Tomislav Nikolić i Velimir Ilić - 18.05.2010.

AddThis Social Bookmark Button
Konferencija za novinare, 18.05.2010.
Tomislav Nikolić: Dame i gospodo novinari, mi želimo da vas obavestimo da su Nova Srbija i Srpska napredna stranka postigle dogovor da na vanrednim lokalnim izborima u Boru nastupe na jednoj jedinstvenoj listi i da ćemo u toku ovih dana tu listu proširiti, obogatiti političkim strankama i pojedincima koji žele da u Boru zaista dođe do promena i da građani Bora osete da žive u u zemlji u kojoj postoji želja da se živi bolje, u kojoj postoji želja da nijedan grad,  nijedna oblast ne ostanu zapostavljene. Ovaj današnji dogovor je plod višemesečnih razgovora na tu temu, do njega je došlo veoma lako zato što smo mi ljudi koji razumeju jedan drugog i naši članovi nemaju nikakvih sporova oko toga. Mi ćemo danas odmah razgovarati i sa funkcionerima stranaka u Boru, da se dogovorimo i da pokažemo da u Srbiji može da se učini nešto i kao pomirenje i kao znak dobre volje i kao znak saradnje i kao znak da nam je i Bor i sutra cela Srbija mnogo važnija od pojedinačnih interesa, od ličnih razloga za saradnju. Postoje razlozi da stranke koje žele dobro Srbiji i svakom njenom građaninu sarađuju. I NS i SNS ovim gestom daju očit primer svima, vrata su otvorena, pozivamo sve političke stranke koje žele da se izborimo za vanredne parlamentarne izbore, koje žele da se izborimo da Demokratska stranka i njeni steliti više ne upropašćuju Srbiju da nam se priključe i da dogovorom, kao NS i SNS, dođemo do rešenja koje je za Srbiju najbolje. Izvolite.

Velimir Ilić: Hvala, kao što ste čuli mi smo se dogovorili, znači da SNS i NS u Boru idu zajedno na jednoj listi. Mi želimo konačno posle dugo vremena da se u Boru nešto pozitivno dogodi, da se problemi koji su tamo nagomilani godinama konačno reše, te dosta Boru, a i čitavoj Srbiji obećanja koja niko ne ispunjava. Niko ne preduzima ništa da se ona ispune, prema tome mi ćemo ono što obećamo odraditi i biće to za nas jedan veliki izazov, da Bor stane na noge. Prema tome, to je nešto što smo planirali odavno i ja se nadam da ćemo to i završiti veoma uspešno. Očekujemo pobedu u Boru i to da će građani Bora prepoznati nas koji ćemo da rešimo njihove probleme. Naravno, lista je otvorena za sve one koji žele da učestvuju, pomognu da se to pitanje Bora konačno reši i nadam se da će se i druge stranke priključiti našem pozivu.

Tomislav Nikolić: Ako imate neko pitanje izvolite!

Novinar: Pitanje za gospodina Ilića: Do sada vam je DSS bio primarni partner, kako stvari se sada odvijaju?
Velimir Ilić: Mi jesmo koalicioni partneri na republičkom nivou, ali smo u poslednje vreme u mnogim gradovima, i u Kosjeriću i u Aranđelovcu, tako su odbori na terenu odlučivali, išli smo sami. Ovde su se naši odbori dogovorili da u Boru bude ovakav dogovor, sve su isplanirali. DSS se još nije javio, vrata su otvorena i nama bi bilo drago da i oni uđu, jer bismo bili još jači i sigurno to zavisi sad od DSS-a, vrata su njima uvek otvorena.

Ima malo medijskih problema, to vidite i sami, podgreva se klima, sad malo se tu umešala i vladajuća koalicija kojoj ne odgovara jedan blok, jedna jaka saradnja, ali videćemo naravno šta će DSS u ovom momentu odlučiti. Mi smo svoje odradili, krenuli smo u jedan zajednički posao i očekujemo da vidimo šta će oni preduzeti i da li će se pridružiti ili će ići sami. Da li njihov odbor želi ili ne želi, možda su oni već pripremili listu, stvarno ne znam.

Novinar: A kako niste u toku, kad stalno kad vas pitamo za odnose sa gospodinom Koštunicom vi kažete da se divno družite i pričate, da ne postoje nikakvi problemi, a sad odjednom komunicirate na nivou odbora, mislim jeste li i dalje u komunikaciji ili niste?
Velimir Ilić: Znate kako, mi jesmo u komunikaciji, to nije nikakav problem, skoro se svakodnevno čujemo i vidimo itd,ali možda je tu jedna greška DSS-a. Oni su prepustili bili odborima da rešavaju pitanje lokalnih izbora i to nas je koštalo pobede u Aranđelovcu. Verujte, malo je falilo, da smo bili zajedno možda bi pobedili, taj jedan odbornik, koliko je falilo možda bi se dobilo, razumete, ali njihov odbor je bio kategoričan - hoće da idu ljudi sami i mi nismo mogli da ih sprečimo. Slično je bilo i u Kosjeriću, slično je bilo i u Odžacima, nama je u Odžacima falilo nekoliko glasova da pređemo cenzus, a nismo ga prošli i to smo bacili u vetar. Prema tome, oni su doneli neku svoju odluku da odbori na terenu odlučuju o koalicijama i što je po meni možda veoma loše zato što nema neke centralne politike. Mi smo se dogovarali, na primer u Kraljevu, sve završimo i ništa od toga, to je recimo bio problem pada vlasti u Kraljevu. Da smo ostali kompaktni, da smo ostali zajedno od početka sve bi bilo odlično, ali šta ćete. Prema tome, to je problem DSS-a koji se ja mislim rešava i mi imamo dogovor na republičkom nivou, a za lokal je išlo kako gde.

Novinar: I ko vam je sada bliži, ovako politički, gospodin Nikolić ili gospodin Koštunica?
Velimir Ilić: Znate šta, mi sad imamo jedan cilj, da ovo izuzetno loše stanje u Srbiji rešimo. Vidite šta se događa, DS, G-17, svi su krenuli u jednu otvorenu kampanju. Predsednik Srbije je svakodnevno u kampanji, danas, juče je bio u kampanji, to je klasična kampanja. Mi ne možemo sedeti i gledati to skrštenih ruku, moramo nešto raditi. Mi na ovom prikupljanju jednog bloka koji će biti protivnik bloku vladajuće koalicije radimo već dugo, mi radimo dosta uspešno i evo rezultati su vidni. Sa Koštunicom kad se vidimo nađemo neki dogovor, sa njim imamo solidne odnose, ali tu nema nekog konkretnijeg pomaka, očekujemo ga ovih dana. Evo ja mislim da će i oni shvatiti da treba da ojačamo taj narodnjački blok sa naprednjacima, da je to dovoljno, da Srbiji to treba ojačano, naravno sa još nekim strankama koje budu želele ili nekim pojedincima, jer budućnost Srbije je bitna.

Novinar: Pa opet izbegavate odgovor, ko vam je bliži?
Velimir Ilić: Pa znate, meni su izuzetno bliski oni koji žele jedinstvo, koji žele promene i koji prihvataju jedan program oko koga smo se dogovorili. Prema tome, gospodin Nikolić je to prihvatio, gospodin Koštunica je i on u razgovorima to prihvatio, ali u realizaciju je nešto malo sporije, ali nadam se da ćemo sve to zajednički prihvatiti i završiti posao.

Novinar: Gospodine Nikoliću, hoćete li za isti sto ponovo sa gospodinom Koštunicom ili ste i dalje politički protivnici?
Tomislav Nikolić: Pa to je malo problem interpretacije, razumevanja, problem naslova, podnaslova, nadnaslova. Kada razgovarate sa ljudima iz medija i kad imate novinare koji potpuno dobro obrade intervju i pročitate naslov, a uopšte toga nema u intervjuu, onda vam novinar kaže da te naslove, i vi to vrlo dobro znate, ne pišem ja to piše urednik. Znači, urednik pošalje novinara sa željom da ima naslov koji on želi, a intervju je manje bitan. Dakle, ja sam juče skoro celi dan obrazlagao ono što je trebalo da piše u naslovu tog intervjua i što je želja SNS. Jutros sam zvao DSS, zamolio da kad gospodin Koštunica dođe u stranku da ga obaveste da želim da se vidimo i da bismo to konačno otklonili.
Tako da, što se tiče SNS, nama je DSS suparnik u meri u kojoj je to i NS ili bilo koja druga politička stranka u Srbiji. Ja to ne moram valjda vama da objašnjavam, od ovog časa mi u Boru nismo suparnici, ali i dalje svaka stranka želi da ima što više simpatizera i članova i dalje, i SNS želi to isto. To je to suparništvo koje je pozitivno, ne razumem zašto je to prihvaćeno kao politička borba između SNS i DSS. Mi sa njima nemamo političku borbu, imamo sa strankama koje su na vlasti, ali sve dok ne utanačimo neke sporazume naravno da je mnogo bitno koliko ko vredi u pripremama za te sporazume. Kad se sačini sporazum onda smo jedno, onda smo jedna pesnica koja će da razbije ovu vladajuću koaliciju i evo, ako je do mene  da otklonim to i da objasnim šta sam u stvari rekao, ja ću ići u prostorije DSS da im to objasnim, ali nema smisla da odmah na bilo koje nerazumevanje istupamo u medijima i da sebe proglašavamo suparnicima,  tim pre što SNS ne želi takvo suparništvo. Čak i ne postavljam pitanje ko bi tu izgubio. Ja samo kažem - mi ne želimo tu vrstu suparništva, NS je otvorenije ušla u ovu saradnju i mislim da će i DSS zato što je to prirodno savezništvo i razumemo se, poznajemo godinama, otklonili smo nesuglasice. Kako god pokušala DS i njen štab da nas posvađaju valjda ne bi trebalo da dođe do toga , pošto nam je cilj veliki, veoma teško ostvarljiv, pobediti ovu vlast koja ima sve, i osim naroda mi nemamo nikakvih drugih mogućnosti.

Mi danas ne možemo da odemo u Trgovište i da obećamo 30 miliona dinara, 50,100,500, koliko već predsednik ponese u džepu da da iz svog džepa, da odvoji od svog kućnog budžeta. Mi to ne možemo. Vlast je krenula i nemojte da verujete kad kažu da neće biti izbora, ovo je kampanja, autobusima je već DS krenula u kampanju. Nas ne mogu da zavaraju, mi se spremamo za izbore i vidimo da će ih brzo biti, ali nam je zato dragoceno da pobedimo i u Boru i ako budu raspisani izbori u Bačkoj Palanci i bilo gde drugde. Mi smo ih pobedili, moramo da pokažemo da smo spremni na malo čvršću saradnju u tom narodnjačko-naprednjačkom bloku nego što je to bilo dosad. Ja mislim da to razume gospodin Koštunica i da ćemo mi vrlo brzo imati ovakvu konferenciju i sa gospodinom Koštunicom. Hvala vam !