Dnevnik - Aleksandar Vučić - 19.01.2011.

AddThis Social Bookmark Button
INTERVJU ALEKSANDAR VUČIĆ, ZAMENIK PREDSEDNIKA SNS-a
VLAST U PANICI ZBOG NAŠEG REJTINGA

Dnevnik, 19.01.2011
Nadamo se da će se vanredni parlamentrani izbori odigrati u ovoj godini, a po ovome što vidim da se ne bave ničim drugim do kampanjom protiv SNSa, jasno mi je da se i vlast sprema za izbore. Očekujem da će biti dovoljno pameti u vlasti da shvate da, što su pre izbori, to je bolje i za njih, da ne muče i ne mrcvare Srbiju dalje, i da razumeju šta se zaista dešava u narodu. Ako nisu u stanju da to vide i priznaju, utoliko teže po njih, ali i lošije za Srbiju - izjavio je u intervjuu za „Dnevnik" zamenik predsednika SNSa Aleksandar Vučić.

• Šta očekujete od predstojećih februarskih protesta koje predvodite, ko će doći i hoće li s vama biti i DSS?
- Ne znam da li će nam se priključiti DSS, niti je to naročito važno. Važno je da se pokaže velika snaga naroda, snaga ljudi koji hoće promene jer su nezadovoljni režimom i da se pokaže da možemo drugačije, bolje i neuporedivo uspešnije za budućnost i perspektivu naše Srbije i naše dece.

• Lider vaše stranke Tomislav Nikolić je najavio pred sastanak s predsednikom DSSa Vojislavom Koštunicom da će nedavno održani sastanak pokazati da li je moguća „saradnja ili rat". Šta je od toga?
- Složili smo se tada da postoje razlike u našim planovima i programima. Postignut je dogovor da se opozicione stranke manje napadaju, dijalog je uzdignut na viši demokratski nivo i ništa više od toga.

• Znači li da sa DSSom neće biti „rata"?
- Što se nas tiče, nikada ga nije ni bilo, pa kada je u pitanju SNS, neće ga biti ni ubuduće.

• Neki analitičari kažu da zovete Koštunicu na dogovore, a da biste najradije vlast formirali s Borisom Tadićem?
- Najbolje da se ti analitičari kandiduju pošto su mnogo pametni, pa neka dobiju mnogo glasova i neka oni prave vlast onda s kime hoće.

• Postoje li zaista kontakti SNSa i DSa „ispod žita", što sve češće pominje lider SPSa Ivica Dačić?
- Kontakti SNSa i DSa ne postoje.

• To je sve o ovoj temi?
- Da, sve.

• Optuživani ste da iza inicijative za promenu Ustava, u delu koji se tiče broja poslanika, stoje skrivene namere, poput mogućnosti za promenu preambule o Kosovu, a iz DSa konstatuju da je opozicija primetila da je SNS stranka koja bi se mogla odreći dela teritorije Srbije?
- Kada sam čitao takvu izjavu Jelene Trivan, shvatio sam u kolikoj su panici, a tek će biti, i narednih dana će voditi najprljaviju kampanju protiv nas zbog 5. februara, kada će se održati protest građana koji predvodimo. U panici je DS i zbog toga što je video istraživanja da nam se rejting povećava. S druge strane, te besmislice o promeni preambule ne mogu ni da komentarišem jer bih voleo da mi bilo ko objasni kako je to moguće. Pošto niko u Srbiji nije u stanju da to objasni, onda samo mogu reći da je to bedan pokušaj diskvalifikovanja političkog protivnika, koji, na njihovu žalost, nije prošao.

• Koji je značaj prikupljanja potpisa građana Srbije za ove izmene Ustava kada ste znali da ona nema podršku ostalih u parlamentu?
- To je ono što se neki prave da ne razumeju. Značaj je u tome što time počinjemo borbu protiv političkih privilegija. Zato ćemo napraviti novi zakon o javnim nabavkama, zakonske predloge o državnim agencijama, ići ćemo na smanjenje i ukidanje državnih sekretara u budućnosti... Naša je namera da pokažemo da niko neće biti izuzet. Neće pet miliona evra godišnje spasti državu Srbiju, ali to nije ni malo novca. To će biti pokazatelj da imamo pravo da isto radimo i u drugim sferama društvenog života, da ih uređujemo na drugačiji način, dakle i u oblastima politike, ali i van nje, ako one zavise od političara. Ljudi u Srbiji su tu poruku odlično razumeli, a svi ostali koji nas napadaju čine to jer smo krenuli u obračun s političkim privilegijama.

• Tomislav Nikolić je rekao da je SNS za dvopartijsku Srbiju. Šta to znači, formiranje vlasti s DSom, ako su svi izbori pokazali da bez manjih stranaka nije moguće formirati vlast?
- Ne znači, niti je to mislio. Nikolić je govorio o dva bloka koji su bolji za Srbiju nego 17 blokova i 53 stranke, kao što imamo danas. I to je javnost dobro razumela. To nije moguće uraditi nikakvim veštačkim putem, već samo na jedan način - voljom građana. Ako građani prepoznaju da se dve stranke izdvajaju po kvalitetu, utoliko bolje jer je tako u mnogim razvijenim zemljama sveta, a ako ne, opet će biti onako kako narod kaže. Međutim, postavlja se pitanje zašto bi neko glasao na izborima za SPS ili G17 plus, ili bilo koga, ako može da glasa za DS jer između svih njih nema nikakve razlike. Ili obrnuto, ako je SPS veći, zašto bi neko glasao za DS, kada između te dve stranke nema nikakve razlike?

• Mislite da ne postoji glasačko telo koje stoji iza svake stranke, bez obzira na to koliko ono bilo?
- Nemam ništa protiv ako postoji, onda će uspeti, ali zašto se onda plaše? Mi jesmo za proporcionalni sistem i ne vidim u čemu je tu problem.

• Ukoliko se na izbore izađe kroz koalicione sporazume u dve blokovske kolone, da li s ukidanjem blanko ostavki poslanika to otvara i mogućnost dvopartijskog sistema?
- Ne, i ne vidim šta bi tu bilo tako katastrofalno za Srbiju.

• Kako bi stranke koje su izašle na izbore u koaliciji sa SNSom zadržale svoje mandate s opasnostima koje otvara ukidanje blanko ostavki?
- Postoji džentlmenski dogovor, koalicioni sporazumi.

• Hoćete li glasti za ukidanje blanko ostavki, što se najavljuje da će zakonski biti učinjeno do juna?
- Mi smo za ukidanje blanko ostavki, da.

• Dokle će SNS podržati rešenja Zakona o finansiranju stranaka, da li ste za to da se otkriju svi finansijeri i ko je finansijer SNSa?
- Mi se teško finansiramo jer nemamo pare iz budžeta, za razliku od drugih stranaka i finansiraju nas naši članovi i simpatizeri. Tu su različiti načini, članarine, a uglavnom su to dobrovoljni prilozi.

Lomiće koplja oko ekonomije

• Koja su pitanja koja će lomiti koplja među strankama u predizbornoj utakmici: EU, ekonomija...?
- Biće to ekonomska pitanja, budućnost i perspektiva Srbije. To su najvažnija pitanja u državi: ekonomija, radna mesta i oko toga he se stranke nadmetati.

Kosovo se nije izgubilo nigde

• Prethodna izborna kampanja izbacila je i Kosovo i EU, a to je bio i predizborni slogan vlasti. Nakon izbora SNS je prepoznat kao proevropski, da li se Kosovo negde izgubilo pa se ne prepoznaje kao prioritet kod najvećih stranaka opozicije, ali i vlasti?
- Nije se izgubilo nigde. Mi vodimo političku borbu za Kosovo, to je ono što radimo i ne znam šta bi još trebalo.