Srpska napredna stranka - Srpska napredna stranka, Izbori 2012

Home Konferencije za novinare Konferencije za novinare Aleksandar Vučić - 31.08.2010.

Aleksandar Vučić - 31.08.2010.

AddThis Social Bookmark Button
Translation not available
Srpska napredna stranka nikada neće priznati nezavisnost Kosova, ali kampanja Demokratske stranke protiv Srpske napredne stranke krenula je i u tom smeru, preko njihovih medija. Moram da vam kažem zbog čega. Naime, prema poslednjem istraživanju, naručenom od strane Demokratske stranke kod jedine renomirane agencije, radilo se ispitivanje javnog mnjenja o odnosu ljudi srpske nacionalnosti koji su na bilo koji način povezani sa Kosovom i Metohijom, dakle, ili žive na Kosovu i Metohiji, ili su bili na Kosovu i Metohiji ili i danas imaju rođake i prijatelje na Kosovu i Metohiji. U toj populaciji odnos SNS:DS je 42:18. To je rezultat. Dakle, čitava histerija koju vode Krle i Jasnima, kroz određene medije, posebno kroz „Kurir“, svodi se na muku, na veliku i grdnu muku koja se zove 18:42. Dakle, 42 posto za SNS, drugoplasirani je DS sa 18 posto. Govorim o kosovskometohijskim Srbima na različite načine.

Drugi razlog za nervozu je, i zato smo to došli da vam kažemo, dakle, i istraživanje „Irija“. „Irijevo“ istraživanje, koje je završeno pre dva dana, pre tri dana, oni su dobili rezultate kad i mi, čak možda veče pre nas, i zato je ta nervoza kulminirala. Došla je već do faze histerije. Dakle, uz sve njihove državničke aktivnosti, uz otvaranje onog auto-puta bez tunela, morate da se popnete na brdo, da preskočite brdo da biste prešli tim auto-putem, dakle, uz sve te njihove državničke aktivnosti Srpska napredna stranka je uvećala prednost u odnosu na Demokratsku stranku i danas ta prednost iznosi više od četiri posto. Dakle, to su razlozi za nervozno i histerično ponašanje Demokratske stranke. Zato insistiraju na najprljavijim mogućim tekstovima protiv Srpske napredne stranke i zato ko zna sa čim ćemo se mi suočavati u narednom periodu, ali, kako da vam kažem, nervozu kod nas ne možete da vidite, a kod njih je svakim danom sve izraženija i sve veća.

Mi ne znamo ništa o tome kako i na koji način oni pokušavaju da promene tekst rezolucije. Sad naše pitanje za njih je – izvinite, ljudi, o čemu se ovde radi.  Pre 25 dana, kada smo vas kritikovali ovde na konferenciji za novinare i pitali „a zbog čega ne razgovarate sa predstavnicima velikih sila, da napravimo nešto što može da prođe u Ujedinjenim nacijama“, vi ste rekli „aha, ovi rade nešto protiv nas, nešto protiv države“. E sada ćete da prihvatate i duplo više nego što je trebalo da se prihvati tada i da ide na srpsku štetu, ali ćete da nas ubeđujete kako je to sve divno, lepo i kako smo mi, otprilike, pobednici, a svi oni koji su priznali nezavisno Kosovo bi možda bili zadovoljni. Kada sve to izračunate, dođete do ključnog zaključka, ni krivi ni dužni, za sve su i krivi i dužni ljudi iz Srpske napredne stranke. Ja mislim da su oni odgovorni za prethodnih deset godina kriminalne vladavine DOS-a, za prethodnih 10 godina pljački, otimačina, urušavanja Kosova i Metohije, uništavanje svega što pripada ovoj zemlji. Ja mislim da smo najkrivlji mi iz Srpske napredne stranke, i stvarno bi nas trebalo obesiti ovde na Terazijama, ja sam siguran da bi onda u mnogim novinama i u mnogim televizijama bili neuporedivo srećniji, a koje kontroliše danas Demokratska stranka.

Još jedna stvar na koju smo mi želeli danas da vam ukažemo, u tranucima kada, posle razgovora sa Međunarodnom monetarnim fondom, postaje jasno da će penzioneri realno živeti neuporedivo lošije u predstojećem periodu, gde će im cene i troškovi života biti neuporedivo viši, a nominalna primanja se neće povećavati. Interesantno je kako penzioneri političari iz vladajućih struktura žive sve bolje i kako njihova primanja ne idu ispod 200.000, kako ih ima i po upravnim odborima, po PIO fondovima, po programskim savetima. Plate su im četvorostruko veće od prosečnih penzija, odnosno, penzije su im četvorostruko veće od prosečnih primanja običnih penzionera, ali šta da radite, važno je da ste uz vlast i kada ste uz vlast onda možete da živite lepo, a ako ste običan građanin, onda za vas normalnog ili dobrog života nema uopšte.
Izvolite ako imate neko pitanje.

Novinar: Ja imam pitanje. Evo ovako, gospodine Vučiću, vi ste nekoliko puta pomenuli „Kurir“...
Aleksandar Vučić: Samo sam jedanput pomenuo „Kurir“.
Novinar: Dobro. Dakle...
Aleksandar Vučić: Dakle, samo sam jedanput pomenuo „Kurir“.
Novinar: U redu. Mi smo objavili tekst u kome je citiran gospodin Nikolić, neke rečenice koje je on izgovorio na sastanku sa nemačkim ministrom spoljnih poslova i da je on rekao da Srbiju očekuje suočavanje sa nezavisnošću Kosova. Gospodin Nikolić, danas za „Pres“, kaže sledeću rečenicu, evo ja ću, ako dozvolite, pročitati...
Aleksandar Vučić: Sve vreme ovoga sveta imate.
Novinar: Hvala vam. Da li je rekao ovako: „Nijednim nagoveštajem to nisam rekao. SNS nikada neće priznati nezavisnost Kosova, ali postoji nešto drugo, mi, Srbija, sve smo bliži nezavinosti Kosova iako pričamo da to ne priznajemo. To nije moja želja“. Novinarka pita: „Da li je upravo to što govorite prizivanje priznanja Kosova?“ Gospodin Nikolić odgovara: „Nije to nikakvo priznavanje, nego suočavanje. I rekao sam da ne bih da budem gavran koji nosi lošu vest, ali treba biti spreman na to“.“
Aleksandar Vučić: Ima i dalje.
Novinar: Ima, ima i dalje. „Čini mi se da se ne igraju, sve smo pokušali, oslanjali se na politička i diplomatska sredstva i bili smo pred Međunarodnim sudom pravde, sad idemo pred Ujedinjene nacije...“ i tako dalje. Ali, mislim da je vrlo jasno ono što sam pročitala.
Aleksandar Vučić: Pa, i ja mislim da je vrlo jasno. Za razliku od vaših novina, u tim novinama je vrlo jasno. I gospodin Nikolić, iza toga, govori o odgovornosti onih koji su do toga doveli. A zar vi mislite da nam kao Damoklov mač nad glavom ne visi nezavisnost za koju su odgovorni Tadić, Dačić i svi ostali.
Novinar: Ja mislim, gospodine Vučiću, da uopšte nije važno šta ja mislim...
Aleksandar Vučić: Čekajte, ja sam vrlo pažljivo slušao, bio vrlo strpljiv. Što ste nervozni?
Novinar: Dobro.
Aleksandar Vučić: Ja sam vas pustio, mogli ste da čitate sat vremena.
Novinar: Izvolite.
Aleksandar Vučić: Dakle, interesantna je jedna stvar. Ja sam mogao da donesem ovde stotinu primeraka vaših novina gde tražite slobodu za vlasnika Radisava Rodića, eno ga mučenik godinu dana u pritvoru, više ni ne pitate da li je u pritvoru ni kada će da izađe. Kada već govorite o stavovima pojedinim.
S druge strane, nemojte vi da brinete ako Tomislav Nikolić jasno kaže da neće on da prizna, a za to što nam kao Damoklov mač nad glavom visi nezavisnost Kosova, upravo i govori, jeste odgovornost Mirka Cvetkovića koji bi podneo ostavku, a da mu to dozvoli Boris Tadić. Samo to ima u sledećem pasusu u odgovoru na sledeće pitanje. Dakle, pitanje je šta želite i na koji način da istrgnete iz konteksta. Da, nama bukvalno, kao Damoklov mač nad glavom visi nezavisnost i to zahvaljujući Boristu Tadiću, Mirku Cvetkoviću i Ivici Dačiću, Mlađanu Dinkiću i ostalima. Dakle, protiv toga se borimo i zato tražimo njihovu odgovornost.
To je velika razlika u odnosu na ono što ste vi pisali i ono o čemu ste vi želeli da govorite, po nalogu Jasmine i Krleta, nemam baš ništa više.
Novinar: Da li hoćete, molim vas, samo da objasnite, u čemu je razlika između toga što ste vi sad rekli i onoga što smo mi objavili.
Aleksandar Vučić: Pa, po onome što je „Kurir“ objavio je da je Tomislav Nikolić neko ko bi prihvatio priznanje nezavisnosti i da bi učestvovao u priznanju nezavisnosti. A gospodin Tomislav Nikolić kaže da to ne bi ni u ludilu učinio. Jer, znate, to je dijametralna razlika.
Novinar: Ne, samo, molim vas...
Aleksandar Vučić: To je dijametralna razlika.
Novinar: U redu. Samo još jedno pojašnjenje, dakle, u tom tekstu nije navedeno ono što ste vi rekli. Ja imam taj „Kurir“, mogu da vam pokažem...
Aleksandar Vučić: A šta nije navedeno, izvinite?
Novinar: Ovo što ste vi sad rekli da proizilazi da bi to priznao gospodin Nikolić. Treće, navedeno je da je gospodin Nikolić rekao da Srbiju očekuje suočavanje sa nezavisnošću Kosova.
Aleksandar Vučić: Gospodin Nikolić je rekao da Srbiju očekuje suočavanje sa rezolucijom i izglasavanje nepoverenja i to vam je rekao u prvom delu, što ste namerno preskočili da pročitate, intervjua „Presu“.
Novinar: Nisam namerno, nego to nije tema...
Aleksandar Vučić: Pa, kako to nije tema, kad je to rekao, a ne ovo drugo. Upravo je demantovao da je to rekao pred Vesterveleom. Rekao je da ga čeka suočavanje sa negativnim mišljenjem Generalne skupštine Ujedinjenih nacija. Ali ne razumem, šta želite da kažete. Šta je smisao vaših reči? Smisao vaših reči je da je Toma Nikolić kriv ili da on vidi da će da bude nezavisno Kosovo, što vi ne vidite, ne razumem.
Novinar: Nemojte, molim vas, da mi namećete reči, ja nijednog momenta nisam rekla...
Aleksandar Vučić: Ne razumem, pa to ste pisali. Toma Nikolić, otprilike, Čedomir Jovanović vam se jedan dan hvali da je on jedini bio za promenu politike, sutra vam je kriv Toma Nikolić, kad je to palo na pamet Krletu i Jasmini posle istraživanja. I sada ćete vi mene da ubeđujete kako je to objektivno i nezavisno novinarstvo, smišljano i, otprilike, sagledavano sve na takav način. Nema smisla, uopšte ne želim o tome da raspravljam, želim da vam dam punu slobodu da izgovorite sve što želite. I svi ljudi ovde to znaju. Svi. Svi novinari pored vas, sve vaše kolege to znaju. Svi znaju da je to „Atelje Krle i Jasmina“. A vidite da se poneki i osmehne. Ne sprdaju se oni sa vama, sprdaju se sa svima nama, sa celom Srbijom. Zato što „Atelje Krle i Jasmina“, kad dobiju istraživanja 42:18 kod kosovskometohijskih Srba u korist naprednjaka – ej, vidi, najprljavije nešto smisli, i tako dalje. A, izvinite, koji vam je od lažova rekao da je Toma Nikolić to rekao, pošto mi Toma kaže da nije. Toma kaže da je rekao da nas čeka suočavanje sa onim što će biti negativan tekst rezolucije.
Novinar: Ja ne moram to da vam kažem...
Aleksandar Vučić: Pa, ne morate, nego ćemo da verujemo nekom lažovu iz vlasti...
Novinar: Gospodine Vučiću, vi ste nervozni i povisili ste ton...
Aleksandar Vučić: Ja sam sasvin smiren, izvinite ako sam povisio ton. Nemojte da se ljutite. Hvala vam najlepše.

Novinar: Mogu li ja da postavim pitanje?
Aleksandar Vučić: Samo izvolite.
Novinar: Da li je možda planiran sastanak sa američkim parlamentarcima ili...?
Aleksandar Vučić: Ne, koliko ja znam. Ne, koliko znam, ali nemojte me držati za reč, nisam u spoljnopolitičkim aktivnostima. Ne znam još.

Novinar: Protiv kojih ministara će biti podnet zahtev za smenu?
Aleksandar Vučić: To zavisi od rezultata. Dakle, nismo mi neko ko nekoga apriori mrzi, nekoga apriori voli, pa sad ćemo to da kažemo. Ne, čekamo rezultat u Ujedinjenim nacijama, baš onako kako je to Tomislav Nikolić rekao u intervjuu danas. Dakle, ako taj rezultat bude dobar, čestitamo, dragi prijatelji. Ako taj rezultat bude loš, e za to neko mora da snosi odgovornost. E tu odgovornost mora da snosi, pre svih, gospodin Jeremić, ali videćemo ko će još da snosi odgovornost.
I mi očekujemo iz te firme „Atelje Krle i Jasmina“ svašta. Znate, to će da budu bljuvotine najstrašnije, izmišljotine najstrašnije i kampanje najprljavije. Podsetiću vas kako su vođene kampanje i protiv porodice gospodina Nikolića, čak i protiv moje porodice, gde su pokušali da kažu kako je moja supruga sa Šešeljem govorila sve najgore o meni da sam lud, psihopata i ne znam šta sve. I šta da radimo? Sve to živ čovek mora da pretrpi, jer „Atelje Krle i Jasmina“ je opasan atelje, to su opasni ljudi, oni su u stanju da vam uzmu određene zgrade, da vam uzmu određeno zemljište, oni su u stanju da drže ljude u pritvoru i po godinu dana, da troše ogroman državni novac samo da bi se njihove laži probijale svuda kao istina.
Izvolite.

Novinar: Rekli ste da ćete tražiti smene pojedinih ministara i da ćete imati i druge incijative. Da li to može da odlučuje i o zajedničkim protestima koji su najavljivani?
Aleksandar Vučić: Pa, nismo se dogovorili još ništa, nismo razgovarali, nismo se dogovorili. Dakle, ne mogu da vam kažem da smo se dogovorili. To stoji kao ideja, ali ništa više od ideje, nismo prešli na praktični deo. Kada dođe do dogovora, obavestićemo vas.

Novinar: Što se tiče istraživanja...
Aleksandar Vučić: Dakle, to ide na nivo 34:30, a ovo drugo je sve malo. I još jedna mala stranka je zabeležila minimalni porast, došla negde na ivicu cenzusa, jedna je tik iznad cenzusa, a sve ostalo je značajno ispod cenzusa.
Ali nisam ovlašćen da govorim o njihovim rezultatima, posebno što sam ih dobio iz njihovih redova. Oni su, dakle, „Iri“ je platio istraživanja, a „Atelje Krle i Jasmina“ je raspolagao istraživanjima. I odatle nervoza.
Izvolite ako imate još pitanja.
Hvala vam najlepše što ste došli na našu konferenciju.