Konferencija za novinare, 03.02.2012.
Aleksandar Vučić: Dame i gospodo novinari, Srpska napredna stranka konstatuje da su brutalni napadi DS i svih njenih satelita na SNS i Tomislava Nikolića izraz očaja, izraz propasti režima i dokaz u kakvoj se panici danas nalaze.
Saopštenje DS koje kao da je pisano 1946. u kojoj je suština izneti što više ličnih uvreda na račun Tomislava Nikolića jasno pokazuje zašto se Srbija danas nalazi u ovako teškom stanju, na ivici političkog i ekonomskog ambisa. SNS na njihove lične uvrede neće odgovarati uvredama, mi ćemo da odgovorimo jednim prostim pitanjem: Da li smo kukavice zato što mi nismo odgovorni ili možda jesmo za pljačkašku privatizaciju, jesmo ili nismo odgovorni za otpuštanje stotine hiljade radnika, možda su oni a možda smo i mi krivi i odgovorni za korumiranu državu u kojoj živimo, ko je odgovaran za to što ni danas nismo članica EU, ko je odgovaran za to što na severu KiM se naš narod osećao ugroženo? Za sve to ako je kriv Tomislav Nikolić, onda je DS rešila sve probleme u ovoj zemlji i onda je DS pokazala u stvari koliko su promene građanima Srbije neophodne, koliko su važne i koliko je bitno da te promene dođu što pre i da te promene obavimo na miran, civilizovan i demokratski način.
Dakle, mi imamo nekoliko drugih pitanja za njih u kojima nećemo govoriti ni da nisu hrabri, ni da nisu stručni, ni da nisu obrazovani, ni da ništa ne znaju, jer ne bi bilo pristojno da na takav način se obraćati političkim protivnicima. Mi ih pitamo kako je moguće da pridike bilo kome u zemlji drže predstavnici one Vlade koja je zemlju za samo tri i po godine zadužila za dodatnih 6 milijardi evra što je više nego sve ostale Vlade Srbije u poslednjih 20 godina, kako je moguće da nam predavanja drže oni koji su nas zaduživali sa gotovo 60e po sekundu, dakle svakog sekunda 60e je ova zemlja zaduženija, kako je moguće da to rade oni koji su 300.000 više otpustili nego što su zaposlili u svom mandatu, kako je moguće da to rade i da takve pridike i pitanja i takve uvrede iznose oni koji su doveli Srbiju na ivicu propasti. Oni koji su tražili savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde, znajući da ćemo da izgubimo i time da dajemo legitimnost albanskim zahtevima, oni koji su lagali da ćemo u Ujedinjenim nacijama da usvajamo jednu rezoluciu pa smo usvajali drugu, oni koji su sve uradili protiv svog naroda i protiv svoje države. Ali moram da kažem na kraju da mi njih razumemo, teška im je situacija, znaju šta su radili prethodnih 12 godina i sad je važno umesto pruženih rešenja, a rešenja vidimo svi kakva su, važno je voditi hajku protiv političkih protivnika. Treba da znaju da nas nisu nijednog trenutka uplašili, mi ćemo nastaviti svoju borbu ali pristojnu, dostojanstvenu i iznošenjem našeg programa.
U skladu sa tim, želim da vam ukažem činjenicu da ćemo mi u ponedeljak predati Narodnoj skupštini Republike Srbije Predlog Zakona o javnim nabavkama, taj Zakon o javnim nabavkama je temelj reformi koje treba da izvršimo, ne samo u državnoj upravi već bih rekao u čitavom političkom sistemu. Kad počnemo taj sistem da uspostavljamo, a nastavićemo ga uspostavljanjem kancelarije za brze odgovore i onda više neće biti bitni pojedinci koji u tome učestvuju. Onda će taj sistem da radi posao za građane Srbije. Time ćemo iskoreniti korupciju i obezbediti za našu zemlju najmanje 600 miliona evra na godišnjem nivou, ali istovremeno ćemo krenuti u obračun sa političkim privilegijama, sa privilegovanom političkom klasom, a to znači smanjenje broja ministarstava, smanjenje broja poslanika, smanjenje broja državnih sekretara, ukidanje velikog broja agencija, direkcija, zavoda, saveta i svih drugih tela koja služe da bi trošila narodne pare, to je naš odgovor na napade DS. Sve ono što oni nisu uradili, mi ćemo da uradimo odmah po preuzimanju vlasti. Naravno, uveren sam da kad pobedimo za tu neku novu istinski demokratsku vlast neće biti problem da očisti naše gradove od snega, posebno kad sneg padne prvi ili drugi dan i da nećemo morati da uvodimo vanreno stanje u našim gradovima kao što su ga oni uveli danas u Beogradu.
Izvolite ako imate neko pitanje?
Novinar: Danas su najavili da se održava sastanak na Jahorini regionalnih lidera sa predstavnicima Bosne i Hercegovine, kako vi taj sastanak komentarišete?
Aleksandar Vučić: Pa znate, uvek je dobro da se razgovara, samo što ne znam šta je smisao i šta je potreba i šta će biti rezultat tog sastanka.
Novinar: Mislim da je gospodin Josipović izneo danas u javnosti predloge u vezi sa procesuiranjem ratnih zločina i regionarne saradnje.
Aleksandar Vučić: Pa voleo bih da vidim šta su srpski predlozi, voleo bih da se konačno procesuiraju svi hrvatski zločinci, oni ljudi za koje postoji osnovana sumnja da su počinili zločine nad pripadnicima srpskog naroda, a to do sada nažalost sem u retkim slučajevima nismo imali priliku da vidimo. Kao što bi bilo dobro da se postaraju za vraćanje imovinskih prava pripadnicima srpskog naroda koji su proterani sa svojih ognjišta.
Interesantno je da je juče samo jedna redakcija jednog dnevnog lista pitala nas za odgovor uopšte, pošto je to saopštenje DS kao grom iz vedrog neba prošlo, pa kad ste gledali Dnevnik videli ste idu vesti normalno i odjednom vidite niko ne zna na osnovu čega, kako je proizašlo, iz čega je proizašlo to saopštenje DS, ali mi smo dobili istraživanje veče pre njih, pa su se unervozili izgleda u popodnevnim satima. Izvolite!
Novinar: Vi niste burno reagovali, jel to znači da ćete i kada se izbori zvanično raspišu da nećete voditi prljavu kampanju, kako ćete odgovarati na sve to?
Aleksandar Vučić: Naša kampanja će biti čista kao sunce, nimalo prljava, ja danas nisam rekao nijednu ružnu reč o našim političkim protivnicima, nijednu uvredu, nijednu prljavu kvalifikaciju. Ako mislite da nam je teško da kažemo čak i mnogo tačnih stvari o našim političkim protivnicima koji bi imali tu vrstu konteksta, ili u takvom kontekstu da ih izgovorite, ne pada nam napamet. Ja mislim da su građani bili zgroženi, građani Srbije su bili zgroženi kada su to videli. Nije moja ideja bila da je to ličilo na 1946. više ljudi mi je reklo to. Neki su pominjali 1946, a neki 1948, neki neke druge godine, ali je to otprilike ličilo na to vreme. Ovo nismo čuli decenijama, ovakvo saopštenje sa ovakvim rečnikom decenijama nismo čuli. To nisu godine, decenije, ja od svoje 13. godine čitam Politiku i Nin, od svoje 18. ili 19. godine čitam sve novine, ja ovako besmisleno, ovakvo sramno, glupo saopštenje u životu svom nisam video, ali šta ćete, to je valjda neki način obračuna sa političkim protivnicima.
Novinar: Pa kolika je razlika prema istraživanju, koliko posto, je li više od 10%?
Aleksandar Vučić: Pa oni će to reći, naručili su.
Novinar: Pa od 10 više ili manje?
Aleksandar Vučić: Pa vidite po nervozi, sve sam vam rekao. Samo želim da kažem da ćemo mi u kampanji posvetiti pažnju i da će moto naše kampanje biti koja su to rešenja koja nudimo, kako možemo da zaposlimo više ljudi, kao što ste videli na najkonkretniji način Zakonom o javnim nabavkama, mi ćemo, očekujem ili sledeće ili one tamo nedelje, predočiti kompletnu formulu uspostavljanja kancelarije za brze odgovore i na opštinskom i na gradskom nivou, a kasnije očekujem da to uradimo i na republičkom nivou u kampanji- Dakle, i svako rešenje koje je novo i orginalno mi ćemo predstaviti novinarima, pokazati i otvoriti za javnost primedbe kao što smo to uradili sa našim programom. Tako da ja mislim da poštenijeg i boljeg, otvorenijeg pristupa nema i tako ćemo izlaziti pred građane. Ako mislite da treba da vređamo Tadića, Dinkića, Đilasa ne pada nam napamet. Znaju ljudi sve o njima.
Novinar:Napadi dolaze takođe i iz SPS-a?
Aleksandar Vučić: Oprostite ako sam možda nesvesno napravio neku razliku. Isto mislim, Tadić, Dinkić, Dačić, Đilas, Ružić, Đelić, sve isto, svi će zajedno da prođu na izborima onako kako zaslužuju.
Imate li još neko pitanje? Hvala vam najlepše. Mi ćemo danas da pomognemo, da se pozabavimo u više gradova u Srbiji, pošto smo videli koliko nam je vlast nesposobna, da pokušamo bar da deci obezbedimo da idu u školu, ako ne mogu danas, bar u ponedeljak.
Hvala vam najlepše!