу да имају добре односе", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да те "придике", могу држати политичарима из окружења, који су "узели новац", а путеве и мостове им граде кинеске компаније.

"Србији још ниједном нису дали паре, а да су нам Кинези нешто радили", рекао је Вучић.

Поновио је да га интересује Србија и Србија у Европи, и да жели да чује од представника ЕУ хоће ли нас или неће у својој заједници.

"Да се Вебер пита, знам да би нас хтели зато што он има јасну визију Евопе, а пошто се не пита само он, питају се и други, ми ћемо тако да пратимо њихова усаглашавања и да гледамо којим путем се то креће, да испуњавамо своје обавезе и ја рачунам да за једно три године, када нам буду отворили укупно једно четири поглавља, да ћемо већ да пређемо тај број 20 отворених поглавља и то ће бити од великог значаја за нашу земљу", рекао је Вучић.

 

Стигла писана потврда да Си долази у посету 2020.

Вучић је рекао да је данас добио писану потврду да ће нашу земљу наредне године посетити председник Кине Си Ђинпинг.

"Умирем од смеха када ми дођу са идејама да ми смањимо сарадњу са Кином и Русијом, а онда видим ред и код Путина и код Си Ђинпинга, са по 20 министара иду по 15 пута годишње, да се сретну и увећају своју трговинску размену са Кином и Русијом", рекао је Вучић.

Како је рекао Вучић, онда дођу па њему да соле памет хоће ли или нећу са неким да се виђа.

"Дакле, него шта ћу него ћу да се виђам и да вас обавестим да сам добио потврду, по први пут у писаној форми, да ће Си догодине посетити Србију. Тако да вам се похвалим и пред европским представницима", рекао је Вучић.

 

 

 

Извор:Танјуг/ТВ Пинк