Srpska napredna stranka - Srpska napredna stranka, Izbori 2012

Home Novinski članci Novinski članci - Jun 2010. Pravda - Aleksandar Vučić - 26.06.2010.

Pravda - Aleksandar Vučić - 26.06.2010.

AddThis Social Bookmark Button
Translation not available

Verujete li da će odgovorni za rasturanje tih lažnih pisama u Boru biti pronađeni?
– Uveren sam da hoće, jer ćemo mi preduzeti sve da se to dogodi. Odlučni smo da ispratimo tu priču do kraja i ako do utorka ne budu otkriveni stvarni nalogodavci i izvršioci tih krivičnih dela, SNS će preduzeti i šire akcije.

Imate li neka saznanja ko stoji iza toga? Sumnjate li na nekog?
– Imamo, ali ne bih o tome javno govorio. Čekamo da to prvo saopšte nadležni državni organi. Službenici pošte su bili naterani da kroz svoj sistem dostave pisma bez žiga i markice, a SNS smatra da je u tom poslu učestvovalo i više drugih lica, zbog čega je u pitanju krivično delo iz oblasti organizovanog kriminala. Cilj stranke je da natera državne organe da pokažu odlučnost i pronađu odgovorne, kako se takve stvari više ne bi dešavale.

Izjavili ste i da biste štrajkovali glađu ukoliko se ne pohapse odgovorni. Ostajete li pri tome?
– Ukoliko ne bude drugih rešenja, učiniću i to.

Gde bi štrajkovali, od koje institucije bi tražili pravdu?
– O tome još nisam razmišljao, ali konsultovaću se sa predsednikom stranke Tomislavom Nikolićem.

Kako ocenjujete izbore u Boru?
– Divim se svim ljudima koji su, posle svega, glasali za nas, a njih je veliki broj.

Kako komentarišete pobedu koalicije Mlađana Dinkića i Rasima Ljajića?
– Nije to pobeda ni Dinkićeve, ni Ljajićeve koalicije. Da su republički izbori u pitanju i da imate tu istu koaliciju, u istom tom gradu, oni ne bi prešli cenzus. To je pobeda Blagoja Spasovskog i RTB-a.

Zbog čega su deljena lažna pisma i lepljeni plakati na kojima je fotomontaža Nikolića i Hašima Tačia, kako se rukuju?
– Zato što su uplašeni od novih pobeda SNS-a.

Prema istraživanju, vi ste ispred DS-a?
– Tako je! I to je ono što je naš najveći problem danas. Zato trpi i porodica Tomislava Nikolića, moja i svi drugi. Trend sve veće popularnosti naprednjaka će se nastaviti i dalje.

NS je izašla u koaliciji sa vama, da li se oni udaljavaju od DSS-a?
– Ne ulazim u ta pitanja. Za nas je najvažnije da pravimo što je moguće širi blok, kojim bismo mogli da pobeđujemo režimske stranke.

Da li je DSS pogrešila u procenama što nije prihvatila zajedničku listu? Koji je razlog da oni ne nastupe na toj listi?
– Svako odgovara za svoje procene a mi im želimo sve najbolje.

Najavili ste i veliki miting opozicije u Kruševcu na Vidovdan...
– Za nas je izuzetno značajno, izuzetno važno da na tom mitingu u Kruševcu, koji je zakazan za 18 sati, ljudima predstavimo alternativu. Hoćemo da pokažemo koliko je ljudi nezadovoljno stanjem u Srbiji, ali ne samo to.
Ne samo da ljudi u Srbiji žele promene, već da pokažemo da pokušavamo da napravimo alternativu, da se ponašamo ozbiljno, odgovorno, onako kako bi građani želeli da se buduća vlast ophodi i ponaša prema njima. Iznećemo i određene planove, naš program. To će biti način na koji ćemo kasnije po svim gradovima Srbije nuditi rešenje i bolju budućnost svim našim građanima.

Da li je Vidovdanski miting nova prilika za opoziciju da sa jedinstvenim stavom istupi pred građane Srbije?
– Očigledno je da ćemo jedinstveno izneti stavove. Biće tu i predstavnik DSS-a, i mislim da će to sve biti u redu.

Da li je neko iz stranke razgovarao sa predsednikom DSS-a Vojislavom Koštunicom?
– Koliko znam, nije!

Očekujete li da se on ipak pojavi? Predsednik SNS-a Tomislav Nikolić ponovo ga je pozvao da učestvuje na mitingu.
– Mi bismo voleli da Koštunica dođe. Ali, mi smo dobri domaćini i ako dođe njihov predstavnik Miloš Aligrudić, govoriće.

Govorite i o mitinzima širom Srbije i u Beogradu. Da li su oni uvertira pred „vruću“ političku jesen?
– Sasvim sigurno, protesta će biti kada dođe vreme.

Kada može da dođe do prevremenih izbora? Da li je opozicija spremna da eventualno uzme vlast?
– Do toga će doći u prvoj polovini sledeće godine.

Da li je moguće da se opozicija okupi oko jedinstvene liste?
– Moguće je, ali nije neophodno. Važno je samo da zajednički delujemo protiv režima. Bliži se dve godine rada Vlade Srbije.

Kako ocenjujete rad kabineta Mirka Cvetkovića?
– Odgovorni su za potpuno rasulo, nepostojanje politike, katastrofalnu situaciju u ekonomiji Srbije i očajno socijalno stanje građana ove zemlje.

Gde je Srbija danas, posle dve godine? Da li smo bliži EU, da li aktuelna Vlada može da sačuva Kosovo i Metohiju?
– Dalje smo od Evrope, a Kosovo je još dalje od Srbije. Istovremeno smo siromašniji i bedniji nego što smo bili.

Šta je sa opozicijom? Čini se da nije čvrsta i jedinstvena, jer, kad god ste blizu dogovora, nešto se ispreči?
– Uveren sam da ćemo mi u opoziciji umeti da prevaziđemo sve političke i lične sujete. Mislim da to mi iz SNS-a na najbolji mogući način pokazujemo.

Postoje li neki ozbiljniji razgovori na relaciji DSS–NS–SNS?
– Mi sa ljudima iz Nove Srbije razgovaramo svakodnevno.

Da li će biti ozbiljnijih razgovora sa Vojislavom Koštunicom i DSS-om?
– Nadam se da ćemo razgovarati sa njima.

Oni su najavljivali da će o svom ekonomskom programu, koji su ponudili premijeru Cvetkoviću, razgovarati sa vama. Da li je bilo nekih razgovora?
– Ne! Sada mi predstavljamo naš ekonomski program, ali se nadam da će sve biti u redu.

Nepristojno bogati su kod Tadića

Na koga je predsednik Srbije Boris Tadić mislio kada je rekao da u Srbiji postoje nepristojno bogati ljudi?
– Mislio je na nepristojno bogate ljude, a ja mislim da ih ima najviše u njegovom okruženju.

Mislite li da je on ušao u kampanju za izbore?
– On je čovek koji je uvek u kampanji, što ja poštujem. Tadić je izvanredan taktičar.

Srbija je vojno neutralna

Čini se da Vlada tiho ulazi u NATO ili su bar neki njeni članovi spremni na to?
– Ne mislim da je to problem o kome građani Srbije danas najviše brinu. Imamo skupštinsku odluku o vojnoj neutralnosti i mislim da niko ne misli da to sruši u ovom trenutku.