Srpska napredna stranka - Srpska napredna stranka, Izbori 2012

Home Novinski članci Novinski članci - Avgust 2010. Arena 92 - Goran Knežević - 24.08.2010.

Arena 92 - Goran Knežević - 24.08.2010.

AddThis Social Bookmark Button
Arena 92, 24.08.2010
U Srpskoj naprednoj stranci sam srdačno primljen, a moji stavovi i mišljenje se uvažavaju. Veoma sam zadovoljan među naprednjacima.
Ovako objašnjava Goran Knežević, bivši gradonačelnik Zrenjanina, bivši član Predsedništva DS i bivši narodni poslanik kako „pliva" u novim političkim krugovima. Čovek koji je pre tri godine dobio nagradu „Gradonačelnik sa vizijom", kao najuspešniji lider jedne lokalne samouprave u Srbiji, učlanio se u januaru ove godine u SNS, vrlo brzo pošto je izašao iz pritvora, posle punih 13 meseci. Knežević je uhapšen u oktobru 2008, u akciji protiv „građevlnske maflje". Specijalno tužilaštvo zvanično je u aprilu prošle godine protiv njega podiglo optužnicu koja ga tereti za zločinačko udruživanje, zloupotrebu službenog položaja, primanje i davanje mita.

Kada je prešao u naprednjake, sa sobom je, kako se i prognoziralo, poveo nove članove:
- U Zrenjaninu, gde imam direktan uvid, očigledan je veliki priliv novih članova. Koliko sam informisan, slično je i u svim drugim gradovima. Po svemu sudeći, građani imaju velika očekivanja i veliko poverenje u SNS.

• Puno se priča o budućoj vladi demokrata i naprednjaka. Mislite li da je ona moguća i da će do nje posle izbora doći?
- Tu priču plasira DS kako bi demotivisala građane da glasaju za SNS. Reč je o pokušaju da se stvori utisak da DS nikada neće pasti s vlasti, da su DS i SNS u suštini iste, i da će ubuduće biti u koaliciji. To su frustrirajuće poruke za sve koji nestrpljivo čekaju da DS konačno siđe s vlasti, a takvih je mnogo. Cilj te propagande je da veliki broj razočaranih i nezadovoljnih građana učini izbornim apstinentima ili glasačima neke marginalne stranke, a ne glasačima SNS. Lično mislim da koalicija naprednjaka i demokrata ne bi bila dobra i ne verujem u mogućnost formiranja dobre zajedničke vlade.
Uostalom, veliku koaliciju u Srbiji smo već imali. Posle parlamentarnih izbora 1997. godine, vladu su sastavili SPS i SRS, kao dve prvoplasirane stranke sa ukupnom izbornom podrškom od preko 62 odsto glasača. Ta koalicija imala je u parlamentu većinu od 192 poslanika, a znamo kako su neslavno prošli njeni kreatori samo tri godine kasnije.

• Ako ipak DS i SNS naprave zajedničku vladu, da li ćete se pokajati što ste prešli u „tabor" Tome Nikolića?
- Ne verujem da će SNS praviti vladu zbog koje će se bilo ko kajati.

• Da li biste mogli da sedite u istoj vladi recimo sa Bojanom Pajtićem?
- Neka bliska saradnja Tadića i Dačića ostane vrhunac političkog licemerja u Srbiji.

• U jednom trenutku pričalo se da ste prešli u naprednjake po dogovoru sa predsednikom Tadićem, kao „demokratski špijun"?
- Pojedinci imaju bujnu maštu, a veliki broj ljudi veruje u teorije zavere.

• U čemu je razlika između Tadića i Nikolića kao stranačkih lidera?
- Njih dvojica imaju različit temperament i životno iskustvo, a to delimično utiče i na njihov pristup saradnicima i članovima stranke. Odnosi u stranci uređeni su statutom i po tome su sve stranke u Srbiji slične. Najveća razlika je u tome što SNS nije birokratski okoštala kao DS, i to će joj sigurno doneti prednost u bliskoj budućnosti.

• Da li Vam se predsednik Srbije ikada javio posle Vašeg izlaska iz pritvora? Ima li neko drugi od visokih stranačkih funkcionera?
- Nije mi se javio. Dolazili su neki njegovi emisari i donosili srceparajuće i pokajničke poruke. Bilo je krajnje degutantno, pa se nadam da ti emisari ipak nisu bili pravi, već samoprozvani.

• Razgovarate li posle svega sa bivšim kolegama iz DS?
- Sa onima koje srećem sasvim normalno razgovaram. Oni s kojima bi možda bilo nekih problema u komunikaciji me izbegavaju u širokom luku.

- A da li ste se možda sreli sa Bojanom Pajtićem i kako je taj susret izgledao? Njega ste prozvali kao glavnog krivca za sve što vam se desilo. Da li ćete mu se politički osvetiti?
- Nemam osvetničke motive prema bilo kome, pa ni prema Pajtiću. Borim se jedino za svoju pobedu. Nismo se još sreli, i drago mi je zbog toga.

• Imate li ministarske ambicije i u kom resoru? Ili ćete se možda na sledećim izborima, kao nosilac liste, kandidovati za gradonačelnika Zrenjanina?
- Da nemam ambicija ne bih se bavio politikom. Želim da dođem u poziciju s koje mogu bitno da utičem na zbivanja oko sebe i realizujem svoje ideje, pre svega u oblasti ekonomskog razvoja, decentralizacije i lokalne samouprave. Naziv funkcije nije toliko bitan, a najmanje želim da budem poput nekih današnjih ministara koji se nizašta ne pitaju i koji ni o čemu ne odlučuju.

• Šta se dešava sa Vašim sudskim postupkom?
- Nastavak suđenja je u septembru, a još uvek se ispituju svedoci tužilaštva.

• Strahujete li još uvek od pritvora?
- Samo koliko od poplave ili zemljotresa. Nažalost, pritvor u Srbiji može da vam se dogodi kao i elementarna nepogoda - iako ga niste izazivali, i bez mogućnosti da ga sprečite.

• Kada se sad osvrnete na to vreme, kako vam sve deluje? O čemu ste razmišljali? Šta ste čitali? S kim ste se družili?
- Kao košmar koji je dugo trajao, ali je srećom završen. Družio sam se uglavnom sa knjigama. Na početku sam ih birao, a posle je bilo vremena za sve što mi dode u ruke...

• Kako je vaša porodica prošla kroz sve? Ko joj je najviše pritekao u pomoć?
- Ne zna se kome je bilo teže - maloletnoj deci, supruzi, ostarelim roditeljima... Imali su podršku prijatelja i komšiluka, ali je sve predugo trajalo. Još osećamo da nam je neko ukrao godinu dana normalnog života i zamenio ga godinom velikih iskušenja.

• Da li se neko iz Vaše tadašnje stranke javljao?
- Javljali su se mnogi. Obični članovi da pruže podršku, a funkcioneri najčešće sa nekim „podobnim" savetom šta treba ili ne treba da radim.

• Sa kim bolje sarađujete -sa Tomislavom Nikolićem ili Aleksandrom Vučićem? - Postoji jasna podela rada i zaduženja među njima, tako da je reč o neuporedivim relacijama. Imam dobru i korektnu saradnju sa obojicom.

• Obilazite li Vojvodinu? Kakvo je stanje? Šta vas raduje, a šta pogađa?
- Vojvodina je prevarena jer je od velike priče o decentralizaciji i koristi od autonomije dobila samo novu adresu gazde njenog novca. Novosadizacija pogađa Vojvodinu bolnije nego beogradizacija Srbiju, ali se to od strane vlasti još vešto prikazuje kao neki napredak, boljitak, evropski standard.

• Mogu li naprednjaci da preuzmu primat u pokrajini od DS?
- Ako budemo vodili pametnu politiku, građani će je podržati. Neće biti lako jer je Pajtić jedini funkcioner vlasti koji je dobio potpunu kontrolu nad delom države, odnosno pokrajinskim institucijama i resursima, što znači velika ovlašćenja, veliki budžet i odrešene ruke da sve to koristi za izborne potrebe DS.

-Da li SNS treba na sledeće izbore da izađe s Veljom i Koštunicom?
- Mislim da će se na sledećim izborima građani prvenstveno izjašnjavati za i protiv vlasti koju oličava Boris Tadić, a ne bi bilo dobro da se u takvom izbornom kontekstu rasipaju opozicioni glasovi. Vlast će raspisati izbore kad bude imala najpovoljniju političku i finansijsku situaciju. Politički, čekaće neki pomak u evropskim integracijama, što može biti završetak procesa ratifikacije SPP ili dobijanje statusa kandidata za člana EU. Finansijski, čekaće prodaju Telekoma pa da dobijeni novac upumpa u plate, penzije i javnu potrošnju, a onda trijumfalno objavi da je Srbija uspešno izašla iz krize. Najizvesnije je da se sve to odigra tokom 2011. godine.

• Zašto Vojvodina još nema predstavnišivo u Briselu?
- Pitanje je za one od čijeg hira to zavisi. I ja se pitam zašto se ne poštuju propisi koji su usvojeni.

• Kako Zrenjanin napreduje od kad niste na njegovom čelu?
- U nacrtu Prostornog plana Srbije, koji je nedavno usvojen, Zrenjanin je dobio mesto infrastrukturnog slepog creva Srbije i pokrajinske deponije opasnog otpada. Iz plana su izbrisani svi značajni projekti koje je prethodni Prostorni plan predviđao: aerodom, luka, banatska magistrala... Do toga je došlo jer sadašnji gradski čelnici, koji gaje poltronski odnos prema pokrajinskoj vlasti i stranačkim centralama, nisu imali hrabrosti i znanja da se izbore za bolje.

• Kako reaguju vaši sugrađani kad vas vide na ulici ili u prodavnici?
- Neki mi se obraćaju kao da sam još gradonačelnik, tražeći pomoć za rešenje svojih problema. Drugi pružaju podršku i ohrabrenje da zajedno vratimo grad na put uspeha.

• Imate li ambicija da se vratite u košarkaške vode?
- Košarka je definitivno moja prva ljubav, pa i slaba tačka, i zato te vode nikad ne napuštam. Trenutno sam u ulozi navijača, a šta će bitl u budućnosti - nikad se ne zna.

• Ko danas vedri i oblači u srpskoj košarci?
- Sponzori i država.

• Ima li košarkaške mafije?
- Mafija je preteška reč za zbivanja u košarci. Ima nekih klanova, sukoba interesa i pojedinaca kojima tu nije mesto, ali tako je od kad sport nije samo igra nego i biznis.

• A građevinske?
- Što se tiče građevinske mafije - ona je u Srbiji jaka i spokojna jer vlast usvaja zakone i uredbe po njenoj meri.

NEMA ZAOKRETA
Kako komentarišete nagli zaokret SNS ka proevropskoj politici? Da li ste i vi tome doprineli?
- Nije bilo nikakvog zaokreta. SNS je nastala 2008. godine i od početka se zalaže za evropske integracije Srbije.

A imate li uticaja na približavanje SNS i SVM?
- Nisam angažovan na komunikaciji sa SVM, ali mislim da je i samo moje učlanjenje u SNS bila jasna poruka za sve stranke nacionalnih manjina u Vojvodini.

O KOŠEVIMA I SUJETI
Ko bolje igra basket, Tadić ili Vi? Da li ste se „oprobali" sa Vučićem?
- Koliko je meni poznato, Tadić se dobro snalazi u bazenu, a pod koševima se samo slika, Što se tiče Vučića - ne igram sa toliko mlađima od sebe, zbog njihove sujete i svog zdravlja.

SELEKTIVNA PRIMENA
Imate li komentara na to što većina gradova i opština danas u Srbiji pokušava da privuče strane investitore besplatnim ustupanjem zemljišta, a Vama je to stavljeno na dušu?
- Lokalne samouprave pokušavaju sve što mogu da poprave očajnu privrednu situaciju i pomognu svojim građanima da dođu do posla. To smo radili i mi u Zrenjaninu, s tim što nismo nikom ništa dali besplatno, već po profitabilnoj ceni od minimum šest evra po kvadratu zemljišta. Problem je u lošim zakonima i uredbama, pogotovo u njihovoj selektivnoj primeni, ali to je politička volja aktuelne vlasti.