Translation not available
Aleksandar Vučić
Rođen u Beogradu 1970. godine. Zamenik predsednika SNS. Na Pravnom fakultetu u Beogradu diplomirao u rekordnom roku sa najvišim ocenama. U SNS je od osnivanja.
Nenad Konstantinović
Rođen u Beogradu 1973. godine. Poslanik DS u Narodnoj skupštini, predsednik Administrativnog odbora i predsednik Odbora za pravna pitanja DS. Član DS od 1998. godine.
PITANjA
1. I SNS i DS bi da uvedu Srbiju u Evropu. Koja će je stranka uvesti u EU i kada će se to dogoditi?
2. Da li je, i pod kojim okolnostima, moguća "velika koalicija" SNS i DS na republičkom nivou?
3. Koliko zajedničkog ima SNS sa SRS u vreme Vojislava Šešelja?
4. Koliko zajedničkog ima DS danas sa DS u vreme Zorana Đinđića?
5. Ulazak u NATO - da ili ne, i zašto?
6. I jedan i drugi bili ste i u opoziciji i na vlasti. Gde je teže, gde je bolje?
7. Koja je najveća prepreka na putu Srbije ka EU?
1. Pravo pitanje je: šta je za punih deset godina vlasti Demokratska stranka uradila da Srbiju suštinski unapredi, u privrednom, ekonomskom, institucionalnom, demokratskom i kulturnom smislu? Veoma malo je urađeno, da ne kažem da smo u pojedinim oblastima ozbiljno nazadovali. To je njihovo postignuće na, kako kažu, „proevropskom putu Srbije“. Srpska napredna stranka kao prioritet vidi jačanje svih segmenata našeg društva i ozbiljan, a ne marketinški pristup evrointegracijama. Mi hoćemo osetne investicije za Srbiju, efikasnu državu i jasne procedure. Mi ćemo uvesti Srbiju u Evropsku uniju.
2. To nije realna politička opcija, pre svega zbog toga što DS pokazuje tendenciju opstanka na vlasti pošto-poto, i zadržavanje statusa kvo, a mi u SNS kao glavni cilj svog delovanja vidimo preko potrebne i ozbiljne promene za građane Srbije.
3. Na to pitanje najbolji odgovor su dali građani Srbije. Izmerite koliko je poverenje dato SNS, a gde je SRS danas. Ne možete ljude da prevarite. Oni, u najvećem broju, nepogrešivo prepoznaju istinu i kvalitet.
4. Ne bavim se njihovom strankom, jedino što je relevantno je činjenica da oni danas loše vladaju. Njihovi unutarstranački odnosi i obračuni me ne zanimaju.
5. Najznačajnije pitanje za naše ljude danas je kako žive i kako preguraju ceo mesec. To je za njih važnije od svih vojnih i drugih pitanja visoke politike. A skupštinska rezolucija jasno definiše vojnu neutralnost i tu je status Srbije jasan.
6. Uvek je teže na vlasti, to je valjda normalno i tako i treba da bude. Ali, ako je vlast samo način da vama bude bolje, ako vlast doživljavate kao beneficiju i plen, a ne kao ogromnu odgovornost pa čak i teret koji vas svaki dan opominje koliko morate da radite i više i bolje, onda tu nema dobrobiti za društvo.
7. Nesposobna vlast, gore opisana.
1. Naravno, Demokratska stranka, zato što jedino ona ima političko i stručno znanje i kapacitet da obezbedi neophodnu saglasnost u društvu za pridruživanje EU. Naši rezultati su jasni: ukinuli smo vize, potpisali smo sa Evropskom unijom Sporazum o pridruživanju i podneli zahtev za članstvo.
2. Ne, još uvek ne mogu da zamislim takve okolnosti. Prethodno moraju da dokažu da dele demokratske principe i evropske vrednosti.
3. Imaju dosta zajedničkog. Osim što kažu da su sada za evropski put, to ne pokazuju. I dalje koriste iste mehanizme političkog delovanja, služe se neistinama i senzacionalizmom umesto da se bave pitanjima koja mogu suštinski da utiču na bolji život građana.
4. Nastavili smo reforme koje su započete 2001. godine, odlučno se borimo protiv organizovanog kriminala i korupcije i još krupnijim koracima vodimo Srbiju ka Evropskoj uniji.
5. Za Srbiju je važno da iskoristimo mogućnosti koje nam se pružaju u Partnerstvu za mir i reformišemo vojsku po standardima prema kojima su uređene vojske drugih zemalja u Evropskoj uniji, a mislim da je još rano govoriti o odluci o ulasku u NATO.
6. Za mene je vlast odgovornost pred građanima. Kad ste na vlasti, svakodnevno donosite odluke koje imaju posledice po sve građane. Zato odluke morate donositi odgovorno i uvek u opštem interesu. Našoj opoziciji je lako - oni samo kritikuju, a ne trude se da učestvuju u reformama.
7. Otpor prema promenama. Svi moramo da se menjamo, a mi političari u tome moramo da damo primer drugima.
Vučić pita
Da li ćete umeti i moći da bez korišćenja nedemokratskih političkih mehanizama prihvatite izborni poraz?
- Od 2000. godine prete nam izbornim porazima, tako da to pitanje ne smatram ozbiljnim. Pobeđujemo ih redovno, a na sledećim izborima pobedićemo ih najubedljivije do sada.
Konstantinović pita
Da li ste ikada sumnjali u stavove koje ste iznosili kao funkcioner Srpske radikalne stranke?
- Kao razuman čovek uvek sam sumnjao, i sumnjaću dok sam živ, jer bez toga nema odgovornog i ozbiljnog razmišljanja.