Srpska napredna stranka - Srpska napredna stranka, Izbori 2012

Home Konferencije za novinare Konferencije za novinare Aleksandar Vučić - 07.09.2010.

Aleksandar Vučić - 07.09.2010.

AddThis Social Bookmark Button

Konferencija za novinare, 07.09.2010.
Aleksandar Vučić: Dame i gospodo novinari, Srpska napredna stranka smatra da je katastrofa za državu Srbiju da imamo nestašice osnovnih životnih namirnica, jer to pokazuje da Vlada Srbije nema nikakvu politiku, to pokazuje da Vlada Srbije nema nikakvu odgovornost i da nema nikakve ozbiljnosti u radu Vlade Republike Srbije. To pokazuje da Vlada ne zna da li želi da podstiče tražnju, da Vlada nije u stanju da subvencioniše ni osnovne životne proizvode, sve ono što je neophodno da bi ljudi preživeli, dakle to pokazuje da ljudi nemaju poverenja u Vladu Republike Srbije, jer građani Srbije ako kupuju po 5 litara mleka i po 2 ili 3 litra ulja, a Vlada nam je do juče govorila da želi da podstakne tražnju, da želi da se potroši što više para, da će to u stvari da pokrene srpsku privredu, danas nam saopštava da je to najveći problem. Pa najveći problem je kada vi nemate nikakvu politiku, kada nigde nema nikakvih novih proizvodnih pogona, kada nigde nema nikakvih fabrika, kad sve pare koje su ušle u zemlju su potrošene, ili na potrošnju ili u različitim koruptivnim procesima i to je stvar koja jedanput zauvek mora da se završi na izborima i mislim da ljudi u Srbiji to danas na najbolji mogući način osećaju i razumeju zašto su izbori preko potrebni. 

Sad kažete postoje karteli, a izvinite, zar ti karteli nisu postojali pre šest meseci ili godinu dana? A izvinite, ako postoje karteli zašto neki ljudi nisu privedeni pravdi? Ne, nego je ovde u pitanju odgovornost, odnosno neodgovornost i neznanje Vlade Republike Srbije koja svojom delovanjem ugrožava život građana Srbije. Dakle, sa jedne strane imamo situaciju da ljudi ne samo da teško žive nego da sad već jedva preživljavaju, a sa druge strane imamo situaciju u kojoj se ne zna ko vodi politiku Vlade u Raškoj oblasti ili u Novom Pazaru ili u bilo kojem delu Srbije, dakle jer tu pregovore vodi Čedomir Jovanović. Da li to nešto ima veze kao sa crvenim beretkama kad je imao pregovore a danas vodi sa Ivicom Dačićem ili to ima veze sa ne znamo čim, ali očigledno da države Srbije nema na njenoj teritoriji. Mi tražimo poštovanjeu ustavnosti i zakonitosti i poštovanje svih zakona na teritoriji Republike Srbije i tu nema nikakvih političkih priča i razgovora. Onaj ko učini krivično delo za to delo mora da odgovara.

Što se tiče rezolucije, mi ćemo se o tome izjasniti onoga trenutka kada, kao i većina građana Srbije, budemo dobili tekst rezolucije koji će sada ići u UN, a ovo što rade je bezobrazluk, bezobzirnost i drskost najvećih mogućih razmera prema građanima Srbije. Da imate ministra spoljnih poslova koji četiri dana pred odluku za Srbiju gostuje u nekoj televizijskoj emisiji sa analitičarima da se divi sopstvenom glasu dok izgovara veliko ništa i da mu je politika u tome - mi nećemo da povučemu rezoluciju, ali doduše ne znamo šta će da piše u nekoj rezoluciji. To zaista nema nikakvog smisla, to je potcenjivanje ili bezobrazluk prema građanima Srbije.
Izvolite ako imate pitanje?

Novinar: Još malo o rezoluciji da kažemo, da li mislite da  je moguć neki kompromis ukoliko Brisel usvoji da u svom predlogu rezolucije ne spominje secesiju Kosova?
Aleksandar Vučić: Ja moram da vam kažem da ne znam šta piše u rezoluciji i ne znam u čemu je upravo kompromis i nemoguće je da se izjašnjavamo o tome kad ne znamo koji je ni prvi ni drugi ni peti tekst koji dođe i sad me pitate da se izjasnim o nečemu!? Mi kad smo im rekli da treba prvo da razgovaraju pre mesec i po dana tad niko nije hteo ni da objavi, jer su govorili da smo mi budale otprilike, jel tako bilo na njihovim televizijama?! Pa šta sad ovi pričaju mi pobeđujemo u UN, evo Lesoto nas je upravo podržao, jesu tako govorili. E  sad više niko ne zna da li će da ostane ni „r“ od rezolucije, ali će tobože da bude kompromis. Mi ne znamo šta će da bude, pojma nemamo šta tamo piše. Ako vi znate molim vas pročitajte mi, ali nemojte da mi dajete ono  što u novinama pojedinim beogradskim objave, šta bi bilo možda a šta možda ne bi bilo, nego mi dajte ako imate tekst rezolucije, pročitajte mi ga molim vas. Ja garantujem da ga nemate, kao što ga nema niko drugi, kao što ga niko ne zna i sada se mi svi bavimo nečim, a pojma nemamo čime se bavimo. To je bezobrazluk najgore vrste prema građanima Srbije. Vi sad tražite izjašnjenje, a ne znam o čemu da se izjasnim, ne znam o kom papiru, o kom aktu, ne znam šta piše tamo, niko ne zna. Sad treba da kažem jeste videli što imamo dobru Vladu, postigli su kompromis. Pojma nemamo o čemu smo postigli komromis, pojma nemam šta piše, ako vi znate molim vas dostavite, evo ja ću sad pred vama da pročitam šta piše tu ako imate a mislim da nemate. Je li tako? Nemate. Tako sam i mislio. Znao sam da nema niko to, jer čekaju oni da im ovi napišu šta će da ima bude rezolucija.

Novinar: Da li očekujete dogovor predsednika i Ketrin Ešton?
Aleksandar Vučić: Ako toga bude, ne bih nazvao dogovorom, a svakako sam potpuno uveren da građani Srbije neće zaboraviti činjenicu da pojma nemaju o čemu je reč.

Novinar: A da malo okrenemo, iz Brisela je stigla informacija da otprilike je postignuta saglasnost među članicama EU da u rezoluciji piše nešto što bi svako na ovom prostoru protumačio kako njemu odgovara, otprilike da nema nelegalne secesije....
Aleksandar Vučić. Pročitao sam ja sve to, ja sve novine i izveštaje pročitam, ali ja ne mogu na osnovu nagađanja i govorkanja da tumačim i da saopštavam zvaničan stav stranke.

Novinar: Zanima me da li bi vi išli na to da se usvoji neka rezolucija koju mogu da tumače kako kome odgovara?
Aleksandar Vučić: Mi nikada ne bi doveli Srbiju u ovakvo stanje zato što bi pre mesec i po dana ili pre mesec dana neuporedivo mudrije postupili i Srbija bi danas bila u mnogo boljem položaju nego što zaista jeste. Ovakvo ponašanje,  ovakav položaj Srbije oni nisu u stanju da vam objasne i niko nije u stanju da vam objasni da mi dva dana pred sednicu Generalne skupštine pojma nemamo kakav nam je tekst. To smo mogli da znamo pre mesec dana da napravimo i usaglasimo da vidimo šta može da prođe, da vidimo da li je to u skladu sa našim minimalnim nacionanim interesima ili nije. Ako jeste idemo na sednicu Generalne skupštine, ako nije nije trebalo ni da idemo, a ovako smo dovedeni pred svršen čin u kojem ćemo otprilike da slavimo da prođe nešto što nema nikakav značaj i mi u tome prosto nećemo da učestvujemo, nećemo da komentarišemo i nećemo da se izjašnjavamo dok ne vidimo, a onda ćemo lepo reč po reč da analiziramo. Ja vas pitam da mi kažete šta to piše u prvoj rezoluciji pošto su ljudi poverovali da je to rezolucija Skupštine Srbije, to nije ta rezolucija, a ja sad vas pitam šta je to pisalo u tome. Je li znate, ne znate, ne znam ni ja, ne zna niko živ i čitam po novinama kako će da izbace uvodni deo, treći deo, drugi deo da modifikuju samo će prvi deo da im ostane u kojem piše - svet je lep, a i mi smo u lepom svetu i želimo da budemo deo lepog sveta. Dakle, dajte nam da vidimo šta tu treba da piše i šta je tu izbačeno. Mi ne znamo ništa o tome. Ja, za razliku od drugih političara, mi se ne stidimo da kažemo da pojma nemamo šta tamo piše. Ne samo da ne zna najveća opoziciona stranka šta piše u njihovom inicijalnom aktu, kakve su izmene ili bilo šta, ne zna niko od građana Srbije, niko živ u Srbiji ne zna šta tamo piše, šta će da piše, sa čim idemo, šta mi tamo dobijamo, šta gubimo. Jedino što znam  je to da će Lesoto da nas podrži, ali ne baš u onome što je hteo da nas podrži već u nečemu drugom što Lesoto baš nije hteo da nas podrži. E to je ono što sam shvatio, a sve drugo nisam razumeo.

Smešno. Može da voli neko DS koliko hoće, može da voli neko ovu ili onu stranku koliko hoće, ali ovo je ponižavanje građana, ponižavanje novinara. Hajde napiši da će da nam se promeni druga tačka i šta piše Radoševiću u drugoj tački. Pa što pišete onda na vašem servisu kad ne zna niko o čemu je reč! Izvinite, nisam mislio na vas, ja sam prosto kao običan čovek, kao građanin to rekao i ništa više. Hvala vam najlepše!