Srpska napredna stranka - Srpska napredna stranka, Izbori 2012

Home Novinski članci Novinski članci - Avgust 2010. Danas - Aleksandar Vučić - 20.08.2010.

Danas - Aleksandar Vučić - 20.08.2010.

AddThis Social Bookmark Button
JOVANOVIĆ JE SLUGA DS

Danas, 20.08.2010
Aleksandar Vučić, zamenik predsednika Srpske napredne stranke, u razgovoru za Danas optužuje Demokratsku stranku i Liberalno-demokratsku partiju da su pokrenuli hajku protiv naprednjaka s ciljem da opravdaju „kriminalnu reformu pravosuđa“. Vučić tvrdi da je Jovanović „sluga“ DS i da „oseća problem“ kada lider LDP priča o moralnim propustima i potrebi reformisanja pravosuđa. On ujedno negira da je učlanjenjem neizabranih sudija u SNS prekršen Ustav.
- Najžešći napadi na SNS u poslednje vreme stižu iz LDP. Kako to tumačite?
- To je stoga što Demokratska stranka tobože želi da ostane čistih ruku i onda je našla svoju prljavu batinu koju bi da koristi za štošta. Jovanović je ionako njihov sluga, koji će za jednu kriminalnu kombinaciju u preduzeću Beograd put da napada SNS. Ta kombinacija koju pominjem znači jedan kriminalni posao, plus torba puna keša.

- Analitičari tvrde da u suštini sukoba između vas i LDP leži borba za naklonost čelnih ljudi u EU?
- Ima i toga, naravno. Jovanović i njegova stranka neprekidno pokušavaju da dokažu da mi nismo evropejci i zato koriste izraze poput „Šešeljevi pioniri“, ali i mnoge druge uvrede.

- Zašto vas vređa kad vam kažu da ste Šešeljev pionir, kada ste niz godina bili njegov bliski saradnik?
- Ne vređa me, jer Jovanović jedino može da mi kaže da sam nečiji pionir, i ništa više. Vređalo bi da mi kaže da sam kriminalac. On govori rečnikom uvreda, kakav njemu i priliči, a ja ne mislim da na njih odgovaram, jer ja mogu da budem za svašta kriv i odgovoran, ali me niko nikada nije optuživao za razne kriminalne aktivnosti, a njega mnogi jesu.

- Iz SNS su dolazile različite informacije o broju sudija koje su prešle u vašu stranku. Koliko se zapravo neizabranih sudija učlanilo u naprednjake?
- Ne znam tačno. Niti mislim da ih brojim. To rade ljudi iz našeg pravnog saveta i nisam se ni mešao u konferenciju za novinare koju su držali. Naknadno sam se umešao tek kad sam video kakva je hajka povedena protiv SNS jer, da budem iskren, nisam mogao da verujem da neko pokreće hajku protiv nas, a ne protiv onih koji su sproveli kriminalnu reformu u pravosuđu.

- Poslednjih dana traje polemika da li sudije mogu biti politički angažovane...
- Sudije, prema Ustavu Srbije, ne mogu biti politički angažovane, ali neke sudije jesu politički komesari Demokratske stranke, od Sonje Brkić, člana Vrhovnog kasacionog suda, do Zagorke Dolovac, republičkog javnog tužioca. Tri meseca pre izbora Dolovac, ja sam rekao da će ona kao „žuti kadar“ biti izabrana za mesto javnog tužioca, a da niko nije na to reagovao. Neizabrane sudije koje su se učlanile u SNS više nisu sudije, oni su advokati.

- Lider LDP podelio je novinarima spisak članova Advokatske komore na kome nema imena bivših sudija koji su prešli u SNS.
- Jovanović je svesno obmanuo javnost pokazavši novinarima neažuriran spisak Advokatske komore. Bivše sudije i novi članovi SNS Nikola Pešić i Mitar Đenisić jesu advokati koji su nedavno upisani u Advokatsku komoru i mi za to imamo dokaze. Tek pošto su upisani u Komoru, učlanili su se u SNS.

- Zar nije reč o Miloševićevim sudijama kojima se na teret stavlja niz moralnih, ali i pravnih propusta?
- Ja imam ozbiljan problem kada o moralnim propustima i pravosuđu priča Čedomir Jovanović. On priča o Miloševićevim sudijama, a idealno mu je da s Miloševićevom strankom na vlasti u Beogradu krade i pljačka. Jovanović s pravom ima toliko veze što je protiv njega do sada trebalo da bude podignuto ko zna koliko optužnica, ali nije. U ovoj zemlji je sve moguće, ali nema smisla da ja to na ozbiljan način komentarišem, jer ja sam ipak završio Pravni fakultet s najvišim ocenama i zato mi dajte nekog pravnika da s njim suprotstavim mišljenje.

- Pravnica Judita Popović, potpredsednica LDP, kaže da dok traje ustavna žalba i dok primaju naknadu od države, neizabrane sudije ne mogu biti članovi nijedne stranke.
- Nemam pojma da li oni primaju neku nadoknadu, niti mi pada na pamet da s njima razgovaram o bilo kakvom primanju, ali znam da Zagorka Dolovac zarađuje ogroman novac. Prima više od 200.000 dinara kao funkcioner koji je izabran preko DS.