Srpska napredna stranka - Srpska napredna stranka, Izbori 2012

Home Novinski članci Novinski članci - Avgust 2010. Dnevnik - Aleksandar Vučić - 13.08.2010.

Dnevnik - Aleksandar Vučić - 13.08.2010.

AddThis Social Bookmark Button
INTERVJU ALEKSANDAR VUČIĆ, ZAMENIK PREDSEDNIKA SNS-a, ZA „DNEVNIK”

EVROPLjANI HOĆE STABILNU SRBIJU

Dnevnik, 13.08.2010
– U ovom trenutku SNS ima najčešće kontakte s Briselom, ali održavamo dobre kontakte i s Moskvom, Pekingom, Tokiom i Vašingtonom – otkriva u razgovoru za „Dnevnik“ zamenik predsednika SNS-a Aleksandar Vučić. Na pitanje u čemu je „caka“ da su se briselska vrata toliko otvorila za lidera stranke Tomislava Nikolića, njega i SNS uopšte, Vučić kaže da je to jer Evropljani hoće normalnu i stabilnu budućnost.
– Neće da rizikuju i vide u Srbiji one stvari koje bi išle i protiv Evrope i protiv interesa Srbije - dodaje zamenik predsednika najjače opozicione stranke u Srbiji, otkrivajući u intervjuu šta znače zaokreti u politici naprednjaka.

Da li je tačno da ste preko insajdera u okruženju predsednika Tadića saznali za nameru raspisivanja vanrednih izbora?
– Tačno je da sam saznao za nameru, i to je ono što ih je prilično iznerviralo.

Započinjete li onda izbornu kampanju izrečenim optužbama na račun vladajuće garniture i infrastrukturnih radova, gde kažete da ima mnogo malverzacija?
– Nije ovo početak izborne kampanje, već odgovor na kampanju koju su već započele partije vlasti. To je reakcija na ono što režimske stranke rade, a prave se nevešte da im je interes naroda u prvom planu, a jedno što ih zanima je opstanak i ostanak na vlasti i vođenje izborne kampanje.

Zbog čega ste sigurni u to da ćemo sledeće godine na birališ ta?
– Nije potrebno biti naročito pametan i biti matematičar alasovskog tipa, dovoljno je uočiti jednu stvar: da predsednički, parlamentarni i pokrajinski izbori ne mogu biti u isto vreme, osim ako ne skrate mandat Borisu Tadiću. Onda je besmisleno kazati narodu: opet vam kandidujemo Borisa Tadića, a mandat smo mu skratili, a poslednji rok za parlamentarne izbore bio bi april 2012. i u tom slučaju za godinu dana skraćujete Tadić ev mandat i pokazujete ljudima da nešto nije u redu. DS će sve da uradi, ali će tu situaciju svakako da izbegne i zato pametno nameštaju da parlamentarni izbori budu godinu dana ranije pošto se predsednički moraju održati do kraja 2012. Vanredni će, dakle, biti sledeće godine, a ja prosto ne želim da se utrkujem s njima u tome što će neki od njihovih funkcionerč ića uskoro da saznaju i u oktobru krenu u pravu kampanju jer mislim da je važnije kakvim se idejama i stavovima sučeljavamo na samim izborima.

Šta će biti slogan sledećih izbora? Do sada su bili EU i Kosovo, a čime će SNS izaći pred građane?
– Ovog puta će to biti najprljavija kampanja koju će vlast da vodi, a mi ćemo voditi računa o životu običnih ljudi, govorićemo o potrebi saradnje Srbije sa svim zemljama u svetu, razume se – s EU, ali za nas je najvažnije kako da obezbedimo bolji život za građane, više novca, kako da podignemo industrijsku proizvodnju i poljoprivredu u Srbiji. To su stvari na kojima ćemo temeljiti našu izbornu kapanju, koja će biti više pozitivna, a ne negativna.

Zbog čega toliko spekulacija o „velikoj koaliciji“, da li ste zaista, kada je potrebno, u bliskim odnosima s DS-om i predsednikom Tadićem?
– U toliko smo bliskim odnosima da Tomislav Nikolić i ja u poslednjih šest meseci ni u jednoj večernoj emisiji državne televizije nismo bili.

Kako onda mislite da pobedite na izborima ako ne držite medije?
– Iznenadićete se, i neki drugi nekada nisu držali medije pa su pobedili na izborima. Ne samo da ne držimo medije već njihovi mediji vode prljavu kampanju protiv nas, a i dalje vodimo po svim mesečnim istraživanjima jedine renomirane agencije koja se tim poslom bavi.

Traži li ovih dana SNS zaokret državne politike prema Kosovu i Metohiji, i šta se zapravo dešava?
– Smatramo da je bilo dosta laži i da je konačno vreme da razgovaramo otvoreno, iskreno i smisleno o svemu što se zbiva u Srbiji, pa i na Kosovu i Metohiji. Ne možete jedan dan, uoči presude MSP-a, da kažete da je to najvažnija odluka i da će biti u našu korist, a kada se donese ona koja to nije, da onda tvrdite da ta odluka više nije ni važna, da biste sedam dana nakon toga izrekli: idemo, pobedićemo u UN, a dan posle toga to nazvali nemogućom misijom. Rešenje je da sednemo i razgovaramo s predstavnicima svih velikih sila EU, Rusijom, Kinom, Amerikom, Japanom i sagledamo šta je minimalni zajednički imenitelj, šta je ono sa čime se svi slažu, šta je ono što najviše možemo dobiti, a najmanje izgubiti, držeći se Ustava Srbije, ali i onoga što je u međunarodnim okolnostima realnost.
Kada to sagledamo i budemo pošteni i prema sebi, ali i kada se velikom borbom budemo izborili za najviše što možemo dobiti, onda takav jedan program možemo ponuditi građanima Srbije.

Da li to znači da SNS traži povlačenje srpske rezolucije iz UN i pravljenje nove s EU, Rusijom, SAD i Kinom?
– Bilo je logično da se to na početku uradi s njima. Sada uopšte nemamo ni ideje, niti znamo tehnič ke mogućnosti kako bi to bilo moguće da se napravi.

Tražite li povlačenje rezolucije Srbije iz UN s novom politikom koju zagovarate?
– Ne, mi imamo problem što ne znamo šta se trenutno dešava i bilo bi potrebno da nam ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić objasni kako smo to pobedili Albance i EU što smo pre njih predali rezoluciju. I ne bismo sada da izgubimo ukoliko je sada povlačimo. Mi ne znamo ništa, sem informacija iz novina, nema novih na osnovu kojih bismo se rukovodili i zato ne dajemo takvu vrstu konkretnih predloga.

Prozvali ste neke ljude, tvrdeći da su upleteni u malverzacije u infrastrukturi?
– Jesmo, jer kada čujete neka imena, samo od Mila Đuraškovića, Milojice Markovića do gospodinOmege, gospodin-Baćka, gospodinČumeta, koji su vladari srpskih puteva, mislim da sve dovoljno govori.

To su ti "mafijaši" na putevima Srbije?
– Dovoljno je samo reći imena, a plašim se da su ljudi u vlasti mnogo veći mafijaši od njih, samo nemaju tako zvučna imena. Nemoguće je rešiti problem srpske putne infrastrukture. Dovoljno je pogledati primer kod Dimitrovgrada, gde se radi put od osam kilometara i "Alpina" pošteno radi svoj posao, „napali“ su taj put, kako se kaže žargonski. Međutim, na tom putu imamo dva tunela, jedan od 1.040 metara, drugi od 570, ali za te tunele nisu raspisani ni tenderi. Pa, šta vi sada gradite kada tih tunela neće biti, a po konkursnoj dokumentaciji rok za izvođenje radova je tri godine? Znači, još najmanje četiri godine to nećemo imati, o čemu je onda reč tu?

Hoćete da kažete da neko stavlja pare u džep?
– Hoću da kažem da različiti ljudi stavljaju pare u džep, ali toliko su razorili putnu privredu i toliko su reketirali te koji nisu pošteni da će čak i njih da unište predstavnici vlasti. Vi imate tvrdnje nekih od njih da su im pojedini ministri uzimali po milion i po evra za određene deonice, ali ja to nisam video i nisam čuo, no rezultat će biti katastrofalan.
Ono što nas najviše zanima jeste da u februaru neće biti gotov put Horgoš – Novi Sad kako je predviđeno dokumentacijom i neće biti gotova Dimitrovgradska petlja, bar još tri koma nešto godina. Mislim da je taj rezultat sam po sebi poražavajući i ponižavajući.

Svojevremeno su funkcioneri vaše strane, a možda i vi lično, tvrdili da bi prvo što bi uradili dolaskom na vlast bilo hapšenje lopova?
– Ne znam šta to znači „hapšenje lopova“ jer bi to bilo sprovođenje politike koja će pred lice pravde dovesti one koji su zemlju ojadili. To se podrazumeva, to bi bilo normalno da se i danas dešava i ja ne mislim da je to bilo kakva pretnja, već uobičajeno i normalno u civilizovanim i pravnim državama.

Znači li to da bi se neki političari našli na udaru?
– Nisam ni tužilac ni sudija da bih o tome mogao da govorim.

Tajni sastanak

Koliko su tačne tvrdnje da je udar na „Deltu“ i Mišković a izazvan jer je u nekim bliskim vezama sa SNS-om?
– Apsolutno netačne, a koliko ja saznajem, imali su vrlo blizak sastanak na najvišem nivou pre nekoliko večeri i ove odnose karakteriše sistem hladno–vruće. Ja ne pamtim kada sam poslednji put video gospodina Miškovića.

Poslednji voz za Koštunicu

Osim NS-a Velimira Ilića, koji vam je partner, šta se dešava na relaciji SNS–DSS Vojislava Koštunice?
– Mi želimo saradnju sa svima koji žele nove izbore i svima koji su protiv ove vlasti. Kako će to funkcionisati, zavisi od njih. Ljudi žele promene i žele da uskoče u voz koji ih donosi, a ko iskače, plašim se da je sebi naneo medveđu uslugu. S Koštunicom mislim da nije bilo sastanka na vrhu.

Naslućujem rešenje Kosova

Šta je po SNS-u najviše što Srbija može dobiti vezano za Kosovo?
– Ja bih mogao da vam kažem šta naslućujem, što ne želim, ali ne možete to dobiti bez velike borbe, naravno političke, diplomatske kroz razgovore.