Translation not available
Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da posle pristupanja Hrvatske EU, više neće biti pridruživanja...
– Nemačka kancelarka je višu puta izgovorila nešto što ne mora da bude politika EU.
Šta ste rekli Vesterveleu?
– Rekao sam mu da znam da oni podržavaju nezavisnost KiM-a, da SNS to ne može da prizna, ali da to ne znači da o tome ne možemo da razgovaramo. Srbija treba da uđe u ozbiljne razgovore sa EU i SAD-om, ali pod patronatom Rusije, Kine i drugih država. Moramo da saznamo na čemu smo i dokle to može da ide.
Da li posle tog razgovora može da se kaže da Srbija ima budućnost u EU?
– Ako je postoji takav zahtev o nezavisnosti Kosova, onda će naš put u Evropu biti veoma težak. Svi mi koji želimo da budemo u EU teško da ćemo naći motivaciju za takav put ako to znači odricanje od Kosova. To nisam čuo u razgovoru, i mogu samo da pretpostavljam da je sa takvim nekim pristupom, u ime drugih velikih država članica EU koje su priznale nezavisnost Kosova, Vestervele i došao.
Mislite li da će neko imati hrabrosti da građanima kaže da smo izgubili Kosovo?
– Izuzev Čedomira Jovanovića, predsednika LDP-a, nisam čuo da je neko to rekao. On je sve vreme insistirao na tome, na nezavisnosti Kosova.
Kako vas lično sada doživljavaju stranci kada razgovaraju sa vama – još uvek kao opasnost ili u vama sada vide partnera Zapada u Srbiji?
– Naravno da vide partnera. Meni je važno da se predstavnici EU više ne mešaju u izbore, tako što će se javno opredeljivati za nekog ili protiv mene. Sada ćemo imati prvi put potpuno slobodne i demokratske izbore.
Čini li se da smo sada bliži izborima?
– Sačekajte Generalnu skupštinu UN-a. Tada bi Vlada trebalo da pokaže malo morala u svom postojanju. Ukoliko se njena politika za odbranu KiM-a pokaže kao neuspešna, predsednik Vlade trebalo bi da podnese ostavku.
Kakav su odnosi sada u opoziciji? este li imali kontakta sa Vojislavom Koštunicom oko saradnje pre izbora?
– Nova Srbija je opredeljena za saradnju sa SNS-om, i ne vidim više stranaka koje imaju želju da sa nama sarađuju. E sad, šta će biti sa DSS-om, neka sami odluče. Ne obazirem se na njihove priče i optužbe. Ne mislim da ih više pozivam na saradnju i zajedničke sastanke. Vrata su im otvorena, oni na ta vrata neće da uđu, pa neka idu sami gde misle da je najbolje.
Znači li to da NS sa vama ide na zajedničku listu?
– NS za sada pokazuje želju da svi budemo zajedno, želju da budu sa nama, ali verovatno da će ih DSS staviti pred izbor „tamo ili onamo“. NS će odlučiti ono što je za nju najbolje.