Srpska napredna stranka - Srpska napredna stranka, Izbori 2012

Home Novinski članci Novinski članci - Jul 2010. Press - Tomislav Nikolić - 24.07.2010.

Press - Tomislav Nikolić - 24.07.2010.

AddThis Social Bookmark Button
TADIĆ DA KAŽE KO JE OVO SMISLIO!

Press, 24.07.2010.
Predsednik SNS-a Tomislav Nikolić ocenio je da je odluka MSP-a o Kosovu označila potpuni slom državne politike prema južnoj srpskoj pokrajini i zatražio odgovornost onih kojih su takvu politiku osmislili. On je od predsednika Borisa Tadića zatražio odgovor na pitanja čija je ideja bila da se traži mišljenje MSP-a i šta će vlast dalje preduzeti. Nikolić je tražio i hitan sastanak sa Tadićem na kome će, kao lideri dve najjače stranke, razgovarati o sudbini zemlje.
- Besmislene su izjave predstavnika vlasti da mišljenje Suda nije presudno važno, da je to pravno tumačenje, ali da postoji i političko. Važno je, nažalost. Sve je potpuno jasno. Na naše jasno pitanje otvoreno su nam rekli šta misle. Šta smo tražili, to smo i dobili. Sad moramo da čujemo ko je to savetovao predsednika republike, imena tih koji su sve smislili. I ima li onih koji su govorili da je to loše - kaže Nikolić za Press.

Najlakše je kritikovati, imate li vi bilo kakav predlog ili neko konstruktivno rešenje?
- I ja kažem da je najlakše kritikovati. Danas je najlakše biti opozicija. Za Kosovo smo odgovorni svi koji smo poslednje dve godine aktivni u politici - i socijalisti koji se drže po strani jer im to kao nije resor, i Vuk Drašković, i DSS, pa i mi za naših godinu i po u vlasti. Zato ja sada ne tražim ničiju glavu, onaj na vlasti sam treba da proceni kada glavu daje. Ali za ovaj poslednji poraz ne mogu snositi posledice samo građani i država, već oni koji su ovo smislili. Mi smo spremni na razgovore, da obezbedimo mir i stabilnost, ali nismo spremni da dalje Srbiju vode neodgovorni ljudi, kojima je najvažnije kako će medijski tim zapušiti rupe i plasirati opravdanja.

Šta biste uradili da ste danas na mestu Borisa Tadića?
- Prvo - ne bih došao u ovu situaciju, ne bih sve sveo na MSP, kao jedino rešenje. A da bih vam rekao koje bih ja korake preduzeo, morao bih da znam šta su oni radili u poslednje dve godine, jer smo od šefa diplomatije samo čuli euforiju i nadu oko MSP-a, kao i da su putovali u zemlje za koje se zna da nisu i neće priznati Kosovo. Sve što imam, reći ću Tadiću, a onda i celoj javnosti...

Pa, šta ćete reći predsedniku?
- Prvo ću ga pitati je l' ovo ono što je tražio, je l' zadovoljan. Neću da mi priča da je ovo nepravda, niti o Generalnoj skupštini UN, niti o 55 pisama... Hoću konkretno da čujem šta će dalje da radi. Kada mi kaže plan, ja ću da pohvalim ili kritikujem i dam svoje predloge.

Već treći put tražite razgovor sa Tadićem. Ima li reakcije?
- Nema, ali ja mislim da bi bilo nenormalno da sada ne dođe do sastanka. Ja ne tražim sastanak o PDV-u, već o sudbini države. Neko mora da kaže šta dalje. Da uspravi Srbiju, povede je. Teško je, ali mnogo dece u Srbiji ima, a treba još više da ih bude.

U ovako teškim situacijama za jednu državu, vlade ili padaju ili se „koncentrišu" u vlade nacionalnog jedinstva. Da li biste sada ušli u vlast?
- Šta bi SNS sada, posle svega, radila u vlasti? Da po partijskom ključu delegiramo emisare koji će nositi pisma inostranim zvaničnicima. Imaju dobru poštu u Boru za to. Tu smo za razgovore, da pomognemo..

Imate li poruku za Srbe sa Kosova?
- Ja mislim da će njih sada čuvati kao malo vode na dlanu, jer Albancima sada kada imaju odluku suda više nije potrebno nasilje da osvajaju teritoriju. Ipak, brinem za sever Kosova i na to treba da obrate pažnju i Srbi i država Srbija.

Kako ste doživeli sramotno mali broj ljudi na molebanu za Kosovo?
- Mislim da je narod toliko utučen da više nema snage ni bogu da se moli.

Šansa za RS, a ne i za Dodikov marketing
Šta mislite o sudbini Republike Srpske?
- Ja mislim da RS treba iz ovoga da izvuče pouku. Sigurno ima građana koji žele da u skladu sa međunarodnim pravom iskoriste pravo na samoopredeljenje. Mislim da su Dodikove priče samo marketing uoči izbora. Slušamo to već godinama, daj da uradi nešto konkretno. Imao bi našu podršku da nije u pitanju politički marketing.