TOMISLAV NIKOLIĆ, LIDER SNS, O SARADNjI SA DSS-OM, VANREDNIM IZBORIMA, KOALICIJAMA
ČEKAM KOŠTUNICU
Akter, 24.05.2010
Posle prošlonedeljnih varnica između Srpske napredne stranke (SNS) i Demokratske stranke Srbije (DSS), izgleda da su se odnosili malo popravili. Lider SNS Tomislav Nikolić pojasnio je javno svoju izjavu datu jednim dnevnim novinama, ističući da je „zlonamerno“ naslov istrgnut iz konteksta, a iz DSS-a je poručeno da su to razumeli. Nikolić je inicirao susret sa liderom DSS-a Vojislavom Koštunicom, ali do njega, do zaključenja ovog broja, nije došlo. Iz DSS-a su poručili da su za sada zauzeti drugim stvarima. Lider Nove Srbije (NS) Velimir Ilić, koji sebe naziva „kopčom“ u povezivanju tih dveju stranaka u opozicioni blok, veruje da će sve biti u redu i tvrdi da je lično bio prisutan kada je Tomislav Nikolić zatražio susret sa Koštunicom. U želji da sagleda stvarne odnose na relaciji ove tri stranke, „Akter“ je razgovarao sa njihovim predstavnicima. Na čitaocima je da zaključe kakve su šanse opozicije da bliže sarađuje. Tomislav Nikolić tvrdi da se u odnosima SNS-a i DSS-a ništa nije pokvarilo.
Da li se nešto pokvarilo u odnosima između SNS-a i DSS-a?
Odnosi su ostali isti. Nismo ni predaleko ni preblizu, jer nikada nismo bili jedna politička stranka, što nismo ni sada. Moja izjava da se svaka stranka bori za svoje glasove sve dok se ne sklopi nekakav sporazum i da se ja u tom smislu borim za glasove, a protiv DSS-a, Nove Srbije i DS-a – u Demokratskoj stranci Srbije shvaćena je kao politički sukob, odnosno političko suparništvo. Na neki način ona to i jeste, ali je ta izjava iskorišćena za nekakav nagoveštaj prekida bilo kakve saradnje. Ja to ne želim. Mislim da to ne želi ni DSS, pošto mi moramo da napravimo blok stranaka protiv vladajuće koalicije, i DSS to, jednostavno, mora da shvati.
Najavili ste da ćete na lokalnim izborima u Boru ići u koaliciji sa Novom Srbijom. Šta se dešava sa vašim odnosom sa DSS-om?
Pozvao sam kabinet predsednika DSS-a i zatražio sastanak sa Vojislavom Koštunicom kako bismo razjasnili neke stvari koje su u javnosti tumačene na način koji odgovara onima koji bi da nas posvađaju. Dobio sam odgovor da predsednik DSS-a nije tu, a potom je stiglo saopštenje DSS-a da nemaju vremena. To je bilo javno saopštenje, ali ne odgovor meni. Ja imam vremena, sačekaću da razgovaramo, ali ovo su lokalni izbori na koje ni Nova Srbija ni DSS neće ići zajedno, pa tako ne moramo ni mi sa DSS-om. Nije to uslov da bismo sarađivali u budućnosti.
Neki poslanici DSS-a izjavili su da im se čini da su ti odnosi sada izglađeni, posle vašeg pojašnjenja izjave u medijima. Jesu li do vas doprle takve vesti?
Nažalost nisu. Sve to što sam rekao tada a novine zlonamerno u naslovu naznačile kao nekakav sukob, evo sada sam rekao i vama. Ako je to osnov za sukob, onda hajde da se sukobljavamo, ali koliko se ja razumem u politiku, mi ćemo i na izborima u Boru biti suparnici, sve dok se ne odluči koliko ko ima odborničkih mandata, a onda ako napravimo sporazume o koaliciji, više nećemo biti suparnici u Boru. Da smo dogovorili predizbornu koaliciju u Boru, ne bismo bili suparnici ni u kampanji. Svako je autonoman, svako vodi svoju političku stranku.
Ima li izgleda da napravite politički sporazum o nastupu na izborima, kako biste činili jedan blok?
O tome nismo postigli dogovor čak ni kada je reč o lokalnim izborima. Nije ni bilo takvih razgovora. Želeo bih da sednemo i razgovaramo. Bor je bio prilika, mislim da je sada već kasno, pošto se naša dva odbora (Nove Srbije i Srpske napredne stranke, prim. aut.) u Boru već danas dogovaraju (sreda 19. 5.) i sačinjavaju listu koju će predati. Bila je to prilika da učestvuje i DSS, ali nije htela. Mislim da ćemo uskoro imati izbore i u Bačkoj Palanci, Kraljevu, govori se o Smederevu i o još nekim opštinama... Eto prilike da sednemo i razgovaramo da li za tu lokalnu sredinu možemo da napravimo takvu jednu listu, tako da počnemo da privikavamo građane na to.
Da li vam se čini da sa njihove strane postoji dobra volja za tako nečim?
Mislim da postoji volja, ali kao i u svakoj političkoj stranci i kod nas ima više struja. Neko misli da je to dobro, neko misli da je pogubno da manja stranka ide sa većom, a zaboravljaju da je Nova Srbija išla sa njima kada su oni bili veća stranka, pa se nije utopila, da Jedinstvena Srbija sada ide najčešće sa Demokratskom strankom, pa se nije topila, pa SPS, pa PUPS – nisu se utopili. Nije se utopio ni SPO. Dakle, nema bojazni da stranka nestane ako formira koaliciju sa većom. Tu bojazan šire neki u DSS-u, a da većina članova i funkcionera te stranke shvata da ne možemo samo da pričamo o saradnji, već da moramo da pokažemo volju da negde ne sarađujemo.
Velimir Ilić kaže da Koštunica nije zainteresovan ni za jedno rukovodeće mesto u tom budućem bloku, znate li vi nešto o tome?
Nisam na tu temu razgovarao ni sa kim, čak ni sa Velimirom Ilićem. Evo, sad od vas čujem to. Ne mogu da odgovorim na to pitanje. Kada budemo razgovarali o svemu, razgovaraćemo i o tome. Ne poznajem dovoljno gospodina Koštunicu, Velimir Ilić ga verovatno bolje poznaje, ali ja bih voleo da o tome kakve su njegove ambicije, ukoliko postignemo neki dogovor, čujem od gospodina Koštunice.
Kako komentarišete formiranje nove Unije regiona Srbije na čijem je čelu Mlađan Dinkić, koji pri tom vodi i G 17 plus, Rasim Ljajić ima takoreći dve stranke?
Sve je to napravio Boris Tadić. Troše državni budžet, kupuju i obećavaju i tako idu na izbore, tako formiraju stranku. Mlađan Dinkić donosi tri zakona u Skupštini Srbije da bi formirao stranku i gospodin Tadić s takvim ljudima želi da sačuva vlast po svaku cenu. Tako nam to ide u Srbiji, svako radi šta hoće, svako se ponaša kao slon u staklenoj bašti. Razbiše po Srbiji sve što je moglo da se razbije, a gospodin Tadić se fokusirao na Srpsku naprednu stranku, kao nekoga koga će sprečiti po svaku cenu, svim svojim mogućnostima, da dođe na vlast. Smatram da je mnogo opasnije to što su na vlasti njegovi koalicioni partneri, nego to da Demokratska stranka postane opozicija ako je pobedi SNS. Tačnije, opasnije je za DS to što je u koaliciji sa Dinkićem nego da ode u opoziciju.
Sakupili ste više od milion potpisa građana za vanredne izbore, šta dalje sa tim?
To je mač nad glavom vladajuće koalicije, koja se ponašala apsolutno nezainteresovano za te potpise. Dobili smo čak ciničan odgovor predsednika Vlade: „Šta, samo je milion i dvesta hiljada ljudi protiv nas?!“. Dakle, oni znaju da je to veoma opasno po njih, da je to jasno iskazana volja identifikovanih građana, znaju da možda svi zajedno neće sakupiti toliko glasova na sledećim izborima. Ali, i dalje koriste priliku da sa 126 poslanika razvlače Srbiju levo-desno, da se enormno zadužuju, da nas uvlače u nove obaveze, da sklapaju savez sa Turskom oko Srbije, da ignorišu Republiku Srpsku oko njene sudbine u Bosni i Hercegovini, da ne znaju dokle su stigli sa Kosovom i Metohijom. Dakle, za ove dve godine, umesto da smo svi preuzeli odgovornost, došli smo do toga da će možda Srpska radikalna stranka u nekim lokalnim sredinama odlučiti ko će biti na vlasti, odnosno da će se prikloniti Demokratskoj stranci. Došli smo do toga da SNS, možda pobednik na sledećim izborima, mora da stoji i čeka kada će neko doći do pameti u vladajućoj koaliciji, da odluči samo jedno – da građanima pruži priliku da biraju. Možda će izabrati i njih.
Šta je sa radikalima, ima li naznaka da žele da se priključe vašem bloku u nastojanju da se raspišu novi izbori?
Ne. Mislim da je njihov stav potpuno jasan posle poruke koju je Vojislav Šešelj rekao Velimiru Iliću. To je Ilića i opredelilo sa kim će da sarađuje. A Šešelj je Velji rekao da će pre pomoći Borisu Tadiću nego Tomislavu Nikoliću.
U telefonskom razgovoru posle izbora u Aranđelovcu. Tada je na sednicu Opštinskog odbora došla Nataša Jovanović iz SRS i rekla da će njihova dva odbornika pomoći Demokratskoj stranci da formira lokalnu vlast. Otišao je ceo odbor sa sastanka, ostala su samo četiri člana. Tako je postalo sasvim jasno da će Vojislav Šešelj da pomogne DS-u.
Kako mislite da izdejstvujete vanredne izbore kada za to nemate dovoljnu većinu?
Mi ćemo raditi svoj posao ako budu raspisani vanredni izbori, a ako se to ne dogodi, pobedićemo na redovnim izborima. Očigledno je da se stvari odvijaju jako loše po vladajuću koaliciju, i što je najgore – po Srbiju. Možda ni građani Srbije neće predugo izdržati da ih neko gura u stranu i ignoriše njihov opravdani zahtev da izađu na vanredne parlamentarne izbore.
Kako mislite da će građni to da urade kada sindikati ne najavljuju ništa?
Nema od sindikata ništa još iz vremena Slobodana Miloševića. Postoji mogućnost da građani sami izađu na ulice.
Hoćete li im vi pomoći u tome?
Mi ćemo im pomoći. Nećemo ih pozvati, ali sam ubeđen da me niko od naprednjaka ne bi poslušao kada bih im rekao da ne izlaze na ulice.
Kakvi su signali iz inostranstva? Prošle godine ste se sastali sa Olijem Renom, komunicirate li sada sa Evropskom unijom?
Komuniciram i mislim da je Evropska unija sada bliža stavu da može da dođe do vanrednih izbora, nego pre godinu dana kada je rezolutno odbijala priču o vanrednim izborima. Danas joj je jasno, naročito posle „seče knezova“ u pravosuđu pod firmom reformi, da loša i nesposobna vlast u stvari odgovornost za lošu situaciju u zemlji prebacuje na Evropsku uniju. Ta reforma se, recimo, pravda zahtevom Evropske unije da se u pravosuđu obavi reforma. I onda kada ljudi ostanu bez posla, i kada dođu plaćenici, i oni koji su nesposobni, i članovi stranaka – onda ispadne kriva Evropska unija. Pa se narod pita: „Hoćemo li ovako u EU?“.
Narod pita i za fabrike koje propadaju, za enormne pljačke, da li je to put u EU i da li nas to ona prisiljava da ispunimo sve uslove i ostanemo bez svega. Dakle, EU je jasno da postoji politička snaga koja je ovog časa popularnija u Srbiji od one koja je na vlasti, i ona pred tim ne zatvara oči.
Da li je neko to vama zvanično rekao, recite nam neko ime?
Neću o tome da govorim za medije, samo to iznosim kao potpuno ispravan stav, na osnovu razgovora sa predstavncima EU i drugih koji u Beogradu predstavljaju svoje države.
Ovde ste razgovarali s tim predstavncima ili su vam se javljali?
Ovde sam razgovarao s njima. Svakoga dana odlazim na prijeme na kojima srećem ljude koji predstavljaju svoje zemlje, i na kojima je glavna tema Srbija.
Kažu li vam da ste vi nova snaga?
To sam vam rekao. Očigledno je da smo nova snaga.
A da li je u tom kontekstu prihvatljiv i DSS?
Ne razgovaramo sa njima ni o Tadiću, ni o Koštunici, ni o Dačiću. Razgovarajući o Srbiji, pokušavam da saznam kako oni procenjuju snagu SNS i, naravno, ne mogu oni da žive izvan utiska koji ima cela Srbija – da smo najjača politička snaga u ovoj zemlji.
NE JAVLjAJU MI SE BIVŠI SARADNICI IZ SRS
Da li vam se sada javljaju bivši saradnici iz SRS sa željom da eventualno pređu u SNS?
Ne, nikada mi se nisu ni javljali, zato što sa njima nisam ni uspostavljao takvu vrstu kontakata. Da sam to hteo, mislim da bi bar 60 poslanika bilo sa nama, a mi već imamo 200.000 članova
DOKAZ O ZLOUPOTREBI SLUŽBENOG POLOŽAJA
Ko je snimio razgovor između Vladimira Cvijana i Nate Mesarević, odakle Vučiću snimak?
Otkud Vučić zna ko je snimao? Druga je stvar kako je došao do snimka. Ako želi da otkrije, on će to učiniti, a ako neće, pitam se šta će onda država uraditi. Hoće li kazniti onoga ko nešto ima? Ako je to kompromitujuće za predsednika i njegovu vrhušku, zar taj čovek treba da bude kažnjen? To što Aleksandar Vučić ima ne odnosi se na privatni život drugih ljudi, već je dokaz o najgnusnijoj zloupotrebi službenog položaja.